Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë Është Takikardia? Si Ti Kuptoni Ritmet E Shpejta Të Zemrës

Tabela e kontentit

Takikardia është një gjendje ku zemra rreh me një ritëm më të shpejtë se normali në gjendje pushimi. Në rastin e një të rrituri të shëndetshëm, ritmi i zemrës zakonisht varion nga 60 deri në 100 rrahje për minutë. Kur zemra rreh më shpejt se kaq, duke arritur mbi 100 rrahje për minutë, gjendja njihet si takikardi. Kjo rritje e ritmit të zemrës mund të jetë rezultat i stresit, ushtrimeve fizike, dëmtimeve, sëmundjeve të ndryshme, ose mund të jetë një simptomë e një çrregullimi më serioz të zemrës.

Ritmet e shpejta të zemrës mund të jenë të përkohshme dhe të lidhura me situata të caktuara si stresi emocional ose fizik, ose mund të jenë një shenjë e një problemi më të thellë të shëndetit të zemrës. Kuptimi i shkaqeve të takikardisë dhe identifikimi i momenteve kur ritmi i shpejtë i zemrës kërkon vlerësim mjekësor, është kyç për menaxhimin efektiv të shëndetit të zemrës dhe parandalimin e komplikacioneve të mundshme. Në këtë blog, ne do të eksplorojmë se çfarë është takikardia, si të njihni shenjat e ritmeve të shpejta të zemrës dhe rëndësinë e konsultimit me një profesionist shëndetësor për një diagnozë të saktë dhe trajtimin e duhur.

3 Llojet E Takikardisë

Takikardia mund të ndahet në disa lloje, të cilat ndryshojnë në bazë të origjinës së rrahjeve të shpejta të zemrës. Ja tre lloje kryesore të takikardisë:

Takikardia Sinusale

Takikardia sinusale ndodh kur zemra rreh më shpejt se normali, por ritmi mbetet i rregullt. Ky lloj takikardie zakonisht është përgjigje normale e trupit ndaj faktorëve si stresi fizik, emocional, ankthi, ethe, humbja e lëngjeve (dehidratimi), ose si rezultat i përdorimit të disa substancave si kafeina dhe nikotina. Edhe pse mund të jetë shqetësuese, takikardia sinusale zakonisht nuk është shenjë e një problemi serioz të zemrës për individët pa histori të mëparshme të sëmundjeve kardiake.

Takikardia Supraventrikulare (TSV)

Takikardia supraventrikulare është një lloj takikardie që fillon në qelizat e zemrës që gjenden mbi ventrikuj (dhomat e poshtme të zemrës). Kjo përfshin disa forma të ndryshme, duke përfshirë takikardinë atriale, flutterin atrial dhe WPW (sindromën Wolff-Parkinson-White). TSV shpesh shkakton rrahje zemre të shpejta dhe të papritura që mund të zgjasin nga disa sekonda në disa orë. Shumë persona përjetojnë simptoma si palpitime, ndjesi marramendje, ose madje edhe gjendje të fikëti.

Takikardia Ventrikulare (TV)

Takikardia ventrikulare ndodh kur rrahjet e shpejta të zemrës fillojnë nga ventrikujt. Kjo është një gjendje më serioze dhe potencialisht jetëkërcënuese nëse nuk trajtohet shpejt. TV mund të çojë në vdekje kardiake të papritur nëse nuk ndërmerren masa të menjëhershme. Simptomat mund të përfshijnë ndjesinë e rrahjeve të shpejta të zemrës, marramendje, ose humbje të ndjenjave. TV zakonisht ndodh në kontekstin e sëmundjeve të tjera të zemrës, si sëmundja koronare e arterieve ose pas një infarkti miokardi.

Secili lloj i takikardisë kërkon një qasje të veçantë diagnostikuese dhe terapeutike, dhe është thelbësore konsultimi me një kardiolog për vlerësimin e duhur dhe menaxhimin e gjendjes. Ndërhyrjet mjekësore dhe ndryshimet në stilin e jetesës mund të jenë të nevojshme për të menaxhuar takikardinë dhe për të parandaluar komplikacionet e mundshme.

Nga Se Shkaktohet Takikardia?

