Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gjithçka duhet të dini rreth dhimbjes së nervit shiatik

Tabela e kontentit

Çfarë është nervi shiatik?

Nervi shiatik fillon në palcën kurrizore, kalon nëpër ijet dhe vithet tuaja dhe më pas degëzohet poshtë secilës këmbë.

Nervi shiatik është nervi më i gjatë i trupit tuaj dhe një nga më të rëndësishmit. Ai ndikon drejtpërdrejtë në aftësinë tuaj për të kontrolluar këmbët. Kur ky nerv irritohet ju përjetoni atë që njihet si dhimbja e nervit shiatik.

Dhimbja nga nervi shiatik mund të shfaqet si një dhimbje e moderuar ose e fortë në shpinë, vithe dhe këmbë. Ju gjithashtu mund të ndjeni dobësi, djegie, dhimbje të mprehtë ose mpirje në këto zona.

Trajtimi i dhimbjes së nervit shiatik

Nëse mjeku juaj ju diagnostikon me probleme të nervit shiatik, ai do t’ju japë disa këshilla për trajtimin e dhimbjes suaj. Ju sugjerojmë që të vazhdoni me aktivitetet tuaja të përditshme sa më shumë që të jetë e mundur. Shtrirja në shtrat ose shmangia e aktivitetit fizik mund të përkeqësojë gjendjen tuaj.

Disa trajtime që mund të ndiqni përfshijnë:

Terapi e ftohtë

Për lehtësimin e dhimbjeve mund të përdorni pako akulli ose një qese me perime të ngrira. Mbështilleni paketën e akullit ose perimet e ngrira në një peshqir dhe aplikojeni në zonën e prekur për intervale të shkurtra disa herë në ditë, gjatë ditëve të para të simptomave. Kjo mund të ndihmojë në uljen e ënjtjes dhe lehtësimin e dhimbjes.

Terapi me nxehtësi

Një tjetër alternativë është të përdorni pako të nxehta ose një jastëk ngrohjeje. Rekomandohet që të përdorni akull gjatë dy ditëve të para për të reduktuar ënjtjen. Pas 2 ose 3 ditësh, kaloni në terapi me nxehtësi. Nxehtësia mund të ndihmojë në relaksimin e muskujve të shpinës, të cilat mund të shkaktojnë spazma në rast lëndimi. Nëse vazhdoni të keni dhimbje, provoni të alternoni terapinë me akull dhe nxehtësi.

Ushtrime fizike 

Shtriqje të lehta të shpinës mund të jenë gjithashtu të dobishme. Për të mësuar ushtrimet e duhura, kërkoni fizioterapi individuale apo edhe instruksione për joga nga një fizioterapist ose instruktor i trajnuar.

Po ashtu, mund të kërkoni video falas në internet për t’ju ndihmuar të gjeni ushtrimet e duhura. Sigurohuni që së pari të konsultoheni me një profesionist mjekësor përpara se të filloni një rutinë ushtrimesh.

Medikamente pa recetë

Medikamentet pa recetë, të tilla si aspirina dhe ibuprofeni, gjithashtu mund të ndihmojnë me dhimbjen, inflamacionin dhe ënjtjen. Kini kujdes me përdorimin e tepërt të aspirinës, pasi ajo mund të shkaktojë komplikime, si gjakderdhje në stomak dhe ulçera.

Medikamente me recetë nga mjeku

Mjeku juaj mund t’ju japë relaksues muskujsh, qetësues dhimbjesh, steroid oral ose antikonvulsantë.

Medikamente steroide epidurale

Medikamentet kortikosteroide injektohen në një zonë të quajtur hapësira epidurale, e cila është kanali që rrethon palcën kurrizore. Për shkak të efekteve anësore, këto injeksione jepen në një sasi të kufizuar.

Kirurgjia

Kirurgjia mund të jetë e nevojshme për dhimbje të forta ose situata në të cilat problemet me nervin shiatik ju kanë bërë të humbisni kontrollin e zorrëve dhe fshikëzës, ose në raste kur keni grupe të caktuara të muskujve të ekstremiteteve të poshtme janë dobësuar.

