Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Analiza Creatinemi për funksionimin e veshkave

Tabela e kontentit

Analiza Creatinemi pe veshkat

Kreatinina është një nënprodukt i një përbërjeje kimike të quajtur kreatinë, e cila ndihmon muskujt të marrin energjinë që u nevojitet. Si një produkt i mbeturinave, kreatinina filtrohet nga gjaku nga veshkat dhe hiqet nga trupi në urinë.

Një test i kreatininës mat sasinë e këtij kimikati në gjak ose në urinë. Nivelet e kreatininës mund të japin një tregues se sa mirë funksionojnë veshkat. Mund të matet vetëm ose si pjesë e një paneli analizash që përfshijnë komponime të tjera që gjenden në urinë ose gjak.

Analiza Creatinemi per funksionimin e veshkave

Rreth Analizës

Qëllimi i analizës

Përdorimi kryesor i një analize të kreatininës është për të kuptuar më mirë se sa mirë funksionojnë veshkat. Një matje e kreatininës mund të përdoret për shqyrtimin, diagnostikimin dhe/ose monitorimin e problemeve të veshkave.

Screening po përpiqet të identifikojë problemet shëndetësore përpara se të ketë ndonjë shenjë ose simptomë. Nëse jeni në rrezik më të lartë të problemeve me veshkat, një analizë kreatinine mund të përdoret për të provuar të zbuloni një problem herët.

Diagnoza përfshin testimin për të përcaktuar shkakun themelor pasi janë zhvilluar shenjat dhe/ose simptomat. Kreatinina mund të matet për të ndihmuar në diagnostikimin e simptomave që mund të shoqërohen me probleme të veshkave, të tilla si ënjtja në këmbë, ndryshimet urinare, humbja e oreksit dhe lodhja. Një matje e kreatininës mund të përfshihet gjithashtu në një panel analizash për simptoma më të përgjithshme ose kur ju vlerësoni në dhomën e urgjencës.

Monitorimi është mënyra se si mjekët ndjekin gjendjen tuaj me kalimin e kohës. Nëse keni sëmundje të veshkave, një analizë i kreatininës mund të shpjegojë se si mund të përparojë sëmundja. Analizat e funksionit të veshkave mund të përdoren gjithashtu për të vëzhguar efektet anësore të mundshme kur ju keni përshkruar medikamente që mund të ndikojnë në veshka.

Në shumë raste, shqyrtimi, diagnoza dhe monitorimi i problemeve të veshkave përfshijnë më shumë sesa thjesht matje të kreatininës. Për shembull, kreatinina mund të testohet për të llogaritur shkallën e vlerësuar të filtrimit glomerular (eGFR), e cila vlerëson se sa efektivisht veshkat filtrojnë gjakun.

Çfarë mat analiza?

Një analizë e kreatininës mat sasinë totale të substancës në gjak ose urinë. Kreatinina është një nënprodukt i mbeturinave të metabolizmit normal të kreatinës, një përbërës që u siguron muskujve të trupit energjinë që u nevojitet. Në këtë proces, një pjesë e kreatinës zbërthehet në kreatininë.

Për të pastruar këtë produkt të mbeturinave nga trupi, veshkat filtrojnë kreatininën nga gjaku dhe lehtësojnë largimin e saj nga trupi në urinë.

Një analizë e kreatininës në serum mat sasinë e kreatininës në një mostër gjaku. Dhe një analizë e kreatininës së urinës mat sasinë totale të kreatininës në të gjithë urinën e prodhuar gjatë një periudhe 24-orëshe. Këto dy vlera mund të krahasohen gjithashtu në një analizë të pastrimit të kreatininës.

Kreatinina mund të matet si pjesë e analizave të tjera. Për shembull, mund të përfshihet si pjesë e një paneli metabolik bazë (BMP) ose i panelit metabolik gjithëpërfshirës (CMP). Këto analiza ndihmojnë në vlerësimin e përdorimit të energjisë së trupit, niveleve të elektroliteve dhe funksionit të veshkave.

Konsulta me mjekun per kryerjen e analizës Creatinemi

Kur duhet ta bëj këtë analizë?

