Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Ankthi – Simptomat, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Ankthi është një ndjenjë e përhapur dhe e pakëndshme që lidhet me frikën. Por ndërsa frika është një emocion që motivohet nga një kërcënim i qartë dhe real, ankthi është një emocion që ndodh pa një kërcënim të qartë ose domethënës për jetën.

Nje person i lodhur nga ankthi i cili eshte ulur mbi tavoline.

Ankthi, simptomat, shkaktari, dhe si te veprojme?

Ndodh kryesisht kur lindin probleme, dilema, situata të vështira dhe të rrezikshme si dhe vepron si një mekanizëm paralajmërues për të përgatitur personin që të përballet në mënyrën më të mirë të mundshme me këto situata që përjetohen si kërcënuese dhe të rastit.

Kështu, parandalon dëmtimin ose lëndimin duke mobilizuar personin. Ai gjithashtu mund të veprojë si një forcë lëvizëse për të përgatitur, organizuar dhe aktivizuar individin për të arritur një qëllim (në këtë rast ai quhet ankth krijues).

Kjo ndjenjë e çon personin në një gatishmëri të shtuar mendore dhe fizike ndaj këtij kërcënimi, i cili krijon ankth në trup. Në përgjithësi, përvoja e ankthit përfshin një ndjenjë shqetësimi, një përmbajtje mendore dhe mund të shihet si një mesazh për trupin se diçka nuk është në rregull.

Kjo shpesh nuk është e qartë dhe duket se ekziston pa asnjë arsye. Por fakti që ne nuk e njohim arsyen nuk do të thotë se ajo nuk ekziston.

Ankthi tek njerëzit mund të jetë në nivele normale aq shumë sa të na mobilizojë në jetën e përditshme ose të bëhet i tepruar dhe për rrjedhojë patologjik. Ndryshimet kanë të bëjnë kryesisht me intensitetin, kohëzgjatjen, frekuencën dhe efektin në funksionalitet.

Një aspekt i panjohur i ankthit është natyra e tij adaptive. Frika dhe ankthi janë një sistem alarmi i brendshëm (si dhe dhimbja) dhe nga pikëpamja evolucionare mund të shihen si një zgjedhje e natyrshme që synon të adresojë rreziqet mjedisore.

Shkalla e shqetësimit për zhvillimet e ardhshme mund të ndihmojë vetëm në adresimin e problemeve të mundshme. Ankthi është i ngjashëm me frikën, por ndryshon në atë që në frikë kërcënimi është zakonisht i qartë dhe i menjëhershëm.

Megjithatë, ka situata ku për shkak të intensitetit, kohëzgjatjes ose mosfunksionimit të tij kthehet në një ankth patologjik. Kur bëhet i tepruar ose ndodh në situata që nuk duket se paraqesin rrezik apo kërcënim objektiv, atëherë personi sillet në mënyrë të gabuar dhe në shumicën e rasteve ka nevojë për ndihmë.

Animacion i nje personi qe ka shume mendime ne koke prej ankthit dhe simptomave qe sjell.

Ndjenja e ankthit ndërmjetësohet në trurin e njeriut. Gjatë njëzet viteve të fundit neurobiologjia e ankthit ka bërë përparime të mëdha. Nëpërmjet teknikave funksionale të imazhit të sistemit nervor qendror, ne e dimë se strukturat e sistemit parietal si hipotalamusi dhe amigdala, korteksi parafrontal dhe trungu i trurit përfshihen në perceptimin e stresit dhe stimujve ankth.

Shkaqet e Ankthit

Ekzistojnë shumë teori dhe qasje që përpiqen të shpjegojnë etiologjinë e ankthit, megjithëse duket se shumica e tyre mbështesin një dimension multifaktorial të një modeli biopsikosocial (faktorë biologjikë, përbërës psikologjikë dhe socialë).

Gjenet (trashëgimia) dhe ndikimi i mjedisit si ekspozimi ndaj ngjarjeve stresuese të zhvillimit (si për shembull humbja e prindërve, divorci) si dhe lidhja e pasigurt me prindërit (klima e pasigurisë, frika nga braktisja) ndërveprojnë dhe kontribuojnë në mënyrë të barabartë në ankth.

