Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Përse na shërben kryerja e analizës së urinës komplet?

Tabela e kontentit

Analiza komplet e urines prane Spitalit Continental

Një analizë e urinës është një test që kontrollon disa komponentë të një kampioni të urinës. Testet vizuale, kimike dhe mikroskopike janë të gjitha pjesë e një analize të plotë të urinës. Analiza e urinës përdoret shpesh për të kontrolluar infeksionet e traktit urinar (UTI), problemet e veshkave dhe mëlçisë dhe diabetin. Një analizë e urinës mund të kryhet gjatë një kontrolli rutinë, për të vlerësuar simptoma të caktuara ose pas shtrimit në spital. Është gjithashtu një test i zakonshëm nëse jeni shtatzënë.

Analiza komplet e urines per infeksionet urinare

Rreth Testit

Qëllimi i testit

Qëllimi i një testi të urinës është të kontrollojë për anomali në pamjen ose përbërjen e urinës suaj. Zakonisht përdoret për shqyrtimin, diagnostikimin dhe monitorimin e kushteve të ndryshme shëndetësore, të tilla si problemet e veshkave, diabeti ose UTI.

 • Screening

testet përdoren për të zbuluar çështjet shëndetësore përpara shfaqjes së simptomave, duke lejuar trajtim më të hershëm. Për shkak se disa probleme të mëlçisë dhe veshkave mund të mos gjenerojnë fillimisht simptoma, një test i urinës përdoret shpesh për të kontrolluar shëndetin e këtyre organeve. Analiza e urinës gjithashtu mund të ekzaminojë problemet themelore shëndetësore gjatë një kontrolli të shtatzënisë ose vlerësimit para operacionit, duke kërkuar për çështje të paidentifikuara shëndetësore për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve të ardhshme.

 • Diagnoza

është procesi i gjetjes së shkakut të simptomave. Kur filloni të përjetoni ndryshime në lidhje me urinimin ose simptoma të tjera që mund të lidhen me problemet e mëlçisë ose veshkave, një mjek mund të rekomandojë analizën e urinës për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut. Analiza e urinës mund të ndihmojë në zbulimin e UTI-ve dhe kushteve të tjera që ndikojnë në funksionin e sistemit urinar.

 • Monitorimi

përfshin teste që ndjekin evolucionin e gjendjes suaj. Testet e urinës mund të kryhen periodikisht me kalimin e kohës për të parë se sa mirë po funksionon trajtimi ose për të parë nëse ashpërsia e një gjendjeje ka ndryshuar.

Analiza komplet e urines per infeksionet e veshkave

Çfarë mat testi?

Një analizë e urinës përfshin një sërë vlerësimesh të një kampioni të urinës. Ai mund të masë një ose më shumë komponentë të ndryshëm në varësi të qëllimit të testit dhe mjekut që e kryen atë.

Një analizë e plotë e urinës në mënyrë tipike do të përfshijë një ekzaminim vizual (i quajtur edhe fizik), një ekzaminim mikroskopik dhe një test i shiritit kimik, secila prej të cilave përfshin matje dhe vlerësime të ndryshme.

Ekzaminimi vizual

Gjatë ekzaminimit vizual, një mjek vlerëson pamjen e urinës dhe vlerëson sa vijon:

 • Qartësinë/turbullirën:

Kjo përcakton nëse urina është e pastër apo e turbullt.

 • Ngjyrën:

Kjo vlerëson ngjyrën e urinës, duke përfshirë nëse ka ndonjë shenjë gjaku në urinë.

 • Përmbajtjen e shkumës:

Kjo kontrollon se sa e shkumëzuar është urina, e cila mund të lidhet me përmbajtjen e saj të proteinave.

 • Erën:

Ky ekzaminim përfshin kontrollin për ndonjë erë të pazakontë nga urina.

