Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

5 Fakte Që Të Gjithë Meshkujt Duhet të Dinë për problemet Seksuale

Tabela e kontentit

Mosfunksionimi seksual i mashkullit mund të përfshijë një sërë problemesh, duke filluar nga libito e ulët, mosfunksionimi erektil (ED), ejakulimi i parakohshme dhe çështje të tjera seksuale. Ndërsa shumë burra e dinë se këto çështje janë të zakonshme, mund të jetë e vështirë të flitet për to. Në fakt, shumë burra presin disa muaj, apo edhe vite, përpara se ta ngrenë çështjen me mjekun e tyre të kujdesit parësor.

Fatmirësisht, funksioni seksual normal si dhe ai jonormal i mashkullit tani kuptohen më mirë nga ana mjekësore se kurrë më parë. 

Këtu, do të ndajmë njohuritë tona për lidhjen midis shëndetit seksual, fizik dhe mendor të mashkullit.

  1. Problemet seksuale mund të sinjalizojnë një çështje kardiovaskulare por edhe probleme të tjera mjekësore

Çdo mashkull që përjeton një ndryshim në libido, ereksion ose ejakulim duhet t’ia paraqesë këtë shqetësim mjekut të kujdesit parësor. Çdo problem që zgjat për disa muaj mund të tregojë një çështje më serioze mjekësore e cila duhet adresuar:

  • Ejakulimi i hershëm mund të zhvillohet për shkak të mjekimit, dëmtimit nervor ose gjendjeve të tjera të drejtpërdrejta urinare
  • Një ndryshim në libido ose ereksion mund të jetë shenja e parë e diabetit
  • Problemet me libidon ose ereksionin mund të lidhen me një çekuilibër hormonal
  • Problemet me ereksionin mund të jenë shenjë e një problemi kardiovaskular ose kanceri të prostatës
  1. Ekziston një Lidhje e Fortë Midis Funksionit Seksual dhe Shëndetit Mendor

Çështjet e shëndetit mendor – duke përfshirë depresionin, ankthin si dhe sëmundje të tjera psikiatrike – mund të çojnë në shumë lloje të ndryshme të çrregullimeve seksuale. Është e qartë se ekziston një lidhje e fortë midis mosfunksionimit erektil dhe depresionit. Gratë, nga ana tjetër, që përjetojnë depresion kanë më shumë gjasa të shohin një ulje të libidos. Është shumë e rëndësishme që së pari të diagnostikohet sëmundja psikiatrike për të përmirësuar funksionin seksual.

Funksioni seksual shpesh përmirësohet duke trajtuar, menaxhuar dhe lehtësuar ankthin dhe depresionin. Ka shumë terapi të dobishme, përfshirë vëmendjen, terapinë konjitive të sjelljes dhe teknikat e relaksimit për të ndihmuar një person të jetë më i pranishëm në përvojë dhe ta shijojë atë më plotësisht.

  1. Medikamentet për Sëmundje Mendore Mund të Shkaktojnë Ndryshime në Funksionin Seksual, në Shkallë të Ndryshme

Ekziston një keqkuptim i gjerë se medikamentet për sëmundjet mendore shkaktojnë probleme seksuale, por të dhënat janë të qarta se funksioni seksual ka më shumë gjasa të përmirësohet kur sëmundja mendore trajtohet. Nuk është një ide e mirë të shmangi mjekimin për shkak të efekteve anësore të mundshme.

Pesëdhjetë deri në 70 për qind e meshkujve nuk përjetojnë asnjë efekt anësor seksual nga medikamentet, dhe meshkujt që marrin medikamente për çrregullime serioze psikiatrike kanë më shumë gjasa të përjetojnë një efekt anësor seksual.

Nëse përjetoni probleme seksuale si rezultat i një mjekimi, bashkëpunoni me mjekun tuaj për të menaxhuar efektet anësore. Dihet se disa ilaçe krijojnë më pak efekte anësore.

Përsëri theksohet rëndësia e shëndetit mendor për shëndetin seksual. “Çelësi,” është të trajtosh çrregullimin mendor dhe më pas atë seksual. Është më mirë ta trajtoni gjendjen tuaj seksuale dhe të punoni me mjekun për të menaxhuar efektet anësore.

  1. Me Kalimin e Moshës, Disa Ndryshime në Funksionin Seksual Janë Normale

Disa ndryshime në dëshirën seksuale, performancën dhe funksionin janë pjesë normale e plakjes. Ndërsa meshkujt rriten, ata mund të kenë nevojë për më shumë kohë për nisjen e marrëdhënies seksuale ose stimulim të drejtpërdrejtë. Nëse kjo nuk është e mjaftueshme për të përmirësuar ndryshimet normale të lidhura me moshën në funksionin seksual, terapia seksuale mund të jetë shumë e dobishme.

Megjithatë, nëse ndryshimet janë dramatike ose të vështira për t’u arritur, sugjerohet që të bisedoni me një mjek të kujdesit parësor. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të dalloni ndryshimet normale nga çështjet më problematike, duke përfshirë çështjet mjekësore. Mos supozoni se është një ndryshim normal që vjen nga plakja.

  1. Përmirësimi i Shëndetit të Përgjithshëm Mund të Përmirësojë Gjithashtu Performancën Seksuale

Modeli biopsikosocial ka kaq shumë ndërlidhje kur bëhet fjalë për shëndetin tone të përgjithshëm. Është e rëndësishme të kemi një pamje holistike.

Në të vërtetë, sistemet kardiovaskulare, neurologjike, hormonale si dhe ato psikologjike ndërveprojnë së bashku për performancën e marrëdhënieve seksuale. Një mënyrë jetese e shëndetshme mund të ndihmojë ndjeshëm në përmirësimin e funksionit të marrëdhënies seksuale – përmirësimi i dietës, arritja dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme dhe ushtrimet e rregullta, të gjitha ndihmojnë në promovimin e një shëndeti më të mirë të përgjithshëm dhe, për rrjedhojë, një shëndet më të mirë seksual.

Mësoni më shumë rreth programit të shëndetit seksual në Departamentin e Mjekësisë të Urologjisë të Spitalit Continental dhe caktoni një takim me një mjek të kujdesit parësor sot.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.