Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Testi i azotit të uresë së gjakut: Diagnostikimi i Azotemisë

Tabela e kontentit

Testi i azotit të uresë së gjakut për Diagnostikimin e Azotemisë pranë Spitalit CONTINENTAL

Një test i nitrogjenit të uresë në gjak (BUN) mat sasinë e uresë në një mostër gjaku. Ureja është një produkt i mbeturinave që formohet si pjesë e procesit natyror të trupit të zbërthimit të proteinave. Ajo quhet gjithashtu nitrogjen ure dhe filtrohet nga gjaku me anë të veshkave.

Një test BUN shpesh interpretohet së bashku me kreatininën për të ndihmuar në vlerësimin se sa mirë funksionojnë veshkat. Ndërsa BUN mund të testohet në mënyrë të pavarur, ai zakonisht përfshihet në një panel me matje të tjera, i cili ofron një vlerësim më të gjerë të gjendjes së trupit tuaj.

Rreth Testit

Qëllimi i testit

Një test BUN mund të japë një pasqyrë se sa mirë funksionojnë veshkat. Testi mund të përdoret për diagnostikim, shqyrtim dhe/ose monitorim. Për këto përdorime, vetëm BUN është përgjithësisht më pak informues sesa kur merret me matje të tjera që lidhen me funksionin e veshkave.

  • Diagnoza është termi që përshkruan procesin e gjetjes së shkakut kur shenjat dhe simptomat janë zhvilluar tashmë. BUN mund të matet nëse keni simptoma të sëmundjes së veshkave, të tilla si ndryshime urinare, ënjtje në krahë ose këmbë, ngërçe të muskujve ose episode të shpeshta lodhjeje.
  • Depistimi përpiqet të zbulojë një shqetësim shëndetësor përpara se të shfaqen shenjat ose simptomat. Një test BUN si pjesë e një paneli metabolik bazë (BMP) ose i panelit gjithëpërfshirës metabolik (CMP) mund të përshkruhet gjatë kontrolleve të rregullta mjekësore për të kontrolluar për sëmundje të mundshme të veshkave. Ekzaminimi mund të përshkruhet nëse keni një rrezik më të lartë të sëmundjes së veshkave për shkak të diabetit, problemeve kardiovaskulare ose një historie familjare të sëmundjes së veshkave.
  • Monitorimi është një mënyrë për një mjek për të gjurmuar se si ndryshon gjendja juaj. Matja e BUN mund të jetë pjesë e vëzhgimit të funksionit të veshkave me kalimin e kohës. Një test BUN mund të sigurojë informacionin përkatës për vlerësimin e përgjigjeve ndaj trajtimit për problemet e veshkave.
  • Testet e funksionit të veshkave, duke përfshirë një matje të BUN, mund të përdoren gjithashtu për të monitoruar efektet anësore kur filloni një ilaç të ri që mund të prekë veshkat.

Çfarë mat testi?

Siç tregon emri i testit, një test BUN mat azotin e uresë në gjak. Urea, e quajtur shpesh azoti i uresë, është një produkt i mbeturinave që prodhohet për shkak të ndarjes së proteinave në trup.

Veshkat filtrojnë urenë nga gjaku në mënyrë që të mund të pastrohet nga trupi në urinë. Ndërsa ky proces shpaloset, është normale që urea të jetë në gjak. Por kur nivelet e BUN janë shumë të larta, kjo mund të tregojë se veshkat nuk funksionojnë siç duhet.

Megjithëse BUN mund të testohet individualisht, është më e zakonshme që ai të matet së bashku me substanca të tjera në gjak që mund të pasqyrojnë funksionimin e veshkave.

Kur duhet ta bëj këtë test?

BUN zakonisht matet si pjesë e BMP ose CMP. Këto teste përfshijnë respektivisht tetë dhe 14 matje dhe ofrojnë një pasqyrë të sistemeve të shumta trupore, duke përfshirë funksionin e veshkave.

Një panel testesh me matje BUN mund të jetë i përshtatshëm nëse keni shenja dhe/ose simptoma të sëmundjes së veshkave. Përveç kësaj, një panel testimi me BUN mund të përdoret për të ndihmuar me diagnozën kur keni simptoma të përgjithshme ose jeni duke u vlerësuar në një dhomë urgjence ose kujdes urgjent.

Mjeku juaj mund të rekomandojë teste depistimi, duke përfshirë një matje BUN, nëse keni faktorë rreziku për sëmundjen e veshkave, të tilla si një histori familjare e problemeve të veshkave, diabetit ose probleme kardiovaskulare si presioni i lartë i gjakut.

Mjeku juaj mund të përshkruajë gjithashtu teste depistuese me një matje BUN gjatë ekzaminimeve rutinë mjekësore. Megjithëse ky lloj testimi kryhet zakonisht, nuk ka asnjë hulumtim të qartë që tregon se përfitimet e shqyrtimit rutinë janë më të mëdha se anët negative të tij, duke përfshirë kostot e testimit dhe potencialin për procedura të panevojshme përcjellëse.

Nëse keni kryer më parë një test anormal BUN ose keni një problem të njohur të veshkave, testimi i përsëritur në intervale të rregullta mund të jetë i përshtatshëm për të monitoruar situatën tuaj dhe funksionin aktual të veshkave.

Realizimi i testit të azotit të uresë së gjakut

Si mund të bëj një test të azotit të uresë në gjak?

Një mjek zakonisht përshkruan testimin për BUN dhe testi kryhet duke përdorur një mostër gjaku të nxjerrë nga një venë në krahun tuaj. Marrja e gjakut zakonisht ndodh në një mjedis mjekësor si zyra e mjekut ose laborator.

