Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Kanceri i Lëkurës: Informacion, keshilla, rreziqet & trajtimi. 

Tabela e kontentit

Gati një në pesë njerëz zhvillojnë kancer të lëkurës dikur në jetën e tyre. Pothuajse të gjitha llojet e kancerit të lëkurës mund të kurohen nëse zbulohen dhe trajtohen herët. Trajtimet përfshijnë ekscision, krioterapi, kirurgji Mohs, kimioterapi dhe rrezatim. Kontrolloni lëkurën tuaj për çdo ndryshim në madhësi, formë ose ngjyrë të tumorit të lëkurës. Vizitoni dermatologun tuaj një herë në vit për një kontroll profesional të lëkurës.

Çfarë është Kanceri i Lëkurës?

Kanceri i lëkurës ndodh kur qelizat e lëkurës rriten dhe shumohen në mënyrë të pakontrolluar dhe të parregullt.

Normalisht, qelizat e reja të lëkurës formohen kur qelizat plaken dhe vdesin ose kur ato dëmtohen. Kur ky proces nuk funksionon siç duhet, rezulton një rritje e shpejtë e qelizave (disa prej të cilave mund të jenë qeliza jonormale). Ky koleksion qelizash mund të jetë jo kanceroz (beninje), të cilat nuk përhapen ose shkaktojnë dëm, ose kancerogjene, të cilat mund të përhapen në indet e afërta ose zona të tjera në trupin tuaj nëse nuk kapen dhe trajtohen herët.

Kanceri i lëkurës shkaktohet shpesh nga ekspozimi ndaj dritës ultravjollcë (UV) nga dielli.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të kancerit të lëkurës:

 • Karcinoma e qelizave bazale.
 • Karcinoma me qeliza skuamoze.
 • Melanoma.

Karcinoma e qelizave bazale dhe karcinoma e qelizave skuamoze janë llojet më të zakonshme të kancerit të lëkurës dhe nganjëherë quhen “kanceri i lëkurës jo melanoma”.

Melanoma nuk është aq e zakonshme sa karcinoma me qeliza bazale ose skuamoze, por është forma më e rrezikshme e kancerit të lëkurës. Nëse nuk trajtohet ose kapet në një fazë të vonë, melanomat kanë më shumë gjasa të përhapen në organet përtej lëkurës, duke i bërë ato të vështira për t’u trajtuar dhe potencialisht të kufizuara për jetën.

Për fat të mirë, nëse kanceri i lëkurës identifikohet dhe trajtohet herët, shumica e llojeve të tij shërohen. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të merrni disa masa mbrojtëse dhe të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse mendoni se keni ndonjë shenjë të kancerit të lëkurës.

Sa i Zakonshëm është Kanceri i Lëkurës?

Kanceri i lëkurës është kanceri më i zakonshëm i diagnostikuar.

Fakte të tjera të kancerit të lëkurës janë:

 • Rreth 20% njerëzve zhvillojnë kancer të lëkurës dikur në jetën e tyre.
 • Përafërsisht 9,500 njerëz diagnostikohen me kancer të lëkurës çdo ditë.
 • Të kalosh pesë ose më shumë djegie nga dielli në jetën tënde dyfishon mundësinë e zhvillimit të melanomës. Lajmi i mirë është se shkalla e mbijetesës pesëvjeçare është 99% nëse kapet dhe trajtohet herët.
 • Personat e bardhë jo-hispanikë kanë një shkallë pothuajse 30 herë më të lartë të kancerit të lëkurës sesa personat e zinj johispanikë ose aziatikë / ishullorë të Paqësorit.
 • Kanceri i lëkurës tek njerëzit me lëkurë me ngjyrë shpesh diagnostikohet në fazat e mëvonshme kur është më e vështirë për t’u trajtuar. Rreth 25% e rasteve të melanomës tek afrikano-amerikanët diagnostikohen kur kanceri është përhapur në nyjet limfatike që ndodhen aty pranë.

Kush është më shumë Rrezik për të Pasur Kancer të Lëkurës?

