Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Hepatiti C: Simptomat, Transmetimi, Parandalimi dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Foto ilustruese Hepatiti C

Hepatiti C, një inflamacion i mëlçisë, i cili zhvillohet pasi merrni virusin e hepatitit C. Ky virus transmetohet nga gjaku, që do të thotë se ju mund ta transmetoni ose merrni atë vetëm përmes gjakut që mbart virusin. Nëse nuk trajtohet, hepatiti C mund të shkaktojë komplikime serioze, madje edhe kërcënuese për jetën, por në shumicën e rasteve, hepatiti C mund të kurohet. 

Testimi dhe trajtimi i menjëhershëm mund t’ju ndihmojë të zvogëloni shanset për shfaqjen e simptomave të rënda të hepatitit C. Lexoni më shumë për të mësuar rreth simptomave, komplikimeve dhe alternativave të trajtimit.

Cilat janë simptomat e hepatitit C?

Jo të gjithë personat me virusin e hepatitit C përjetojnë simptoma. Në fakt, rreth 80 përqind e njerëzve nuk vërejnë ndonjë shenjë kur kontraktojnë virusin për herë të parë.

Simptomat që zhvillohen mund të ndryshojnë në varësi të llojit të hepatitit C.

Hepatiti C akut 

Infeksionet akute ndodhin brenda 6 muajve nga kontakti me virusin. Simptomat mund të shfaqen midis 2 dhe 12 javësh pas ekspozimit ndaj tij.

Simptomat që mund të përjetoni përfshijnë:

 • ethe
 • lodhje e vazhdueshme
 • dhimbje kyçesh
 • nauze ose dhimbje stomaku
 • humbje e oreksit
 • urinë e errët
 • jashtëqitje gri ose të zbehtë
 • verdhëza (kur të bardhët e syve dhe lëkura juaj zverdhen)

Këto raste janë shpesh të lehta dhe zgjasin vetëm disa javë. Ndonjëherë, trupi juaj mund të luftojë vetë infeksionin, kështu që ju mund të mos keni nevojë për trajtim mjekësor për hepatitin akut C.

Kur nuk keni asnjë simptomë, ju ndoshta mund të mos e kuptoni se keni infeksion. Megjithatë ju ende mund ta transmetoni virusin te të tjerët, edhe kur nuk keni simptoma.

Hepatiti C kronik 

Nëse trupi juaj nuk e pastron virusin e hepatitit C, hepatiti C akut  do të bëhet kronik. Midis 55 dhe 85 përqind e njerëzve që marrin virusin e hepatitit C zhvillojnë hepatitin C kronik.

Forma kronike e hepatitit C nuk largohet pa trajtim, pasi simptomat tuaja mund të përkeqësohen. Këto simptoma mund të kenë pasoja afatgjata shëndetësore. Hepatiti C kronik gjithashtu mund të çojnë në dëmtim të përhershëm apo kancer të mëlçisë.

Shenjat e hepatitit C kronik përfshijnë:

 • lodhje e vazhdueshme
 • dhimbje kyçesh dhe muskujsh
 • humbje peshe e pashpjegueshme
 • ndryshimet e humorit, duke përfshirë ndjenjat e depresionit ose ankthit
 • probleme me përqendrimin ose kujtesën

Me hepatitin C kronik, ju gjithashtu mund të vini re disa simptoma në lidhje me sëmundje apo dëmtime të mëlçisë, duke përfshirë:

 • dispepsi, fryrje dhe dhimbje stomaku
 • ënjtje në këmbë dhe këmbë
 • kruarje e lëkurës
 • verdhëza
 • urinë e errët
 • vështirësi për të fjetur
 • konfuzion
 • probleme me kujtesën dhe përqendrimin

Nëse vëreni ndonjë nga simptomat e mësipërme dhe besoni se jeni ekspozuar ndaj virusit të hepatitit C, testohuni sa më shpejt që të jetë e mundur.

Si transmetohet hepatiti C?

Virusi transmetohet përmes kontaktit gjak me gjak.

