Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Shkaqet Dhe Trajtimi I Infertilitetit Tek Meshkujt

Tabela e kontentit

Infertiliteti tek meshkujt

Steriliteti është një sëmundje e sistemit riprodhues duke e bërë një person të paaftë të ketë fëmijë. Mund të prekë burrat, gratë ose të dyja gjinitë. Steriliteti mashkullor do të thotë që një mashkull ka një problem me sistemin e tij riprodhues duke e bërë të pamundur bërjen e një fëmije. 

Problemet e infertilitetit tek meshkujt

Çfarë Është Infertiliteti Mashkullor?

Infertiliteti mund të prek si individët meshkuj ashtu edhe femra. Në mënyrë të veçantë, infertiliteti mashkullor është një gjendje që prek mashkujt dhe që ndërhyn në aftësinë e sistemit të tyre riprodhues për të mbarsur një femër.

Sa I Shpeshtë Është Infertiliteti Mashkullor?

Infertiliteti prek 186 milionë njerëz në mbarë botën dhe partneri mashkull është shkaktar në rreth gjysmën e rasteve. Disa studime tregojnë se infertiliteti mashkullor prek rreth 10% deri në 15% të meshkujve në Shtetet e Bashkuara që përpiqen të bëjnë një fëmijë.

A Është E Lehtë Të Mbetesh Shtatzënë?

Jo, nuk është e lehtë të mbetesh shtatzënë. Lloji njerëzor konsiderohet një specie me kapacitet të ulët riprodhues. Një çift pjellor dhe i ri, për çdo muaj marrëdhënie, ka vetëm 20-25% mundësi për të mbetur shtatzënë. Konceptimi është një proces i ndërlikuar që varet nga shumë faktorë në sistemin riprodhues të mashkullit dhe femrës, duke përfshirë:

 • Prodhimi i qelizave të shëndetshme riprodhuese mashkullore (spermatozoidet) dhe një qelize të shëndetshme riprodhuese femërore (vezë).
 • Tubat fallopiane të zhbllokuara që lejojnë spermën të arrijë në vezë.
 • Aftësia e spermës për të fekonduar vezën kur takohen.
 • Aftësia e vezës së fekonduar (embrionit) për të implantuar në mitër.

Që shtatzënia të vazhdojë deri në afatin e plotë (39 deri në 40 javë dhe gjashtë ditë), embrioni duhet të jetë i shëndetshëm dhe mjedisi hormonal i femrës duhet të jetë mjaftueshëm i përshtatshëm që embrioni të zhvillohet. Steriliteti mund të ndodhë nëse diçka ndikon vetëm në një nga këta faktorë.

Shenjat e infertilitetit mashkullor

Simptomat Dhe Shkaqet

Cilat Janë Shenjat E Infertilitetit Mashkullor?

Simptoma kryesore e infertilitetit mashkullor është pamundësia për të pasur një fëmijë biologjik. Por infertiliteti mashkullor gjithashtu mund të çojë në shumë simptoma psikologjike dhe emocionale, duke përfshirë ndjenjat e:

 • Depresionit.
 • Humbjes.
 • Hidhërimit.
 • Papërshtatshmërisë.
 • Dështimit.

Nëse ju ose partneri juaj përjetoni ndonjë nga këto ndjenja, është mirë të flisni me një terapist ose psikiatër. Ndonjëherë, infertiliteti mashkullor mund të shoqërohet me një prodhim të ulët të testosteronit nga testikujt. Në këtë rast mund të shfaqen simptoma të tilla si lodhja, impotenca, depresioni, shtimi në peshë dhe apatia. Nëse ju ose partneri juaj përjetoni këto simptoma, biseda me një urolog të specializuar në infertilitetin mashkullor ose një endokrinolog riprodhues mund tju ndihmojë.

Çfarë E Shkakton Infertilitetin Mashkullor?

Shumë faktorë biologjikë dhe mjedisorë mund të shkaktojnë infertilitet mashkullor duke përfshirë:

 • Problemet me spermën përfshijnë spermën e keqformuar, numrin e ulët të spermës (oligospermia) dhe mungesën e spermës (azoospermia).
 • Çrregullime gjenetike, duke përfshirë sindromën Klinefelter dhe distrofinë miotonike.
 • Disa kushte mjekësore, përfshijnë diabetin, disa sëmundje autoimune që sulmojnë spermën tuaj dhe fibrozën cistike.
 • Infeksionet, duke përfshirë epididymitis, orkitin dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST), duke përfshirë gonorrenë ose HIV.
 • Venat e fryra në testikujt tuaj (varicocele).
 • Trajtimet e kancerit, duke përfshirë kimioterapinë, terapinë me rrezatim ose heqjen kirurgjikale të testikujve tuaj (orkiektomi).
 • Trauma testikulare.
 • Çrregullime hormonale që prekin hipotalamusin ose gjëndrat e hipofizës.