Edhe pse çdokush mund të zhvillojë kancer të lëkurës, ju jeni në rrezik të shtuar nëse:

 • Kaloni një kohë të konsiderueshme duke punuar ose duke luajtur në diell.
 • Digjeni lehtësisht nga dielli; keni një historik djegie nga dielli.
 • Jetoni në një klimë me diell ose me nxhehtësi të lartë.
 • Keni sy me ngjyrë të çelur, flokë bjonde ose të kuqe dhe lëkurë me ngjyrë të hapur ose me njolla.
 • Keni shumë nishane në formë të çrregullt.
 • Keni keratozë aktinike (rritje parakanceroze të lëkurës që janë të ashpra, me luspa, njolla rozë të errët në kafe).
 • Keni një historik familjar të kancerit të lëkurës.
 • Keni bërë një transplant organi.
 • Merrni medikamente që sforcojnë ose dobësojnë sistemin tuaj imunitar.
 • Jeni ekspozuar ndaj terapisë me rreze ultravjollcë për trajtimin e sëmundjeve të lëkurës si ekzema ose psoriasis.

Ku Zhvillohet Kanceri i Lëkurës?

Kanceri i lëkurës shihet më së shpeshti në zonat e ekspozuara ndaj diellit të lëkurës tuaj – fytyrën tuaj (përfshirë buzët), veshët, qafën, krahët, gjoksin, pjesën e sipërme të shpinës, duart dhe këmbët. 

Megjithatë, kanceri i lëkurës mund të zhvillohet edhe në zona më pak të ekspozuara ndaj diellit dhe më të fshehura të lëkurës, duke përfshirë midis gishtërinjve, poshtë thonjve, në pëllëmbët e duarve, shputat e këmbëve dhe në zonën gjenitale.

Ku Zhvillohet Kanceri i Lëkurës Brenda Shtresave të Lëkurës?

Aty ku zhvillohet kanceri i lëkurës – konkretisht, në cilat qeliza të lëkurës – lidhet me llojet dhe emrat e kancerit të lëkurës.

Shumica e llojeve të kancerit të lëkurës fillojnë në epidermë, në shtresën e sipërme të lëkurës tuaj. Epiderma përmban tre lloje kryesore të qelizave:

 • Qelizat skuamoze: Këto janë qeliza të sheshta në pjesën e jashtme të epidermës. Ato shpërndahen vazhdimisht ndërsa formohen qeliza të reja. Kanceri i lëkurës që mund të formohet në këto qeliza quhet karcinoma skuamoze.
 • Qelizat bazale: Këto qeliza shtrihen nën qelizat skuamoze. Ato ndahen, shumohen dhe përfundimisht bëhen më të sheshta dhe lëvizin lart në epidermë për t’u bërë qeliza të reja skuamoze, duke zëvendësuar qelizat skuamoze të vdekura që janë hequr. Kanceri i lëkurës që fillon në qelizat bazale quhet karcinoma e qelizave bazale.
 • Melanocitet: Këto qeliza prodhojnë melaninën, pigmentin kafe që i jep lëkurës ngjyrën e saj dhe mbron lëkurën tuaj kundër disa prej rrezeve të dëmshme UV të diellit. Kanceri i lëkurës që fillon në melanocitet quhet melanoma.

Prek Kanceri i Lëkurës Njerëzit që kanë Lëkurë me Ngjyrë?

Njerëzit e të gjitha toneve të lëkurës mund të zhvillojnë kancer të lëkurës. Nëse jeni një person me ngjyrë, mund të keni më pak gjasa të prekeni nga kanceri i lëkurës, sepse keni më shumë pigment kafe, melaninë, në lëkurën tuaj.

Edhe pse më pak i përhapur se tek njerëzit me lëkurë me ngjyrë, kur kanceri i lëkurës zhvillohet te njerëzit me ngjyrë, shpesh zbulohet vonë dhe ka një prognozë më të keqe. Nëse jeni hispanik, incidenca e melanomës rritet me 20% në dy dekadat e fundit. Nëse jeni me ngjyrë dhe keni melanoma, shkalla juaj e mbijetesës pesëvjeçare është 25% më e ulët se ajo e njerëzve të bardhë (67% kundrejt 92%). Një pjesë e arsyes mund të jetë se ajo zhvillohet në zona më pak tipike dhe më pak të ekspozuara ndaj diellit (zhvillohet kryesisht në pëllëmbët e duarve ose shputat e këmbëve) dhe shpesh është në fazën e vonë kur diagnostikohet.

