Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gjinekologjia - Spital CONTINENTAL

Gjinekologjia është një nga shumë degët e ofruara profesionalisht nga ekspertët tanë. Spitali Continental ofron një gamë të gjerë shërbimesh për shëndetin e gruas. Është shumë e rëndësishme që kontrollet gjinekologjike të zbulojnë problemet shëndetësore dhe sëmundjet ekzistuese në kohë, në mënyrë që të fillojë mjekimi i duhur përpara se të jetë shumë vonë.

1- VIZITA GJINEKOLOGJIKE

2- EKO GJINEKOLOGJIKE TRANSABDOMINALE DHE TRANSVAGINALE

3- NDJEKJE SHTATEZANIE

4- EKO OBSTETRIKALE

5- PLANIFIKIM FAMILJAR

6- PAP TEST

7- KOLPOSKOPI

8- HISTEROSKOPI

9- NDERHYRJE GJINEKOLOGJIKE

Gjinekologji në Shqipëri me mjek gjinekolog shume profesioniste.

PAPTEST

Çfare është PAP Testi dhe si kryhet?

PAP Test – i është ekzaminimi mikroskopik i qelizave të marra nga cerviksi (qafa e mitrës) dhe/ose vagina për të parë ndryshimet e tyre (parakanceroze, kanceroze). Njihet gjithashtu si, testi Papanicolaou ose citologjia cervikale/vaginale. Pap testi mund të kryhet gjithashtu për të zbuluar infeksione vaginale apo të mitrës. Infeksionet dhe qelizat jonormale mund të jenë të pranishme, pa shkaktuar simptoma të dukshme. Disa prej tyre mund të kërkojnë trajtim, ndërsa të tjerët mund të kërkojnë testime të mëtejshme, apo të monitorohen me kalimin e kohës.

Procedura e kryerjes:

EKOGRAFI OBSTETRIKALE

Ekografia, është një metodë për të përftuar imazhe të organeve të brendëshme duke dërguar brenda trupit valë tingujsh me frekuencë të lartë. Këto valë janë të rregjistruara dhe paraqitura si një imazh në kohë reale.

Në procedurën e ekos nuk ka rrezatim të jonizuar. Ekoja Obstetrikale i referohet përdorimit të specializuar të valëve të tingujve për të vizualizuar dhe përcaktuar kushtet klinike të një gruaje shtatzanë dhe të embrionit ose fetusit të saj.

Indikacionet per kete procedure jane:

Pergatitja per proceduren:

→ Nëse ekoja kërkohet në javët e para të shtatzanisë, duhet të pini lëngje para procedurës sepse vezika urinare duhet të jetë e mbushur per tu perfituar nje imazh me i mire i uterusit dhe embrionit. Në disa raste, sidomos pas 3 muajve të parë të shtatzanisë, vezika urinare e mbushur nuk është e domosdoshme. Alternativë mund të jetë dhe ekoja trans-vaginale, sidomos në fillimet e shtatëzanisë, dhe për këtë procedurë vezika urinare duhet e zbrazur.

→ Do t’ju kërkohet të shtriheni mbi shpinë dhe të zbuloni pjesën e poshtme të abdomenit. Mjeku do të vendosi një lloj xheli mbi lëkurën tuaj të pjesë së poshtme të barkut. Sonda lëshon valë tingujsh me frekuencë të lartë ndërkohë që mjeku e lëviz atë mbi barkun tuaj.

→ Ndonjëherë mjeku mund të gjykojë që është e domosdoshme të bëhet eko transvaginale. Kjo teknikë kryhet si ekoja abdominale por vetëm se sonda futet brenda vaginës. Nëpërmjet saj shpesh pasqyrohen imazhe shumë më të detajuara dhe më të qarta të uterusit dhe vezoreve. Kjo teknikë është shumë e dobishme në fillimet e shtatzanisë. Për këtë lloj ekzaminimi vezika urinare duhet të jetë e zbrazur. Një ekzaminim ekografik normal, zakonisht zgjat 20 – 60 minuta.

Ekografi per test shtatezanie nga Spitali CONTINENTAL.

KOLPOSKOPIA

Kolposkopia është një ekzaminim i thjeshtë po aq sa edhe Pap-Test-i. Mjeku gjinekolog do të ekzaminojë qafën e mitrës përmes një mikroskopi të quajtur kolposkop. Gjatë ekzaminimit kolposkopik në qafën e mitrës aplikohet likide speciale (ac. Acetic dhe solucion Lugoli) të cilat ndihmojnë në zbulimin e ndryshimeve qelizore në nivelin e cipës që vesh qafën së mitrës. Kolposkopia mund të kryhet edhe gjatë shtatzanisë pasi nuk përbën asnjë rrezik.

Rëndësia e kolposkopisë qëndron në aftësinë e saj për të zbuluar (ose përjashtuar) ndryshimet qelizore në qafën e mitrës që i paraprijnë kancerit të qafës së mitrës. Në disa raste ajo është ekzaminimi i parë që zbulon kancerin e qafës së mitrës.