Çfarë Ndikon Në Infertilitetin Mashkullor?

Çdo mashkull mund të ketë probleme me infertilitetin por shanset tuaja për të pasur infertilitet mashkullor mund të jenë më të larta nëse:

 • Keni një indeks të masës trupore (BMI) më të madh se 25 (mbipeshë/obezitet).
 • Jeni 40 vjeç e lart.
 • Keni qenë të ekspozuar ndaj rrezatimit.
 • Keni qenë të ekspozuar ndaj toksinave mjedisore, duke përfshirë plumbin, kalciumin, pesticidet ose merkurin.
 • Përdorni duhan, marihuanë ose alkool.
 • Merrni medikamente të caktuara, duke përfshirë flutamidin, spironolactone dhe bicalutamide.
 • Kaloni shumë kohë rreth nxehtësisë që ngre temperaturën e testikujve tuaj, duke përfshirë saunat ose vaskat e nxehta. Përdorimi i një karrige me rrota gjithashtu mund të rrisë temperaturën e testikujve.
 • Keni një histori të varikoceles.
 • Merrni testosteronin për të trajtuar testosteronin e ulët.
 • Merrni steroid anabolik-androgjenik (AAS) ose suplemente që përmbajnë gjurmë të hormoneve për të rritur masën muskulore.
Vizita me mjekun androlog per infertilitetin mashkullor

Diagnoza Dhe Analizat

Si Diagnostikohet Infertiliteti Mashkullor?

Infertiliteti mashkullor diagnostikohet nga një mjek i kujdesit parësor ose ata mund t’ju referojnë te një urolog i specializuar ose një endokrinolog riprodhues. Ata do të kryejë një ekzaminim të plotë fizik për të ndihmuar në përcaktimin e shëndetit tuaj të përgjithshëm dhe për të identifikuar çdo problem fizik që mund të ndikojë në fertilitetin tuaj. Ata gjithashtu mund t’ju bëjnë ju dhe partnerit tuaj pyetje rreth zakoneve tuaja seksuale dhe historisë së shëndetit, duke përfshirë:

 • Sa kohë keni që po përpiqeni ta lini partneren tuaj shtatzënë?
 • A keni pasur shtatzani  në të kaluarën?
 • A keni dalë ndonjëherë pozitiv për një IST? Nëse po, cila IST dhe kur?
 • A keni marrë ndonjëherë trajtim për një IST?
 • A keni përdorur kontraceptivë (kontraceptivë)? Nëse po, cilat dhe kur?
 • A është diagnostikuar ndonjë nga anëtarët e familjes suaj me infertilitet mashkullor?
 • A pini duhan, alkool ose përdorni barna rekreative/pa recetë?
 • Cilat medikamente merrni?

Doktori përkatës mund të kryej teste nëse ekzaminimi fizik dhe rishikimi i historisë suaj shëndetësore nuk tregojnë ndonjë shkak të dukshëm për infertilitetin mashkullor.

Çfarë Analizash Do Të Bëhen Për Të Diagnostikuar Infertilitetin Mashkullor?

Analiza e spermës është një nga testet parësore që përdorin ofruesit e kujdesit shëndetësor për të ndihmuar në diagnostikimin e infertilitetit mashkullor. Ky është një test laboratorik i një kampioni të spermës që ekzaminon vëllimin dhe cilësinë e saj. Teste të tjera që një ofrues mund të këshillojë për të ndihmuar në identifikimin ose përjashtimin e shkakut të infertilitetit mashkullor mund të përfshijnë:

 • Testet imazherike. Këto mund të përfshijnë teste joinvazive, të tilla si një imazh me ultratinguj ose rezonancë magnetike (MRI), ose teste invazive si një venogram.
 • Analizat e gjakut. Testet e gjakut mund të matin nivelet tuaja të hormoneve dhe të kërkojnë anomali me gjenet ose kromozomet tuaja.
 • Analiza e urinës (testi i urinës). Një test i urinës (urinës) mund të ndihmojë në diagnostikimin e IST-ve dhe diabetit.
 • Biopsi testikulare. Doktori do të heqë një sasi të vogël të indit testikular për të përcaktuar se sa mirë testikujt tuaj prodhojnë spermë.