Çfarë Shkakton Kancer të Lëkurës?

Shkaku kryesor i kancerit të lëkurës është ekspozimi i tepërt ndaj dritës së diellit, veçanërisht kur rezulton me djegie nga dielli. Rrezet ultraviolet (UV) nga dielli dëmtojnë ADN-në në lëkurën tuaj, duke shkaktuar formimin e qelizave jonormale. Këto qeliza jonormale ndahen me shpejtësi në një mënyrë të çorganizuar, duke formuar një masë qelizash kanceroze.

Një tjetër shkak i kancerit të lëkurës është kontakti i shpeshtë i lëkurës me disa kimikate, si katrani dhe qymyri.

Shumë faktorë të tjerë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës. Shihni pyetjen, “Kush është më i rrezikuar nga kanceri i lëkurës?”

Si Diagnostikohet Kanceri i Lëkurës?

Së pari, dermatologu juaj mund t’ju pyesë nëse keni vënë re ndonjë ndryshim në ndonjë nishan ekzistues, njollë ose njolla të tjera të lëkurës ose nëse keni vënë re ndonjë rritje të re të lëkurës. Më pas, dermatologu juaj do të ekzaminojë të gjithë lëkurën tuaj, duke përfshirë lëkurën e kokës, veshët, pëllëmbët e duarve, shputat e këmbëve, midis gishtërinjve, rreth organeve gjenitale dhe midis vitheve.

Nëse një lezion i lëkurës është i dyshimtë, mund të kryhet një biopsi. Në një biopsi, një mostër e indit hiqet dhe dërgohet në një laborator për t’u ekzaminuar nën një mikroskop nga një patolog. Dermatologu juaj do t’ju tregojë nëse lezioni i lëkurës tuaj është kancer i lëkurës, çfarë lloji keni dhe do të diskutojë opsionet e trajtimit.

Si Trajtohet Kanceri i Lëkurës?

Trajtimi varet nga stadi i kancerit. Fazat e kancerit të lëkurës variojnë nga stadi 0 deri në stadin IV. Sa më i lartë numri, aq më shumë është përhapur kanceri.

Ndonjëherë vetëm një biopsi mund të heqë të gjithë indin e kancerit nëse kanceri është i vogël dhe i kufizuar vetëm në sipërfaqen e lëkurës tuaj. Trajtime të tjera të zakonshme të kancerit të lëkurës, të përdorura vetëm ose të kombinuara, përfshijnë:

Krioterapia

Krioterapia përdor nitrogjen të lëngshëm për të ngrirë kancerin e lëkurës. Qelizat e vdekura largohen pas trajtimit. Lezionet parakanceroze të lëkurës, të quajtur keratoza aktinike, dhe lloje të kancerit të tjera të vogla, të hershme dhe të kufizuara në shtresën e sipërme të lëkurës mund të trajtohen me këtë metodë.

Kirurgji ekscizionale

Ky operacion përfshin heqjen e tumorit dhe disa pjesëve të lëkurës së shëndetshme përreth, në mënyrë për t’u siguruar që i gjithë kanceri të jetë larguar.

Kirurgjia Mohs

Me këtë procedurë, së pari hiqet zona e dukshme dhe e ngritur e tumorit. Më pas kirurgu juaj përdor një bisturi për të hequr një shtresë të hollë të qelizave të kancerit të lëkurës. Shtresa ekzaminohet nën një mikroskop menjëherë pas heqjes. Shtresat shtesë të indeve vazhdojnë të hiqen, një shtresë në një kohë, derisa të mos shihen më qeliza kanceroze nën mikroskop.

Kirurgjia Mohs heq vetëm indet e sëmura, duke kursyer sa më shumë inde normale përreth. Më shpesh përdoret për të trajtuar kancerin e qelizave bazale dhe të qelizave skuamoze dhe pranë zonave të ndjeshme ose të rëndësishme kozmetike, të tilla si qepallat, veshët, buzët, balli, skalpi, gishtat ose zona gjenitale.