Shkaqet e takikardisë variojnë në varësi të llojit të saj dhe mund të përfshijnë një gamë të gjerë faktorësh, nga gjendjet e lehta dhe kalimtare deri te problemet serioze të shëndetit. Ja disa nga shkaqet kryesore të llojeve të ndryshme të takikardisë:

Shkaqet E Takikardisë Sinusale

 • Stresi emocional ose fizik: Trupi reagon ndaj stresit duke rritur prodhimin e adrenalinës, e cila rrit frekuencën e rrahjeve të zemrës.
 • Kafeina, alkooli, dhe substancat stimuluese: Substancat si kafeina dhe nikotina mund të shkaktojnë rritje të ritmit të zemrës.
 • Ethe dhe infeksione: Trupi rrit frekuencën e rrahjeve të zemrës për të luftuar infeksionet.
 • Dehidratimi: Humbja e lëngjeve mund të çojë në ulje të presionit të gjakut dhe si pasojë, rritje të ritmit të zemrës për të kompensuar.
 • Mungesa e hekurit në gjak (anemia): Kur nuk ka mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjenin, zemra mund të rrahë më shpejt për të përballuar mungesën.

Shkaqet E Takikardisë Supraventrikulare (TSV)

 • Struktura të pazakonta të zemrës: Disa njerëz lindin me rrugë shtesë në zemrën e tyre, që mund të çojë në TSV.
 • Sëmundjet e zemrës: Si sëmundjet koronare të arterieve ashtu edhe dëmtimi i muskujve të zemrës mund të rrisin rrezikun e TSV.
 • Stresi dhe stimulantët: Siç përmendëm më sipër, stresi dhe substancat stimuluese mund të kontribuojnë në zhvillimin e TSV.
 • Hormonet: Ndikimi i ndryshimeve hormonale, veçanërisht gjatë shtatzënisë, mund të jetë një faktor.

Shkaqet E Takikardisë Ventrikulare (TV)

 • Sëmundjet e zemrës: TV zakonisht ndodh tek njerëzit me sëmundje të zemrës, si bllokadat në arteriet koronare, dëmtimi nga një atak kardiak i mëparshëm, ose sëmundje të strukturave të zemrës.
 • Çrregullimet elektrolitike: Nivelet e pamjaftueshme ose të tepërta të elektroliteve në gjak mund të ndikojnë në funksionimin e zemrës.
 • Përdorimi i ilaçeve ose drogave: Disa ilaçe dhe droga të paligjshme, veçanërisht stimulantët si kokaina, mund të shkaktojnë TV.

Kuptimi i shkaqeve të takikardisë është i rëndësishëm për zgjedhjen e trajtimit të duhur dhe për të menaxhuar ose parandaluar rikthimin e episodëve të takikardisë. Në disa raste, mund të jetë e nevojshme të ndërmerren ndryshime në stilin e jetesës, si ulja e konsumit të kafeinës ose menaxhimi i stresit, ndërsa në raste të tjera mund të kërkohet trajtim medikamentoz ose procedura si ablacioni i zemrës për të trajtuar shkaqet themelore.

Simptomat E Takikardisë

Simptomat mund të ndryshojnë në varësi të llojit të takikardisë dhe shkaqeve që e shkaktojnë, por ato më të zakonshmet përfshijnë:

 • Palpitacione: Ndjenja e një rrahje zemre të fortë, të shpejtë ose të parregullt.
 • Dhimbje gjoksi: Mund të përjetojnë dhimbje ose diskomfort në gjoks.
 • Marramendje: Ndonjëherë mund të ndjeheni të dobët ose të keni marrjemendësh.
 • Mungesa e frymës: Vështirësi në frymëmarrje, veçanërisht gjatë aktivitetit fizik.
 • Lodhje: Ndjenja e lodhjes ose dobësisë edhe pa bërë shumë aktivitet.
 • Gjendje konfuzioni ose ndjenja e humbjes së orientimit: Mund të ndiheni të hutuar ose të keni vështirësi në përqendrim.
 • Synimi: Në raste më të rënda, mund të ndodhë humbja e ndjenjave për shkak të uljes së furnizimit me oksigjen në tru.
 • Shqetësim në performancën fizike: Mund të vini re se nuk jeni në gjendje të performoni ashtu si zakonisht gjatë aktiviteteve fizike.