Prandaj, mënyra e të jetuarit dhe e perceptimit të çdo personi si dhe bota e tij njohëse dhe emocionale ndikon në mënyrën e manifestimit dhe tolerimit të ankthit. Megjithatë, shfaqja e stresit ndonjëherë është rezultat i një sëmundjeje fizike. Duhet theksuar se stresi i shtuar ndikon negativisht në jetën e përditshme dhe shëndetin e njeriut.

Nje femer qe vuan nga ankthi e ulur ne divan pasi ka konsumuar ushqim. Nje nga simptomat e ankthit lidhet me kequshqyerjen.

Çfarë Janë Çrregullimet e Ankthit?

Çrregullimet e ankthit nuk shfaqen gjithmonë në të njëjtën mënyrë tek çdo pacient dhe kjo është arsyeja pse ato janë kategorizuar nga sistemet e klasifikimit psikiatrikë sipas manifestimeve mbizotëruese si më poshtë:

 • Fobitë e Veçanta: Fobia është një frikë intensive e përsëritur që vazhdon me kalimin e kohës dhe vjen nga një stimul specifik, p.sh., lartësia ose arachnofobia
 • Agorafobia: Kur personi përjeton ankth jashtë shtëpisë së tij, të cilin ai e shmang.
 • Fobia sociale: Kur personi shfaq ankth të shtuar kur është në situata me njerëz të tjerë (ankth social)
 • Çrregullimi i Panikut: Kur personi përjeton vazhdimisht një ndjenjë kataklizmike të ankthit të lartë (panikut) në kombinim me simptoma të rënda fizike për shkak të shkarkimit të sistemit nervor autonom.
 • Çrregullimi i Ankthit të Përgjithësuar: Aty ku ka ankth të vazhdueshëm dhe ankth të përgjithësuar të shoqëruar nga një sërë simptomash të tjera, d.m.th., ai shtrihet në të gjitha ose shumicën e aktiviteteve të personit.
 • Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik: ku stresi rrjedh nga një ngjarje stresuese (trauma) që ka ndodhur në të kaluarën.

Nje femer qe po shikon veten e saj ne pasqyre, reflektimi i nje femre.

Pse Shfaqet Çrregullimi i Ankthit?

 • Predispozita gjenetike
 • Personaliteti, karakteristikat psikologjike, funksionet njohëse
 • Mënyra e jetesës, ngjarje stresuese, trauma
 • Sëmundjet fizike (kronike dhe jo)

Është vlerësuar se gjenet kontribuojnë 30% deri në 50% në zhvillimin e një çrregullimi ankthi. Në aspektin biologjik, kjo do të thotë se disa njerëz mund të kenë një ndjeshmëri më të lartë gjenetike ndaj stresit, siç është rritja e aktivitetit të sistemit nervor autonom me stimulim të tepërt të stimujve të butë dhe përshtatje e ngadaltë ndaj stimujve të përsëritur.

Simptomat e Anktit

Ankthi manifestohet nga shqetësime të ndryshme fizike që vijnë nga mbiaktiviteti i sistemit nervor autonom dhe vijnë nga çdo sistem i trupit si sistemi i frymëmarrjes me gulçim, sistemi kardiovaskular me takikardi, sistemi nervor me marramendje, dhimbje koke me traktit gastrointestinal. Gjithashtu, ekzistojnë edhe çrregullime të gjumit, nervozizëm dhe vështirësi në përqendrim.

Në nivel emocional ankthi përjetohet si një tension ose ankth i brendshëm i cili shprehet me mendime negative ose shkatërruese, se diçka e keqe do të ndodhë.

Zakonisht, njerëzit zhvillojnë sjellje që tregojnë praninë e ankthit si shmangjet që tregojnë ekzistencën e fobive, detyrimet që tregojnë ekzistencën e ideologjive, vizitat e rregullta dhe të vazhdueshme në urgjencën që hasen në sulmet e panikut.

Nje vajze gjate stresit dhe ankthit duke kafshuar gishtat dhe duke pare dokumentat.