Përvec zbulimit të këtyre gjendjeve pre-kanceroze, kolposkopia mund edhe ti trajtojë ato duke i rezekuar (hequr) përmes ansës diatermike.

Kolposkopinë e kryen një mjek gjinekolog me kompetencë në kolposkopi. Kolposkopia mund të kryhet në spital ose në klinikë. Është një teknikë diagnostikuese / terapeutike e cila nuk kërkon shtrim në spital. Zgjat rreth 10-20 minuta dhe është pa dhimbje.

Kolposkopia rekomandohet në rastet e një pap-testi jo normal ose kur qafa e mitrës nuk duket normale gjatë ekzaminimit me sy të lirë.

Kolposkopia mund të kryhet në ditët pa menstruacione.

Një ditë përpara ekzaminimit ju nuk duhet të bëni tualet vaginal, nuk duhet të vendosni ovula dhe as të kryheni kontakt seksual.

Hapat që ndjek kolposkopia jane:

Në shumicën e rasteve pacientet nuk ankojnë asgjë pas kolposkopisë. Në raste të rralla mund të kenë një discomfort të ngjashëm me atë gjatë menstruaconeve. Në rastet kur edhe është marrë biopsi gjatë kolposkopisë, pacientet mund të kenë disa ditë sekrecione hemorragjike të pakta dhe jo shqetësuese.

Histeroskopia

Histeroskopia është një procedurë e cila përdor një teleskop në formë tubi (histeroskop) për të vizualizuar brendësinë e kavitetit (zgavrës) të mitrës. Ajo është edhe një teknikë që lejon kryerjen edhe të interventeve të ndryshme kirurgjikale në kavitetin e mitrës.

Pra, histeroskopia mund të jetë diagnostike (kur kufizohet vetëm në vizualizimin e kavitetit të mitrës) dhe operative (kur kryen intervente të ndryshme në brendësi të kavitetit të mitrës).

Histeroskopi ka një kamera brenda tij, e cila bën të mundur përftimin e imazheve në kohë reale të kavitetit të mitrës. Në këtë mënyrë gjinekologu mund të përcaktojë anomali të ndryshme.

Përveç kamerës, histeroskopi ka edhe kanale të tjerë përmes të cilëve gjinekologu mund të kalojë instrumenta të tjerë për të realizuar intereventin e duhur.

Çfarë Ndodh kur Shkon tek Gjinekologu për Herë të Parë?

Në vizitën e parë te gjinekologu, ai do të bëjë një rishikim të përgjithshëm të trupit tuaj. Ndoshta do të bëhen teste të veçanta për të përjashtuar problemet. Midis tyre:

Pap Test:

Ky test bëhet veçanërisht për të përjashtuar mundësinë e zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës. Për këtë, një mostër e qelizave duhet të merret me një shtupë përmes hapjes së qafës së mitrës për testim.

Ekografia Gjinekologjike:

Kjo do të jetë e zakonshme në takimet tuaja gjinekologjike, dhe kjo është se ekografia bëhet përmes përdorimit të valëve të zërit për të përcaktuar imazhet e strukturës së legenit të një gruaje dhe organeve që shtrihen në atë zonë. 

Ekzaminimi i Gjirit:

Edhe pse herën e parë mund të jetë disi e pakëndshme si çdo proces mjekësor, në këtë ekzaminim gjinjtë do të duhet të palpohen dhe të vëzhgohen në detaje për të përcaktuar shfaqjen e ndonjë problemi në strukturën e tyre.

Sëmundjet e Zakonshme të Trajtuara nga Gjinekologjia

Dismenorrea:

Dhimbja në momentin e menstruacioneve ka emrin dismenorre. Mund të themi se deri në 70% e grave në moshë riprodhuese e kanë atë në momentin e menstruacioneve për të paktën një ditë në veçanti. Normalisht kjo dhimbje nuk ndërhyn në jetën tonë të përditshme, por ka disa raste të veçanta ku dhimbja është aq e padurueshme sa nuk e lejon një grua të ngrihet nga shtrati.

Gjakderdhje Jofunksionale

Gjakderdhja jofunksionale ose gjakderdhja e pandërprerë e mitrës është një lloj gjakderdhjeje që konsiderohet jonormale për shkak të faktorëve që kanë ndikuar në nivelet e hormoneve të personit. Është e zakonshme tek femrat në çdo moshë, por shumë më e shpeshtë kur femrat janë afër menopauzës.

Dismenorrea Primare

Dismenorrea primare përkufizohet si dhimbje ngërçe në pjesën e poshtme të barkut që ndodh pak para ose gjatë menstruacioneve, në mungesë të sëmundjeve të tjera si endometrioza.

Dismenorrea Dytësore

Dismenorrea dytësore shkaktohet nga disa çrregullime të identifikueshme në sistemin riprodhues. Shkaku më i shpeshtë është endometrioza.
Cistet tek femrat shqetesime ne bark.

Endometrioza

Kjo sëmundje kronike shkaktohet nga një ndryshim në qelizat endometriale, të cilat janë pjesë e indit që mbulon qafën e mitrës dhe ka një deskuamim gjatë menstruacioneve. Mund të ndodhë edhe në pjesë të tjera të trupit, për shembull, në legen dhe bark.

