Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sinusiti – Shkaqet, Simptomat, Diagnoza Dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Sinusiti është një gjendje e zakonshme inflamatore që prek sinuset, zgavrat e vogla të mbushura me ajër që gjenden brenda kockave të fytyrës dhe kafkës. Kur këto zgavra inflamohen ose bllokohen për shkak të infeksionit, alergjive, ose faktorëve të tjerë, mund të çojë në dhimbje dhe presion në fytyrë, si dhe në simptoma të tjera shqetësuese. Sinusiti mund të jetë akut ose kronik, dhe trajtimi i duhur varet nga shkaku dhe ashpërsia e gjendjes. Ky artikull do të shqyrtojë në detaje shkaqet, simptomat, diagnozën dhe trajtimin e sinusitit, duke ofruar një kuptim të plotë të kësaj gjendje të zakonshme.

Shkaqet E Sinusitit

Sinusiti është një gjendje komplekse që mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Këta faktorë mund të jenë të lidhur me infeksione, alergji, ndikime mjedisore dhe anomalitë anatomike. Më poshtë janë shkaqet kryesore të sinusitit:

Infeksionet Virale Dhe Bakteriale

 • Infeksionet Virale: Sinusiti akut shpesh fillon me një infeksion viral të traktit të sipërm respirator, siç është një ftohje e zakonshme. Viruset mund të shkaktojnë inflamacion dhe bllokim të sinuseve, duke krijuar një mjedis të përshtatshëm për zhvillimin e infeksioneve të mëtejshme.
 • Infeksionet Bakteriale: Kur inflamacioni viral bllokon sinuset dhe sekrecionet nuk mund të dalin, mund të zhvillohet një infeksion bakterial. Infeksionet bakteriale të sinuseve janë më të rënda dhe shpesh kërkojnë trajtim me antibiotikë. Bakteriet e zakonshme që shkaktojnë sinusitin përfshijnë Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae dhe Moraxella catarrhalis.

Alergjitë Dhe Ndikimet E Mjedisit

 • Alergjitë: Alergjitë ndaj polenit, pluhurit, mykut dhe kafshëve shtëpiake mund të shkaktojnë inflamacion të mukozës nazale dhe sinuseve, duke çuar në bllokim dhe infeksion. Riniti alergjik është një shkak i zakonshëm i sinusitit kronik.
 • Ndikimet e Mjedisit: Faktorët mjedisorë si ndotja e ajrit, tymi i duhanit dhe kimikatet irrituese mund të shkaktojnë inflamacion të sinuseve. Ekspozimi ndaj këtyre irrituesve mund të shkaktojë dhe përkeqësojë simptomat e sinusitit, veçanërisht te personat me ndjeshmëri të lartë.

Anatomia E Fytyrës

 • Deviacioni i Septumit Nazal: Një devijim i septumit nazal, kocka që ndan hundën në dy pjesë, mund të pengojë rrjedhjen normale të sekrecioneve nga sinuset dhe të shkaktojë bllokim dhe infeksion.
 • Polipet Nazale: Polipet nazale janë rritje të indeve të buta në mukozën e hundës ose sinuseve që mund të bllokojnë rrjedhjen e ajrit dhe sekrecioneve, duke rritur rrezikun për sinusit.
 • Adenoidet e Zmadhura: Tek fëmijët, adenoidet e zmadhura mund të bllokojnë sinuset dhe të çojnë në infeksione të përsëritura.

Faktorët E Rrezikut Dhe Parandalimi

 • Faktorët e Rrezikut: Faktorët e rrezikut për sinusit përfshijnë astmën, çrregullimet imunologjike, historinë familjare të alergjive dhe sinusitit, dhe përdorimin e shpeshtë të zhbllokuesve nazalë.
 • Parandalimi: Për të parandaluar sinusitin, është e rëndësishme të menaxhoni alergjitë dhe të shmangni faktorët irritues mjedisorë. Mbajtja e higjienës së mirë të hundës, duke përfshirë përdorimin e shpëlarjes me ujë të kripur dhe ajrit të lagështuar, mund të ndihmojë në parandalimin e bllokimit të sinuseve. Vaksinat kundër gripit dhe trajtimi i hershëm i infeksioneve virale mund të zvogëlojnë gjithashtu rrezikun e zhvillimit të sinusitit.

Kuplimi i këtyre shkaqeve dhe faktorëve të rrezikut është thelbësor për diagnostikimin dhe trajtimin efektiv të sinusitit, si dhe për zhvillimin e strategjive për parandalimin e tij.