Parandalimi i infertilitetit mashkullor

Menaxhimi Dhe Trajtimi

A Mund Të Trajtohet Infertiliteti Mashkullor?

Po, shumë opsione të ndryshme trajtimi mund të ndryshojnë infertilitetin mashkullor. Në varësi të shkakut, trajtimi juaj mund të përfshijë:

Ndryshimet Në Stilin E Jetesës

Ju mund të jeni në gjendje të rrisni prodhimin e spermës së shëndetshme duke bërë disa ndryshime në stilin e jetës, duke përfshirë:

 • Ruajtja e një peshe të shëndetshme për ju.
 • Ngrënia e më shumë frutave dhe perimeve.
 • Angazhimi në aktivitet të rregullt fizik, duke përfshirë ecjen, vrapimin, biçikletën, kërcimin ose ngritjen e peshave.
 • Menaxhimi i stresit.
 • Ndalimi i duhanit, pirjes së alkoolit dhe përdorimi i barnave rekreative/pa recetë.
 • Shmangia e përdorimit të lubrifikantëve seksualë (lubrifikues) gjatë marrëdhënieve seksuale.

Medikamente per trajtimin e infertilitetit tek meshkujt

Medikamente

Terapia hormonale mund të rregullojë nivelet e hormoneve që janë shumë të larta ose të ulëta dhe ndikojnë në cilësinë e spermës. Ju gjithashtu mund t’ju duhet të ndaloni përdorimin ose të gjeni alternativa ndaj, medikamenteve të caktuara, duke përfshirë:

 • Ilacet kundër depresionit.
 • Bllokuesit e kanalit të kalciumit.
 • Anti-androgjenet.

Kirurgjia

Trajtimet kirurgjikale mund të përfshijnë:

 • Vazoepididimostomia. Ky operacion heq një bllokim në epididymën tuaj (tubi i mbështjellë që shtrihet kundër testikut ku piqet spermatozoidi) që parandalon spermën të hyjë.
 • Marrja e spermës. Një ofrues i kujdesit shëndetësor do të kryejë një biopsi për të tërhequr spermën nga testikujt ose epididymis.
 • Varikocelektomia. Varikocela është një gjendje në të cilën ka grumbullim të gjakut në testikuj për shkak të venave me variçe në skrotum. Mund të ketë një efekt negativ në cilësinë e spermës. Kirurgjia heq venat me variçe dhe kjo mund të rrisë mundësinë e shtatzënisë, në disa raste.

Teknologji Riprodhuese E Asistuar

Procedurat e teknologjisë riprodhuese të asistuar (ART) përfshijnë heqjen e një veze nga vezoret e partneres tuaj dhe kombinimin e saj me spermën tuaj në një laborator.

 • Injeksioni intracitoplazmatik i spermës (ICSI). Gjatë ICSI, doktori injekton fizikisht një qelizë të vetme sperme në vezore.
 • Fertilizimi in vitro (IVF). Gjatë procesit të IVF, doktori do t’i injektojë partnerit tuaj medikamente të fertilitetit që shkaktojnë maturimin e vezëve të shumta në vezoret e partnerit tuaj. Doktori do t’i mbledhë vezët kur ato të jenë gati dhe do t’i ekspozojë ato ndaj spermës në një laborator. Pasi një qelizë spermatozoide fekondon vezën, doktori do të vendosë vezën e fekonduar (embrionin) brenda uterusit.

Ndikimi i duhanpirjes tek infertiliteti

Parandalimi

A Mund Të Parandalohet Infertiliteti Mashkullor?

Ju mund të zvogëloni rrezikun e infertilitetit mashkullor duke:

 • Shmangur ose ndaluar pirjen e duhanit, pijeve dhe barnave pa recetë.
 • Kufizimi i ekspozimit tuaj ndaj kimikateve të rrezikshme.
 • Qëndrimi i përditësuar për vaksinat kundër viruseve që mund të ndikojnë në fertilitetin tuaj.
 • Mos i ekspozuar testikujt tuaj ndaj nxehtësisë për periudha të gjata.
 • Shmangia e ushqimeve të pasura me yndyrna dhe mbajtja e një peshe që është e shëndetshme për ju.

