Vertigo: Çfarë është, Shkaqet, Shenjat dhe Trajtimi

Vertigo: Çfarë është, Shkaqet, Shenjat dhe Trajtimi

Vertigo shkakton marramendje dhe ju bën të ndiheni sikur po rrotulloheni kur nuk jeni. Kjo gjendje mund të ndodhë për shumë arsye, por shkaku më i zakonshëm është një problem me veshin tuaj të brendshëm. Çfarë është vertigo? Vertigo është një ndjesi që mjedisi rreth jush rrotullohet në rrathë. Mund t’ju bëjë të ndiheni të […]

Sëmundja pneumokokale: Shkaqet, si përhapet dhe simptomat

Sëmundja pneumokokale: Shkaqet, si përhapet dhe simptomat

Sëmundja pneumokokale është një infeksion i shkaktuar nga bakteri i quajtur Streptococcus pneumoniae (i njohur edhe si pneumokok). Shkakton sëmundje ngjitëse dhe potencialisht të rënda, duke përfshirë pneumoninë, meningjitin dhe sepsën, kështu që diagnoza dhe trajtimi i hershëm është i rëndësishëm. Vaksinat janë mbrojtja më e mirë kundër zhvillimit të infeksionit. Çfarë është sëmundja pneumokokale? […]

Kanceri kolorektal (Kolonit): Simptomat, fazat dhe trajtimi

Kanceri kolorektal (Kolonit): Simptomat, fazat dhe trajtimi

Kanceri i zorrës së trashë zhvillohet nga polipet (rritje) në rreshtimin e brendshëm të zorrës së trashë. Mjekët kanë teste depistimi dhe trajtime që zbulojnë dhe heqin polipet parakanceroze. Nëse nuk trajtohet, kanceri i zorrës së trashë mund të përhapet në zona të tjera të trupit tuaj. Falë këtyre testeve, trajtimit të hershëm dhe llojeve […]

Mononukleoza (Mono): Simptomat, Trajtimi dhe Diagnoza

Mononukleoza (Mono): Simptomat, Trajtimi dhe Diagnoza

Mononukleoza (mono) është një infeksion ngjitës i shkaktuar nga një virus herpes i quajtur Epstein-Barr. Viruse të tjera gjithashtu mund të shkaktojnë mono. Infeksioni është i zakonshëm tek adoleshentët dhe të rinjtë. Njerëzit me mono përjetojnë lodhje ekstreme, ethe dhe dhimbje trupi. Trajtimet mund të lehtësojnë simptomat derisa sëmundja të largohet vetë. Çfarë është mononukleoza […]

Difteria: Shkaqet, Simptomat, Trajtimi dhe Parandalimi

Difteria, shkaqet, simptomat, trajtimi dhe parandalimi

Difteria është një infeksion serioz bakterial që zakonisht prek mukozën e hundës dhe të fytit. Difteria është jashtëzakonisht e rrallë falë vaksinimit të përhapur kundër sëmundjes. Megjithatë, shumë vende me mundësi të kufizuara të kujdesit shëndetësor ose vaksinimit ende përjetojnë shkallë të lartë të difterisë. Difteria mund të trajtohet me medikamente. Por në faza të […]

Infeksionet e traktit urinar (UTI): Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Infeksioni i Traktit Urinar (UTI)

Infeksionet e traktit urinar (UTI) janë infeksione në çdo pjesë të sistemit urinar. Sistemi urinar përfshin veshkat, ureterët, fshikëzën dhe uretrën. Shumica e infeksioneve përfshijnë traktin e poshtëm urinar – fshikëzën dhe uretrën. Gratë janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një infeksion të traktit urinar sesa burrat. Nëse një infeksion është i […]

Apandesiti: Shkaqet, Pasojat dhe Trajtimi

Foto qe ilustron apandesitin

Apandesiti është një ënjtje e dhimbshme e apandesitit. Shtojca është një qese e vogël, e hollë rreth 5 deri në 10 cm (2 deri në 4 inç) e gjatë. Ajo është e lidhur me zorrën e trashë, ku formohet dhjami. Askush nuk e di saktësisht se çfarë bën apandesiti, por heqja e tij nuk është […]

Astma bronkiale: Trajtimet, simptomat, shkaqet dhe më shumë

Foto qe ilustron astmen bronkiale

Keni dëgjuar ndonjëherë termin “astma bronkiale” dhe keni pyetur veten se çfarë do të thotë? Kur njerëzit flasin për astmën bronkiale, ata në të vërtetë flasin për astmën, një sëmundje inflamatore kronike e rrugëve të frymëmarrjes që shkakton “sulme” periodike të kollitjes, frymëmarrjes, gulçimit dhe shtrëngimit në gjoks. Alergjitë janë të lidhura fort me astmën […]

Glioma: Si trajtohet tumori në tru?

Foto qe ilustron glioma, tumorin ne tru

Glioma është një rritje e qelizave që fillon në tru ose në palcën kurrizore. Qelizat në një glioma duken të ngjashme me qelizat e shëndetshme të trurit të quajtura qeliza gliale. Qelizat gliale rrethojnë qelizat nervore dhe i ndihmojnë ato të funksionojnë. Ndërsa një glioma rritet, ajo formon një masë qelizash të quajtur tumor. Tumori […]

Si trajtohet sëmundja e valvulave të zemrës?

Foto qe ilustrong sëmundjen e valvulave të zemrës

Në sëmundjen e valvulave të zemrës, një ose më shumë nga valvulat në zemrën tuaj nuk funksionojnë siç duhet. Zemra juaj ka katër valvula që mbajnë gjakun të rrjedhë në drejtimin e duhur. Në disa raste, një ose më shumë nga valvulat nuk hapen ose mbyllen siç duhet. Kjo mund të shkaktojë ndërprerjen e rrjedhës […]