Simptomat E Sinusitit

Sinusiti mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash, të cilat ndryshojnë në varësi të ashpërsisë dhe llojit të inflamacionit (akut ose kronik). Këto simptoma ndikojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës së individëve të prekur dhe mund të jenë mjaft shqetësuese.

Dhimbja Dhe Presioni Në Fytyrë

Një nga simptomat kryesore të sinusitit është dhimbja në fytyrë, e cila shpesh përkeqësohet kur përkuleni përpara ose kur ushtroni presion mbi sinuset e prekura. Kjo dhimbje mund të përqendrohet në ballë, në zonën përreth syve, në faqe ose në rrënjën e hundës. Ndjesia e presionit ose tensionit në sinuset e mbushura me mukozë është një tjetër simptomë e zakonshme. Ky presion mund të shkaktojë siklet dhe dhimbje të vazhdueshme, duke ndikuar në aktivitetet e përditshme dhe në mirëqenien e përgjithshme të personit.

Sekrecionet Nazale Dhe Kongjestioni

Sinusiti shpesh shoqërohet me sekrecione të trasha dhe të ngjyrosura (të verdha ose të gjelbra) që mund të rrjedhin nga hunda ose të shkojnë në pjesën e pasme të fytit, duke shkaktuar një ndjesi të njohur si postnasal drip. Ky fenomen është veçanërisht i bezdisshëm gjatë natës dhe mund të çojë në kollitje të vazhdueshme. Bllokimi i hundës dhe vështirësia për të marrë frymë përmes saj janë simptoma të zakonshme të sinusitit. Kongjestioni nazal mund të shkaktojë një ndjenjë të bllokimit dhe mungesë të frymëmarrjes së lirë, duke e bërë të vështirë për individët të flenë mirë ose të kryejnë aktivitete të përditshme pa ndjerë siklet.

Kollitja Dhe Dhimbja E Fytit

Sinusiti shpesh shkakton kollitje, veçanërisht gjatë natës, për shkak të rrjedhjes së mukozës në pjesën e pasme të fytit. Kjo kollitje mund të jetë e vazhdueshme dhe irrituese, duke ndikuar në gjumin dhe në cilësinë e jetës së përditshme. Sekrecionet që rrjedhin në pjesën e pasme të fytit mund të shkaktojnë irritim dhe dhimbje të fytit. Kjo dhimbje shpesh shoqërohet me një ndjenjë gërvishtjeje ose djegie, e cila mund të përkeqësohet gjatë natës ose pas zgjimit në mëngjes.

Simptoma Të Tjera Të Shpeshta

Dhimbja e kokës është një simptomë tjetër e zakonshme e sinusitit, veçanërisht në zonat e ballit dhe të fytyrës. Këto dhimbje koke mund të jenë të vazhdueshme ose të shfaqen në formë krizash, duke ndikuar negativisht në përqendrimin dhe produktivitetin e personit. Në rastet e infeksioneve bakteriale, sinusiti mund të shkaktojë temperaturë të lartë dhe ethe, që janë më të zakonshme tek sinusiti akut. Ndjenja e lodhjes dhe mungesa e energjisë janë simptoma të zakonshme te njerëzit me sinusit, për shkak të inflamacionit dhe luftës së trupit kundër infeksionit.

Reduktimi i shijes dhe erës është një tjetër simptomë që mund të ndodhë me sinusitin. Sinusiti mund të ndikojë në shqisat e shijes dhe erës, duke e bërë të vështirë për njerëzit të shijojnë dhe nuhasin ushqimet dhe aromat normale. Inflamacioni i sinuseve maksillare, që ndodhen mbi dhëmbët e sipërm, mund të shkaktojë dhimbje që ndihet si dhimbje e dhëmbëve. Bllokimi i sinuseve mund të ndikojë gjithashtu në veshët, duke shkaktuar ndjenjën e mbushjes ose zhurma në veshë (tinnitus).

Kuptimi i këtyre simptomave dhe njohja e tyre është thelbësore për diagnostikimin dhe trajtimin e saktë të sinusitit. Nëse simptomat zgjasin më shumë se disa ditë ose përkeqësohen, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek për një vlerësim të plotë dhe trajtim të duhur. Njohuria e simptomave të sinusitit mund të ndihmojë individët të kërkojnë ndihmën e duhur mjekësore dhe të marrin trajtimin e nevojshëm për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien e tyre.

