Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Mikrocefalia: Shkaqet, Simptomat dhe Trajtimi – Spitali Continental

Tabela e kontentit

Mikrocefalia është një gjendje mjekësore në të cilën koka e foshnjës është më e vogël se masa mesatare e caktuar. Fëmija ose lind me kokë më të vogël, ose gjendja zhvillohet me rritjen e foshnjës. Shkaqet, simptomat dhe menaxhimi i mikrocefalisë diskutohen.

Në këtë artikull do të diskutojmë për gjendjen mjekësore të quajtur – mikrocefalia, së bashku me shkaqet, simptomat dhe trajtimin e sëmundjes.

Çfarë është Mikrocefalia?

Mikrocefalia është një gjendje mjekësore në të cilën koka e foshnjës është më e vogël se masa mesatare për madhësinë dhe moshën e foshnjës. Fëmija ose lind me kokë më të vogël (gjendje e lindur), ose gjendja zhvillohet kur fëmija rritet (gjendje e fituar). Mikrocefalia është e rrallë dhe ndodh në 2 – 12 foshnja në 10,000 lindje.

Cilët Fëmijë janë të Rrezikuar nga Mikrocefalia?

Një fëmijë është më i rrezikuar nëse ai ose ajo ka një prind ose vëlla me mikrocefali, ose që mbart një gjen të dëmtuar.

Një fëmijë është gjithashtu më i rrezikuar nëse nëna ka probleme gjatë shtatzënisë. Për të dhënë një shembull:

 • Ekspozimi ndaj kimikateve toksike
 • Helmimi me metilmerkur
 • Nuk ka mjaftueshëm vitamina dhe lëndë ushqyese
 • Infeksion me citomegalovirus, rubeolë, virus varicella, virus Zika ose toksoplazmë
 • Përdorimi i ilaçeve me recetë
 • Përdorimi i paligjshëm i drogës
 • Pirja e alkoolit
 • Fenilketonuria e patrajtuar
 • Goditja në tru

Cilat janë Shkaqet e Mikrocefalinës?

Shkaqet e sakta të mikrocefalisë nuk dihen. Mikrocefalia ndodh më shpesh sepse truri nuk arrin të rritet me një ritëm normal. Kjo mund të shkaktohet nga një sërë gjendjesh ose nga ekspozimi ndaj substancave të dëmshme ndërsa foshnja është në mitër. Disa nga këto shkaqe përfshijnë:

 • Çrregullime gjenetike (të trashëguara) si sindroma Down
 • Infeksione virale tek nëna, si rubeola (fruthi gjerman), toksoplazmoza (një infeksion i shkaktuar nga një parazit), citomegalovirusi (një virus i zakonshëm që mund të shkaktojë probleme shëndetësore për foshnjat në barkun e nënës) dhe virusi Zika (një virus që transmetohet nga mushkonjat). 
 • Alkoolizmi ose abuzimi me drogën tek nëna
 • Diabeti gestacional
 • Helmimi nga merkuri ose metale të tjera ose helme
 • Kequshqyerja e nënës (nëna nuk merr mjaftueshëm ushqim ose lëndë ushqyese gjatë shtatzënisë)

Mikrocefalia e fituar mund të ndodhë pas lindjes për shkak të lëndimeve të ndryshme të trurit të shkaktuara nga mungesa e oksigjenit ose infeksioni.

Cilat janë Simptomat e Mikrocefalisë?

Përveç një koke dukshëm më të vogël, këto janë simptomat më të zakonshme të mikrocefalisë:

 • Klithmë e fortë
 • Probleme me ushqyerjen
 • Probleme me dëgjimin dhe shikimin
 • Konvulsione 
 • Zhvillimi i lëvizjes së krahëve dhe këmbëve (spasticitet)
 • Hiperaktivitet (njeri tepër aktiv)
 • Vonesat në zhvillim, ose probleme në të mësuarit se si të flasësh, të qëndrosh dhe të ecësh
 • Aftësi të kufizuara intelektuale (probleme me të mësuarit)

Ndërsa fëmija rritet, fytyra e tij ose e saj vazhdon të rritet ndërsa kafka jo. Kjo bën që fëmija të zhvillojë një fytyrë të madhe, një ballë që tërhiqet dhe një skalp të lirshëm, shpesh të rrudhur. Pjesa tjetër e trupit është shpesh nën peshë dhe më e vogël në krahasim me parametrat normale.

Disa foshnje nuk kanë simptoma të dallueshme ose të dukshme. Gjithashtu, disa fëmijë që kanë mikrocefali vazhdojnë të zhvillohen normalisht.

Si Diagnostikohet Mikrocefalia?

Mikrocefalia ndonjëherë mund të diagnostikohet para lindjes me anë të ultratingujve prenatal (para-lindor). Për të vendosur diagnozën derisa fëmija është ende në mitër, ekografia duhet të bëhet vonë në tremujorin e dytë ose në tremujorin e tretë.

Pas lindjes së foshnjës, mikrocefalia mund të diagnostikohet duke matur perimetrin e kokës së foshnjës (deri në fund) dhe duke e krahasuar atë me madhësitë normale të kokës së të porsalindurve. Mjeku gjithashtu do të kryejë një ekzaminim të plotë fizik dhe do të marrë një histori të plotë mjekësor prenatale (para-lindor) dhe të lindjes së fëmijës. Mjeku mund të pyesë prindërit për momentet e zhvillimit, si zvarritja dhe ecja, pasi mikrocefalia shpesh shoqërohet me aftësi të kufizuara intelektuale.

Si Trajtohet Mikrocefalia?

