Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sideremia: Analiza, Rezultatet dhe Diapazonet Normale

Tabela e kontentit

Sideremia: Analiza e Hekurit ne gjak

Një test i hekurit në serum mat sasinë e hekurit në serumin tuaj. Serumi është lëngu që mbetet nga gjaku juaj kur janë hequr qelizat e kuqe të gjakut dhe faktorët e koagulimit.

Testi i hekurit në serum mund të zbulojë nivele anormale të ulëta ose të larta të hekurit në gjak. Mjeku juaj ka shumë të ngjarë të urdhërojë këtë test pasi një test tjetër laboratorik të tregojë një rezultat jonormal.

Të kesh shumë hekur – ose jo mjaftueshëm – mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Ky test do të ndihmojë mjekun tuaj të përcaktojë një diagnozë më të saktë.

Sideremia: Analiza dhe Rezultatet e analizes se sasise se hekurit ne gjak

Si kryhet testi?

Një mjek do të fusë një gjilpërë në një venë në krahun ose dorën tuaj dhe do të nxjerrë një mostër të vogël gjaku. Kjo mostër më pas do të testohet në një laborator.

Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të agjëroni duke filluar në mesnatën e natës para procedurës. Mëngjesi është koha më e mirë për të kryer këtë test, sepse atëherë nivelet tuaja të hekurit janë më të lartat.

Çfarë kontrollon testi i hekurit në serum?

Hekuri i serumit nuk është një test rutinë. Zakonisht urdhërohet si një vazhdim kur një test më i zakonshëm zbulon rezultate jonormale. Teste të tilla përfshijnë numërimin e plotë të gjakut ose testin e hemoglobinës.

Mjeku juaj mund të urdhërojë gjithashtu një test të hekurit në serum nëse shfaqni simptoma të anemisë. Testet jonormale të hekurit mund të jenë shenjë e mungesës së hekurit ose mbingarkesës me hekur.

Simptomat e niveleve jonormale të hekurit

Simptomat e hershme të mungesës së hekurit (anemia) përfshijnë:

 • lodhje kronike
 • marramendje
 • dhimbje koke
 • dobësi të muskujve

Ju mund të zhvilloni simptoma të tjera ndërsa gjendja juaj përkeqësohet. Këto mund të përfshijnë:

 • vështirësi në përqendrim
 • nevrikosje
 • plagë të gjuhës dhe të gojës
 • thonj të dobët

Simptomat e mbingarkesës me hekur (kur trupi juaj prodhon shumë hekur) përfshijnë:

 • dhimbje të barkut dhe nyjeve
 • bronzimi ose errësimi i lëkurës
 • lodhje
 • probleme të zemrës
 • mungesë të energjisë
 • mungesë e dëshirës seksuale
 • humbje peshe
 • dobësi e muskujve

Këto simptoma në përgjithësi përkeqësohen kur gjendja juaj përparon.

Analiza e sasise se hekurit qarkullues

Si të përgatiteni për testin?

Niveli i hekurit mund të ndryshojë, në varësi të asaj se sa kohët e fundit keni konsumuar hekur. Mjeku juaj ka të ngjarë t’ju kërkojë ta bëni këtë test në mëngjes ose pas agjërimit.

Disa ilaçe mund të ndikojnë në rezultatet e këtij testi. Mjeku juaj do t’ju tregojë nëse duhet të ndaloni marrjen e ndonjë ilaçi. Mos ndaloni asnjë ilaç përpara se të flisni me mjekun tuaj.

Ilaçet që mund të ndikojnë në rezultatin e testit përfshijnë:

 • antibiotikët
 • pilula kontraceptive dhe estrogjene
 • ilaçet për presionin e gjakut
 • ilaçet për kolesterolin
 • deferoksamina (heq hekurin e tepërt nga trupi)
 • testosteroni

Si do të ndihem gjatë testit?

Kur gjilpëra futet për të nxjerrë gjak, disa njerëz ndjejnë dhimbje të moderuar. Të tjerët ndjejnë vetëm një shpim ose thumbim. Më pas, mund të ketë disa pulsime ose një mavijosje të lehtë. Kjo largohet shpejt.

Pse kryhet testi?