Kuretazhi dhe elektrodezikimi

Teknika përdor një mjetë me një skaj të mprehtë të lakuar për të hequr qelizat e kancerit ndërsa kalon duke gryer pjesën e brendshme nëpër tumor. Zona më pas trajtohet me një gjilpërë elektrike për të shkatërruar çdo qelizë kanceroze të mbetur. Kjo teknikë përdoret shpesh për llojet e kancerit të qelizave bazale dhe skuamoze dhe tumoret prekanceroze të lëkurës.

Kimioterapia dhe imunoterapia

Kimioterapia përdor medikamente për të vrarë qelizat e kancerit. Medikamentet antikancerogjene mund të aplikohen direkt në lëkurë (kimioterapia lokale) nëse kufizohen në shtresën e sipërme të lëkurës tuaj ose sigurohen përmes pilulave ose IV nëse kanceri është përhapur në pjesë të tjera të trupit tuaj. Imunoterapia përdor sistemin imunitar të trupit tuaj për të vrarë qelizat e kancerit.

Terapia me rrezatim

Terapia me rrezatim është një formë e trajtimit të kancerit që përdor rrezatimin (rrezet e forta të energjisë) për të vrarë qelizat e kancerit ose për t’i ruajtur ato nga rritja dhe ndarja.

Terapia fotodinamike

Në këtë terapi, lëkura juaj mbulohet me ilaçe dhe një dritë fluoreshente blu ose të kuqe dhe më pas aktivizon mjekimin. Terapia fotodinamike shkatërron qelizat prekanceroze duke i lënë të qetë qelizat normale.

A mund të Parandalohet Kanceri i Lëkurës?

Në shumicën e rasteve, kanceri i lëkurës mund të parandalohet. Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten është të shmangni rrezet e tepërta të diellit dhe djegiet nga dielli. Rrezet ultraviolet (UV) nga dielli dëmtojnë lëkurën tuaj dhe me kalimin e kohës kjo mund të çojë në kancer të lëkurës.

Mënyrat për të mbrojtur veten nga kanceri i lëkurës përfshijnë:

 • Përdorni krem kundër diellit me spektër të gjerë me faktor mbrojtës të lëkurës (SPF) 30 ose edhe më të lartë. Kremrat kundër diellit me spektër të gjerë mbrojnë nga rrezet UV-B dhe UV-A. Aplikoni kremin kundër diellit 30 minuta para se të dilni jashtë. Përdorni krem kundër diellit çdo ditë, edhe në ditët me re dhe gjatë muajve të dimrit.
 • Vishni kapele me mbajtëse të gjera për të mbrojtur fytyrën dhe veshët.
 • Vishni këmisha dhe pantallona me mëngë të gjata për të mbrojtur krahët dhe këmbët. Kërkoni veshje me një etiketë të faktorit mbrojtës ultravjollcë për mbrojtje shtesë.
 • Vishni syze dielli për të mbrojtur sytë tuaj. Kërkoni syze që bllokojnë rrezet UV-B dhe UV-A.
 • Përdorni një zbutës buzësh me krem kundër diellit.
 • Shmangni diellin ndërmjet orës 10:00 dhe 16:00.
 • Shmangni shazllonet. Nëse dëshironi një pamje të nxirë, përdorni një produkt për nxirje me spërkatje.
 • Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose farmacistin nëse ndonjë nga medikamentet që merrni e bën lëkurën tuaj më të ndjeshme ndaj dritës së diellit. Disa medikamente të njohura se e bëjnë lëkurën tuaj më të ndjeshme ndaj diellit përfshijnë antibiotikët tetraciklin dhe fluorokinolone, antibiotikët triciklikë, agjenti antifungal griseofulvin dhe barnat e statinave për uljen e kolesterolit.
 • Kontrolloni të gjithë lëkurën në trupin dhe kokën tuaj për çdo ndryshim në madhësi, formë ose ngjyrë të rritjeve të lëkurës ose zhvillim të njollave të reja të lëkurës. Mos harroni të kontrolloni lëkurën e kokës, veshët, pëllëmbët e duarve, shputat e këmbëve, midis gishtërinjve, zonën gjenitale dhe mes të pasmeve. Përdorni pasqyra dhe madje bëni fotografi për të ndihmuar në identifikimin e ndryshimeve në lëkurën tuaj me kalimin e kohës. Lini një takim me dermatologun tuaj nëse vëreni ndonjë ndryshim në një nishan ose njollë tjetër të lëkurës.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.