Është e rëndësishme të dini se disa njerëz me takikardi mund të mos përjetojnë asnjë simptomë. Në disa raste, takikardia zbulohet rastësisht gjatë një kontrolli rutinë mjekësor ose përmes monitorimit të zemrës për ndonjë problem tjetër. Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma, veçanërisht nëse ato janë të reja ose përkeqësohen, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek për të vlerësuar gjendjen tuaj dhe për të marrë trajtimin e duhur.

Parandalimi

Parandalimi i takikardisë përfshin një sërë masash dhe ndryshimesh në stilin e jetës për të ndihmuar në uljen e rrezikut të zhvillimit të kësaj gjendjeje. Këtu janë disa sugjerime që mund të ndihmojnë në parandalimin e takikardisë ose në menaxhimin e simptomave të saj:

Ndërprerja E Duhanit

Reduktimi i duhanit është një hap kritik në parandalimin e shumë problemeve të zemrës, përfshirë takikardinë. Pirja e duhanit jo vetëm që rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës por gjithashtu ndikon negativisht në shëndetin e përgjithshëm. Nikotina dhe kimikatet e tjera në duhan mund të shkaktojnë ngushtim të enëve të gjakut, çka rrit presionin e zemrës për të pompuar gjakun dhe mund të çojë në rrahje të shpejta të zemrës.

Ulja E Konsumit Të Kafeinës Dhe Alkoolit

Moderimi i konsumit të kafeinës dhe alkoolit luan një rol të rëndësishëm në menaxhimin e shëndetit të zemrës dhe në parandalimin e takikardisë. Kafeina dhe alkooli janë stimulues që mund të ndikojnë direkt në ritmin e zemrës, duke e bërë atë të rrahë më shpejt ose më paparashikueshëm në disa raste. 

Tek disa individë, veçanërisht ata që janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të këtyre substanca, konsumi i madh mund të çojë në zhvillimin e takikardisë ose të përkeqësojë simptomat ekzistuese. Prandaj, është e këshillueshme të konsumohet kafeina dhe alkooli në sasi të moderuara dhe të jeni të vetëdijshëm për reagimet e trupit tuaj ndaj këtyre substancave. 

Kjo do të thotë të limitoni konsumin e pijeve që përmbajnë kafeinë, si kafeja, çaji dhe disa lloje të pijeve energjike, si dhe të ruani konsumin e alkoolit brenda rekomandimeve të shëndetshme. Duke bërë këto ndryshime, ju mund të ndihmoni në mbajtjen e një ritmi të shëndetshëm të zemrës dhe të ulni rrezikun e takikardisë.

Ushtrimet Fizike

Ushtrimi i rregullt dhe aktiviteti fizik i moderuar janë esenciale për të mbajtur një zemër të shëndetshme dhe për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të problemeve të zemrës, duke përfshirë takikardinë. Kur bëhet fjalë për shëndetin kardiovaskular, ushtrimet fizike ofrojnë përfitime të shumta: ato ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, përmirësojnë qarkullimin e tij, ulin nivelet e kolesterolit të keq (LDL) dhe rrisin kolesterolin e mirë (HDL). Gjithashtu, ushtrimet ndihmojnë në menaxhimin e peshës, reduktojnë stresin dhe përmirësojnë funksionimin e përgjithshëm të zemrës.

Dietë E Shëndetshme

Mbajtja e një diete të shëndetshme për zemrën përfshin konsumin e ushqimeve të pasura me fibra, siç janë frutat dhe perimet, dhe uljen e konsumit të yndyrnave të ngopura dhe kolesterolit. Kjo strategji ushqimore jo vetëm që ndihmon në mbajtjen e një peshe të shëndetshme por gjithashtu kontribuon në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. 

Shtimi i frutave dhe perimeve në dietën tuaj siguron një furnizim të pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë, të cilët mbrojnë zemrën. Përzgjedhja e yndyrnave të shëndetshme, si ato të gjetura në vajin e ullirit, avokadot dhe arrat, ndihmon në rregullimin e niveleve të kolesterolit në gjak. Është gjithashtu e rëndësishme të kufizohet konsumi i yndyrnave të ngopura dhe të produkteve të pasura me kolesterol, të cilat mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e zemrës. 