Mjeku juaj mund të rekomandojë këtë test nëse keni:

 • shenja të mungesës së hekurit
 • shenja të pranisë të shumë hekuri
 • anemi të shkaktuar nga një sëmundje kronike

Rezultatet normale të testit të hekurit në serum

Hekuri në serum matet në mikrogramë hekur për decilitër gjak (mcg/dL). Numrat më poshtë konsiderohen kufijtë normalë për një test të hekurit në serum:

 • hekur: 60 deri në 170 mcg/dL
 • ngopja me transferrinë: 25 për qind deri në 35 për qind
 • kapaciteti total i lidhjes së hekurit (TIBC): 240 deri në 450 mcg/dL

Transferrina është një proteinë në gjak që transporton hekurin në të gjithë trupin tuaj. Ekzaminimi i sasisë së hekurit në proteinat e transferrinës mund t’i tregojë mjekut tuaj nëse keni shumë ose shumë pak hekur në gjakun tuaj.

TIBC mat se sa mirë proteinat e transferrinës po transportojnë hekurin në trupin tuaj.

Kryerja e analizes se sasise se hekurit ne gjak prane mjekut

Rezultatet jonormale të testit të hekurit në serum

Nivelet e larta jonormale të hekurit në serum mund të nënkuptojnë se keni konsumuar shumë hekur, vitaminë B-6 ose vitaminë B-12. Nivelet e larta të hekurit mund të tregojnë:

 • anemi hemolitike ose hemolizë: trupi juaj nuk ka mjaftueshëm qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut
 • gjendje të mëlçisë: të tilla si nekroza hepatike (dështimi i mëlçisë) dhe hepatiti
 • helmim nga hekuri: keni marrë më shumë se doza e rekomanduar e suplementeve të hekurit
 • mbingarkesë me hekur: trupi juaj ruan natyrshëm shumë hekur

Nivelet e ulëta jonormale të hekurit mund të nënkuptojnë se nuk keni konsumuar mjaftueshëm hekur ose trupi juaj nuk po e përthith hekurin siç duhet. Të kesh perioda të shpeshta menstruale mund të çojë gjithashtu në nivele të ulëta të hekurit.

Nivelet e ulëta të hekurit mund të tregojnë gjithashtu:

 • anemi
 • shtatzëni
 • humbje të gjakut gastrointestinal

Ndikimi i ilaçeve në rezultatet e testit të hekurit në serum

Shumë medikamente mund të ndikojnë në rezultatet e një testi të hekurit në serum duke rritur ose ulur nivelet tuaja të hekurit. Për shembull, pilulat e kontrollit të lindjes përdoren zakonisht dhe mund të ndikojnë në nivelet e hekurit. Tregojini mjekut tuaj përpara testit nëse jeni duke marrë ndonjë medikament.

Mjeku juaj mund t’ju udhëzojë që të ndaloni përkohësisht marrjen e barnave që do të ndikojnë në test. Nëse nuk mund ta ndaloni marrjen e ilaçeve, mjeku juaj do të marrë parasysh efektet e ilaçit kur interpreton rezultatet tuaja.

Ushqime te pasura me hekur

Rreziqet

Ka pak rrezik për marrjen e gjakut. Venat dhe arteriet ndryshojnë në madhësi nga një person në tjetrin dhe nga njëra anë e trupit në tjetrën. Marrja e gjakut nga disa njerëz mund të jetë më e vështirë se nga të tjerët.

Rreziqe të tjera që lidhen me marrjen e gjakut janë të vogla, por mund të përfshijnë:

 • gjakderdhje të tepërt
 • gjendje të fikëti
 • punksione të shumta për të lokalizuar venat
 • hematoma (akumulimi i gjakut nën lëkurë)
 • infeksion (një rrezik i lehtë sa herë që lëkura vritet)

Emrat Alternativë

Fe+2; Jon ferrik; Fe++; Jon hekuri; Hekur – serum; Anemia – hekuri i serumit; Hemokromatoza – hekuri i serumit.

Pas një testi të hekurit në serum

Mjeku juaj do të shqyrtojë rezultatet tuaja me ju. Ata mund të sugjerojnë suplemente hekuri ose ndryshime në dietë, në varësi të niveleve të hekurit në gjakun tuaj.

Mjeku juaj mund të sugjerojë të hani më shumë ushqime të pasura me hekur nëse nivelet tuaja të hekurit janë shumë të ulëta. Ushqimet e pasura me hekur përfshijnë:

 • mish të kuq
 • perime me gjethe jeshile të errët
 • fasule
 • mëlçi
 • drithëra

Mund të nevojiten më shumë analiza përpara se mjeku juaj të mund t’ju diagnostikojë me një gjendje shëndetësore.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.