Ekzaminimi mikroskopik

Ky ekzaminim bëhet duke parë pikat e urinës së koncentruar nën një mikroskop për të parë nëse ka gjurmë fizike të sa vijon:

 • Baktere, parazitë ose maja
 • Qeliza të kuqe ose të bardha të gjakut
 • Gipsa urinare, të cilat janë grimca të vogla në formë tubi që mund të përmbajnë lloje të ndryshme qelizash ose substancash
 • Kristale urinare
 • Spermë
Testi i shiritit kimik per analizen e urines

Testi i shiritit kimik

Testi përdor një shirit kimik që zhytet në kampion që ndryshon ngjyrën kur ekspozohet ndaj substancave të ndryshme. Ky test mund të përdoret për të kontrolluar aspekte të ndryshme të mostrës së urinës duke përfshirë:

 • Aciditetin (pH)

Ky është niveli acid-bazë ose pH i urinës suaj, i cili matet në një shkallë nga 1-14 ku 1 është më acidi dhe 14 është më bazë.

 • Bilirubinën

Kjo është një substancë që prodhohet kur trupi zbërthen qelizat e kuqe të gjakut. Zakonisht nuk gjendet në urinë.

 • Përqendrimin/peshën specifike

Kjo mat përqendrimin e grimcave në urinë dhe mund të lidhet me nivelet e lëngjeve në trup.

 • Glukozën

Ky është një lloj sheqeri që përdoret për të siguruar energji për qelizat.

 • Enzimat

Një test dipstick mund të kontrollojë praninë e një enzime të quajtur leukocite esterazë që gjendet në qelizat e bardha të gjakut.

 • Ketonet

Këto zhvillohen kur trupi përdor yndyrën në vend të glukozës për prodhimin e energjisë.

 • Nitritet

Këto janë një lloj kimikati që prodhohet kur bakteret janë të pranishme në sistemin urinar.

 • Proteinat

Këto molekula ndihmojnë trupin të kryejë funksione jetësore. Proteinat zakonisht gjenden në gjak dhe vetëm në sasi të vogla në urinë.

 • Qelizat e gjakut

Testet dipstick mund të përdoren për të kërkuar prova të gjakut dhe qelizave të gjakut në urinë.

Analiza komplet e urines per infeksionet e traktit urinar

Kur duhet të bëj një analizë të urinës?

Analiza e urinës është shumë e zakonshme. Dhe është një ide e mirë të flisni me mjekun tuaj nëse vëreni ndryshime në ngjyrën, erën ose konsistencën e urinës suaj. Disa simptoma të dukshme që nxisin profesionistët e kujdesit shëndetësor të sugjerojnë një analizë të urinës përfshijnë urinim të shpeshtë ose të dhimbshëm, gjak në urinë, vështirësi të tjera urinare, dhimbje të vazhdueshme të shpinës së barkut ose nëse jeni shtatzënë ose së shpejti i nënshtroheni një procedure kirurgjikale. Analiza e urinës mund të jetë gjithashtu pjesë e një kontrolli të rregullt mjekësor.

Nëse keni një gjendje mjekësore si sëmundje të veshkave ose diabeti, mjeku juaj mund t’ju këshillojë që të bëni teste të rregullta të urinës për të monitoruar gjendjen dhe trajtimin tuaj. Ose nëse jeni në rrezik të lartë për këto kushte, mjeku juaj mund të sugjerojë testimin e rregullt si masë paraprake.

Një analizë e urinës mund të kryhet në të gjitha moshat, duke përfshirë edhe për fëmijët që shfaqin simptoma të një UTI.

Gjetja e një testi të urinës

Si mund të bëj një analizë të urinës?

Gjatë një vizite në zyrë, mjeku juaj mund të urdhërojë një analizë të urinës dhe t’ju kërkojë të mbledhni mostrën në një banjë të specializuar të pajisur me peceta pastrimi dhe materiale për mbledhjen e mostrave. Ose, në varësi të llojit të mostrës së kërkuar, mjeku juaj mund t’ju kërkojë ta mblidhni atë në shtëpi dhe ta sillni në zyrë.

Disa zyra dhe klinika mjekësore janë të pajisura për të kryer një analizë të plotë të urinës, e cila përfshin ekzaminime vizuale, kimike dhe mikroskopike të mostrës. Ofruesit e tjerë mund të bashkëpunojnë me një laborator të jashtëm që është i specializuar në këtë testim gjithëpërfshirës.