Me fjalë të tjera, dikush me hepatit C mund t’ju transmetojë virusin nëse gjaku i tij bie në kontakt me gjakun tuaj. Kjo mund të ndodhë si rezultat i:

 • transplantit të organeve
 • ndarja e sendeve, si brisqet ose furçat e dhëmbëve
 • gjilpërave
 • lindja (personi që lind mund t’ia kalojë virusin foshnjës)
 • kontakti seksual, nëse shkëmbehet gjak
 • tatuazh ose piercing me pajisje josterile

Hepatiti C nuk transmetohet nga:

 • përqafimi, puthja ose prekja
 • ushqyerja me gji e fëmijës tuaj
 • ndarja e ushqimit dhe pijeve
 • kollitjes dhe teshtitjes

A kurohet hepatiti C?

Infeksionet akute dhe kronike të hepatitit C shpesh mund të kurohen plotësisht. (Megjithatë, ju mund ta kontraktoni virusin përsëri.)

Trajtimi, i cili përfshin medikamente antivirale, mund të kurojë me sukses hepatitin C në 95% të rasteve. Mjekët ju konsiderojnë të kuruar kur testet tregojnë se virusi nuk gjendet në gjakun tuaj 12 javë pas përfundimit të trajtimit.

Si trajtohet hepatiti C?

Jo të gjithë personat me hepatit C kanë nevojë për trajtim. Sistemi juaj imunitar mund të jetë në gjendje të luftojë mjaft mirë infeksionin.

Nëse sistemi juaj imunitar nuk arrin të pastrojë infeksionin, medikamentet zakonisht japin rezultate të mira. Disa emra të këtyre barnave përfshijnë zepatier, harvoni, epclusa, vosevi, mavyret etj.

Si diagnostikohet hepatiti C?

Simptomat në përgjithësi nuk ofrojnë informacion të mjaftueshëm që një mjek të diagnostikojë hepatitin C. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të konsultoheni me një mjek ose profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor për t’u testuar nëse jeni ekspozuar ndaj virusit të hepatitit C.

Rekomandohet gjithashtu testimi për hepatitin C për njerëzit që kanë analiza jonormale të mëlçisë, së bashku me personat që janë:

 • shtatzënë
 • HIV-pozitiv
 • në hemodializë

Një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të kërkojë disa teste të ndryshme për të ndihmuar në diagnostikimin e hepatitit C. Këto përfshijnë:

 • Analizat e gjakut. Mjeku mund të kërkojë një sërë analizash gjaku për të kontrolluar për virusin, duke filluar me një test të antitrupave të hepatitit C. Një test PCR mund t’i tregojë mjekut tuaj nëse virusi është aktiv.
 • Testi i gjenotipit. Ky test mund të zbulojë se cilin gjenotip të hepatitit C keni. Ky informacion do të ndihmojë mjekun tuaj të gjejë një qasje efektive trajtimi.
 • Testi i funksionit të mëlçisë. Nëse rezultatet e testit të gjakut sugjerojnë se ju keni hepatit C kronik ose mjeku juaj beson se mund të keni dëmtim të mëlçisë, ata do të kërkojnë një test të funksionit të mëlçisë. Ky test kontrollon gjakun tuaj për shenja të rritjes së enzimave nga mëlçia.
 • Biopsia e mëlçisë. Kjo procedurë mund të ndihmojë gjithashtu në kontrollin e dëmtimit të mëlçisë. Një biopsi përfshin marrjen e një pjese të vogël të indit nga mëlçia juaj dhe testimin e saj për anomalitë qelizore.

Parandalimi i hepatitit C

Ekspertët ende nuk kanë zhvilluar një vaksinë efektive të hepatitit C, megjithëse kërkimet vazhdojnë.

Aktualisht, mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga virusi i hepatitit C është të shmangni përdorimin e çdo sendi që mund të ketë rënë në kontakt me gjakun e dikujt tjetër.

Ju mund ta bëni këtë duke:

 • mos ndarë brisqe ose furça dhëmbësh
 • mos ndarë gjilpëra ose shiringa
 • bërë tatuazhe ose piercing me mjete të licencuara
 • veshur doreza kur pastroni ose trajtoni plagën e dikujt tjetër
 • përdorur kryer marrëdhënie seksuale të mbrojtura

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.