Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Dhimbja e Fytit: Shkaqet, Simptomat dhe kur Duhet të Shkoni te Mjeku

Tabela e kontentit

Dhimbja e fytit mund të krijojë një gjendje të dhimbshme për të ngrënë dhe madje edhe për të folur. Fyti gjithashtu mund të ndjehet sikur është i gërvishtur dhe i irrituar, gjë që mund të përkeqësohet kur gëlltitet.

Shkaqet e zakonshme përfshijnë një infeksion viral, si ftohja ose gripi, si dhe bakteret. Shumica e dhimbjeve të fytit nuk janë serioze, por simptomat e rënda mund të vështirësojnë frymëmarrjen.

Mënyra se si një person përballet me dhimbjen e fytit varet nga ashpërsia dhe shkaku. Zakonisht, mjetet juridike shtëpiake mund të qetësojnë shqetësimin derisa ai të largohet totalisht. Megjithatë, ndonjëherë ka nevojë për trajtim mjekësor.

Zbuloni më shumë rreth shkaqeve dhe simptomave dhe si t’i trajtoni ato, në vazhdimësi të artikullit tonë.

Cilat janë Shkaqet e Dhimbjes së Fytit?

Viruset dhe bakteret janë dy shkaqe të zakonshme të dhimbjes së fytit.

Viruse

Shumë dhimbje të fytit janë për shkak të infeksioneve virale, të tilla si:

 • ftohjet e zakonshme
 • gripi
 • virusi Epstein Barr (EBV) mund të çojë në mononukleozë infektive, e cila ndonjëherë njihet si ethet e gjëndrave ose mono
 • COVID-19

Nëse simptomat janë të rënda, personi duhet të flasë me një mjek. Megjithatë, një profesionist i kujdesit shëndetësor nuk do të përshkruajë antibiotikë për një virus.

Baktere

Streptokoku i fytit është një lloj i zakonshëm i infeksionit të fytit për shkak të ekspozimit ndaj një lloji të bakterit Streptococcus.

Simptomat përfshijnë:

 • një dhimbje fyti që reduktohet papritur
 • dhimbje gjatë gëlltitjes
 • ethe
 • njolla të bardha në fyt
 • bajame të kuqe ose të fryra
 • njolla të kuqe në qiellzën e gojës
 • nyjet limfatike të fryra ose të ndjeshme në zonën e qafës

Personi mund të ketë nevojë për antibiotikë për të luftuar infeksionin dhe për të parandaluar komplikimet. Pa trajtim, streptokoku mund të rrisë rrezikun e etheve reumatike ose inflamacionit të veshkave tek fëmijët.

Shkaqe të tjera të zakonshme të dhimbjes së fytit përfshijnë:

 • alergjitë
 • acarim për shkak të nxehtësisë së thatë, ndotësve ose kimikateve
 • refluks, kur acidet e stomakut dalin në pjesën e pasme të fytit
 • ajri i ftohtë

Kushtet më të rënda, por më pak të zakonshme që mund të krijojë një dhimbje e fytit, përfshijnë:

 • Infeksioni HIV
 • tumoret e fytit, gjuhës ose laringut
 • epiglotitis
sore throat and mouth - Online Discount Shop for Electronics, Apparel, Toys, Books, Games, Computers, Shoes, Jewelry, Watches, Baby Products, Sports & Outdoors, Office Products, Bed & Bath, Furniture, Tools, Hardware, Automotive

Epiglotiti është një infeksion i rrallë, por potencialisht i rrezikshëm i fytit, ku inflamacioni dhe ënjtja e epiglotisit mund të mbyllin rrugët e frymëmarrjes, duke e bërë të vështirë frymëmarrjen. Është një urgjencë mjekësore.

Kushdo me simptoma të vazhdueshme ose të rënda duhet të konsultohet me një mjek, pasi mund të ketë një gjendje themelore që kërkon trajtim të mëtejshëm.

Simptomat e Dhimbjes së Fytit

Simptomat e dhimbjes së fytit mund të ndryshojnë në varësi të shkakut të saktë.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • një ndjesi gërvishtjeje në fyt
 • dhimbje në zonën e fytit që përkeqësohet gjatë gëlltitjes ose bisedës
 • vështirësi në gëlltitje
 • nyjet limfatike të lënduara ose të fryra në zonën e qafës ose nofullës
 • bajamet e kuqe të fryra
 • një zë i ngjirur ose i mbytur
 • kollitje, teshtitje dhe rrjedhje e hundës
 • një ethe

What Kills a Sore Throat Fast?

Në fëmijët

Dhimbjet e fytit mund të prekin çdo grupmoshë, por ato janë më të zakonshme tek fëmijët e moshës 5-15 vjeç.

Streptokoku i grykës është më i zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit. Simptomat e sakta varen nga mosha, por, përveç dhimbjes së fytit, ato mund të përfshijnë:

 • ethe
 • nyjet limfatike të buta dhe të fryra në qafë
 • një humor të irrituar
 • një oreks të reduktuar
 • bajame të fryra me shenja qelbi
 • njolla të vogla të kuqe në qiellzën e gojës
 • dhimbje koke
 • dhimbje barku, të përziera dhe të vjella, veçanërisht te fëmijët

Njerëzit me streptokokë shpesh kanë dhimbje dhe temperaturë pa kollë.

