Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Alergjitë e Lëkurës: Simptomat, Shkaqet, Diagnoza dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Alergjia e lëkurës është një reaksion alergjik ndaj një substance tipike të padëmshme, si leshi, poleni, sapuni ose bimët. Sistemi imunitar reagon ndaj këtij shkaktari dhe sulmon për ta hequr atë nga trupi. Rezultati është një skuqje alergjike e lëkurës, e cila tenton të jetë e kuqe dhe kruhet. Alergjitë e lëkurës përfshijnë një sërë gjendjesh alergjike, të tilla si dermatiti atopik, dermatiti i kontaktit dhe urtikariet.

Simptomat e Alergjisë së Lëkurës

Skuqja e lëkurës është simptoma kryesore e një reaksioni alergjik të lëkurës. Skuqja mund të fillojë si një ndjesi kruarje, një gungë e ngritur ose skuqje, dhe në fund mund të përjetoni çdo kombinim si: 

 • Puçrra
 • Kruarje
 • Skuqje
 • Ënjtje
 • Gunga të ngritura
 • Shkallëzimi ose nxehje i lëkurës
 • Lëkurë e plasaritur

Llojet e ndryshme të alergjive të lëkurës shfaqen me simptoma dhe modele treguese për të ndihmuar në përcaktimin e llojit.

Shkaqet e Alergjisë së Lëkurës

Një alergji e lëkurës shkaktohet nga kontakti me një shkaktar. Sistemi imunitar përgjigjet, duke shkaktuar një skuqje. Shkaqet që mund të çojnë në alergji të lëkurës përfshijnë:

 • Lateksi
 • Lëvizja e kafshëve shtëpiake
 • Dredhkë helmuese ose lisi helmues
 • Temperaturat e ftohta ose të nxehta
 • Detergjent për larjen e rrobave
 • Sapun
 • Nikel
 • Kimikatet
 • Insektet
 • Poleni
 • Drita e diellit
 • Uji
 • Ushqimi
 • Droga

Disa njerëz kanë shkaqe shumë të dukshëm, ndërsa njerëz të tjerë kanë vështirësi në përcaktimin e burimit të problemit dhe duhet t’i nënshtrohen analizës së alergjisë.

Diagnoza e Alergjisë së Lëkurës

Nëse keni një skuqje që mund të jetë për shkak të një alergjie, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju referojë te një dermatolog ose një alergolog për të përcaktuar shkakun. Në takimin tuaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të ekzaminojë lëkurën tuaj dhe do të bëjë pyetje në lidhje me produktet që përdorni, si detergjentët, sapunët dhe produktet e kujdesit të lëkurës.

Patch testing përdoret për të përcaktuar shkakun e dermatitit të kontaktit, i cili është një lloj i vonuar i reaksionit të mbindjeshmërisë i shkaktuar nga qelizat T (limfocitet).

Patch përbëhet nga një shumëllojshmëri të alergeneve, të cilat aplikohen në pika të vogla në një fletë ngjitëse. Çdo copëz aplikohet në shpinën e personit dhe qëndron atje për 48 orë. Gjatë kësaj kohe, është e rëndësishme që njolla të mos lagen, kështu që dushi, larja dhe djersitja e tepërt duhet të shmangen.

Pas 48 orësh, ngjitëset do të hiqen në zyrën e ofruesit të kujdesit shëndetësor. Përpara se ta bëni këtë, vendndodhja e çdo copëze do të shënohet me një shënues kirurgjik i cili nuk fshihet. Kjo do t’i sigurojë ofruesit të kujdesit shëndetësor një referencë kur të ktheheni në zyrë për një vlerësim përfundimtar.

Vlerësimi përfundimtar do të kryhet diku nga 72 deri në 96 orë pas vendosjes fillestare. Çdo reagim do të shënohet nga ofruesi i kujdesit shëndetësor, duke ofruar njohuri se cilat substanca duhet të shmangen dhe llojet e trajtimeve që duhet të merren parasysh.

Testimi patch është pa dhimbje dhe, ndryshe nga analizat e alergjisë, nuk përfshin asnjë lloj gjilpëre. Fëmijët mund të testohen pasi të jenë mjaftueshëm nën moshën.

Trajtimi i Alergjivë të Lëkurës

Alergjitë e lëkurës trajtohen duke shmangur alergenet kur është e mundur, duke marrë ilaçe parandaluese si antihistaminet dhe duke menaxhuar simptomat kur ato shfaqen.

Dermatiti i kontaktit dhe ekzema në përgjithësi nuk janë urgjenca mjekësore. Medikamentet me recetë të përdorura për trajtimin e alergjive të lëkurës përfshijnë kortikosteroidet aktuale për të reduktuar inflamacionin dhe për të lehtësuar kruajtjen. Këto barna, të cilat vijnë si pomada ose kremra, përfshijnë:

 • Cordran (flurandrenolide)
 • Psorcon (diflorazon diacetat)
 • Topicort (dezoksimetazon)
 • Lidex (fluocinonide)

Hidrokortizoni, i cili është në të njëjtën kategori, është i disponueshëm pa recetë (OTC).

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani lëkurën e irrituar të mbrojtur me një hidratues ose barrierë, si vazelina, për të shmangur kontaktin me irritues. Ju gjithashtu duhet të shmangni dushin ose larjen me ujë të nxehtë.

Përfundimi

Alergjitë e lëkurës mund të jenë shumë shqetësuese dhe të shkaktojnë simptoma irrituese. Fatkeqësisht, mund të duhet pak kohë për të kuptuar se cilët faktorë po ndikojnë në alergjitë e lëkurës suaj dhe çfarë duhet të bëni për të marrë nën kontroll gjendjen tuaj.

Sidoqoftë, të kuptuarit e këtyre bazave për alergjitë e lëkurës mund t’ju ndihmojë të identifikoni saktë fajtorin më të mundshëm dhe të përcaktoni planin e duhur të trajtimit së bashku me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.