Kryerja e analizes se urines komplet prane laboratorit te Spitalit Continental

Kryerja e një testi të urinës

Është e nevojshme të sigurohet një mostër e urinës për një analizë të urinës. Mjeku juaj do t’ju informojë se çfarë lloj mostre kërkohet. Dy mënyrat kryesore për marrjen e mostrës janë mbledhja e urinës 24-orëshe dhe mbledhja e urinës një herë me metodën e kapjes së pastër.

 • Mbledhja e urinës 24-orëshe: Ky test kërkon që ju të grumbulloni të gjithë urinën që prodhoni gjatë një periudhe 24-orëshe.
 • Mbledhja e urinës një herë: E njohur gjithashtu si mostër me pika, kjo përfshin sigurimin e vetëm një mostre të vogël të urinës, e mbledhur shpesh me metodën e kapjes së pastër, e cila ndihmon në parandalimin e ndotësve që të hyjnë në urinë.

Sigurohuni që të ndiqni me kujdes çdo udhëzim nga mjeku juaj në lidhje me llojin e mostrës së nevojshme dhe mënyrën se si ta mblidhni atë siç duhet, sepse kjo mund të ndikojë në saktësinë e rezultateve të testit.

Para testit

Zakonisht, mund të hani dhe pini pa asnjë kufizim përpara një analize të urinës. Megjithatë, nëse analiza e urinës po bëhet së bashku me analiza të tjera, mund t’ju kërkohet të agjëroni paraprakisht. Mjeku juaj do të këshillojë.

Shumë barna, duke përfshirë medikamente pa recetë dhe suplemente bimore ose dietike, mund të ndikojnë në rezultatet e analizës së urinës. Informoni mjekun tuaj për të gjitha medikamentet, vitaminat dhe suplementet që merrni përpara testit.

Ndërsa zakonisht kërkohen pak përgatitje për një analizë të urinës, sigurohuni që të ndiqni çdo udhëzim specifik të dhënë nga mjeku juaj.

Gjatë testimit

Një mostër e urinës mund të merret në shtëpi ose në vendndodhjen e mjekut tuaj në varësi të llojit të mostrës së nevojshme. Kontejnerët e mostrave të urinës zakonisht ju jepen nga ofruesi.

Për një mbledhje të urinës 24-orëshe, do t’ju duhet të merrni të gjithë urinën tuaj gjatë një periudhe specifike 24-orëshe.

 • Ditën e parë do të urinoni në tualet kur të zgjoheni. Më pas, për 24 orët e ardhshme, ju duhet të grumbulloni të gjithë urinën tuaj në enën e dhënë të mostrës.
 • Ditën e dytë, kur zgjoheni në mëngjes, urinoni në enën e mostrës, e cila është mbledhja e fundit gjatë periudhës 24-orëshe.
 • Gjatë periudhës së grumbullimit, duhet ta mbani enën e mostrës në frigorifer ose në një vend të freskët.

Për një mostër të urinës një herë, mund t’ju kërkohet të merrni mostrën gjënë e parë në mëngjes kur urina juaj është më e përqendruar. Një metodë e kapjes së pastër mund të përdoret për të mbledhur urinën në mes:

 • Një pecetë sterile përdoret për të pastruar plotësisht hapjen e uretrës.
 • Urinoni në tualet dhe më pas ndaloni rrjedhën pas disa sekondash.
 • Vendoseni enën e grumbullimit në rrugën e rrjedhës së urinës dhe filloni të urinoni në enë.
 • Pasi të keni mbushur enën e grumbullimit me të paktën disa ons urinë, përfundoni urinimin në tasin e tualetit.
 • Kur të keni mbaruar, vidhosni fort kapakun e enës dhe shmangni prekjen e brendshme të filxhanit ose kapakut.
 • Nëse jeni në shtëpi, filxhani i urinës duhet të mbahet në një qese plastike në frigorifer derisa të jeni gati për ta çuar në laborator ose në zyrën e ofruesit tuaj.

Pas testit

Nuk ka efekte anësore pas një analize të urinës. Pasi të jepet mostra juaj, mund të rifilloni aktivitetet normale. Nëse po e bëni testin sepse po përjetoni simptoma, vazhdoni t’i raportoni ato simptoma tek mjeku juaj.