Burimet e fibrave si drithërat e plota dhe legumet jo vetëm që ndihmojnë në menaxhimin e peshës duke rritur ndjesinë e ngopjes, por gjithashtu kontribuojnë në uljen e kolesterolit. Zëvendësimi i burimeve të proteinave të pasura me yndyra me alternativa më të shëndetshme, si peshku dhe pula, dhe kufizimi i sasisë së kripës, për të kontrolluar presionin e gjakut, janë hapa kyç për të mbrojtur shëndetin e zemrës. Këto ndryshime dietike, së bashku me një stil jetese aktiv, mund të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të takikardisë dhe të mbajnë zemrën në gjendje të mirë shëndetësore.

Kontrolli I Sëmundjeve Ekzistuese

Menaxhimi efektiv i sëmundjeve kronike si hipertensioni, diabeti, dhe obeziteti është thelbësor për të ulur rrezikun e problemeve të zemrës dhe për të mbajtur një cilësi të mirë të jetës. Këto gjendje, nëse nuk trajtohen, mund të çojnë në komplikacione serioze, duke përfshirë sëmundjet e zemrës si takikardia. Menaxhimi i duhur përfshin një kombinim të ndryshimeve në stilin e jetës dhe, kur është e nevojshme, përdorimin e ilaçeve sipas udhëzimeve të mjekut.

Vizitat E Rregullta Te Mjeku

Kontrollet e rregullta mjekësore janë vitale për zbulimin e hershëm dhe menaxhimin efektiv të problemeve shëndetësore që mund të rrisin rrezikun e takikardisë. Këto vizita mund të zbulojnë probleme të zemrës që mund të mos japin simptoma të menjëhershme, duke mundësuar trajtimin e hershëm për të parandaluar përkeqësimin e gjendjes. 

Gjatë një kontrolli rutinë, mjeku mund të kryejë teste si matja e presionit të gjakut, analiza të gjakut për të vlerësuar nivelet e kolesterolit dhe teste të tjera specifike të zemrës si elektrokardiogrami (EKG) që monitoron aktivitetin elektrik të zemrës. Këto teste mund të ndihmojnë në identifikimin e hipertensionit, niveleve të larta të kolesterolit, dhe çrregullimeve të ritmit të zemrës, të cilat të gjitha mund të jenë faktorë rreziku për takikardinë.

Diagnoza

Diagnoza e takikardisë përfshin një kombinim të anamnezës mjekësore të detajuar, ekzaminimit fizik, dhe testeve diagnostike për të identifikuar shkakun e rrahjeve të shpejta të zemrës dhe për të përcaktuar trajtimin më të përshtatshëm. Ja disa nga hapat dhe testet kryesore që mund të përdoren për diagnozën e takikardisë:

Anamneza Mjekësore Dhe Ekzamini Fizik

Mjeku do të bëjë pyetje mbi simptomat, historinë e sëmundjeve të mëparshme, përdorimin e ilaçeve dhe historinë familjare të sëmundjeve të zemrës. Gjithashtu do të kryhet një ekzaminim fizik që përfshin matjen e presionit të gjakut dhe dëgjimin e zemrës dhe enëve të gjakut për çdo anomali.

Elektrokardiogram (EKG ose ECG)

EKG është një test që regjistron aktivitetin elektrik të zemrës dhe mund të zbulojë ritme të shpejta ose të parregullta të zemrës. Ky test është shumë i rëndësishëm për diagnozën e takikardisë.

Monitorimi Holter

Ky test përfshin mbajtjen e një aparati të vogël portativ që regjistron aktivitetin e zemrës për 24-48 orë ose më shumë. Mund të ndihmojë në identifikimin e episodeve të takikardisë që nuk ndodhin gjatë një EKG të zakonshëm.

Ekokardiogrami

Ky test përdor valë të zërit për të krijuar imazhe të zemrës, duke lejuar mjekun të shohë strukturën dhe funksionin e zemrës. Në këtë mënyrë mund të zbulohet nëse ka probleme strukturore që kontribuojnë në takikardi.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.