Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Riniti Joalergjik: Simptomat, Shkaqet, Trajtimet dhe Ekzaminimet

Tabela e kontentit

Riniti joalergjik është inflamacion i indeve të hundës që rezulton në teshtitje, kongjestion dhe pikime në hundë. Ndryshe nga riniti alergjik (ose ethet e barit), simptomat janë të një shkaku të panjohur.

Çfarë është Riniti Joalergjik?

Riniti joalergjik ndodh kur indet brenda hundës inflamohen (ënjten). Quhet edhe riniti vazomotor.

Për shumë njerëz, riniti joalergjik rezulton nga ekspozimi ndaj shkaktarëve të caktuar, si aromat ose medikamentet e caktuara. Disa njerëz e zhvillojnë këtë gjendje për shkak të problemeve themelore shëndetësore.

Kjo gjendje nuk vjen nga ekspozimi ndaj alergeneve. Inflamacioni i hundës për shkak të alergeneve shkaktohet nga riniti alergjik.

Çfarë e Shkakton Rinitin Joalergjik?

Riniti joalergjik rezulton kur indet e hundës inflamohen dhe fryhen si rezultat i grumbullimit të lëngjeve.

Inflamacioni mund të ndodhë si rezultat i sëmundjeve virale ose ekspozimit ndaj faktorëve të caktuar, duke përfshirë:

Shkaqet Mjedisorë

 • Tymi
 • Ushqim pikant
 • Parfumi
 • Tymrat nga boja
 • Një rënie e temperaturës
 • Stresi

Shkaqet e Mjekimit

 • Përdorimi i tepërt i spërkatjeve dekongjestive të hundës
 • Frenuesit ACE për trajtimin e presionit të lartë të gjakut
 • Bllokues Beta
 • Barnat anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)

Mosbalancimi hormonal për shkak të:

 • Puberteti
 • Shtatzënia
 • Medikamente hormonale, si pilulat e kontrollit të lindjes

Riniti joalergjik mund të rezultojë gjithashtu nga keqpërdorimi i drogave të paligjshme, si kokaina.

Cilat janë Simptomat e Rinitit Joalergjik?

Për shumicën e njerëzve, simptomat e rinitit joalergjik përfshijnë:

 • Rrjedhja e hundës
 • Hundë e zënë
 • Teshtitja
 • Shqisa e zvogëluar e nuhatjes

Rrallë, riniti joalergjik shkakton formimin e një kore me erë të keqe brenda hundës. Indet e brendshme të hundës mund të rrjedhin gjak kur përpiqeni të hiqni koren.

Si Diagnostikohet Riniti Joalergjik?

Mjeku juaj diagnostikon rinitin joalergjik me një ekzaminim fizik dhe një rishikim të historikut tuaj mjekësor. Në disa raste, ekzaminimi i mëtejshëm ndihmon në konfirmimin e diagnozës suaj.

Mjeku juaj mund të rekomandojë ekzaminimin alergjik për të konfirmuar se alergjitë nuk po shkaktojnë gjendjen tuaj. Testet e alergjisë përfshijnë analiza gjaku ose një analizë me shpim të lëkurës, e cila e ekspozon trupin tuaj ndaj sasive të vogla të alergeneve specifike.

Në raste të rralla, mjekët ekzaminojnë pjesën e brendshme të hundës dhe pasazhet e hundës me një tub të gjatë fleksibël të quajtur endoskop. Gjatë ekzaminimit, mjeku mund të identifikojë çdo problem tjetër që mund të shkaktojë simptomat tuaja, të tilla si polipet e hundës. Polipet e hundës janë rritje jo kanceroze të indeve që ndodhin në sinuset ose pasazhet e hundës.

Mjeku juaj mund të rekomandojë një tomografi të kompjuterizuar (CT). Kjo analizë përdor rrezet X për të krijuar fotografi të detajuara të pjesës së brendshme të hundës. Mjeku juaj mund të urdhërojë ekzaminime të tjera, si një test i rrjedhës së frymëmarrjes nga hunda, për të matur se sa ajër hyn në mushkëri kur merrni frymë.

Si Trajtohet Riniti Joalergjik?

Nuk ka kurë për rinitin joalergjik. Shumë njerëz i menaxhojnë simptomat me masa të vetë-kujdesit, ndryshime në mjedisin e tyre si dhe me përdorim medikamentesh. Riniti joalergjik i shkaktuar nga një infeksion viral zakonisht zgjidhet vetë pa trajtim.

Nëse gjendja juaj rezulton nga ekspozimi ndaj shkaktarëve si parfumet, trajtimi mund të jetë po aq i thjeshtë sa shmangia e shkaktarëve që shkaktojnë simptomat tuaja. Shtimi i lagështisë në ajrin e shtëpisë ose vendit tuaj të punës mund të lehtësojë simptomat. Mund të jetë e dobishme të shpëlani pasazhet e hundës me një zgjidhje të kripur (ujë me kripë) për të pastruar hundën si dhe zgavrat e hundës.

Medikamentet e përshkruara mund të ulin inflamacionin e hundës dhe të menaxhojnë simptomat tuaja. Këto medikamente mund të përfshijnë:

 • Sprej nazal dekongestant për të lehtësuar kongjestionin e hundës
 • Spraj nazal antihistamine që reduktojnë inflamacionin në hundë
 • Spraj nazal kortikosteroide për të reduktuar inflamacionin e hundës
 • Spraj nazal antikolinergjik për të minimizuar sasinë e mukusit të prodhuar në hundë

Cilat Ndërlikime Shoqërohen me Rinitin Joalergjik?

Nëse nuk trajtohet, riniti joalergjik mund të shkaktojë bllokim të vazhdueshëm të kanaleve të hundës ose rrjedhje të vazhdueshme të hundës. Këto kushte mund të shkaktojnë komplikime, duke përfshirë:

 • Infeksionet e veshit të mesëm
 • Polipet e hundës
 • Sinusiti, një inflamacion i zgavrave të sinusit
 • Vështirësi për të fjetur dhe një ndjenjë lodhjeje gjatë ditës
 • Nervozizmi
 • Vështirësi për t’u përqendruar

Mund të Parandalohet Riniti Joalergjik?

Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar rinitin joalergjik. Ju mund të reduktoni rrezikun tuaj duke shmangur shkaqet që njihni se shkaktojnë rinitin.

Cila është Prognoza (Perspektiva) për Njerëzit me Rinit Joalergjik?

Për shumë njerëz, riniti joalergjik është një gjendje kronike ose afatgjatë. Mund të qëndrojnë dhe të largohet me kalimin e kohës. Riniti joalergjik i shkaktuar nga infeksionet virale zakonisht zgjidhet shpejt.

Kur Duhet të Kontaktoni Mjekun Tuaj?

Nëse keni ndonjë simptomë të rinitit joalergjik e cila nuk largohet, bisedoni me mjekun tuaj. Mjeku juaj mund të ndihmojë në përcaktimin nëse riniti joalergjik shkakton simptomat tuaja.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.