Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Djegiet: Llojet, trajtimet dhe më shumë

Tabela e kontentit

Foto që ilustron djegiet e lëkurës.

Djegiet janë një nga lëndimet më të zakonshme, veçanërisht tek fëmijët. Termi “djegie” do të thotë më shumë se ndjesia e djegies që lidhet me këtë dëmtim. Djegiet karakterizohen nga dëmtime të rënda të lëkurës që shkaktojnë vdekjen e qelizave të prekura të lëkurës.

Shumica e njerëzve mund të shërohen nga djegiet pa pasoja të rënda shëndetësore, në varësi të shkakut dhe shkallës së dëmtimit. Djegiet më serioze kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor urgjent për të parandaluar komplikimet dhe vdekjen.

Nivelet e djegies

Ekzistojnë tre lloje kryesore të djegieve: të shkallës së parë, të dytë dhe të tretë. Çdo shkallë bazohet në ashpërsinë e dëmtimit të lëkurës, ku shkalla e parë është më e vogla dhe e treta është më e rënda. Dëmtimi përfshin:

 • djegiet e shkallës së parë: lëkurë e kuqe, pa flluska
 • djegie të shkallës së dytë: flluska dhe disa trashje të lëkurës
 • djegiet e shkallës së tretë: trashësi e përhapur me një pamje të bardhë, lëkurë
 • djegie të shkallës së katërt: kjo lloj djegie përfshin të gjitha simptomat e një djegieje të shkallës së tretë dhe gjithashtu shtrihet përtej lëkurës në tendinat dhe kockat.

Djegiet kanë një sërë shkaqesh, duke përfshirë:

 • përvëlimi nga lëngjet e nxehta e të vluara
 • djegiet kimike
 • djegiet elektrike
 • zjarre, duke përfshirë flakët nga shkrepset, qirinjtë dhe çakmakët
 • ekspozimi i tepërt në diell

Lloji i djegies nuk bazohet në shkakun e saj. Për shembull, përvëlimi mund të shkaktojë të tre djegiet, varësisht se sa i nxehtë është lëngu dhe sa kohë qëndron në kontakt me lëkurën.

Djegiet kimike dhe elektrike kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor, sepse ato mund të ndikojnë në brendësi të trupit, edhe nëse dëmtimi i lëkurës është i vogël.

Djegia e shkallës së parë

Djegiet e shkallës së parë shkaktojnë dëmtim minimal të lëkurës. Ato quhen gjithashtu “djegie sipërfaqësore” sepse prekin shtresën më të jashtme të lëkurës. Shenjat e një djegieje të shkallës së parë përfshijnë:

 • skuqje
 • inflamacion i vogël, ose ënjtje
 • dhimbje

Meqenëse kjo djegie prek shtresën e sipërme të lëkurës, shenjat dhe simptomat zhduken sapo qelizat e lëkurës të bien. Djegiet e shkallës së parë zakonisht shërohen brenda 7 deri në 10 ditëve pa lënë shenja.

Vizitoni mjekun tuaj nëse djegia prek një zonë të madhe të lëkurës, nëse është në fytyrën tuaj ose vende të tilla si:

 • gjuri
 • kyçi i këmbës
 • këmbë
 • shtylla kurrizore
 • sup
 • bërryl
 • parakrah

Trajtimet për një djegie të shkallës së parë përfshijnë:

 • njomja plagën në ujë të ftohtë për pesë minuta ose më gjatë
 • acetaminofen ose ibuprofen për lehtësimin e dhimbjeve
 • aplikimi i lidokainës (një anestetik) me xhel ose krem ​​aloe vera për të qetësuar lëkurën
 • përdorimi i një pomadë antibiotike dhe garzë të lirshme për të mbrojtur zonën e prekur

Sigurohuni që të mos përdorni akull, pasi kjo mund ta përkeqësojë dëmin. Asnjëherë mos aplikoni topa pambuku në një djegie sepse fijet e vogla mund të ngjiten në lëndim dhe të rrisin rrezikun e infeksionit. Gjithashtu, shmangni ilaçet shtëpiake si gjalpi dhe vezët pasi këto nuk janë provuar të jenë efektive.