Bisedoni me specialist të fushës rreth faktorëve të tjerë të rrezikut dhe se si mund ta zvogëloni rrezikun tuaj. 

Çfarë Pyetjesh Duhet T’i Bëni Doktorit Tuaj?

Ju mund të dëshironi ti bëni doktorit tuaj pyetjet e mëposhtme:

 • Çfarë e shkakton infertilitetin mashkullor?
 • Cili është trajtimi më i mirë për mua?
 • Cila është shkalla e suksesit të trajtimit tuaj të rekomanduar?
 • A ka ndonjë efekt anësor ndaj trajtimit të rekomanduar?
 • A duhet të jem i vetëdijshëm për ndonjë shenjë apo ndërlikim tjetër?
 • Cila është lista e plotë e medikamenteve që mund të shkaktojnë infertilitet mashkullor?
 • A duhet të vizitoj një urolog apo endokrinolog riprodhues?

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Si Të Kontrolloj Nëse Sperma Ime Është Në Rregull?

Mënyra më e mirë për të përcaktuar shëndetin e spermës suaj është të merrni një analizë të spermës nga një klinikë ose laborator fertiliteti. Testet e analizës së spermës pa recetë (OTC) në shtëpi janë të disponueshme për t’u blerë. Megjithatë, këto produkte nuk janë aq të plota dhe mund të mos jenë aq efektive sa një test laboratorik.

Cilat Janë Shenjat E Spermës Jo Të Shëndetshme?

Nuk ka asnjë shenjë të dukshme të spermës së pashëndetshme. Mënyra e vetme për të përcaktuar me saktësi shëndetin e spermës suaj është të bëni një analizë të spermës.

A Mund Të Trajtohet Vetë Infertiliteti Mashkullor?

Në shumicën e rasteve, infertiliteti mashkullor kërkon trajtim.

Çfarë Do Të Ndodh Nëse Diagnostikohem Me Infertilitet Mashkullor?

Vetëm për shkak se keni infertilitet mashkullor, nuk do të thotë se nuk do të mund të keni kurrë një fëmijë biologjik. Ka disa opsione trajtimi të disponueshme ditët e sotme. Ju dhe partneri juaj mund të rrisni shanset tuaja për ngjizje duke folur me një specialist të fushës. Por normat e suksesit varen nga shumë faktorë, duke përfshirë shkakun e infertilitetit mashkullor, moshën tuaj dhe moshën e partnerit tuaj.

Kur Duhet Të Vizitoj Një Specialist Për Infertilitetin?

Caktoni një vizitë me një specialist të fushës nëse ju dhe partneri juaj nuk keni mundur të mbeteni shtatzënë pas një viti përpjekjesh. Gjithashtu caktoni një vizitë me një terapist nëse keni ndjenja depresioni ose mërzie pasi ata mund tju ndihmojnë të ndiheni më mirë.

A Mund Të Ndikojë Cigarja Në Spermë?

Po. Studimet kanë treguar se pirja e rregullt e duhanit ndikon në spermë në mënyra të ndryshme. Zvogëlon madhësinë dhe lëvizjen e këtyre qelizave dhe dëmton përmbajtjen e ADN-së së tyre. Pirja e duhanit gjithashtu mund të ndikojë në lëngun seminal, të ejakuluar me spermën.

A Mund Të Shkaktojë Infertilitet Përdorimi I Steroideve Për Ndërtimin E Trupit?

Po. Steroidet e marra nga goja ose me injeksion mund të ndalojnë prodhimin e hormoneve të nevojshme për prodhimin e spermës.

A Shkaktojnë Problemet E Spermës Në Difekte Gjatë Lindjes?

Jo domosdoshmërisht. Për shumicën e çifteve që kërkojnë trajtim të fertilitetit, rreziku i konceptimit të një fëmije me defekte të lindjes është i njëjtë me popullatën e përgjithshme. Megjithatë, disa çrregullime (veçanërisht çrregullime gjenetike) që shkaktojnë infertilitet mund të shkaktojnë gjithashtu një rrezik të shtuar të konceptimit të një fëmije me defekte të lindjes. Për këtë arsye çiftet kanë nevojë për vlerësim dhe këshillim të plotë përpara se të vazhdojnë me disa forma të teknikave riprodhuese të asistuara.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.