Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Mungesa e Vitaminës D: Cilat janë analizat që duhen kryer?

Tabela e kontentit

Analiza e gjakut per mungesen e vitamines D

Vitamina D është një lëndë ushqyese e nevojshme për trupin tuaj për ndërtimin dhe ruajtjen e kockave të shëndetshme. Kjo për shkak se trupi juaj mund të thithë kalciumin, përbërësin kryesor të kockave, vetëm kur vitamina D është e pranishme. Vitamina D gjithashtu rregullon shumë funksione të tjera qelizore në trupin tuaj. Vetitë e saj anti-inflamatore, antioksidante dhe neuroprotektive mbështesin shëndetin imunitar, funksionin e muskujve dhe aktivitetin e qelizave të trurit.

Vitamina D nuk gjendet natyrshëm në shumë ushqime, por mund ta merrni nga qumështi i fortifikuar, drithërat e fortifikuara dhe peshqit yndyrorë si salmoni, skumbri dhe sardelet. Trupi juaj gjithashtu prodhon vitaminë D kur rrezet e diellit direkte konvertojnë një kimikat në lëkurën tuaj në një formë aktive të vitaminës (kalciferol).

Sasia e vitaminës D që prodhon lëkura juaj varet nga shumë faktorë, duke përfshirë kohën e ditës, stinën, gjerësinë gjeografike dhe pigmentimin e lëkurës suaj. Në varësi të vendit ku jetoni dhe stilit të jetesës, prodhimi i vitaminës D mund të ulet ose të mungojë plotësisht gjatë muajve të dimrit. Kremi kundër diellit, megjithëse është i rëndësishëm për të parandaluar kancerin e lëkurës, gjithashtu mund të ulë prodhimin e vitaminës D.

Shumë të moshuar nuk ekspozohen rregullisht ndaj dritës së diellit dhe kanë probleme me thithjen e vitaminës D. Nëse mjeku juaj dyshon se nuk po merrni mjaftueshëm vitaminë D, një test i thjeshtë gjaku mund të kontrollojë nivelet e kësaj vitamine në gjakun tuaj.

Marrja e një multivitamine me vitaminë D mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të kockave. Sasia ditore e rekomanduar e vitaminës D është 400 njësi ndërkombëtare (IU) për fëmijët deri në moshën 12 muajsh, 600 IU për personat nga 1 deri në 70 vjeç dhe 800 IU për njerëzit mbi 70 vjeç.

Analiza laboratorike per sasine e vitamines D ne organizem

Zbulimet

Hulumtimet mbi përdorimin e vitaminës D për kushte specifike tregojnë:

 • Kanceri. Gjetjet mbi përfitimet e vitaminës D për parandalimin e kancerit janë të përziera. Nevojiten më shumë studime për të përcaktuar nëse plotësimi i vitaminës D mund të zvogëlojë rrezikun e disa llojeve të kancerit.
 • Shëndeti kognitiv. Hulumtimet tregojnë se nivelet e ulëta të vitaminës D në gjak lidhen me rënien njohëse. Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të përcaktuar përfitimet e plotësimit të vitaminës D për shëndetin kognitiv.
 • Çrregullime të trashëguara të kockave. Suplementet e vitaminës D mund të përdoren për të ndihmuar në trajtimin e çrregullimeve të trashëguara që vijnë nga paaftësia për të absorbuar ose përpunuar vitaminën D, siç është hipofosfatemia familjare.
 • Sklerozë të shumëfishtë. Hulumtimet sugjerojnë se plotësimi afatgjatë i vitaminës D redukton rrezikun e sklerozës së shumëfishtë.
 • Osteomalacia. Suplementet e vitaminës D përdoren për të trajtuar të rriturit me mungesë të rëndë të vitaminës D, që rezulton në humbje të përmbajtjes së mineraleve të kockave, dhimbje kockash, dobësi të muskujve dhe kocka të buta (osteomalacia).
 • Osteoporoza. Studimet sugjerojnë se njerëzit që marrin mjaftueshëm vitaminë D dhe kalcium në dietat e tyre mund të ngadalësojnë humbjen e mineraleve të eshtrave, të ndihmojnë në parandalimin e osteoporozës dhe të reduktojnë frakturat e kockave. Pyesni mjekun tuaj nëse keni nevojë për një shtesë kalciumi dhe vitamine D për të parandaluar ose trajtuar osteoporozën.
 • Psoriasis. Aplikimi i vitaminës D ose një preparati topikal që përmban një përbërje të vitaminës D të quajtur kalcipotrien në lëkurë mund të trajtojë psoriazën e tipit pllakë në disa njerëz.
 • Rakitet. Kjo gjendje e rrallë zhvillohet tek fëmijët me mungesë të vitaminës D. Plotësimi me vitaminë D mund të parandalojë dhe trajtojë problemin.

