Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Alergjia Ushqimore – Simptomat dhe Shkaqet 

Tabela e kontentit

Alergjia ushqimore është një reagim i sistemit imunitar që ndodh menjëherë pas ngrënies së një ushqimi të caktuar. Sikur edhe një sasi e vogël e ushqimit që shkakton alergji mund të shkaktojë shenja dhe simptoma të tilla si probleme të tretjes, urtikarie ose ënjtje të rrugëve të frymëmarrjes. Në disa njerëz, një alergji ushqimore mund të shkaktojë simptoma të rënda apo edhe një reaksion kërcënues për jetën e njohur si anafilaksia.

Alergjia ushqimore prek rreth 8% të fëmijëve nën moshën 5 vjeçare dhe deri në 4% të të rriturve. Ndërsa nuk ka kurë, disa fëmijë i tejkalojnë alergjitë e tyre ushqimore ndërsa rriten.

Është e lehtë të ngatërroni një alergji ushqimore me një reagim shumë më të zakonshëm të njohur si intolerancë ushqimore. Ndonëse është shqetësuese, intoleranca ushqimore është një gjendje më pak serioze që nuk përfshin sistemin imunitar.

Simptomat e Alergjisë Ushqimore

Për disa njerëz, një reaksion alergjik ndaj një ushqimi të caktuar mund të jetë i pakëndshëm, por jo i rëndë. Për njerëzit e tjerë, një reaksion alergjik ushqimor mund të jetë i frikshëm dhe madje kërcënues për jetën. Simptomat e alergjisë ushqimore zakonisht zhvillohen brenda pak minutash deri në 2 orë pas ngrënies së ushqimit prekës. Rrallë, simptomat mund të vonohen për disa orë.

Shenjat dhe simptomat më të zakonshme të alergjisë ushqimore përfshijnë:

 • Urtikarie, kruajtje ose ekzemë
 • Ënjtje e buzëve, fytyrës, gjuhës dhe fytit ose pjesëve të tjera të trupit
 • Frymëmarrje, kongjestion nazal ose probleme me frymëmarrjen
 • Dhimbje barku, diarre, nauze ose të vjella
 • Marramendje, marramendje ose të fikët

Cilat janë Llojet e Alergjive Ushqimore?

Mund të keni alergji ndaj çdo lloj ushqimi. Megjithatë, tetë lloje ushqimesh përbëjnë rreth 90% të të gjitha alergjive ushqimore. Këto ushqime janë:

 • Vezët.
 • Peshku.
 • Qumështi.
 • Kikirikët.
 • Butakë.
 • Soja.
 • Arrat e pemëve.
 • Gruri.

Sa të Zakonshme janë Alergjitë Ushqimore?

Rreth 4% e të rriturve kanë alergji ushqimore. Alergjitë ushqimore prekin deri në 6% të fëmijëve.

Si Ndikojnë Alergjitë Ushqimore në Trupin tim?

Sistemi juaj imunitar identifikon dhe shkatërron bakteret dhe viruset e dëmshme. Kur keni një alergji ushqimore, sistemi juaj imunitar gabimisht identifikon një proteinë ushqimore si diçka të dëmshme. Kontakti me atë proteinë shkakton një reaksion alergjik.

Çfarë i Shkakton Alergjitë Ushqimore?

Alergjitë ushqimore priren të shfaqen në familje. Nëse keni kushte të tjera alergjike, të tilla si ethet ose ekzema, mund të keni më shumë gjasa një alergji ushqimore. Ju gjithashtu keni më shumë mundësi të përjetoni alergji ushqimore nëse keni astmë.

Ka Ndonjë Simptomë Kërcënuese për Jetën e Alergjive Ushqimore?

Reaksioni më i rëndë alergjik ndaj një ushqimi është anafilaksia. Anafilaksia është një reaksion progresiv me shpejtësi që e dërgon trupin tuaj në shok. Mund ta bëjë të vështirë ose të pamundur frymëmarrjen. Pa trajtim mjekësor, anafilaksia mund të jetë kërcënuese për jetën.

Si Diagnostikohen Alergjitë Ushqimore?

Alergjitë ushqimore shkaktojnë reagime të ngjashme sa herë që hani një ushqim nxitës. Për të vendosur një diagnozë, një ofrues i kujdesit shëndetësor mund t’ju pyesë:

 • Sa kohë duhet që simptomat tuaja të zhvillohen.
 • Çfarë dhe sa shumë sasi nga një ushqim i caktuar nxitës keni ngrënë.
 • Çfarë simptomash përjetoni dhe për sa kohë.

Si Trajtohen Alergjitë Ushqimore?

Kur e dini se nga cilat ushqime jeni alergjikë, qasja më e mirë është t’i eliminoni ato ushqime nga dieta juaj dhe të keni gjithmonë në dispozicion medikamente urgjente, duke përfshirë autoinjektorët e epinefrinës, në rast të gëlltitjes dhe reagimit aksidental. Është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor urgjent menjëherë pas përdorimit të një autoinjektori epinefrinës. Rekomandohet gjithashtu mbajtja e një identifikimi të alarmit mjekësor që tregon alergjitë tuaja ushqimore.

Ofruesi i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë ilaçe që reduktojnë simptomat e reaksionit tuaj alergjik. Këto barna përfshijnë:

 • Epinefrinë (për shembull, EpiPen® ose Auvi-Q), një ilaç urgjent që ju shpëton jetën dhe që menjëherë fillon të kthejë simptomat e anafilaksisë.
 • Antihistamines, medikamente që reduktojnë kruajtjen ose mbingarkesën.
 • Kortikosteroidet për të reduktuar ënjtjen nëse keni një reaksion të rëndë alergjik.

Si mund të Shmang Shkaktuesit e Alergjive Ushqimore?

Për të shmangur ushqimet ndaj të cilave jeni alergjik, duhet të kontrolloni me kujdes etiketat e përbërësve në produktet ushqimore. Prodhuesit e ushqimit duhet të deklarojnë qartë në etiketë nëse një produkt përmban ndonjë nga tetë alergjenët ushqimorë më të zakonshëm.

Disa etiketa përdorin masa paraprake të tilla si “mund të përmbajë” ose “të krijuar në pajisje të përbashkëta”. Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me atë që mund të hani dhe çfarë nuk mund të hani, pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Si mund të Parandaloj Alergjitë Ushqimore?

Nuk ka asnjë mënyrë të njohur për të parandaluar alergjitë ushqimore tek të rriturit. Tek foshnjat, ushqyerja me gji në gjashtë muajt e parë të jetës mund të parandalojë alergjinë ndaj qumështit. Konsumimi i hershme i ushqimeve shumë alergjike si proteinat e kikirikut dhe vezët në dietë mund të ketë gjithashtu një efekt parandalues. 

Kur duhet të Kontaktoj Ofruesin e Kujdesit Shëndetësor për një Alergji Ushqimore?

Nëse ngrënia e ushqimeve specifike shkakton simptoma të pakëndshme, atëherë do ishte mirë të vizitoni një ofrues të kujdesit shëndetësor për diagnozën dhe trajtimin.

Megjithatë, duhet të kërkoni një trajtim urgjent nëse zhvilloni ndonjë shenjë ose simptomë të anafilaksisë, të tillë si:

 • Shtrëngimi i rrugëve të frymëmarrjes që e bën të vështirë frymëmarrjen tek personi
 • Shoku nga një rënie e fortë e presionit të gjakut
 • Pulsi i shpejtë
 • Marramendje

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.