Para moshës 3 vjeçare, streptokoku është i pazakontë.

Një mjek mund të përshkruajë antibiotikë për streptokozën e fytit për të parandaluar komplikimet e ardhshme.

Infeksionet virale janë shkaktari më i shpeshtë i dhimbjes së fytit tek fëmijët. Dhe ndërsa këto infeksione nuk do t’i përgjigjen antibiotikëve, një mjek mund të përshkruajë trajtim për të lehtësuar shqetësimin.

Simptomat e epiglotitit përfshijnë:

 • një dhimbje të fortë fyti
 • vështirësi në gëlltitje dhe frymëmarrje
 • një tingull i lartë gjatë frymëmarrjes
 • jargëzim
 • lëkurë që duket blu, ose gri në lëkurë më të errët, për shkak të mungesës së oksigjenit

Nëse një fëmijë ka këto simptoma, ai ka nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Tek të rriturit

Infeksionet bakteriale dhe virale janë gjithashtu të zakonshme tek të rriturit. Simptomat dhe trajtimi janë të ngjashme me ato të fëmijëve.

Epiglotiti shkakton të njëjtat simptoma tek të rriturit si tek fëmijët dhe kërkon kujdes urgjent mjekësor. 

Kur të Komunikoni me një Mjek

Shumica e dhimbjeve të fytit largohen vetë brenda 5-10 ditëve dhe trajtimi në shtëpi zakonisht është i mjaftueshëm.

Megjithatë, ndonjëherë, trajtimi mjekësor është i nevojshëm.

Akademia Amerikane e Otolaringologjisë, Kirurgjisë së Kokës dhe Qafës sugjeron që një person duhet të konsultohet me një mjek nëse ka:

 • një dhimbje e fortë dhe e vazhdueshme e fytit e cila nuk largohet
 • vështirësi në frymëmarrje, gëlltitje ose hapje të gojës
 • ënjtje në fytyrë ose qafë
 • ethe prej temperaturës 101°F (38.3°C) ose më të lart
 • gjak në pështymë ose mukozë
 • një gungë në qafë
 • ngjirurit e zërit që zgjat mbi 2 javë
 • dhimbje veshi
 • skuqje

Trajtimi i Dhimbjes së Fytit

Shumica e dhimbjeve të fytit zgjidhen pa trajtim pas rreth një jave, por kjo do të varet nga shkaku.

Nëse dhimbja e fytit është për shkak të një infeksioni bakterial, mjeku mund të përshkruajë një kurs antibiotikësh. Njerëzit duhet të marrin gjithmonë orientimin e plotë, edhe nëse ndihen më mirë përpara se të përfundojnë të gjithë mjekimin

Dhimbjet e fytit për shkak të një infeksioni viral zakonisht nuk kanë nevojë për trajtim mjekësor. Acetaminofeni ose qetësuesit e lehtë të dhimbjes mund të ndihmojnë me dhimbjen dhe temperaturën, dhe fëmijët mund të përdorin versionet pediatrike të këtyre barnave. Një farmacist mund të këshillojë se cilat të përdoren dhe të korrigjojnë dozat.

Është e rëndësishme që gjithmonë të ndiqni udhëzimet për çdo mjekim dhe të përdorni ose konsumoni më shumë sesa sugjerojnë udhëzimet.

Një person me epiglotitis mund të ketë nevojë të kalojë kohë në spital. Në raste të rënda, ata mund të kenë nevojë për intubacion për t’i ndihmuar të marrin frymë.

Nëse analizat zbulojnë një tumor ose një shkak tjetër, mjeku do të diskutojë opsionet e duhura të trajtimit me individin.

Si të Parandaloni Dhimbjet e Fytit?

Disa hapa të thjeshtë mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve që shkaktojnë dhimbje të fytit.

Për shembull:

 • Lani duart shpesh, duke përfshirë edhe pas teshtitjes dhe kollitjes.
 • Përdorni dezinfektues duarsh me bazë alkooli nëse sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm.
 • Kollituni ose teshtini në një pecetë, më pas hidheni pecetën dhe lani menjëherë të dyja duart.
 • Shmangni prekjen e hundës ose gojës.
 • Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që kanë një infeksion dhe qëndroni larg të tjerëve nëse keni një infeksion.
 • Dezinfektoni sipërfaqet që preken shpesh, si për shembull tavolinat.
 • Ndiqni një plan diete dhe stërvitje që ndihmon në rritjen e shëndetit të përgjithshëm.
 • Kërkoni këshilla për testimin për COVID-19 nëse simptomat mund të tregojnë një infeksion SARS-CoV-2.

Përfundimi

Dhimbja e fytit mund të jetë e pakëndshme, por shumica e dhimbjeve nuk janë serioze dhe zakonisht largohen pa trajtim. Mjekimet shtëpiake dhe ilaçet pa recetë mund të qetësojnë simptomat.

Megjithatë, një person duhet të flasë me një mjek nëse simptomat janë të rënda ose të vazhdueshme ose nëse kanë vështirësi në frymëmarrje. Nëse është për shkak të një infeksioni bakterial, si për shembull streptokok fyti, mjeku do të përshkruajë antibiotikë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.