Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Feokromocitoma-Tumor I Gjëndrave Mbiveshkore

Tabela e kontentit

Feokromocitoma është një tumor i rrallë që zhvillohet në gjëndrat mbiveshkore, të cilat janë të vendosura mbi veshkat. Këto tumore prodhojnë hormone që mund të shkaktojnë hipertension (tension të lartë të gjakut) dhe simptoma të tjera. Ndërsa shumica e feokromocitomave janë beninje (jo kancerogjene), një pjesë e vogël mund të jetë malinje (kancerogjene). Diagnostikimi i hershëm dhe trajtimi janë hapat thelbësor për menaxhimin e kësaj gjendjeje.

Çfarë Është Feokromocitoma?

Feokromocitoma është një tumor i rrallë që zhvillohet në qelizat kromafine të gjëndrave mbiveshkore. Këto gjëndra janë të vendosura mbi secilën veshkë dhe prodhojnë hormone të rëndësishme si adrenalina dhe noradrenalina. Tumori shpesh prodhon sasi të tepërta të këtyre hormoneve, duke shkaktuar hipertension dhe simptoma të tjera si dhimbje koke, djersitje e tepërt, dhe rrahje të shpejta të zemrës. Shumica e feokromocitomave janë beninje, por një pjesë e vogël mund të jetë malinje dhe të përhapen në pjesë të tjera të trupit.

Gjëndrat Mbiveshkore: Struktura Dhe Funksioni

Gjëndrat mbiveshkore janë dy struktura të vogla trekëndore të vendosura mbi secilën veshkë dhe janë të ndara në dy pjesë kryesore: korteksi mbiveshkor dhe medula mbiveshkore. Secila prej këtyre pjesëve ka një funksion specifik dhe të rëndësishëm për trupin e njeriut. Korteksi mbiveshkor, që është shtresa e jashtme e gjëndrave, përbëhet nga tre zona kryesore:

 1. Zona Glomerulosa: Kjo zonë prodhon mineralokortikoide, me kryesorin aldosteronin. Aldosteroni është përgjegjës për rregullimin e balancës së kripës dhe ujit në trup, duke ndikuar drejtpërdrejt në tensionin e gjakut. Ai vepron duke rritur riabsorbimin e natriumit dhe ekskretimin e kaliumit në veshka, çka ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve dhe elektroliteve.
 2. Zona Fasciculata: Kjo zonë sekreton glukokortikoide, ku kortizoli është hormoni më i rëndësishëm. Kortizoli luan një rol thelbësor në përgjigjen e trupit ndaj stresit dhe në metabolizmin e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave. Ai ndihmon në rritjen e nivelit të glukozës në gjak, duke siguruar energji të menjëhershme gjatë situatave stresuese dhe në proceset inflamatore.
 3. Zona Reticularis: Kjo zonë prodhon hormone seksuale androgjene. Androgjenet, të tilla si dehidroepiandrosteroni (DHEA), kontribuojnë në zhvillimin seksual dhe funksionin riprodhues, si dhe në mirëmbajtjen e masës muskulore dhe densitetit kockor.

Medula mbiveshkore, shtresa e brendshme e gjëndrave, është përgjegjëse për prodhimin e katekolaminave, që përfshijnë adrenalinën (epinefrinë) dhe noradrenalinën (norepinefrinë). Këto hormone luajnë një rol kritik në përgjigjen “lufto ose ik” të trupit. Kur trupi përballet me stres ose rrezik, adrenalina dhe noradrenalina çlirohen në qarkullimin e gjakut, duke shkaktuar një sërë reagimesh fiziologjike:

 • Rritja e rrahjeve të zemrës dhe forcës së kontraktimit të saj, që ndihmon në rritjen e qarkullimit të gjakut në muskuj.
 • Zgjerimi i rrugëve të frymëmarrjes, duke lejuar më shumë oksigjen të hyjë në mushkëri.
 • Rritja e lirimit të glukozës nga rezervat e trupit, duke siguruar energji të menjëhershme për muskujt dhe trurin.
 • Rritja e qarkullimit të gjakut në muskuj dhe organe vitale, ndërsa reduktohet qarkullimi në sisteme më pak kritike për mbijetesën e menjëhershme, si sistemi i tretjes.