Mendimi ynë

Në përgjithësi i sigurt

Pa vitaminë D kockat tuaja mund të bëhen të buta, të holla dhe të brishta. Mungesa e vitaminës D është gjithashtu e lidhur me osteoporozën. Nëse nuk merrni mjaftueshëm vitaminë D përmes rrezeve të diellit ose burimeve dietike, mund të keni nevojë për suplemente të vitaminës D.

Siguria dhe efektet anësore

Marrë në doza të përshtatshme, vitamina D përgjithësisht konsiderohet e sigurt.

Megjithatë, marrja e tepërt e vitaminës D në formën e suplementeve mund të jetë e dëmshme. Fëmijët e moshës 9 vjeç e lart, të rriturit dhe gratë shtatzëna dhe ato me gji që marrin më shumë se 4000 IU në ditë vitaminë D mund të përjetojnë:

 • Nauze dhe të vjella
 • Oreks i dobët dhe humbje peshe
 • Kapsllëk
 • Dobësi
 • Konfuzion dhe çorientim
 • Probleme me ritmin e zemrës
 • Gurë në veshka dhe dëmtim i veshkave

Ndërveprimet

Ndërveprimet e mundshme përfshijnë:

 • Alumini. Marrja e vitaminës D dhe lidhësve të fosfatit që përmbajnë alumin, të cilat mund të përdoren për të trajtuar nivelet e larta të fosfatit në serum te njerëzit me sëmundje kronike të veshkave, mund të shkaktojnë nivele të dëmshme të aluminit tek njerëzit me dështim të veshkave në afat të gjatë.
 • Antikonvulsantët. Antikonvulsantët fenobarbital dhe fenitoin (Dilantin, Phenytek) rrisin zbërthimin e vitaminës D dhe reduktojnë përthithjen e kalciumit.
 • Atorvastatin (Lipitor). Marrja e vitaminës D mund të ndikojë në mënyrën se si trupi juaj e përpunon këtë ilaç të kolesterolit.
 • Kalcipotrieni (Dovonex, Sorilux). Mos merrni vitaminë D me këtë ilaç për psoriasis. Kombinimi mund të rrisë rrezikun e shumë kalciumit në gjak (hiperkalcemia).
 • Kolestiramina (Prevalite). Marrja e vitaminës D me këtë ilaç për uljen e kolesterolit mund të zvogëlojë përthithjen tuaj të vitaminës D.
 • Substrate citokrom P-450 3A4 (CYP3A4). Përdorni vitaminën D me kujdes nëse jeni duke marrë barna të përpunuara nga këto enzima.
 • Digoksina (Lanoksinë). Shmangni marrjen e dozave të larta të vitaminës D me këtë ilaç për zemrën. Doza të larta të vitaminës D mund të shkaktojnë hiperkalcemi, e cila rrit rrezikun e problemeve fatale të zemrës me digoksinën.
 • Diltiazem (Cardizem, Tiazac, të tjerë). Shmangni marrjen e dozave të larta të vitaminës D me këtë ilaç për presionin e gjakut. Doza të larta të vitaminës D mund të shkaktojnë hiperkalcemi, e cila mund të zvogëlojë efektivitetin e ilaçit.
 • Orlistat (Xenical, Alli). Marrja e këtij ilaçi për humbje peshe mund të zvogëlojë përthithjen tuaj të vitaminës D.
 • Diuretikët tiazidë. Marrja e këtyre barnave për presionin e gjakut me vitaminë D rrit rrezikun e hiperkalcemisë.
 • Steroidet. Marrja e medikamenteve steroide si prednizoni mund të zvogëlojë përthithjen e kalciumit dhe të dëmtojë përpunimin e vitaminës D nga trupi juaj.
 • Laksativë stimulues. Përdorimi afatgjatë i dozave të larta të laksativëve stimulues mund të zvogëlojë përthithjen e vitaminës D dhe kalciumit.
 • Verapamil (Verelan, Calan SR). Marrja e dozave të larta të vitaminës D me këtë ilaç për presionin e gjakut mund të shkaktojë hiperkalcemi, dhe gjithashtu mund të zvogëlojë efektivitetin e verapamilit.
Analiza e gjakut per vitaminen D

