Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Simptomat, fazat dhe diagnoza e kancerit të gjirit

Tabela e kontentit

Foto që ilustron kancerin e gjirit.

Kanceri ndodh kur ndryshimet e quajtura mutacione shfaqen në gjenet që rregullojnë rritjen e qelizave. Mutacionet i bëjnë qelizat të ndahen dhe të shumohen në mënyrë të pakontrolluar. Kanceri i gjirit është kanceri që zhvillohet në lobulat ose në kanalet e gjirit. Në këtë artikull do të mësoni gjithçka duhet të dini rreth simptomave, fazave dhe kontrollit të kancerit të gjirit.

Shenjat dhe simptomat e kancerit të gjirit

Në fazat e hershme, kanceri i gjirit mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Në shumë raste, një tumor mund të jetë shumë i vogël për t’u ndjerë, por një anomali ende mund të shihet në një mamografi.

Nëse tumori mund të ndihet, shenja e parë është zakonisht një gungë e re në gji që nuk ishte aty më parë. Megjithatë, jo të gjitha gungat janë kancer.

Çdo lloj kanceri i gjirit mund të shkaktojë një sërë simptomash. Shumë nga këto simptoma janë të ngjashme. Simptomat për kancerin më të zakonshëm të gjirit përfshijnë:

 • një gungë gjiri ose trashje e indeve që ndihet ndryshe nga indet përreth dhe është e re
 • dhimbje gjoksi
 • lëkurë e kuqe ose e zbardhur, me gropa në gjoks
 • ënjtje në të gjithë ose në një pjesë të gjirit tuaj
 • një rrjedhje nga thithka, përveç qumështit të gjirit
 • rrjedhje e përgjakshme nga thithka juaj
 • qërimi, lëkura ose lëkura e lëkurës në thithin ose gjoksin tuaj
 • një ndryshim i papritur, i pashpjegueshëm në formën ose madhësinë e gjoksit tuaj
 • thithka e përmbysur
 • ndryshime në pamjen e lëkurës në gjinjtë tuaj
 • një gungë ose ënjtje nën krahun tuaj

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni kancer të gjirit. Për shembull, dhimbja në gji ose gungë e gjirit mund të shkaktohet nga një kist beninj.

Megjithatë, nëse gjeni një gungë në gjoksin tuaj ose keni simptoma të tjera, kontaktoni mjekun tuaj për ekzaminim dhe testim të mëtejshëm.

Fazat e kancerit të gjirit

Mjekët e ndajnë kancerin e gjirit në faza bazuar në madhësinë e tumorit dhe sa është përhapur.

Kanceri që ka pushtuar indet ose organet e afërta është në një stad më të lartë se kanceri që ende gjendet në gji. Për të klasifikuar kancerin e gjirit, mjekët duhet të dinë:

 • nëse kanceri është invaziv ose joinvaziv
 • sa i madh është tumori
 • nëse nyjet limfatike janë të përfshira
 • nëse kanceri është përhapur në indet ose organet e afërta

Kanceri i gjirit ka pesë faza kryesore: fazat 0 deri në 4.

Faza 0 e kancerit të gjirit

Qelizat e kancerit mbeten të kufizuara në kanalet në gji dhe nuk janë përhapur në indet e afërta.

Faza 1 e kancerit të gjirit

Faza 1A. Tumori primar është 2 centimetra (cm) i gjerë ose më pak. Nyjet limfatike nuk preken.

Faza 1B. Kanceri gjendet në nyjet limfatike aty pranë. Ose nuk ka tumor në gji, ose tumori është më i vogël se 2 cm.

Faza 2 e kancerit të gjirit

Faza 2A. Tumori është më i vogël se 2 cm dhe është përhapur në 1 deri në 3 nyje limfatike afër, ose është midis 2 dhe 5 cm dhe nuk është përhapur në asnjë nyje limfatike.

Faza 2B. Tumori është midis 2 dhe 5 cm dhe është përhapur në 1 deri në 3 nyje limfatike sqetullore, ose është më i madh se 5 cm dhe nuk është përhapur në asnjë nyje limfatike.

Faza 3 e kancerit të gjirit

Faza 3A. Kanceri është përhapur në 4 deri në 9 nyje limfatike sqetullore ose ka zmadhuar nyjet limfatike të brendshme të qumështit. Tumori primar mund të jetë i çdo madhësie.

Tumoret janë më të mëdha se 5 cm. Kanceri është përhapur në 1 deri në 3 nyje limfatike sqetullore ose në ndonjë nyje gjiri.

Faza 3B. Një tumor ka pushtuar murin ose lëkurën e kraharorit dhe mund të ketë pushtuar ose jo deri në 9 nyje limfatike.

Faza 3C. Kanceri gjendet në 10 ose më shumë nyje limfatike sqetullore, nyje limfatike pranë kockës së klavikulës ose në nyjet e brendshme të qumështit.

Faza 4 e kancerit të gjirit (kanceri metastatik i gjirit)

Kanceri i gjirit në fazën 4 mund të ketë një tumor të çdo madhësie. Qelizat e tij kancerogjene janë përhapur në nyjet limfatike të afërta dhe të largëta, si dhe në organet e largëta.

Testimi që bën mjeku juaj do të përcaktojë fazën e kancerit të gjirit, i cili do të ndikojë në trajtimin tuaj.

Kanceri i gjirit te meshkujt

Edhe meshkujt mund të zhvillojnë kancer të gjirit, edhe pse shumë më rrallë. Kanceri i gjirit që zhvillojnë burrat është po aq serioz sa kanceri i gjirit që zhvillojnë gratë. Ajo gjithashtu ka të njëjtat simptoma. Nëse jeni burrë, ndiqni të njëjtat udhëzime monitorimi si gratë dhe raportoni çdo ndryshim në indet e gjirit ose gunga të reja te mjeku juaj.

Diagnoza e kancerit të gjirit

Për të përcaktuar nëse simptomat tuaja janë shkaktuar nga kanceri i gjirit ose një gjendje beninje e gjirit, mjeku juaj do të bëjë një ekzaminim të plotë fizik përveç një ekzaminimi të gjirit. Ata gjithashtu mund të kërkojnë një ose më shumë teste diagnostikuese për të ndihmuar në kuptimin e asaj që po shkakton simptomat tuaja.

Testet që mund të ndihmojnë mjekun tuaj të diagnostikojë kancerin e gjirit përfshijnë:

 • Mamografia. Mënyra më e zakonshme për të parë nën sipërfaqen e gjirit tuaj është me një test imazherie të quajtur mamografi. Shumë gra të moshës 40 vjeç e lart bëjnë mamografi vjetore për të kontrolluar kancerin e gjirit. Nëse mjeku juaj dyshon se mund të keni një tumor ose një vend të dyshimtë, ai gjithashtu do të kërkojë një mamografi. Nëse një zonë atipike shihet në mamografinë tuaj, mjeku juaj mund të kërkojë teste shtesë.
 • Ultratinguj. Një ekografi e gjirit përdor valët e zërit për të krijuar një pamje të indeve thellë në gjoksin tuaj. Një ekografi mund të ndihmojë mjekun tuaj të bëjë dallimin midis një mase të fortë, siç është një tumor, dhe një kisti beninj.

Mjeku juaj mund të sugjerojë gjithashtu teste të tilla si një MRI ose një biopsi të gjirit. Nëse vëreni një nga simptomat e përmendura në këtë artikull, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Po ashtu, është e rëndësishme të monitoroni vazhidmisht gjendjen e gjoksit tuaj për të identifikuar në kohë anomalitë e mundshme.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.