Një analizë kreatinine shpesh përshkruhet kur shenjat tuaja aktive, simptomat ose historia e përgjithshme shëndetësore pasqyrojnë një rrezik të lartë të problemeve të veshkave.

Nëse keni simptoma që mund të shkaktohen nga një problem themelor që prek veshkat tuaja, një analizë e kreatininës mund të jetë pjesë e procesit diagnostik.

Por nëse nuk keni simptoma, mjeku juaj mund të sugjerojë një analizë kreatinine për të kontrolluar problemet e veshkave nëse keni një rrezik në rritje të sëmundjes së veshkave. Disa faktorë rreziku për sëmundjen e veshkave përfshijnë:

 • Diabetin
 • Një histori familjare e problemeve të veshkave
 • Presionin e lartë i gjakut

Nëse merrni një medikament që ka potencialin të ndikojë në funksionin e veshkave, mund të kryeni analiza periodike të kreatininës për të kontrolluar këtë efekt anësor.

Së pari duhet të kryhet një analizë kreatinine për të vlerësuar funksionin e veshkave nëse planifikoni të bëni një procedurë imazherike CT (tomografie të kompjuterizuar) me kontrast intravenoz.

Analizimi i kreatininës gjithashtu mund të monitorojë shëndetin e veshkave nëse keni pasur një analizë jonormale të funksionit të veshkave më parë ose jeni diagnostikuar tashmë me sëmundje të veshkave.

Një matje e kreatininës mund të merret si pjesë e një BMP ose CMP gjatë një kontrolli të rregullt shëndetësor. Megjithëse ka pak prova që tregojnë përfitimet e këtij lloj kontrolli te njerëzit ndryshe të shëndetshëm, disa mjekë i përshkruajnë këto panele gjatë kujdesit rutinë të pacientit.

Gjetja e një analize të kreatininës

Si mund të bëj një analizë kreatinine?

Analizat e kreatininës zakonisht urdhërohen nga një mjek. Një mostër gjaku e marrë nga një venë në krahun tuaj në një zyrë mjekësore ose spital përdoret për një test gjaku të kreatininës. Ju përdorni kontejnerë të veçantë për të mbledhur urinën tuaj gjatë 24 orëve për një analizë të kreatininës së urinës.

Sa kushton analiza?

Disa faktorë të ndryshëm mund të ndryshojnë koston e pritshme të një analize të kreatininës, duke përfshirë:

 • Nëse analiza përdor një mostër gjaku ose urine
 • Nëse analiza mat kreatininën vetëm ose me substanca të tjera
 • Aty ku bëhet testimi

Kostoja totale mund të përfshijë tarifa të veçanta për vizitat në zyrë, tarifat e flebotomisë ose analizat laboratorike.

Kryerja e një analize të kreatininës

Kreatinina mund të matet si në gjak ashtu edhe në urinë. Analizat e gjakut zakonisht bëhen në një zyrë mjekësore ose spital dhe përfshijnë një procedurë rutinë për të tërhequr një mostër gjaku nga një venë në krahun tuaj.

Për një test të urinës, ju jepen kontejnerë ose qese për të mbledhur të gjithë urinën që prodhoni gjatë një periudhe 24-orëshe. Nëse nuk jeni në spital, kjo kërkon mbledhjen e mostrës në shtëpi që sillet në laborator.

Edhe pse më pak e zakonshme, disa komplete testesh në shtëpi janë të disponueshme për të testuar kreatininën në gjak ose urinë pa pasur nevojë të shkoni në zyrën e mjekut ose në laborator.

Para analizës

Për një analizë të kreatininës së gjakut ose urinës, është e rëndësishme të ndiqni çdo udhëzim para analizës të dhënë nga mjeku juaj.

Nëse jeni duke u testuar vetëm për kreatininën, zakonisht nuk keni nevojë të agjëroni paraprakisht.

Sidoqoftë, mund t’ju duhet të shmangni ngrënien e mishit për rreth 24 orë para analizës, sepse kjo mund të ndikojë në nivelin tuaj të kreatininës. Nëse kreatinina po testohet në një panel, mund t’ju thuhet të agjëroni për tetë deri në 12 orë përpara analizës.