Gjëndrat mbiveshkore, përmes funksioneve të tyre të ndryshme, luajnë një rol jetik në ruajtjen e homeostazës së trupit, rregullimin e tensionit të gjakut, menaxhimin e stresit dhe mbështetjen e funksioneve riprodhuese. Këto funksione të ndërlidhura ndihmojnë në përshtatjen e trupit ndaj ndryshimeve të mjedisit dhe kërkesave të përditshme.

Simptomat E Feokromocitomës

Feokromocitoma është një tumor që ndikon në prodhimin e hormoneve në gjëndrat mbiveshkore, duke shkaktuar një sërë simptomash të lidhura kryesisht me sistemin kardiovaskular dhe nervor. Këto simptoma mund të jenë të vazhdueshme ose të shfaqen në mënyrë episodike.

Simptomat Kryesore

Hipertension (Tension I Lartë I Gjakut)

 • Hipertension i vazhdueshëm ose me episode.
 • Kriza hipertensive me rritje të papritur dhe të ashpër të tensionit të gjakut.

Dhimbje Koke

 • Dhimbje koke të forta dhe të përsëritura, shpesh të shoqëruara me simptomat e tjera.

Rrahje Të Shpejta Të Zemrës (Takikardi)

 • Rrahje të shpejta dhe të parregullta të zemrës, që mund të shkaktojnë ndjenja palpitacioni.

Djersitje E Tepërt

 • Djersitje e madhe, shpesh në mënyrë të papritur dhe pa shkak të dukshëm.

Simptoma Të Tjera

 • Dridhje: Dridhje dhe ndjenja të të qënurit nervoz ose i shqetësuar.
 • Lodhje: Ndjenja e lodhjes së përgjithshme dhe e dobësisë.
 • Humbje Peshe: Humbje e pashpjegueshme e peshës.
 • Nervozizëm: Ndjenja e ankthit dhe e nervozizmit.
 • Dhimbje të Gjoksit: Ndjenja të dhimbjes ose sikletit në gjoks.
 • Probleme me Frymëmarrjen: Vështirësi në frymëmarrje ose ndjenja e mbytjes.

Simptoma Të Rralla

 • Simptoma Gastrointestinale: Të përziera, të vjella dhe dhimbje barku.
 • Ndryshime në shikim: Shikim i paqartë ose episode të humbjes së shikimit.
 • Simptoma Psikologjike: Depresion dhe ndryshime të humorit.

Simptomat e feokromocitomës shpesh mund të ngatërrohen me gjendje të tjera, ndaj diagnostikimi i saktë është shumë i rëndësishëm. Nëse keni simptoma të tilla, është e rëndësishme të kërkoni ndihhmë mjekësore për të bërë analizat dhe testet e duhura.

Shkaqet Dhe Faktorët E Rrezikut

Feokromocitoma është një tumor i rrallë, dhe ndërsa shkaqet e sakta të zhvillimit të tij nuk janë plotësisht të kuptuara, disa faktorë gjenetikë dhe trashëgues kanë treguar se mund të luajnë një rol të rëndësishëm. Mutacionet gjenetike janë një nga shkaqet kryesore të zhvillimit të kësaj gjendje. Shumica e këtyre tumoreve lidhen me mutacione specifike në gjenet që kontrollojnë rritjen dhe funksionimin e qelizave. Këto mutacione mund të jenë të trashëguara nga prindërit ose të zhvillohen spontanisht gjatë jetës.

Sëmundjet gjenetike të trashëguara janë një tjetër shkak i rëndësishëm. Feokromocitoma shpesh është e lidhur me disa sindroma gjenetike të trashëguara, si Neoplazia Endokrine Multiple Tipi 2 (MEN 2), Von Hippel-Lindau (VHL), Sindroma e Paragangliomës dhe Feokromocitomës, dhe Neurofibromatoza Tipi 1 (NF1). Këto sindroma shkaktojnë rritjen e tumoreve në gjëndrat endokrine, qelizat kromafine, ose indet nervore, duke rritur ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të feokromocitomës.

Faktorët e rrezikut për feokromocitomën përfshijnë historinë familjare dhe gjendjet gjenetike të trashëguara. Njerëzit me një histori familjare të feokromocitomës ose sindromave të lidhura me të kanë një rrezik më të lartë për zhvillimin e këtij tumori. Prania e një prej sindromave të përmendura më lart, si MEN 2, VHL, apo NF1, rrit ndjeshëm mundësinë e zhvillimit të feokromocitomës.