Interpretimi i analizes komplet te urines

Rezultatet e analizës së urinës

Marrja e rezultateve të testit

Mjeku juaj mund t’ju kontaktojë me telefon ose email për të diskutuar gjetjet e testit tuaj. Një kopje e rezultatit të testit laboratorik të urinës ndonjëherë mund të merret me postë ose përmes një platforme shëndetësore në internet. Rezultatet janë zakonisht të disponueshme brenda disa ditësh pune dhe ndonjëherë edhe 24 orë nga koha kur jepni mostrën tuaj të urinës në laborator.

Nëse blini një çantë testimi për analizën e urinës në shtëpi që përdoret për identifikimin e një UTI, dipstiku që përmban shiritin e provës zakonisht do të tregojë rezultatet brenda pak minutash.

Interpretimi i rezultateve të testit

Raporti juaj i testit do të listojë llojet e analizave të kryera në mostrën tuaj të urinës. Mund të përfshijë një përmbledhje të çdo gjetjeje specifike me një përshkrim me shkrim të rezultateve nga ekzaminimi mikroskopik dhe vizual. Detajet e dhëna në rezultatet e testit tuaj varen nga lloji i analizës së urinës.

Për shembull, një analizë rutinë e urinës do të ndajë rezultatet për gravitetin, pH, proteinat, glukozën, ketonet, gjakun okult, esterazën e leukociteve, nitritet, bilirubinën dhe urobilinogjenin. Një test i urinës 24-orëshe i proteinave do të tregojë nivele më specifike të proteinave.

Për çdo matje të marrë, raporti i testit mund të tregojë nivelet tuaja krahas një diapazoni referimi. Ky diapazon pasqyron vlerat e pritura të laboratorit për një person të shëndetshëm. Gama e referencës shpesh ndryshojnë pak midis laboratorëve të ndryshëm, sepse ata mund të përdorin metoda të ndryshme matjeje. Për shkak se këto diapazon mund të ndryshojnë nga laboratori, lexoni me kujdes raportin tuaj të testit dhe diskutoni atë me mjekun tuaj.

Ekzaminimi i rezultateve te analizes se urines komplet

Analiza e urinës interpretohet në bazë të rezultateve të komponentëve të ndryshëm të testit dhe faktorëve të tjerë, duke përfshirë simptomat tuaja dhe shëndetin e përgjithshëm. Mjeku juaj do të shikojë për çdo anomali në test. Rëndësia e një parregullsie në karakteristikat fizike, kimike ose mikroskopike të urinës mund të ndryshojë në varësi të historisë suaj shëndetësore dhe situatës aktuale.

Shumë kushte të ndryshme shëndetësore mund të shkaktojnë rezultate jonormale në një analizë të urinës. Shembuj të kushteve që mund të çojnë në rezultate jonormale përfshijnë:

 • UTI
 • Gurët në veshka
 • Diabeti
 • Trauma në veshka
 • Sëmundjet e mëlçisë
 • Disa lloje të kancerit

Disa ilaçe, vitamina dhe suplemente mund të shkaktojnë parregullsi në rezultatet e analizës së urinës. Disa ushqime gjithashtu mund të shkaktojnë ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës që mund të çojnë në një parregullsi gjatë analizës së urinës. Rrethana të tjera që mund të ndikojnë në rezultatet e testit përfshijnë:

 • Stresi
 • Ushtrimi
 • Ethe
 • Terapia me aspirinë
 • Ushqime si panxhari
 • Medikamente me recetë
 • Mbledhja e gabuar e urinës
 • Dështimi për të mbledhur të gjithë urinën brenda një periudhe 24-orëshe të mostrës
 • Dështimi për të pastruar hapjen e uretrës përpara marrjes së mostrës një herë

Është e rëndësishme të bisedoni me mjekun tuaj për të kuptuar detajet e testit tuaj të urinës dhe çfarë kuptimi kanë rezultatet për shëndetin tuaj. Mbani në mend, një ekzaminim jonormal i urinës nuk tregon shkakun themelor, kështu që mjeku juaj mund të ketë nevojë të mbledhë informacion shtesë me teste të tjera për të konfirmuar ose përjashtuar një diagnozë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.