Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Pneumologji - Spital CONTINENTAL

Shërbimi i Pneumologjisë në Spitalin Continental ofron shërbim të integruar për semundjet e mushkërive. Kjo bazuar ne profilaksinë, diagnozën, mjekimin dhe edukim e ndjekje për kujdesin rehabilitues.

Objektivi: Të ofrojme një shërbim cilësor, në bazë të zgjidhjeve të shpejta, kosto-efektive dhe të qëndrueshme të problemeve shëndetësore pulmonare, për një jetë më të mirë dhe t shëndetshme per pacientet tanë.

Kabineti i konsultave ambulatore kryen vizita të pacienteve me semundje të mushkërive, duke ofruar këshillim profilaktik, diagnozë dhe udhëzim-trajtimi në baze të protokolleve pneumologjike bashkëkohore. Sipas nevojës rekomandon ekzaminimet laboratorike dhe procedurat e nevojshme mjekësore, të cilat kryhen brenda ciklit spitalor.

Reparti i shërbimit ditor pret të sëmurë që kanë nevojë për observim dhe trajtim. Me pas të sëmurët, sipas patologjisë, vazhojnë trajtimin në shtëpi ose shtrohen në spital.

Shërbimi i urgjencës është i paisur dhe ofron ndihmë të specializuar kardio-respiratore, ku ndër të tjera përfshihet pamjaftushmeria e frymëmarrjes akute apo kronike e riaktivizuar.

Për raste që kanë nevojë për trajtim spitalor mundësohet shtrimi në spital në ambjente shumë të përshtatshem dhe me shërbim mjekësor cilësor.

Sipas nevojës diagnostike në sherbim të sëmundjeve të mushkërive shërbejnë:

Departamenti Pneumologjik, ofron shërbim të përkushtuar cilësor për sëmundjet e mushkërive të tilla si bronkiti akut dhe kronik, ineksionet e mushkërive. Sëmundjen kronike obstruktive pulmonare dhe Astmen bronkiale, sëmundjet e pleurës, proceset tumorale pulmonare, si dhe sëmundje të tjera primare apo manifestime në mushkeri të sëmundjeve sistemike.

Pneumologjia, Kur Duhet Të Shkoni Për Një Konsultë?

Pneumologjia është dega e mjekësisë e cila merret me studimin, trajtimin, diagnostikimin dhe parandalimin e llojeve të ndryshme të sëmundjeve që prekin sistemin tonë të frymëmarrjes, pra kujdesin për mushkëritë dhe pemën bronkiale.

Mjekët e pulmonologjisë, pasi kanë përfunduar karrierën e tyre si mjek të përgjithshëm, duhet të kenë një specializim në mjekësinë interne dhe më pas të studiohet pneumologjia. Prandaj është një nga degët më të respektuara të mjekësisë.

Testet e zakonshme dhe rutine që i bëhen pacientit i cili merr pjesë në konsultim bëhen nëpërmjet studimeve specifike si spirometria, e cila është përgjegjëse për përcaktimin e funksionit të mushkërive të pacientit dhe bronkoskopia e cila ndihmon në detyrën e shikimit brenda rrugës së frymëmarrjes duke lehtësuar procesin e marrjes së mostrave të sekrecionit, për biopsi apo procedurën për të shpëtuar pacientin si ndalimin e gjakderdhjes në zonë.

Çfarë Analizash Kryen një Mjek Pulmonolog në Konsultën e Tij?

Pas hyrjes në zyrën e një pulmonologu, ai do të marrë në pyetje pacientin përmes pyetjeve specifike që zbulojnë stilin e jetës dhe shëndetin aktual të pacientit nëpërmjet fjalorit të tij ose të saj. Një pyetësor fizik mund t’i jepet gjithashtu pacientit për të marrë parasysh historikun e tij familjar si dhe zakonet që ai ose ajo ka zakonisht. Përveç kësaj, sigurisht që ai do të pyesë pacientin se cila është arsyeja e konsultimit të tij dhe simptomat që ka për të ditur se si mund ta ndihmojë.

Pas përfundimit të konsultës verbale duhet bërë një ekzaminim fizik i pacientit ku do të përpiqemi të vëzhgojmë gjendjen aktuale të tij shëndetësore nëpërmjet disa testeve me prekje, si dhe të zbulojmë se nga vijnë simptomat që ai ka përshkruar më parë verbalisht.

Është normale që në një konsultë me mjekun pulmonolog, pacientit t’i bëhen disa analiza diagnostikuese. Në varësi të asaj që keni përshkruar më parë, ato do të jenë teste fizike në dhomën e konsultimit ose ndoshta do të nevojiten aparatura specifike për të bërë ekzaminime si bronkoskopia ose skaner i kraharorit, gjithashtu mund të bëhet dhe një radiografi.

Siç e kemi përmendur tashmë, ne do të shpjegojmë se për çfarë përdoren zakonisht rrezet X dhe skaneri i gjoksit. Siç mund ta keni marrë me mend tashmë, ato ndihmojnë pulmonologun të përcaktojë gjendjen aktuale të mushkërive të pacientit. Edhe pse është gjithashtu shumë e zakonshme që të bëhen teste funksionale për të marrë parasysh lehtësinë e funksionimit të mushkërive, që ndoshta do të jetë testi i spirometrisë dhe kooksimetria.