Analizë Udhëzuese e Shpejtë

Testimi i vitaminës D mat nivelin e kësaj substance thelbësore në gjakun tuaj. Përdoret për të diagnostikuar mangësitë e vitaminës D ose për të monitoruar trajtimin për një mungesë të njohur.

Funksioni kryesor i vitaminës D është të ndihmojë në përthithjen e kalciumit gjatë formimit të kockave. Ruajtja e niveleve adekuate të vitaminës D mbështet kockat e shëndetshme. Përveç kësaj, vitamina D ka veti anti-inflamatore dhe të tjera që luajnë një rol në ruajtjen e funksioneve normale të muskujve, imunitetit dhe sistemit nervor.

Testi i gjakut për vitaminën D mund të përdoret për të kontrolluar nivelet tuaja në mënyrë që të korrigjohet mungesa. Më rrallë, testimi i vitaminës D mund të përdoret për të zbuluar toksicitetin e vitaminës D, një gjendje në të cilën ekziston një tepricë e vitaminës D në trup.

Rreth Analizës

Qëllimi i analizës

Testimi i vitaminës D përdoret për të përcaktuar nëse keni mjaft vitaminë D në trupin tuaj për të mbështetur funksionet normale trupore. Një nivel i pamjaftueshëm i vitaminës D quhet mungesë. Një mungesë më e lehtë e vitaminës D mund të quhet pamjaftueshmëri.

Mjeku juaj mund të urdhërojë një analizë të vitaminës D për:

 • Screening

për një mangësi ose pamjaftueshmëri të mundshme nëse keni një faktor rreziku që rrit gjasat për të pasur një nivel të ulët të vitaminës D. Faktor rreziku është çdo gjë që e bën më të mundshëm për të shfaqur një problem shëndetësor.

 • Diagnoza

një mungesë ose pamjaftueshmëri e vitaminës D nëse keni simptoma që sugjerojnë nivele të ulëta. Testimi mund të përdoret gjithashtu për të diagnostikuar një toksicitet të rrallë të vitaminës D për shkak të marrjes së tepërt të suplementeve të vitaminës D.

 • Monitorimi

nivelet tuaja të vitaminës D nëse jeni duke u trajtuar për një mungesë të zbuluar më parë.

Pacient me mungese te vitamines D i cili po konsultohet me mjekun

Çfarë mat analiza?

Vitamina D është e nevojshme për ruajtjen e shëndetit. Ndihmon trupin tuaj të absorbojë minerale si kalciumi, magnezi dhe fosfori nga dieta juaj. Vitamina D gjithashtu ndihmon në ruajtjen e niveleve të duhura të kalciumit, fosfatit dhe hormonit paratiroid në gjakun tuaj.

Vitamina D luan një rol të rëndësishëm për të ndihmuar trupin të absorbojë kalciumin, gjë që e bën atë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të kockave. Nivelet e pamjaftueshme të vitaminës D mund të çojnë në zhvillim jonormal të kockave, dobësi të kockave dhe dhimbje.

