Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë është gjëndra e prostatës?

Tabela e kontentit

Prostata është një organ në anatominë riprodhuese. Kjo gjëndër e vogël ndodhet drejtpërdrejt nën fshikëzën e urinës dhe luan një rol në prodhimin dhe rregullimin e mirë të spermës.

Prostata ka funksione të ndryshme. Më e rëndësishmja është prodhimi i lëngut seminal, i cili është një komponent i spermës. Ai gjithashtu luan një rol në prodhimin e hormoneve dhe ndihmon në rregullimin e rrjedhjes së urinës.

Problemet e prostatës janë të zakonshme, veçanërisht te meshkujt e moshuar. Më të zakonshmet përfshijnë prostatën e përflakur, prostatën e zmadhuar dhe kancerin e prostatës.

Simptomat e problemeve të prostatës shpesh shfaqen si vështirësi në urinim, e cila mund të përfshijë kontroll të dobët të fshikëzës ose rrjedhje të dobët të urinës.

Ky artikull ofron një përmbledhje të prostatës, duke përfshirë funksionin dhe strukturën e saj, ku ndodhet dhe cilat kushte mjekësore mund të ndikojnë në të.

Çfarë është prostata?

Prostata është një organ i vogël dhe i butë. Mesatarisht, ka përafërsisht madhësinë e një arre ose një topi ping-pong. Ai peshon rreth 1 onc Burimi i Besuar (30 gram) dhe zakonisht është i butë dhe i lëmuar në prekje.

Prostata qëndron thellë në legen, midis penisit dhe fshikëzës. Është e mundur të ndjeni gjëndrën e prostatës duke vendosur një gisht në rektum dhe duke shtypur në pjesën e përparme të trupit.

Uretra, një tub që nxjerr urinën dhe spermën jashtë trupit, kalon përmes prostatës. Për shkak se prostata e rrethon këtë tub, problemet e prostatës mund të ndikojnë në rrjedhën e urinës.

Ky organ është një pjesë e anatomisë seksuale ose riprodhuese të mashkullit. Pjesët e tjera përfshijnë penisin, skrotumin dhe testikujt.

Çfarë bën prostata?

Një person nuk kërkon një prostatë funksionale për të jetuar, por është e rëndësishme për fertilitetin. Seksionet e mëposhtme diskutojnë funksionet e prostatës.

Ndihmon në prodhimin e spermës

Funksioni kryesor i prostatës është të kontribuojë në lëngun e prostatës në spermë. Prostata kontribuon me 20-30% burim të besueshëm të lëngjeve në vëllimin total të spermës. Pjesa e mbetur vjen nga vezikulat seminale (50-65%) dhe testikujt (5%).

Lëngu i prostatës përmban përbërës që e bëjnë spermën një substancë ideale për të jetuar qelizat e spermës, duke përfshirë enzimat, zinkun dhe acidin citrik. Një enzimë e rëndësishme është antigjeni specifik i prostatës (PSA), i cili ndihmon në bërjen e spermës më të hollë dhe më të lëngshme.

Lëngu në spermë ndihmon spermatozoidin të udhëtojë poshtë uretrës dhe t’i mbijetojë udhëtimit drejt një veze, e cila është thelbësore për riprodhimin.

Lëngu i prostatës është pak acid, por përbërësit e tjerë të spermës e bëjnë atë alkalik në përgjithësi. Kjo është për të luftuar aciditetin e vaginës dhe për të mbrojtur spermën nga dëmtimi.

Mbyllja e uretrës gjatë ejakulimit

Gjatë ejakulimit, prostata tkurret dhe derdh lëngun e prostatës në uretër. Këtu, ajo përzihet me qelizat e spermës dhe lëngjet nga fshikëzat seminale për të krijuar spermë, të cilën trupi më pas e nxjerr.

Kur prostata tkurret gjatë ejakulimit, ajo mbyll hapjen midis fshikëzës dhe uretrës, duke e shtyrë spermën me shpejtësi. Kjo është arsyeja pse, në situata tipike anatomike, është e pamundur të urinoni dhe të derdhni në të njëjtën kohë.

Struktura e prostatës

Një kapsulë e indit lidhor që përmban fibra muskulore rrethon prostatën. Kjo kapsulë e bën prostatën të ndjehet elastike në prekje.

Shkencëtarët shpesh e kategorizojnë prostatën në katër zona që rrethojnë uretrën si shtresa e një qepe.

Shtresat e mëposhtme përbëjnë prostatën, duke filluar me kapsulën e jashtme dhe duke përfunduar brenda prostatës:

 • Zona e përparme: E përbërë nga muskuj dhe inde fibroze, profesionistët mjekësorë e quajnë këtë zonë zona fibromuskulare anteriore.
 • Zona periferike: E vendosur kryesisht në pjesën e pasme të gjëndrës, kjo është ajo ku qëndron pjesa më e madhe e indit të gjëndrave.
 • Zona qendrore: Kjo rrethon kanalet ejakuluese dhe përbën rreth 25% të masës totale të prostatës.
 • Zona e tranzicionit: Kjo është pjesa e prostatës që rrethon uretrën. Është e vetmja pjesë e prostatës që vazhdon të rritet gjatë gjithë jetës.

Simptomat e problemeve të prostatës

Sëmundjet e prostatës shpesh shkaktojnë probleme me urinimin ose kontrollin e fshikëzës. Këto mund të përfshijnë sa vijon:

 • kontroll i dobët i fshikëzës, duke përfshirë vizitat e shpeshta në banjë
 • Urgjenca urinare, ndonjëherë me vetëm një sasi të vogël të urinës
 • vështirësi në fillimin e rrjedhës së urinës, ose ndalimin dhe fillimin e rrjedhës gjatë urinimit
 • një rrjedhë e dobët ose e hollë e urinës
 • Problemet e prostatës gjithashtu mund të shkaktojnë probleme me funksionin seksual, infeksione të traktit urinar, gurë në fshikëz ose në raste ekstreme, dështim të veshkave.

Nëse një person nuk është në gjendje të urinojë fare, duhet të kërkojë menjëherë kujdes mjekësor.

Një person duhet të shohë mjekun e tij nëse vëren ndonjë nga simptomat e mëposhtme: Burimi i Besuar:

 • dhimbje gjatë urinimit ose pas ejakulimit
 • dhimbje në penis, skrotum ose në zonën midis skrotumit dhe anusit
 • gjak në urinë
 • parehati të rëndë në bark
 • rrjedhje e dobët e urinës ose driblim në fund të urinimit
 • ethe, të dridhura ose dhimbje trupi
 • probleme me kontrollin e fshikëzës, të tilla si ndalimi ose vonesa e urinimit
 • pamundësia për të zbrazur plotësisht fshikëzën
 • urinë me një erë ose ngjyrë të pazakontë

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.