Është e zakonshme në vezore dhe në bark, veçanërisht në indin që e mbulon atë, të quajtur peritoneum.

Ka disa raste kur sëmundja është asimptomatike dhe pacienti nuk e kupton se e ka. Por ka simptoma të veçanta të kësaj sëmundjeje, nga të cilat mund të përmendim:

  • Dismenorrea ose cikël të dhimbshëm.
  • Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut para dhe gjatë menstruacioneve.
  • Dhimbje gjatë ose pas marrëdhënies seksuale (dyspareunia).
  • Dhimbje me lëvizjet e zorrëve.
  • Dhimbje legeni ose lumbago që mund të shfaqen në çdo kohë gjatë ciklit menstrual.
  • Gjakderdhje ndërmenstruale, pra midis periodave.
  • Vështirësi për të mbetur shtatzënë (infertilitet).

Cistet e Vezoreve

Cistet e vezoreve

Kistet e vezoreve përbëhen nga akumulimet e lëngjeve brenda asaj që duket si një qese. Edhe pse ekziston mundësia e zhvillimit të llojeve të ndryshme të kisteve në organe të shumta të trupit tonë, është shumë e zakonshme që gratë t’i zhvillojnë ato në vezore. Dhe megjithëse janë të zakonshme, ato janë të rrezikshme dhe është e rëndësishme t’i trajtoni në kohë.
Kistet Ovarian Mund të Jenë Funksionale ose Organike
Kistet ovariane që janë funksionale formohen gjatë gjithë ciklit menstrual, ndoshta nga një mosfunksionim i vazhdueshëm në çdo muaj të ciklit. Për fat të mirë, shumica janë beninje dhe mund të hiqen pas disa muajsh. Disa kërkojnë trajtim.
Ndërsa kistet ovariane me origjinë organike mund të vijnë nga faktorë të ndryshëm. Ashtu si ato funksionale, shumica e tyre janë beninje. Por, duhet pasur kujdes veçanërisht me ato që shfaqen pas menopauzës, pasi shumica e tyre janë malinje, madje edhe kanceroze.

Vezorja Policistike

Kjo është një sindromë, jo një sëmundje. Në veçanti, është një çrregullim endokrinologjik që mund të shkaktojë çekuilibrin hormonal më konstant tek gratë në moshë riprodhuese. Zakonisht vërehet për përdorimin e amenorresë, obezitetit dhe hirsutizmit.
Ovulacionet nuk janë konstante; prandaj cikli menstrual nuk fillom dhe është e vështirë të mbetesh shtatzënë. Duke qenë se ovulacionet nuk janë konstante, vezorja nuk ka kapacitetin për të pasur mjaftueshëm hormonet e zakonshme, ekziston mundësia që të ketë një tepricë të hormoneve mashkullore që bëjnë që qimet të dalin më shpesh.
Kur një pacient me sindromën ovarian policistike i nënshtrohet një ekografie, do të vërejmë se do të ketë shumë njolla të errëta në vezore. Kjo është arsyeja pse quhet policistike.

Fibroidet:

Fibroidet përfshijnë përshkrimin e tumoreve beninje jo kanceroze që zhvillohen në mitër. Formimi i tyre shkaktohet nga një rritje e madhe e fibrave muskulore në miometrium. Prandaj janë neoplazia beninje më e zakonshme tek gratë. Dhe si pjesa më e madhe e kësaj liste, ato shkaktohen më së shumti te femrat mbi 40 vjeç. Nëse vuani nga ndonjë ndryshim në ciklin tuaj menstrual, ose nëse keni nevojë për një kontroll rutinë. Në Spital Continental ne kemi profesionistë që do t’ju ndihmojnë në çdo fazë të zhvillimit tuaj si person. Ne kemi nga kardiologë deri tek gjinekologë dhe obstetër që kanë më shumë se pesë vjet përvojë në këtë zonë. A jeni gati për konsultën tuaj? Na kontaktoni tani!

Shërbimet të tjera

Mjekët tane Gastro-Hepatologë kanë eksperiencën dhe njohuritë e duhura për çdo trajtim.

Ndërhyrje estetike të sigurta, të përballueshme, ne duart e specialistëve.

Departament i kompletuar gjinekologjik për diagnostifikimin dhe trajtimin e problemeve riprodhuese tek femra. 

Shërbimi më i specializuar në lidhje me të gjitha problemet e veshëve, hundës dhe fytit. Specialistë ne mjekësi dhe kirurgji.

Cfare mendojne pacientet tane!

Plotesoni formen dhe merrni pergjigje nga mjeket tane profesionist

Telefono +355 69 700 4000 ose plotesoni formen dhe nje nga mjeket tane do tju informoj rreth sherbimeve qe ne ofrojme.

Duke klikuar butonin "Kontakto" une pranonj qe nje nga mejeket e Spital Continental do te me kontaktoje me ane te nje mesazhi ose telefonate ne numrin e telefonit te lene nga une ne lidhje me problematiken e pyetur nga une ne formen e kontaktit.

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.