Disa medikamente dhe suplemente mund të ndryshojnë nivelet e kreatininës, kështu që mjeku juaj mund të rregullojë orarin tuaj të mjekimit përpara një analize të kreatininës. Rishikoni të gjitha recetat, barnat pa recetë dhe shtesat dietike që merrni me mjekun tuaj përpara se të bëni një analizë kreatinine.

Për një mbledhje të urinës 24-orëshe, rishikoni nga afër udhëzimet me mjekun ose infermieren tuaj. Ndërsa ky koleksion mund të jetë i papërshtatshëm, marrja e saktë e mostrave të urinës gjatë kësaj periudhe të plotë është e rëndësishme për të marrë rezultate të sakta.

Për analizat e gjakut në shtëpi, shikoni me kujdes udhëzimet e përfshira dhe kaloni çdo hap të përgatitjeve të kërkuara të analizës.

Kryerja e analizes Creatinemi ne Spitalin Continental

Gjatë testimit

Nëse keni një analizë të kreatininës në gjak, do t’ju merret një mostër gjaku nga krahu. Për të rritur rrjedhjen e gjakut në venat tuaja, infermierja ose tekniku do të lidhin një llastik rreth pjesës së sipërme të krahut tuaj. Ata do të përdorin një pecetë antiseptike për të pastruar lëkurën pranë një vene dhe për të futur një gjilpërë në venë.

Kjo lloj analize gjaku zakonisht përfundon brenda pak minutash. Ndërsa mund të ketë një pickim ose dhimbje, zakonisht largohet shpejt.

Për një analizë të kreatininës në urinë, do t’ju duhet të mbledhni të gjithë urinën që prodhoni gjatë një periudhe 24-orëshe. Në ditën e parë të analizës, zakonisht zgjoheni dhe urinoni në tualet. Pas kësaj, ju mblidhni të gjithë urinën tuaj atë ditë dhe urinimin e parë në mëngjesin e ditës tjetër. Ju gjithashtu mund t’ju duhet të mbani shënime për oraret e ditës kur urinoni.

Nëse jeni duke kryer një test gjaku në shtëpi, do të merrni një pikë gjaku nga maja e gishtit tuaj duke përdorur një gjilpërë shumë të vogël të përfshirë në kompletin e analizës. Ju e vendosni atë pikë gjaku në një shirit letre testuese dhe më pas e paketoni mostrën për t’u dërguar me postë në një laborator.

Pas analizës

Pas një testi gjaku të kreatininës, një fashë do të vendoset mbi vendin e shpimit për të ndaluar gjakderdhjen. Në këtë pikë, mund t’i riktheheni aktiviteteve normale. Disa dhimbje ose mavijosje janë të mundshme, por zakonisht nuk zgjasin shumë.

Pasi të keni përfunduar një grumbullim 24-orësh të urinës për një analizë të kreatininës, nuk duhet të keni asnjë efekt anësor ose kufizim tjetër.

Për një test gjaku të bërë në shtëpi me një shpim gishti, zakonisht nuk do të keni dhimbje të qëndrueshme ose probleme të tjera. Një fashë mund të përdoret në majë të gishtit nëse vazhdon të rrjedh gjak pasi të keni përfunduar testin.

Rezultatet e analizës të kreatininës

Marrja e rezultateve të analizës

Rezultatet ose nga një analizë e kreatininës në gjak ose në urinë janë përgjithësisht të disponueshme brenda disa ditësh pune pas kryerjes së analizës. Ju mund të merrni një telefonatë ose e-mail nga mjeku juaj në lidhje me rezultatet, ose një raport testi me postë ose në internet.

Për kompletet e testimit në shtëpi që kërkojnë dërgimin e mostrës tuaj të gjakut në laborator, mund të duhen disa ditë shtesë që rezultatet të bëhen të disponueshme. Me këto teste, ju normalisht aksesoni raportin e analizës përmes një aplikacioni ose website për smartphone.