Dy llojet më të zakonshme të operacionit janë diskektomia, në të cilën pjesa e diskut që shtyp nervat që përbëjnë nervin shiatik hiqet dhe mikrodisektomia, në të cilën heqja e diskut bëhet përmes një prerje të vogël duke përdorur një mikroskop.

Çfarë e shkakton dhimbjen e nervit shiatik?

Dhimbja e nervit shiatik mund të shkaktohet nga probleme të ndryshme të shtyllës kurrizore, dëmtime si rënia, ose tumoret e nervit kurrizor ose shiatik.

Shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së nervit shiatik përfshijnë:

Hernie diskale

Vertebrat ose kockat e shtyllës kurrizore, janë të ndara nga disqe të bëra nga kërc. Ky kërc është i mbushur me një lëng të trashë për të siguruar fleksibilitet dhe mbrojtje ndërsa lëvizni. Hernia diskale krijohet kur shtresa e parë e kërcit çahet. Në këtë rast lëngu brenda mund të derdhet plotësisht nga disku duke ngjeshur nervin tuaj shiatik, gjë që rezulton në dhimbje dhe mpirje të gjymtyrëve të poshtme. 

Stenoza kurrizore

Stenoza kurrizore quhet edhe stenozë kurrizore lumbare. Ajo karakterizohet nga ngushtimi jonormal i kanalit tuaj të poshtëm kurrizor. Ky ngushtim ushtron presion mbi palcën kurrizore dhe rrënjët e nervit shiatik.

Spondilolisteza

Spondilolisteza është një nga kushtet shoqëruese të çrregullimit degjenerativ të diskut. Kur një kockë e shtyllës kurrizore, ose rruazë, shtrihet përpara mbi një tjetër, kocka e zgjatur e shtyllës kurrizore mund të shtypë nervat që përbëjnë nervin tuaj shiatik.

Sindroma Piriformis

Sindroma Piriformis është një çrregullim i rrallë neuromuskular në të cilin muskuli juaj piriformis kontraktohet ose shtrëngohet në mënyrë të pavullnetshme, duke shkaktuar dhimbje të nervit shiatik. Ky është muskuli që lidh pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore me kofshët tuaja.

Kur muskuli shtrëngohet, ai mund të ushtrojë presion mbi nervin tuaj shiatik, duke çuar në dhimbje të nervit shiatik. Sindroma Piriformis mund të përkeqësohet nëse qëndroni ulur për periudha të gjata kohe, nëse rrëzoheni ose lëndoheni në një aksident me makinë.

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e dhimbjes së nervit shiatik

Ka disa faktorë të cilët mund të rrisin rrezikun për të zhvilluar dhimbje të nervit shiatik. Faktorët më të zakonshëm përfshijnë:

  • konsumimi i pjesëve të trupit dhe kockave nga plakja
  • punë që ushtrojnë shumë presion në shpinën tuaj, veçanërisht ato që përfshijnë ngritjen e objekteve të rënda ose qëndrimin ulur për periudha të gjata 
  • diabeti ose obeziteti
  • pirja e duhanit, e cila mund të shkaktojë dëmtimin e shtresës së jashtme të disqeve kurrizore

Kur duhet të kontaktoni mjekun

Ju sugjerojmë të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse përjetoni simptomat e mëposhtme:

  • dhimbje pas një dëmtimi ose aksidenti të rëndë
  • dhimbje të papritura dhe të padurueshme në pjesën e poshtme të shpinës ose këmbës, që shoqërohen me mpirje ose dobësim të muskujve në të njëjtën këmbë
  • pamundësi për të kontrolluar fshikëzën ose zorrët tuaja

Ju mund të kontaktoni në çdo kohë mjekët e Spitalit CONTINENTAL për të kërkuar fizioterapi, ilaçe me recetë, medikamente steroide ose kirurgji për situata më të rënda. Përdorimi i trajtimeve plotësuese krahas trajtimeve mjekësore mund të ofrojë lehtësim të mëtejshëm.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.