Gjinekologji

Spitali Continental ofron një gamë të gjerë shërbimesh për shëndetin e gruas. Është shumë e rëndësishme që kontrollet gjinekologjike të zbulojnë problemet shëndetësore dhe sëmundjet ekzistuese në kohë, në mënyrë që të fillojë mjekimi i duhur përpara se të jetë shumë vonë.

1-            VIZITA GJINEKOLOGJIKE

2-            EKO GJINEKOLOGJIKE TRANSABDOMINALE DHE TRANSVAGINALE

3-            NDJEKJE SHTATEZANIE

4-            EKO OBSTETRIKALE

5-            PLANIFIKIM FAMILJAR

6-            PAP TEST

7-            KOLPOSKOPI

8-            HISTEROSKOPI

9-            NDERHYRJE GJINEKOLOGJIKE

 

PAPTEST

Çfare është PAP Testi dhe si kryhet?

PAP Test – i është ekzaminimi mikroskopik i qelizave të marra nga cerviksi (qafa e mitrës) dhe/ose vagina për të parë ndryshimet e tyre (parakanceroze, kanceroze). Njihet gjithashtu si, testi Papanicolaou ose citologjia cervikale/vaginale. Pap testi mund të kryhet gjithashtu për të zbuluar infeksione vaginale apo të mitrës. Infeksionet dhe qelizat jonormale mund të jenë të pranishme, pa shkaktuar simptoma të dukshme. Disa prej tyre mund të kërkojnë trajtim, ndërsa të tjerët mund të kërkojnë testime të mëtejshme, apo të monitorohen me kalimin e kohës.

Procedura e kryerjes:

 • Shënohet mbi lamën prej xhami emri i pacientit (ose nr që i korespondon në regjistër)
 • Mjeku gjinekolog merr një mostër të qelizave të qafës së mitrës (në shtresën sipërfaqësore) me një spatul plastike apo prej druri dhe e shtrin në lamë.
 • Fiksohet materiali shpejt, duke e zhytur lamën në një likid fiksues me 95% ethyl alcohol ose duke përdorur një spray fiksativ (95% alcohol ose 100% metanol).
 • Lama dërgohet në laborator per t’u ngjyrosur nga laboranti histopatolog.
 • Mjeku histopatolog ekzaminon lamën në mikroskop.

 

EKOGRAFI OBSTETRIKALE

Ekografia, është një metodë për të përftuar imazhe të organeve të brendëshme duke dërguar brenda trupit valë tingujsh me frekuencë të lartë. Këto valë janë të rregjistruara dhe paraqitura si një imazh në kohë reale.

Në procedurën e ekos nuk ka rrezatim të jonizuar. Ekoja Obstetrikale i referohet përdorimit të specializuar të valëve të tingujve për të vizualizuar dhe përcaktuar kushtet klinike të një gruaje shtatzanë dhe të embrionit ose fetusit të saj.

Indikacionet per kete procedure jane:

 • Për të vërtetuar praninë e një embrioni ose fetusi të gjallë.
 • Për të përcaktuar numrin e embrioneve/fetuseve.
 • Për të përcaktuar moshën e shtatzanisë.
 • Për të vlerësuar lokalizimin e fetusit (brenda apo jashtë mitrës).
 • Për të diagnostikuar anomalitë fetale.
 • Për të vlerësuar lokalizimin e placentës.
 • Për të vlerësuar rritjen fetale dhe mirëqënien e fetusit.
 • Për të vlerësuar qafën e mitrës.

Pergatitja per proceduren:

Nëse ekoja kërkohet në javët e para të shtatzanisë, duhet të pini lëngje para procedurës sepse vezika urinare duhet të jetë e mbushur per tu perfituar nje imazh me i mire i uterusit dhe embrionit. Në disa raste, sidomos pas 3 muajve të parë të shtatzanisë, vezika urinare e mbushur nuk është e domosdoshme. Alternativë mund të jetë dhe ekoja trans-vaginale, sidomos në fillimet e shtatëzanisë, dhe për këtë procedurë vezika urinare duhet e zbrazur.

Do t’ju kërkohet të shtriheni mbi shpinë dhe të zbuloni pjesën e poshtme të abdomenit. Mjeku do të vendosi një lloj xheli mbi lëkurën tuaj të pjesë së poshtme të barkut. Sonda lëshon valë tingujsh me frekuencë të lartë ndërkohë që mjeku e lëviz atë mbi barkun tuaj.