Në këto konsulta përdoret gjerësisht testi i spirometrisë, ndërsa testi COOX përdoret më shpesh te pacientët që priren të pinë duhan. Kjo ndodh,  për të përcaktuar se sa janë prekur mushkëritë nga tymi i duhanit.

Sëmundjet të Frymëmarrjes të Trajtuara nga një Pulmonolog

Ka një sërë sëmundjesh të frymëmarrjes që mund të shkaktohen nga shumë faktorë të ndryshëm, të jashtëm dhe të brendshëm. Për shembull, shumë pacientë priren të vuajnë nga astma për shkak të kushteve gjenetike familjare. Por ka edhe astmatikë që mund ta zhvillojnë sëmundjen përmes përdorimit të vazhdueshëm të duhanit.

Po kështu, duhani mund të jetë shkaktar i një numri të madh sëmundjesh infektive që mund të jenë sa të lehta dhe kronike. Madje, shumë lehtë mund të gjenerojë kancerin e njohur të mushkërive ose “kancerin e duhanpirësit”.

Këtu është një listë si dhe shpjegimi i sëmundjeve më të zakonshme të sistemit të frymëmarrjes të trupit tonë:

Astmë

Kjo sëmundje nuk mund të kurohet, pasi shkaktohet nga inflamacioni i vazhdueshëm në rrugët e frymëmarrjes. Disa nga simptomat më të zakonshme të kësaj sëmundjeje janë spazmat e mushkërive, fishkëllima (fishkëllimë gjatë frymëmarrjes) dhe gulçim. Alergjitë, infeksionet dhe ndotja mund të shkaktojnë krizë astme.

Bronkiti

Ekzistojnë vetëm dy lloje të bronkitit, midis tyre mund t’i klasifikojmë si bronkit akut dhe bronkit kronik. Por në të dy klasifikimet, membrana mukoze që është përgjegjëse për mbrojtjen e mushkërive ka pësuar një inflamacion specifikisht në pasazhin bronkial. Prandaj, kjo bën që zona të fryhet dhe ajri të mos kalojë normalisht në mushkëri.

Emfizema

Emfizema është një sindromë që shkakton një grumbullim të madh ajri në indet e brendshme dhe organet e trupit tonë. Ashtu si astma, ajo nuk ka shërim dhe mund të përparojë gradualisht me kalimin e kohës. Është konstante tek duhanpirësit.

Dhe kura më e mirë është ndalimi i pirjes së duhanit për të parandaluar që ai të përparojë më shpejt, pasi tymi i duhanit bën që qeset e ajrit të mushkërive të dëmtohen derisa ato të mos kenë kapacitetin e tyre rigjenerues.

Kancer në Mushkëri

Nga të gjitha sëmundjet e mundshme, kjo është një nga më të këqijat. Është një tumor malinj që shkakton një pjesë të madhe të vdekjeve nga kanceri në mbarë botën. Dhe zhvillohet në çdo zonë të mushkërive tona.

Dhe sikur kjo mos të mjafton, zbulimi i tij është mjaft i vështirë sepse simptomat nuk janë konstante dhe mund të kalojnë vite pa u shfaqur në trupin e pacientit. Ndër simptomat mund të vëmë re: kollën kronike, ndryshimet e zërit, frymëmarrjen e vrullshme dhe kollën me gjak, përveç të tjerave.

Pneumonia

Kjo sëmundje zhvillohet në trup për shkak të një infeksioni që ka arritur në mushkëri. Mund të ketë një ndryshim midis baktereve, viruseve ose kërpudhave.

Simptomat e zakonshme janë ethe, kollë, të dridhura dhe vështirësi në frymëmarrje.

Alergjitë

Ky problem zhvillohet përmes një konfuzioni të sistemit tonë imunitar që mund të reagojë tepër ndaj një substance të zakonshme që hyn në trupin tonë, duke e bërë atë ta trajtojë atë si një agresor.

Sistemi imunitar sulmon menjëherë dhe bën që truri të lëshojë histaminën, e cila bën që trupi ynë të reagojë në një mënyrë alergjike.

Kjo është shumë e zakonshme me substanca të tilla si: poleni, pluhuri, ushqimi, pickimi i kafshëve, medikamentet dhe lateksi.

Shërbimet të tjera

Testime dhe përgjigje analizash me saktësi maksimale në kohë rekord. Teknologjia më e avancuar në Shqipëri për çdo pajisje laboratorike.

Urologji

Urologjia në Spitalin Continental mbulon si moshën e rritur ashtu edhe atë pediatrike me metoda diagnostike, terapeutike dhe metodat kirurgjikale moderne.
Departament shumëfunksional dhe i kompletuar për ndërhyrje kirurgjikale të përgjithshme në menyrë ekselente.
Shërbim profesional për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve hormonale në disa gjendra specifike të trupit të njohura si gjëndra Endokrine.

Cfare mendojne pacientet tane!

Plotesoni formen dhe merrni pergjigje nga mjeket tane profesionist

Telefono +355 69 700 4000 ose plotesoni formen dhe nje nga mjeket tane do tju informoj rreth sherbimeve qe ne ofrojme.

Duke klikuar butonin "Kontakto" une pranonj qe nje nga mejeket e Spital Continental do te me kontaktoje me ane te nje mesazhi ose telefonate ne numrin e telefonit te lene nga une ne lidhje me problematiken e pyetur nga une ne formen e kontaktit.

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.