Diagnoza E Sinusitit

Diagnostikimi i sinusitit është një hap thelbësor për të përcaktuar trajtimin e duhur dhe për të parandaluar komplikimet e mundshme. Procesi diagnostik përfshin një kombinim të historisë mjekësore të pacientit, ekzaminimeve fizike dhe testeve diagnostike për të konfirmuar praninë e inflamacionit të sinuseve dhe për të identifikuar shkakun e tij. Më poshtë janë hapat kryesorë në diagnozën e sinusitit:

Ekzaminimi Fizik Dhe Historia Mjekësore

Gjatë konsultës fillestare, mjeku do të marrë një histori të detajuar mjekësore të pacientit, duke përfshirë simptomat e tanishme dhe historinë e mëparshme të sinusitit ose infeksioneve të tjera respiratore. Pacienti do të pyetet për simptomat specifike, si dhimbja dhe presioni në fytyrë, sekretet nazale, kongjestioni dhe çdo faktor tjetër që mund të ndikojë në shëndetin e sinuseve, si alergjitë ose ekspozimi ndaj irrituesve mjedisorë.

Ekzaminimi fizik përfshin një inspektim të plotë të hundës, fytit dhe veshëve për të identifikuar shenjat e inflamacionit dhe bllokimit. Mjeku mund të përdorë një spekulum nazal për të parë brenda hundës dhe për të vlerësuar mukozën nazale dhe turbinatet. Përveç kësaj, mjeku mund të ushtrojë presion mbi sinuset për të vlerësuar ndjeshmërinë dhe dhimbjen e pacientit.

Testet Diagnostike Dhe Imazheria

Nëse simptomat janë të paqarta ose nëse mjeku dyshon për një infeksion të rëndë ose komplikime, mund të kërkohen teste diagnostike shtesë. Një nga testet më të zakonshme është radiografia e sinuseve, e cila mund të tregojë bllokimin dhe inflamacionin në sinuset. Megjithatë, skanimi me tomografi kompjuterike (CT) është metoda më e saktë për të vlerësuar gjendjen e sinuseve dhe për të identifikuar çdo problem anatomik që mund të kontribuojë në sinusit.

Një tjetër metodë e përdorur për diagnozën e sinusitit është endoskopia nazale. Kjo procedurë përfshin futjen e një endoskopi të hollë dhe fleksibël në hundë për të parë drejtpërdrejt brenda sinuseve dhe për të vlerësuar inflamacionin dhe bllokimin. Endoskopia mund të ndihmojë në identifikimin e polipeve nazale, devijimit të septumit dhe anomalive të tjera strukturore.

Diferencimi Nga Sëmundjet E Tjera

Diagnoza e sinusitit kërkon diferencimin e tij nga kushte të tjera që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme, si riniti alergjik, infeksionet e traktit të sipërm respirator, migrena dhe dhimbjet e kokës nga tensioni. Për këtë qëllim, mjeku mund të kryejë teste alergjike për të identifikuar çdo alergji të mundshme që mund të kontribuojë në simptomat e pacientit.

Në disa raste, mjeku mund të kërkojë një kulturë të sekrecioneve nazale për të identifikuar bakteriet specifike që shkaktojnë infeksionin dhe për të përcaktuar ndjeshmërinë e tyre ndaj antibiotikëve. Kjo mund të ndihmojë në zgjedhjen e trajtimit më efektiv, veçanërisht në rastet e sinusitit të përsëritur ose kronik.

Trajtimi I Sinusitit

Trajtimi i sinusitit synon të lehtësojë simptomat, të eliminojë infeksionin dhe të parandalojë komplikimet. Trajtimi varet nga shkaku dhe ashpërsia e gjendjes, duke përfshirë qasjet mjekësore, trajtimet në shtëpi dhe, në raste më të rënda, procedurat kirurgjikale. Më poshtë janë metodat kryesore për trajtimin e sinusitit:

Trajtimet Mjekësore Dhe Medikamentet

 • Antibiotikët: Nëse sinusiti është shkaktuar nga një infeksion bakterial, mjeku mund të përshkruajë antibiotikë për të luftuar bakteriet. Kursi i zakonshëm i antibiotikëve zgjat nga 10 deri në 14 ditë, por në raste të sinusitit kronik, trajtimi mund të zgjasë më shumë.
 • Dekongjestantët: Dekongjestantët nazalë mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe bllokimit të sinuseve. Këto ilaçe janë të disponueshme në formë të tabletave ose sprejve nazalë. Megjithatë, përdorimi i tepërt i sprejve nazalë mund të shkaktojë një efekt kthyes, duke përkeqësuar simptomat.
 • Kortikosteroidet: Sprejtë ose tableta me kortikosteroide mund të përdoren për të reduktuar inflamacionin në rastet e sinusitit të rëndë ose kronik. Kortikosteroidet ndihmojnë në zvogëlimin e ënjtjes dhe përmirësojnë rrjedhjen e sekrecioneve nga sinuset.
 • Ilaçet për Alergjitë: Nëse sinusiti është shkaktuar nga alergjitë, trajtimi i alergjive me antihistaminikë ose sprej nazalë me kortikosteroide mund të ndihmojë në uljen e simptomave dhe parandalimin e episodeve të sinusitit në të ardhmen.

Trajtimet Në Shtëpi Dhe Mjekësia Alternative

 • Shpëlarja me Ujë të Kripur: Shpëlarja e hundës me një solucion fiziologjik (ujë të kripur) mund të ndihmojë në pastrimin e sekrecioneve dhe uljen e inflamacionit. Kjo metodë është e thjeshtë dhe efektive për të lehtësuar simptomat e sinusitit.
 • Avulli: Thithja e avullit nga një enë me ujë të nxehtë ose nga një dush i ngrohtë mund të ndihmojë në hapjen e sinuseve dhe lehtësimin e kongjestionit nazal. Shtimi i vajrave esencialë, si vaj eukalipti ose mentoli, mund të përmirësojë efektin e avullit.
 • Kompresat e Ngrohta: Vendosja e kompresave të ngrohta mbi sinuset e prekura mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes dhe presionit në fytyrë. Ngrohtësia ndihmon në relaksimin e muskujve dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut.
 • Hidratimi: Pirja e mjaftueshme e lëngjeve ndihmon në hollimin e sekrecioneve dhe parandalon tharjen e mukozës. Lëngjet e ngrohta, si çaji ose supat, janë veçanërisht të dobishme.

Kirurgjia Dhe Procedurat E Avancuara

 • Kirurgjia Endoskopike e Sinuseve: Në rastet e sinusitit kronik që nuk përmirësohet me trajtime të tjera, kirurgjia endoskopike e sinuseve mund të jetë e nevojshme. Kjo procedurë përfshin përdorimin e një endoskopi për të hequr pengesat në sinuse dhe për të përmirësuar rrjedhën e ajrit dhe sekrecioneve.
 • Balon Sinoplastika: Ky është një trajtim minimal invaziv që përfshin përdorimin e një baloni të vogël për të zgjeruar hapësirat e ngushta të sinuseve. Balon sinoplastika ndihmon në hapjen e sinuseve dhe përmirësimin e rrjedhës së ajrit dhe sekrecioneve pa nevojën e kirurgjisë tradicionale.

Menaxhimi I Sinusitit Kronik

 • Kontrolli i Alergjive: Për pacientët me sinusit kronik të shkaktuar nga alergjitë, është e rëndësishme të menaxhohen dhe të kontrollohen alergjitë për të parandaluar episodet e përsëritura të sinusitit. Kjo mund të përfshijë trajtime me antihistaminikë, imunoterapi dhe shmangie e alergjenëve.
 • Trajtimi i Sëmundjeve Bashkëshoqëruese: Menaxhimi i sëmundjeve të tjera të bashkëshoqëruara, si astma ose riniti alergjik, është kyç për të përmirësuar simptomat e sinusitit kronik. Një qasje gjithëpërfshirëse në trajtimin e shëndetit të përgjithshëm të pacientit mund të ndihmojë në reduktimin e frekuencës dhe ashpërsisë së simptomave të sinusitit.
 • Ndryshimet në Stilin e Jetës: Ndryshimet në stilin e jetës, si rritja e higjienës së hundës, përdorimi i një humidifikatori dhe shmangia e faktorëve irritues, mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave të sinusitit kronik dhe përmirësimin e cilësisë së jetës.

Në përfundim, trajtimi i sinusitit kërkon një qasje të personalizuar, duke marrë parasysh shkakun dhe ashpërsinë e gjendjes së pacientit. Konsultimi me një mjek për të përcaktuar trajtimin më të përshtatshëm është thelbësor për të arritur rezultatet më të mira dhe për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.