Ndryshe nga vitaminat e tjera, vitamina D mund të krijohet në trupin e njeriut. Kur lëkura juaj është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit direkte, rrezatimi ultravjollcë konverton një kimikat në lëkurën tuaj në një formë aktive të vitaminës D. Ajo mund të merret gjithashtu nëpërmjet dietës, duke përfshirë ushqimet e fortifikuara ose të pasura me vitamina dhe suplementet e vitaminave.

Ekzistojnë dy forma kryesore të vitaminës D:

 • Vitamina D2

(ergokalciferol): Kjo krijohet te bimët, si majaja apo kërpudhat. Është gjithashtu i disponueshëm si suplement dhe në ushqime të fortifikuara.

 • Vitamina D3

(kolekalciferol): Kjo gjenerohet në lëkurë kur ekspozohet ndaj dritës së diellit. Gjendet gjithashtu në disa ushqime me bazë shtazore dhe mund të konsumohet në disa ushqime të fortifikuara ose suplemente dietike.

Të dyja vitaminat D2 dhe D3 duhet të kalojnë nëpër ndryshime kimike përpara se të mund të përdoren nga trupi. Këto ndryshime ndodhin në mëlçi dhe veshka dhe shndërrojnë vitaminën D në substanca të matshme të quajtura 25-hidroksivitamin D (25(OH)D) dhe 1,25-dihidroksivitamin D (1,25(OH)2D).

 • 25-hidroksivitamina D:

Në mëlçi, vitamina D shndërrohet në 25(OH)D. Shumicën e kohës, nivelet e vitaminës D do të testohen duke matur nivelet e gjakut prej 25(OH)D.

 • 1,25-dihidroksivitamin D:

Në veshka, 25(OH)D konvertohet në një hormon të quajtur vitaminë aktive D ose 1,25(OH)2D. Ndonjëherë, mjekët mund të kontrollojnë nivelin tuaj të gjakut prej 1,25 (OH) 2D. Kjo substancë në përgjithësi nuk përdoret për të zbuluar nivelet e pamjaftueshme të vitaminës D, por mund të përdoret për të kontrolluar nivelet jonormale të kalciumit ose problemet e veshkave.

Suplemente per mungesen e vitamines D

Kur duhet të bëj një analizë të vitaminës D?

Testimi i vitaminës D urdhërohet për të përcaktuar nëse ekziston një mungesë, pamjaftueshmëri ose nivel toksik i vitaminës D ose për të monitoruar trajtimin për një mungesë të diagnostikuar më parë.

Mjeku juaj mund të urdhërojë një test gjaku të vitaminës D nëse jeni duke përjetuar simptoma të mungesës së vitaminës D, të tilla si:

 • Dobësim i kockave
 • Zhvillim jonormal i kockave
 • Deformim kockor
 • Dhimbje kockash
 • Dobësi muskulore ose ngërçe
 • Konvulsionet
 • Anomali dentare

Ndonjëherë testet e vitaminës D përdoren si teste depistuese për individët me rrezik të shtuar të mungesës së vitaminës D. Testet screening kryhen përpara se të shfaqen ndonjë simptomë. Faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të pamjaftueshmërisë ose mungesës së vitaminës D:

 • Mosha mbi 65
 • Obeziteti
 • Historia e operacionit për humbje peshe
 • Osteoporoza
 • Aftësia e reduktuar për të krijuar vitaminë D në lëkurë për shkak të ekspozimit të kufizuar në diell, përdorimit të kremit kundër diellit ose pigmentimit të errët të lëkurës
 • Sëmundjet e tretjes që e bëjnë të vështirë thithjen e lëndëve ushqyese nga ushqimi, duke përfshirë sëmundjen celiake dhe sëmundjen Crohn
 • Sëmundjet e veshkave dhe të mëlçisë
 • Përdorimi i medikamenteve të caktuara

Analizat e vitaminës D mund të urdhërohen gjithashtu nëse mjeku juaj dyshon se mund të keni nivele anormalisht të larta të vitaminës D, të njohur si toksiciteti i vitaminës D. Kjo ndodh si rezultat i marrjes së tepërt të vitaminës D në suplemente sesa nga ekspozimi i tepërt i diellit ose marrja me dietë.