Nuk ka shërim për mikrocefalinë, dhe ajo është një gjendje e cila zgjat gjatë gjithë jetës së fëmijës. Stafi mjekësor punon me familjen e fëmijës për të ofruar edukim dhe udhëzime për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien e fëmijës.

Shtrirja e plotë e mikrocefalisë tek fëmija zakonisht nuk kuptohet plotësisht derisa fëmija të rritet dhe zhvillohet. Menaxhimi i mikrocefalisë përfshin:

 • Ekzaminime dhe analiza të shpeshta për të monitoruar zhvillimin e kokës ndërsa fëmija rritet.
 • Trajtimi i problemeve të vazhdueshme shëndetësore të fëmijës.
 • Maksimizimi i aftësive të tij / saj në shtëpi dhe në komunitet. Kjo mund të përfshijë të folurit, terapitë profesionale dhe fizike.

Cila është Prognoza (Perspektiva) për një Fëmijë që ka Mikrocefali?

Prognoza për një fëmijë që ka mikrocefali varet nga gjendjet e tjera mjekësore që ka fëmija. Në përgjithësi, jetëgjatësia për fëmijët që kanë mikrocefali është zvogëluar dhe perspektivat për të arritur funksionin normal të trurit janë të dobëta.

Si të Ndihmoni Fëmijën Tuaj nëse ka Mikrocefali?

Gama e plotë e çështjeve zakonisht nuk dihet menjëherë pas lindjes. Problemet mund të zbulohen ndërsa një fëmijë rritet dhe zhvillohet. Fëmijët e lindur me mikrocefali duhet të vizitojnë ekipin e tyre të kujdesit shëndetësor shpesh. Ata do të kenë nevojë për ekzaminime dhe analiza për të gjurmuar rritjen e kokës. Funksioni i tyre motorik, social, intelektual por edhe gjuhësor do të gjurmohet me kalimin e kohës.

Ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të forcojë vetëvlerësimin e tij / saj dhe të jetë sa më i / e pavarur. Fëmija juaj mund të ketë nevojë për rehabilitim fizik dhe profesional. Ai ose ajo mund të ketë nevojë për mbështetje shtesë në shkollë. Ekipi i kujdesit shëndetësor do të diksutojë me ju për mënyrat më të mira të cilat do të ndihmojnë fëmijën tuaj.

Komplikime të Mundshme të Mikrocefalisë

Disa fëmijë me mikrocefali arrijnë piketa zhvillimi edhe pse kokat e tyre do të jenë gjithmonë të vogla për moshën dhe gjininë e tyre. Megjithatë, në varësi të shkakut dhe ashpërsisë së mikrocefalisë, ndërlikimet e kësaj gjendjeje mjekësore mund të përfshijnë:

 • Vonesat në zhvillim, duke përfshirë të folurit dhe lëvizjet
 • Vështirësi me koordinimin dhe ekuilibrin
 • Të qënurit xhuxh ose shtat i shkurtër
 • Deformime të fytyrës
 • Hiperaktivitet
 • Vonesa intelektuale
 • Konvulsione

Parandalimi i Mikrocefalisë

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të këshillojë këshillimin gjenetik. Ju mund të mësoni më shumë rreth rrezikut të mikrocefalisë në një shtatzëni të ardhshme.

Prindërit që kanë 1 fëmijë me mikrocefali autosomale recesive kanë një shans 1 në 4 (25%) për një fëmijë tjetër me mikrocefali me çdo shtatzëni. Për mikrocefalinë e lidhur me X, nënat që janë bartëse kanë një shans prej 50% që një djalë të ketë këtë çrregullim. Vajzat kanë një shans prej 50% për të trashëguar gjenin dhe të njëjtin rrezik për t’ua përcjellë atë fëmijëve të tyre.

Gjithashtu, ju rekomandojmë të bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor para dhe gjatë shtatzënisë tuaj dhe të mësoni se si të minimizoni rrezikun e fëmijës suaj për këtë sëmundje.

Kur Duhet të Kontaktoni Mjekun e Fëmijës Tuaj?

Telefononi ofruesin e kujdesit shëndetësor nëse fëmija juaj ka:

 • Simptoma që nuk përmirësohen, ose përkeqësohen
 • Simptoma të reja që nuk janë shfaqur ose përjetuar më përpara

Faktet Kryesore Rreth Mikrocefalisë

 • Mikrocefalia ndodh më shpesh kur truri nuk arrin të rritet me një ritëm normal; rritja e kafkës përcaktohet nga madhësia e trurit.
 • Nuk ka asnjë trajtim për të kthyer mikrocefalinë, përveç kirurgjisë për kraniosinostozën. Programet e ndërhyrjes me terapistë të të folurit, profesionistët dhe fizikë mund të ndihmojnë fëmijët e prekur.
 • Në rastet e mikrocefalisë me një lidhje gjenetike, këshilltarët gjenetikë mund të ndihmojnë në përcaktimin e rrezikut të mikrocefalisë.

Për të Përfunduar

Ndonjëherë, komunikimi me të tjerët në situata të ngjashme mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë një sëmundje si dhe mënyrën e duhur për t’a menaxhuar atë. Spitali Continental së bashku me pajisjet më moderne, metodat më inovative në treg si dhe mjekët profesionistë mund të analizojë situatën tuaj mjekësore dhe të caktoj një plan trajtimi të përshtatshëm për nevojat dhe kërkesat tuaja personale.

Kontaktoni tani Spitalin Continental dhe caktoni një konsultë ose takim për një ekzaminim fizik, sa më shpejtë të jetë e mundur. Shëndeti juaj është detyra jonë!

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.