Analiza Creatinemi per crregullimet e veshkave

Interpretimi i rezultateve të analizës

Analizat e kreatininës zakonisht përdoren për të vlerësuar funksionin e veshkave. Në rrethana normale, nivelet e kreatininës janë të qëndrueshme, duke reflektuar aktivitetin tipik të muskujve dhe filtrimin dhe largimin e kreatininës nga qarkullimi i gjakut.

Nuk ka asnjë gamë të vetme referimi për të gjitha analizat e kreatininës ose për të gjithë njerëzit. Matjet mund të ndryshojnë ndërmjet laboratorëve, prandaj është e rëndësishme të shikoni me kujdes raportin tuaj të analizës për të parë gamën e listuar të referencës për laboratorin që kreu testin tuaj.

Gama e referencës së kreatininës varet gjithashtu nëse matet në gjak ose në urinë. Bordi i Mjekësisë së Brendshme rendit intervalet e mëposhtme të referencës për kreatininën në gjak dhe urinë:

 • Gjaku: 0,7 deri në 1,3 miligramë për decilitër (mg/dL) për meshkujt dhe 0,5 deri në 1,1 mg/dL për femrat.
 • Urina: 15-25 miligramë për kilogram të peshës trupore (mg/kg) në 24 orë.

Kur nivelet e kreatininës rriten në nivele jonormale, mund të jetë një tregues se veshkat nuk po filtrojnë siç duhet gjakun. Niveli i kreatininës mund të përdoret për të llogaritur eGFR-në tuaj, i cili vlerëson funksionin e filtrimit të veshkave.

Rritja e kreatininës gjithashtu mund të lidhet me dehidratimin, sëmundjet që shkaktojnë probleme të muskujve dhe disa komplikime gjatë shtatzënisë.

Nëse nivelet e kreatininës janë më të ulëta se sa pritej, mund të jetë një shenjë e kequshqyerjes ose kushteve që provokojnë humbjen e masës muskulore.

Një nivel normal i kreatininës nuk garanton shëndetin e veshkave. Dëmtimi i moderuar i veshkave mund të mos shkaktojë rritje të kreatininës në nivele jonormale, kështu që analizat e kreatininës mund të mos identifikojnë disa raste të sëmundjes së hershme të veshkave.

Një numër faktorësh individualë, si mosha, dieta dhe masa e muskujve, mund të ndikojnë në nivelet e kreatininës, prandaj është e rëndësishme të mbani mend se analiza juaj duhet të interpretohet me ndihmën e mjekut tuaj në kontekstin e situatës tuaj specifike. Ky interpretim do të varet gjithashtu nga arsyeja pse u urdhërua testi dhe nëse keni ndonjë simptomë. 

Ndonjëherë një mjek mund të preferojë përdorimin e një testi të ndryshëm (siç është cistatina C) për të vlerësuar funksionin e veshkave të një pacienti të caktuar.

Kur kreatinina matet në testet e panelit, ajo mund të interpretohet në lidhje me gjetjet e tjera të analizës. Për shembull, sasia e kreatininës në raport me azotin e uresë në gjak (BUN), një tjetër produkt mbeturinash, mund të ofrojë informacion të dobishëm për mjekun në lidhje me shkakun e problemeve të veshkave.

Çfarë mund të presësh?

Për një test të kreatininës në serum, një anëtar i ekipit tuaj të kujdesit shëndetësor merr një mostër gjaku duke fut një gjilpërë në një venë në krahun tuaj.

Për një test të urinës, do t’ju duhet të siguroni një mostër të vetme në klinikë ose të mblidhni mostra në shtëpi për 24 orë dhe t’i ktheni ato në klinikë.

Rezultatet

Rezultatet nga kreatinina në gjak ose urinë maten dhe interpretohen në shumë mënyra, duke përfshirë sa vijon:

Analiza Creatinemi per problemet me veshkat

Niveli i kreatininës në serum

Kreatinina zakonisht hyn në qarkullimin e gjakut dhe filtrohet nga qarkullimi i gjakut me një ritëm përgjithësisht konstant. Sasia e kreatininës në gjakun tuaj duhet të jetë relativisht e qëndrueshme. Një nivel i rritur i kreatininës mund të jetë një shenjë e funksionit të dobët të veshkave.