Ndërsa BUN mund të testohet vetëm, në shumicën e rasteve, ai është pjesë e një paneli testesh që përfshin matje të shumta nga e njëjta mostër gjaku. Për shembull, BUN është një komponent standard i BMP dhe CMP.

Kryerja e një testi të azotit të uresë së gjakut

Meqenëse ky test mat azotin e uresë në gjak, testimi kërkon një mostër gjaku të marrë nga një venë në krahun tuaj me një gjilpërë.

Para testit

Kur caktoni testin tuaj, tregoni mjekut tuaj për çdo ilaç me recetë, medikamente pa recetë dhe/ose suplemente dietike që merrni zakonisht. Disa nga këto mund të ndikojnë në një test BUN, kështu që mjeku juaj mund t’ju kërkojë të modifikoni orarin tuaj të mjekimit përpara testit.

Përgatitjet e tjera, duke përfshirë agjërimin, zakonisht nuk nevojiten vetëm për një test BUN. Megjithatë, nëse BUN po testohet me matje të tjera, të tilla si në një BMP ose CMP, ka të ngjarë të udhëzoheni të agjëroni për tetë deri në 12 orë përpara marrjes së gjakut.

Gjatë testimit

Pasi të jeni ulur, një teknik do të lidhë një brez elastik rreth pjesës së sipërme të krahut tuaj për të rritur rrjedhjen e gjakut në venat tuaja. Ai/ajo do të përdorë një antiseptik për të dezinfektuar zonën e krahut ku do të merret gjaku, zakonisht në pjesën e brendshme të bërrylit tuaj.

Tekniku do të fusë një gjilpërë sterile në venë tuaj dhe do ta përdorë për të hequr një shishkë të vogël gjaku. Pas kësaj, gjilpëra do të hiqet dhe mbledhja do të përfundojë.

Procedura e marrjes së gjakut zakonisht zgjat vetëm disa minuta, gjatë të cilave mund të ndjeni dhimbje të përkohshme ose një ndjesi thumbimi.

Pas testit

Ushtrimi i presionit në vendin e shpimit me një fashë ose garzë pambuku mund të parandalojë gjakderdhjen pasi të jetë marrë gjaku. Ju mund të vini re disa mavijosje në krahun tuaj, por ajo largohet shpejt nëse ndodh.

Zakonisht, ju mund t’i ktheheni aktiviteteve tuaja normale, duke përfshirë punën dhe drejtimin e makinës, pas testit. Konsideroni të sillni një ushqim të lehtë për pas testit nëse jeni udhëzuar të agjëroni paraprakisht.

Është e pazakontë të keni efekte anësore të vazhdueshme pas një testi BUN në shtëpi, por nëse maja e gishtit tuaj vazhdon të rrjedh gjak, mund të ushtroni presion me një fashë të vogël.

Rezultatet e testit të azotit të uresë së gjakut (BUN)

Marrja e rezultateve të testit

Pas marrjes së gjakut, rezultatet zakonisht do t’i merrni brenda disa ditësh pune. Është e zakonshme të marrësh një kopje të raportit të testit me postë ose ta aksesosh atë në internet përmes një portali të kujdesit shëndetësor. Zyra e mjekut tuaj mund t’ju telefonojë ose t’ju dërgojë një mesazh të sigurt elektronik për të dhënë informacion në lidhje me rezultatet tuaja.

Interpretimi i rezultateve të testit

Raporti i testit duhet të përfshijë një rresht për BUN që tregon nivelin e gjetur në kampionin tuaj, si dhe gamën e referencës së laboratorit. BUN zakonisht raportohet në miligramë për decilitër gjak (mg/dL).

Puna me mjekun tuaj është mënyra më e mirë për të kuptuar rëndësinë e testit tuaj BUN. Bordi i Mjekësisë së Brendshme rendit një interval tipik referimi për BUN nga tetë deri në 20 mg/dL. Sidoqoftë, kjo gamë nuk është universale. Laboratorët mund të përdorin metoda të ndryshme për të matur BUN ose për të raportuar BUN në njësi të ndryshme, dhe ajo që përbën një rezultat normal mund të ndryshojë nga laboratori në laborator.

Nëse keni pasur një test paneli, duhet të shihni rezultate të veçanta të testit për çdo matje tjetër të marrë së bashku me BUN. Çdo komponent testimi do të ketë gamën e referencës të listuar për laboratorin që ka kryer testin tuaj.

Mjeku juaj mund të diskutojë nivelet tuaja BUN dhe se si ato lidhen me shëndetin tuaj të përgjithshëm, simptomat dhe matjet e tjera të testit. Kjo është e rëndësishme sepse vetëm nivelet e BUN nuk janë një parashikues i qëndrueshëm i funksionit të veshkave. Rritja e BUN-it mund të ndodhë me probleme me veshkat, por mund të ndodhë edhe nga ngrënia e shumë proteinave, marrja e medikamenteve të caktuara ose çështje të tjera si dehidrimi ose djegiet. Nivelet e BUN shpesh rriten gjithashtu me plakjen.

Në mënyrë të pavarur, azoti i uresë në gjak mund të mos pasqyrojë funksionin e veshkave. Për këtë arsye, shpesh interpretohet në kontekstin e matjeve të tjera, si kreatinina, një produkt i zbërthimit të muskujve të filtruar nga veshkat. Në disa raste, mjeku mund të shikojë raportin e BUN ndaj kreatininës për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut themelor të funksionit të ndryshuar të veshkave.

Nivelet e ulëta jonormale të BUN mund të nënkuptojnë kequshqyerje, mungesë të proteinave në dietë dhe sëmundje të mëlçisë. Prandaj, teste të tjera të përfshira në një test paneli, si CMP, mund të ofrojnë informacion të dobishëm për të kuptuar rëndësinë e BUN të ulët.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.