Teprica e vitaminës D në formë suplementi mund të bëjë që trupi juaj të thithë më shumë kalcium nga ushqimi dhe të rithithë kalciumin nga kockat në gjak. Kjo rezulton në kalcium të tepërt në gjak, i njohur gjithashtu si hiperkalcemia, e cila mund të çojë në simptoma si lodhje, konfuzion, dhimbje kockash, nauze dhe të vjella, urinim të shpeshtë dhe probleme me veshkat.

Një mjek i cili është i njohur me historinë tuaj mjekësore është në pozicionin më të mirë për të përcaktuar nëse mund të përfitoni nga testimi i vitaminës D.

Mjeke laborante e cila po punon me analizen e vitamines D te nje pacienti

Gjetja e një analize të vitaminës D

Si mund të bëj një analizë të vitaminës D?

Testimi i vitaminës D zakonisht urdhërohet nga një mjek dhe kryhet në një mjedis mjekësor si zyra e mjekut, klinikë, laborator ose spital.

Sa kushton testi?

Kostoja e analizës së gjakut për vitaminën D varet nga vendi ku e keni bërë testin, nëse bëhen analiza të tjera në të njëjtën kohë dhe nëse keni mbulim të kujdesit shëndetësor.

Kostot e testimit mund të përfshijnë një vizitë në zyrë, një tarifë për marrjen e gjakut dhe tarifa nga laboratori që analizon mostrën tuaj të gjakut. Këto kosto zakonisht mbulohen nga sigurimi kur testi urdhërohet nga mjeku juaj. 

Marrja e një analize të vitaminës D

Një mostër gjaku përdoret për të matur nivelin tuaj të vitaminës D, siç urdhërohet nga një mjek. Mostra e gjakut zakonisht merret nga krahu juaj në një mjedis mjekësor si zyra e mjekut ose spitali dhe analizohet në një laborator mjekësor.

Para analizës

Zakonisht, nuk kërkohen përgatitje të veçanta për analizën e gjakut për vitaminën D. Mjeku juaj do t’ju tregojë nëse nevojiten ndonjë përgatitje për testin tuaj.

Gjatë testimit

Më shpesh, një mostër e vogël gjaku merret nga një venë në krahun tuaj. Profesionisti i kujdesit shëndetësor që merr kampionin mund të lidhë një shirit rreth pjesës së krahut tuaj të sipërm për t’i bërë më të lehtë gjetjen e venave tuaja. Pastaj ata dezinfektojnë një copë të vogël të lëkurës me një pecetë antiseptike. Më pas, ata futin një gjilpërë të bashkangjitur në një tub grumbullimi në lëkurën tuaj dhe tërheqin një sasi të vogël gjaku.

Pas analizës

Pasi të jetë mbledhur mostra juaj e gjakut dhe të hiqet gjilpëra, mund t’ju kërkohet të bëni presion në vend me një copë garzë dhe më pas një fashë. Kjo ndalon gjakderdhjen e vendit dhe mund të parandalojë mavijosjen. Ju do të jeni në gjendje të rifilloni aktivitetet tuaja normale, duke përfshirë drejtimin e makinës, menjëherë pas testit.

Ka shumë pak rreziqe që lidhen me marrjen e gjakut. Mund të keni mavijosje të lehtë në zonën ku është marrë mostra e gjakut, veçanërisht nëse nuk mbani presion mbi plagën për disa minuta.

Rezultatet e analizes se gjakut per vitaminen D

Rezultatet e analizës së vitaminës D

Marrja e rezultateve të analizës

Rezultatet e testit të gjakut të vitaminës D janë zakonisht të disponueshme brenda disa ditësh pune. Mjeku juaj mund t’ju telefonojë me rezultatet ose t’ju kërkojë të caktoni një takim për t’i diskutuar ato. Ju gjithashtu mund t’i merrni rezultatet tuaja përmes një portali të sigurt në internet të pacientëve ose me postë.

Interpretimi i rezultateve të analizës

Raporti juaj i analizës do të përfshijë informacion në lidhje me nivelin tuaj të vitaminës D dhe gamën e referencës që përdoret për të interpretuar rezultatin tuaj. Gama e referencës janë vlerat e rezultateve të testit që konsiderohen optimale për shëndetin. Rezultatet që bien jashtë kufijve të referencës mund të tregojnë një problem shëndetësor.