Diagnoza e Ankthit

Diagnoza e ankthit bëhet nga një specialist, psikiatër ose psikolog klinik duke marrë parasysh kohëzgjatjen e simptomave, intensitetin e tyre dhe efektet e tyre në funksionimin e individit.

Çrregullimet kryesore të ankthit sipas sistemit të klasifikimit ICD-10, janë:

 • Çrregullimet e ankthit (fobitë) që përfshijnë fobi specifike, agorafobi dhe fobi sociale
 • çrregullimet e panikut
 • çrregullim ankthi i përgjithësuar
 • çrregullim obsesiv-kompulsiv
 • çrregullimet që lidhen me stresin dhe traumën

Trajtimi i Çrregullimit të Ankthit

Terapia e ankthit fokusohet në mjekim dhe psikoterapi që shpesh kombinohen. Zakonisht jepen antidepresivë dhe kohëzgjatja e mjekimit varet nga ashpërsia dhe kohëzgjatja e simptomave.

Psikoterapitë e propozuara për trajtimin e çrregullimeve të ankthit janë terapia kognitive-sjellëse dhe psikodinamika. Psikoterapia kognitive-sjellëse është e shkurtër, e fokusuar në lehtësimin e simptomave dhe “trajnimin” e personit për të menaxhuar më mirë stresin e tij.

Për këtë qasje, qëllimi i trajtimit të çrregullimeve të ankthit është të ndihmojë njerëzit të njohin mënyrën e tyre jofunksionale të të menduarit, ta zëvendësojnë atë me një mënyrë të menduari më funksionale, realiste dhe t’i pajisin ata me strategji të zgjidhjes së problemeve për të reaguar në mënyrë më efektive në ngjarje dhe situata stresuese. 

Hulumtimet tregojnë efektivitetin e kësaj psikoterapie në çrregullimet e ankthit. Psikoterapia psikodinamike kërkon një periudhë më të gjatë kohore dhe synon t’i qaset stresit si një manifestim sipërfaqësor i çështjeve më të thella të personalitetit. Më konkretisht, qasja psikodinamike është tregues i çrregullimit të ankthit të përgjithësuar.

Dr. Anila ne foto. Poster per te ndihmuar njerezit qe vuajne nga ankthi te gjejne nje mjeke profesioniste.

Si të Reduktoni ose Largoni Ankthin

Ajo që mund të ndihmojë në reduktimin e stresit dhe përmirësimin e cilësisë së jetesës në baza ditore është një mënyrë jetese e ekuilibruar si ushtrimet, ushqimi i shëndetshëm, reduktimi i kafeinës, duhani, marrja e alkoolit si dhe gjumi dhe pushimi adekuat.

Për më tepër, praktikimi dhe përsëritja e teknikave të ndryshme të relaksimit si frymëmarrja diafragmatike dhe relaksimi i rregullt i muskujve mund të jenë të dobishëm dhe të bëhen automatike dhe stresuese.

Është e rëndësishme për shëndetin tonë mendor të “dëgjojmë” trupin tonë dhe të identifikojmë në kohë shenjat dhe simptomat, edhe pse shumë herë vetëdija shkakton frikë. Sidomos në rast krize, qoftë ankthi, paniku apo histeria, është thelbësore të kërkoni ndihmë nga ekspertë të kualifikuar. Nuk ka një qasje të vetme ndaj stresit, por një qasje e individualizuar dhe e personalizuar i përshtatet çdo individi.

Ankthi mund të jetë i frikshëm, por është e rëndësishme të mbani mend se është me të vërtetë një reagim normal ndaj situatave të vështira dhe të rënda. Nëse simptomat e ankthit janë të shpeshta, të rënda, apo edhe nëse keni vështirësi për të pasur një funksionimin normal, atëherë mund të kontaktoni spitalin tonë dhe ekipi ynë profesional do t’ju caktojë një takim.

Spitali Continental mund t’ju ofrojë opsione efikase të planit të trajtimit që mund të përmirësojnë dhe ndryshojnë mënyrën e jetesës tuaj, si dhe t’ju ndihmojnë të vazhdoni një jetë të qetë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.