Djegia e shkallës së dytë

Djegiet e shkallës së dytë janë më serioze sepse dëmtimi shtrihet përtej shtresës së sipërme të lëkurës. Kjo lloj djegie bën që lëkura të flluska dhe të bëhet jashtëzakonisht e kuqe dhe e lënduar.

Disa flluska hapen, duke i dhënë djegies një pamje të lagësht ose të qarë. Me kalimin e kohës, mbi plagë mund të zhvillohet një ind i trashë, i butë i quajtur eksudat fibrinoz.

Për shkak të natyrës delikate të këtyre plagëve, kërkohet mbajtja e zonës së pastër dhe fashimi i duhur për të parandaluar infeksionin. Kjo gjithashtu ndihmon që djegia të shërohet më shpejt.

Disa djegie të shkallës së dytë kërkojnë më shumë se tre javë për t’u shëruar, por shumica shërohen brenda dy deri në tre javëve pa lënë shenja, edhe pse shpesh krijojnë ndryshime të pigmentit në lëkurë.

Sa më të këqija të jenë flluskat, aq më shumë kohë do të duhet të shërohet djegia. Në disa raste të rënda, kërkohet transplantim i lëkurës për të rregulluar dëmtimin. Shartimi i lëkurës merr lëkurën e shëndetshme nga një zonë tjetër e trupit dhe e zhvendos atë në vendin e lëkurës së djegur.

Ashtu si me djegiet e shkallës së parë, shmangni topat e pambukut dhe ilaçet e dyshimta shtëpiake. Trajtimet për një djegie të lehtë të shkallës së dytë në përgjithësi përfshijnë:

 • mbajtja e lëkurës nën ujë të ftohtë për 15 minuta ose më gjatë
 • marrja e ilaçeve kundër dhimbjeve pa recetë (acetaminophen ose ibuprofen)
 • aplikimi i kremit antibiotik në flluska

Kërkoni trajtim mjekësor urgjent nëse djegia prek fytyrën, duart, vithet, ijët ose këmbët.

Djegia e shkallës së tretë

Duke përjashtuar djegiet e shkallës së katërt, djegiet e shkallës së tretë janë më të rëndat. Ato shkaktojnë dëmin më të madh, duke u shtrirë në çdo shtresë të lëkurës.

Ekziston një mendim i gabuar se djegiet e shkallës së tretë janë më të dhimbshmet. Megjithatë, me këtë lloj djegie dëmi është aq i gjerë sa mund të mos ketë dhimbje për shkak të dëmtimit të nervit.

Në varësi të shkakut, simptomat e djegieve të shkallës së tretë mund të shfaqin përfshijnë:

 • ngjyrë dylli dhe e bardhë
 • ngjyrë kafe e errët
 • teksturë e ngritur e lëkurës
 • flluska që nuk zhvillohen

Pa kirurgji, këto plagë shërohen duke lënë pas shenja të rënda. Nuk ka një afat kohor të caktuar për shërimin e plotë për djegiet e shkallës së tretë.

Asnjëherë mos u përpiqni të vetë-trajtoni një djegie të shkallës së tretë. Telefononi urgjencën mjekësore menjëherë. Ndërsa jeni duke pritur për trajtim mjekësor sigurohuni që asnjë veshje të mos jetë ngjitur në djegie.

Perspektiva për djegiet

Kur trajtohen siç duhet dhe shpejt, perspektiva për djegiet e shkallës së parë dhe të dytë është e mirë. Këto djegie rrallë lënë pas shenja në lëkurë, por mund të rezultojnë në një ndryshim në pigmentin e lëkurës që është djegur. E rëndësishme është të minimizoni dëmtimet dhe infeksionet e mëtejshme. Dëmtimi nga djegiet e rënda të shkallës së dytë dhe të tretë mund të çojë në probleme në indet e thella të lëkurës, kockat dhe organet. Pacientët mund të kenë nevojë për:

 • kirurgji
 • terapi fizike
 • rehabilitim
 • kujdesi të asistuar gjatë gjithë jetës

Është e rëndësishme të merrni trajtimin e duhur për djegiet, por mos harroni të kërkoni ndihmë për nevojat tuaja emocionale. Ka grupe mbështetëse në dispozicion për njerëzit që kanë përjetuar djegie të rënda, si dhe këshilltarë të certifikuar. Bisedoni me mjekun tuaj për të gjetur grupe mbështetëse në zonën tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.