Mosha dhe gjinia gjithashtu mund të jenë faktorë rreziku, megjithëse feokromocitoma mund të ndodhë në çdo moshë. Më shpesh diagnostikohet tek njerëzit në moshën mesatare. Nuk ka një prirje të qartë në lidhje me gjininë, megjithëse disa studime sugjerojnë se rreziku mund të jetë pak më i lartë tek disa grupe të caktuara. Është e rëndësishme që individët me këto faktorë rreziku të jenë të vëmendshëm ndaj simptomave dhe të kërkojnë ndihmë mjekësore për diagnostikim dhe trajtim të hershëm.

Diagnostikimi I Feokromocitomës

Diagnostikimi i feokromocitomës mund të jetë sfidues për shkak të simptomave të tij të ndryshme dhe shpesh të ngjashme me ato të kushteve të tjera mjekësore. Megjithatë, diagnostikimi i hershëm është thelbësor për menaxhimin efektiv të gjendjes. Procesi diagnostikues përfshin një kombinim të historisë mjekësore, ekzaminimit fizik, testimeve laboratorike dhe imazherike.

Diagnoza fillon me marrjen e një historie të detajuar mjekësore dhe një ekzaminim fizik të plotë. Mjeku do të pyesë për simptomat, kohëzgjatjen e tyre, dhe çdo faktor të mundshëm që mund t’i nxisë ato. Një vëmendje e veçantë i kushtohet historisë familjare të tumoreve të gjëndrave mbiveshkore dhe sindromave të lidhura. Ekzaminimi fizik mund të zbulojë shenja të hipertensionit dhe palpitacioneve.

Testimet laboratorike janë një hap tjetër thelbësor në diagnostikimin e feokromocitomës. Testet e urinës përfshijnë matjen e metanefrinave dhe katekolaminave në urinë, që janë produkte të degradimit të hormoneve adrenalinë dhe noradrenalinë. Këto teste kryhen gjatë një periudhe 24-orëshe dhe nivelet e larta të këtyre substancave sugjerojnë praninë e një tumori aktiv. Testet e gjakut përfshijnë matjen e metanefrinave dhe normetanefrinave në gjak, që gjithashtu ndihmojnë në përcaktimin e pranisë së katekolaminave të tepërta.

Testet imazherike luajnë një rol të rëndësishëm në identifikimin dhe lokalizimin e tumorit. Tomografia e kompjuterizuar (CT) dhe rezonanca magnetike (MRI) të barkut përdoren për të identifikuar vendndodhjen dhe madhësinë e tumorit në gjëndrat mbiveshkore. Skanimi Meta-Iodobenzylguanidine (MIBG) është një test special që përdor një substancë radioaktive për të ndihmuar në lokalizimin e qelizave të tumorit feokromocitom. Një skanim PET (Tomografia e Emisionit të Pozitronit) mund të përdoret gjithashtu për të identifikuar aktivitetin metabolik të lartë në trup, që mund të tregojë praninë e tumoreve aktive.

Për njerëzit me histori familjare të feokromocitomës ose sindromave të lidhura, testet gjenetike mund të rekomandohen për të identifikuar mutacionet specifike që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të tumorit. Këto teste mund të ndihmojnë në konfirmimin e diagnozës dhe në planifikimin e trajtimit.

Kombinimi i rezultateve nga testet laboratorike dhe imazherike zakonisht konfirmon diagnozën e feokromocitomës. Një biopsi (marrja e një mostre të indit të tumorit) rrallëherë kryhet për shkak të rrezikut të lirimit të katekolaminave që mund të shkaktojnë një krizë hipertensive. Diagnoza e saktë dhe e hershme e feokromocitomës është kritike për planifikimin e trajtimit dhe për të parandaluar komplikacionet serioze. Kjo përfshin ndërhyrje kirurgjikale dhe menaxhim të simptomave përmes medikamenteve për të kontrolluar hipertensionin dhe rrahjet e zemrës.