Ndonjëherë mjeku mund të gjykojë që është e domosdoshme të bëhet eko transvaginale. Kjo teknikë kryhet si ekoja abdominale por vetëm se sonda futet brenda vaginës. Nëpërmjet saj shpesh pasqyrohen imazhe shumë më të detajuara dhe më të qarta të uterusit dhe vezoreve. Kjo teknikë është shumë e dobishme në fillimet e shtatzanisë. Për këtë lloj ekzaminimi vezika urinare duhet të jetë e zbrazur. Një ekzaminim ekografik normal, zakonisht zgjat 20 – 60 minuta.

KOLPOSKOPIA

Kolposkopia është një ekzaminim i thjeshtë po aq sa edhe Pap-Test-i. Mjeku gjinekolog do të ekzaminojë qafën e mitrës përmes një mikroskopi të quajtur kolposkop. Gjatë ekzaminimit kolposkopik në qafën e mitrës aplikohet likide speciale (ac. Acetic dhe solucion Lugoli) të cilat ndihmojnë në zbulimin e ndryshimeve qelizore në nivelin e cipës që vesh qafën së mitrës. Kolposkopia mund të kryhet edhe gjatë shtatzanisë pasi nuk përbën asnjë rrezik.

 

Rëndësia e kolposkopisë qëndron në aftësinë e saj për të zbuluar (ose përjashtuar) ndryshimet qelizore në qafën e mitrës që i paraprijnë kancerit të qafës së mitrës. Në disa raste ajo është ekzaminimi i parë që zbulon kancerin e qafës së mitrës.

Përvec zbulimit të këtyre gjendjeve pre-kanceroze, kolposkopia mund edhe ti trajtojë ato duke i rezekuar (hequr) përmes ansës diatermike.

Kolposkopinë e kryen një mjek gjinekolog me kompetencë në kolposkopi. Kolposkopia mund të kryhet në spital ose në klinikë. Është një teknikë diagnostikuese / terapeutike e cila nuk kërkon shtrim në spital. Zgjat rreth 10-20 minuta dhe është pa dhimbje.

Kolposkopia rekomandohet në rastet e një pap-testi jo normal ose kur qafa e mitrës nuk duket normale gjatë ekzaminimit me sy të lirë.

Kolposkopia mund të kryhet në ditët pa menstruacione.

Një ditë përpara ekzaminimit ju nuk duhet të bëni tualet vaginal, nuk duhet të vendosni ovula dhe as të kryheni kontakt seksual.

Hapat që ndjek kolposkopia jane:

 • Pozicion gjinekologjik
 • Vendosja e spekulumit dhe evidentimi i qafës së mitrës.
 • Ekzaminimi fillestar i qafës së mitrës
 • Aplikimi i solucionit fiziologjik
 • Aplikimi i ac. Acetic
 • Aplikimi i Lugolit
 • Marrja e biopsisë së drejtuar nqs është e nevojshme
 • Heqja e spekulumit
 • Rregjistrimi i të dhënave
 • Diskutimi i të dhënave me pacienten

Në shumicën e rasteve pacientet nuk ankojnë asgjë pas kolposkopisë. Në raste të rralla mund të kenë një discomfort të ngjashëm me atë gjatë menstruaconeve. Në rastet kur edhe është marrë biopsi gjatë kolposkopisë, pacientet mund të kenë disa ditë sekrecione hemorragjike të pakta dhe jo shqetësuese.

Histeroskopia

Histeroskopia është një procedurë e cila përdor një teleskop në formë tubi (histeroskop) për të vizualizuar brendësinë e kavitetit (zgavrës) të mitrës. Ajo është edhe një teknikë që lejon kryerjen edhe të interventeve të ndryshme kirurgjikale në kavitetin e mitrës.

Pra, histeroskopia mund të jetë diagnostike (kur kufizohet vetëm në vizualizimin e kavitetit të mitrës) dhe operative (kur kryen intervente të ndryshme në brendësi të kavitetit të mitrës).

Histeroskopi ka një kamera brenda tij, e cila bën të mundur përftimin e imazheve në kohë reale të kavitetit të mitrës. Në këtë mënyrë gjinekologu mund të përcaktojë anomali të ndryshme.

Përveç kamerës, histeroskopi ka edhe kanale të tjerë përmes të cilëve gjinekologu mund të kalojë instrumenta të tjerë për të realizuar intereventin e duhur.

Leave a reply