Kreatinina në serum raportohet si miligramë kreatininë në një decilitër gjaku (mg/dL) ose mikromole kreatininë në një litër gjaku (mikromole/L). Gama tipike për kreatininën në serum është:

 • Për meshkujt e rritur, 0,74 deri në 1,35 mg/dL (65,4 deri në 119,3 mikromole/L)
 • Për gratë e rritura, 0,59 deri në 1,04 mg/dL (52,2 deri në 91,9 mikromole/L)

Shkalla e filtrimit glomerular (GFR)

Matja e kreatininës në serum mund të përdoret gjithashtu për të vlerësuar se sa shpejt veshkat filtrojnë gjakun (shkalla e filtrimit glomerular). Për shkak të ndryshueshmërisë së kreatininës në serum nga një person në tjetrin, GFR mund të sigurojë një lexim më të saktë të funksionit të veshkave.

Formula për llogaritjen e GFR merr parasysh numrin e kreatininës në serum dhe faktorë të tjerë, si mosha dhe gjinia. Një rezultat GFR nën 60 sugjeron sëmundje të veshkave. Gama e rezultateve nën 60 mund të përdoret për të monitoruar trajtimin dhe përparimin e sëmundjes.

Pastrimi i kreatininës

Pastrimi i kreatininës është një masë që tregon se sa mirë veshkat e filtrojnë kreatininën nga qarkullimi i gjakut për ta nxjerrë në urinë.

Pastrimi i kreatininës zakonisht përcaktohet nga një matje e kreatininës në një mostër të urinës 24-orëshe dhe nga një kampion serumi i marrë gjatë së njëjtës periudhë kohore. Megjithatë, mund të përdoren periudha më të shkurtra kohore për mostrat e urinës. Koha e saktë dhe mbledhja e mostrës së urinës është e rëndësishme.

Pastrimi i kreatininës raportohet si mililitra kreatininë në minutë për sipërfaqen e trupit (mL/min/BSA). Gama tipike për meshkujt, nga 19 deri në 75 vjeç, është 77 deri në 160 mL/min/BSA.

Gama tipike, sipas moshës, për pastrimin e kreatininës tek gratë është si më poshtë:

 • 18 deri në 29 vjeç: 78 deri në 161 ml/min/BSA
 • 30 deri në 39 vjeç: 72 deri në 154 ml/min/BSA
 • 40 deri në 49 vjeç: 67 deri në 146 ml/min/BSA
 • 50 deri në 59 vjeç: 62 deri në 139 ml/min/BSA
 • 60 deri në 72 vjeç: 56- deri në 131 ml/min/BSA

Masat standarde nuk janë përcaktuar për të moshuarit.

Rezultatet më të ulëta se diapazoni tipik për grupmoshën tuaj mund të jenë shenjë e funksionit të dobët të veshkave ose kushteve që ndikojnë në qarkullimin e gjakut në veshkat tuaja.

Raporti albuminë/kreatininë

Një interpretim tjetër i numrit të kreatininës në urinë quhet raporti albuminë/kreatininë. Albumina është një proteinë në gjak. Veshkat e shëndetshme në përgjithësi nuk e filtrojnë atë nga gjaku, kështu që duhet të ketë pak ose aspak albuminë të gjetur në urinë.

Raporti albuminë/kreatininë përshkruan sasinë e albuminës në mostrën e urinës në krahasim me sasinë e kreatininës. Rezultatet raportohen si numri i miligramëve (mg) albuminë për çdo gram (g) kreatinine. Rezultatet që tregojnë një veshkë të shëndetshme janë:

 • Për meshkujt e rritur, më pak se 17 mg/g
 • Për gratë e rritura, më pak se 25 mg/g

Një rezultat më i lartë se zakonisht mund të jetë një shenjë e sëmundjes së veshkave. Në veçanti, rezultati mund të tregojë një ndërlikim të diabetit të quajtur nefropati diabetike, ose sëmundje diabetike të veshkave.

Mjeku juaj do të diskutojë me ju rezultatet e një testi të kreatininës dhe do t’ju ndihmojë të kuptoni se çfarë do të thotë informacioni për një diagnozë ose plan trajtimi.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.