Opsionet E Trajtimit

Trajtimi i feokromocitomës përfshin një qasje të shumëfishtë që synon heqjen e tumorit dhe menaxhimin e simptomave të shkaktuara nga prodhimi i tepërt i hormoneve. Zgjedhja e trajtimit varet nga madhësia, vendndodhja dhe natyra e tumorit (beninj ose malinj), si dhe nga gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit.

Kirurgjia

Kirurgjia është trajtimi kryesor për feokromocitomën dhe përfshin heqjen e tumorit nga gjëndrat mbiveshkore. Llojet kryesore të ndërhyrjeve kirurgjikale përfshijnë:

 • Nefroktomia Laparoskopike: Kjo është metoda më e zakonshme për heqjen e tumoreve beninje. Procedura kryhet me ndihmën e një kamere të vogël dhe instrumenteve kirurgjikale të futur përmes prerjeve të vogla në bark. Kjo metodë ofron një periudhë shërimi më të shkurtër dhe më pak komplikacione.
 • Nefroktomia e Hapur: Kjo procedurë përdoret kur tumori është i madh ose kur ka mundësi të jetë malinj. Kirurgu bën një prerje më të madhe për të hequr tumorin dhe ndonjë ind të afërt që mund të jetë i prekur.

Menaxhimi I Simptomave Para Dhe Pas Kirurgjisë

Përgatitja për kirurgji përfshin menaxhimin e simptomave për të parandaluar komplikacionet gjatë dhe pas procedurës. Kjo përfshin përdorimin e medikamenteve për të kontrolluar hipertensionin dhe rrahjet e zemrës.

 • Alfa-bllokuesit: Këto medikamente përdoren për të ulur tensionin e gjakut duke bllokuar efektet e adrenalinës në enët e gjakut. Ato ndihmojnë në parandalimin e krizave hipertensive gjatë operacionit.
 • Beta-bllokuesit: Pas stabilizimit të tensionit të gjakut me alfa-bllokues, beta-bllokuesit mund të shtohen për të kontrolluar rrahjet e shpejta të zemrës.

Radioterapia Dhe Kimioterapia

Në rastet kur feokromocitoma është malinje dhe ka përhapje në pjesë të tjera të trupit, mund të nevojiten trajtime shtesë:

 • Radioterapia: Mund të përdoret për të shkatërruar qelizat e tumorit që nuk mund të hiqen me kirurgji.
 • Kimioterapia: Mund të përdoret për të trajtuar tumore të avancuara që janë përhapur përtej gjëndrave mbiveshkore. Kjo zakonisht përfshin përdorimin e barnave që shkatërrojnë qelizat kancerogjene.

Ndjekja Dhe Monitorimi

Pas trajtimit fillestar, pacientët duhet të ndjekin një plan të rregullt monitorimi për të kontrolluar për kthimin e tumorit ose për komplikacione të mundshme. Kjo përfshin teste të rregullta laboratorike dhe imazherike.

 • Testet e Urinës dhe Gjakut: Për të monitoruar nivelet e hormoneve dhe për të zbuluar çdo rishfaqje të tumorit.
 • Skanimet Imazherike: CT, MRI, ose skanime të tjera për të kontrolluar për kthimin ose përhapjen e tumorit.

Trajtimi i feokromocitomës kërkon një qasje të personalizuar dhe të integruar për të siguruar rezultate optimale dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës së pacientit. Bashkëpunimi ndërmjet një ekipi multidisiplinar mjekësor është thelbësor për menaxhimin efektiv të kësaj gjendjeje.

Në Përfundim

Feokromocitoma është një tumor i rrallë dhe shpesh sfidues për t’u diagnostikuar dhe trajtuar. Menaxhimi efektiv kërkon diagnostikim të hershëm përmes testimeve laboratorike dhe imazherike, ndjekur nga ndërhyrja kirurgjikale për heqjen e tumorit. Përgatitja dhe menaxhimi i simptomave para dhe pas kirurgjisë janë kritike për të parandaluar komplikacionet. Për rastet malinje, mund të nevojiten trajtime shtesë si radioterapia dhe kimioterapia. Ndjekja e vazhdueshme është thelbësore për të monitoruar shëndetin e pacientit dhe për të zbuluar çdo rishfaqje të mundshme të tumorit. Trajtimi i suksesshëm i feokromocitomës përmirëson ndjeshëm cilësinë e jetës së pacientit.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.