Gama e referencës mund të ndryshojë sipas laboratorit. Për më tepër, disa laboratorë mund të zbërthejnë nivelet tuaja të vitaminës D2 dhe D3, ndërsa laboratorë të tjerë raportojnë totalin e kombinuar.

Ekspertët mjekësorë dhe organizatat kanë mendime të ndryshme për nivelet ideale të vitaminës D. Në përgjithësi, rezultatet e testit mund të përdoren për të dalluar një pamjaftueshmëri, në të cilën sasitë e vitaminës D janë vetëm pak jashtë kufijve idealë, dhe një mangësie, e cila mund të shkaktojë më shumë probleme serioze.

Tabela më poshtë përmbledh rezultatet e testit, interpretimet dhe rezultatet e mundshme mjekësore që ekspertët marrin parasysh kur shikojnë nivelin tuaj 25(OH)D:

Rezutatet e vitaminës D:

Rezultatet e testitInterpretimiRezultati i mundshëm mjekësor
DeficiencëNivelet e vitaminës D janë shumë të ulëta për të mbështetur funksionet e shëndetshme truporeNuk ka mjaft kalcium në gjak. Mund të ndodhë dobësim i kockave ose probleme të dhimbshme të kockave.
InsuficienëNivelet e vitaminës D janë më të ulëta se diapazoni ideal i referencësShumica e njerëzve janë asimptomatikë. Mund të ketë humbje të përshpejtuar të kockave ose rritje të rrezikut të frakturës.
SuficienëNivelet e vitaminës D bien brenda intervalit të referencësEkziston një sasi e mjaftueshme e vitaminës D dhe nuk njihen rreziqe për probleme shëndetësore.
Rrezik toksicitetiSasi e tepruar e vitaminës D në trupKjo mund të shkaktojë qarkullimin e tepërt të kalciumit në gjak, gjë që mund të çojë në konfuzion, humbje të oreksit, të vjella dhe dobësi të muskujve.

Mjeku juaj mund të përcaktojë se çfarë do të thotë rezultati i testit të vitaminës D për shëndetin tuaj.

Jo të gjithë njerëzit që kanë nivele jonormale të vitaminës D kërkojnë analiza të mëtejshme. Nëse analiza juaj e vitaminës D tregon një rezultat jonormal, mjeku juaj do të përcaktojë nëse keni nevojë për testime shtesë bazuar në disa faktorë. Këto përfshijnë simptomat tuaja, rezultatet e një ekzaminimi fizik dhe sa larg diapazonit të referencës bie niveli juaj i vitaminës D.

Kur nivelet e vitaminës D janë shumë të ulëta, mund të urdhërohen më shumë analiza. Këto mund të përfshijnë testimin e përsëritur të vitaminës D, si dhe teste të substancave të tjera, të tilla si:

 • Kalciumi
 • Fosfori
 • Fosfataza Alkaline (ALP)
 • Hormoni paratiroid (PTH)
 • Elektrolitet dhe hendeku i anionit
 • Azoti i uresë së gjakut (BUN)
 • Kreatinina
 • Antitrupat e transglutaminazës indore

Nëse niveli juaj i vitaminës D është anormalisht i lartë, mund të keni nevojë për teste shtesë, duke përfshirë:

 • Kalciumi
 • Hormoni paratiroid (PTH)
 • Paneli Metabolik Bazë (BMP)

Rrezet X ose teste të tjera imazherike mund të porositen për disa pacientë me nivele të vitaminës D jashtë kufijve të referencës. Testet imazherike janë të dobishme për të vlerësuar se si nivelet jonormale të vitaminës D kanë ndikuar në kocka.

Nëse ju jepet trajtim për të sjellë nivelet tuaja të vitaminës D në intervalin normal, testimi i përsëritur i vitaminës D dhe nivelet e kalciumit mund të përdoren për të monitoruar përgjigjen e trajtimit.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.