Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Analiza e Eritrosedimentit: Çfarë tregojnë vlerat e larta?

Tabela e kontentit

Analiza e Eritrosedimentit

Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR) është një analizë gjaku që mund të tregojë nëse keni inflamacion në trupin tuaj. Inflamacioni është përgjigja e sistemit tuaj imunitar ndaj lëndimeve, infeksioneve dhe shumë llojeve të kushteve, duke përfshirë çrregullimet e sistemit imunitar, disa kancere dhe çrregullime të gjakut.

Eritrocitet janë qeliza të kuqe të gjakut. Për të bërë një analizë ESR, një mostër e gjakut tuaj dërgohet në një laborator. Një profesionist i kujdesit shëndetësor e vendos kampionin në një epruvetë të gjatë dhe të hollë dhe mat se sa shpejt qelizat e kuqe të gjakut vendosen ose zhyten në fund të tubit. Normalisht, qelizat e kuqe të gjakut fundosen ngadalë. Por inflamacioni i bën qelizat e kuqe të gjakut të ngjiten së bashku në grumbuj. Këto grupe qelizash janë më të rënda se qelizat e vetme, kështu që ato fundosen më shpejt.

Nëse një analizë ESR tregon se qelizat e kuqe të gjakut zhyten më shpejt se normalja, mund të nënkuptojë se keni një gjendje mjekësore që shkakton inflamacion. Shpejtësia e rezultatit të analizëit tuaj është një shenjë se sa inflamacion keni. Normat më të shpejta të ESR do të thotë nivele më të larta të inflamacionit. Por vetëm një analizë ESR nuk mund të diagnostikojë se cila gjendje po shkakton inflamacionin. Emra të tjerë: ESR, shpejtësia e sedimentimit të SED; Shkalla e sedimentimit Westergren.

Analiza e Eritrosedimentit ne Spitalin CONTINENTAL

Qëllimi i analizës

Qëllimi kryesor i një analize ESR është zbulimi i niveleve jonormale të inflamacionit në trup. Matja e ESR përdoret kryesisht për diagnostikimin dhe monitorimin e kushteve të ndryshme shëndetësore:

 • Diagnoza:

është procesi i gjetjes së shkakut të simptomave të një pacienti. Për shkak se shumë probleme shëndetësore mund të bëjnë që një analizë ESR të jetë jonormal, analizëi i vetëm nuk mund të diagnostikojë kushtet. Megjithatë, kur kombinohet me analizëe të tjera, një analizë ESR mund të ndihmojë në zbulimin e infeksioneve, sëmundjeve autoimune, çrregullimeve të gjakut, sëmundjeve të veshkave dhe shumë probleme të tjera shëndetësore.

 • Monitorimi:

është procesi i vlerësimit periodik të shëndetit të pacientit pas një diagnoze. Një analizë ESR mund të përdoret periodikisht për të parë se si ndryshojnë kushtet shëndetësore inflamatore me kalimin e kohës. Mund të ndihmojë gjithashtu në vlerësimin e përgjigjes së pacientit ndaj trajtimeve për çrregullime të caktuara.

Është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj për më shumë detaje rreth qëllimit specifik të analizëimit ESR në situatën tuaj.

Analiza e Eritrosedimentit per nivelin e inflamacionit ne trup

Pse më duhet një ESR?

Mjeku juaj mund të urdhërojë një ESR nëse keni simptoma të një gjendjeje që shkakton inflamacion. Simptomat tuaja do të varen nga gjendja që mund të keni, por ato mund të përfshijnë:

 • Dhimbje koke
 • Ethe të pashpjegueshme
 • Humbje peshe
 • Ngurtësi të kyçeve
 • Dhimbje në qafë ose në shpatull
 • Humbje të oreksit
 • Anemia

Kur duhet të bëj një analizë të sedimentimit të eritrociteve?

Një analizë ESR mund të jetë i përshtatshëm nëse keni simptoma të pashpjegueshme si ethe, dhimbje muskujsh ose kyçesh ose probleme të tjera pa një shkak të qartë. Në këto situata, një ESR zakonisht kombinohet me analizëe të tjera, të tilla si një numërim i plotë i gjakut, panel gjithëpërfshirës metabolik dhe analizëe të artritit, për të vlerësuar shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe për të kërkuar shenja të problemeve specifike shëndetësore.

Mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu një analizë ESR për të ndihmuar në gjurmimin e shëndetit tuaj nëse më parë jeni diagnostikuar ose keni marrë trajtim për infeksione, sëmundje autoimune ose kushte të tjera shëndetësore inflamatore.

Si mund të kryej një analizë?

Një analizë ESR kërkon një mostër gjaku dhe zakonisht kryhet në zyrën e mjekut, objektin e kujdesit urgjent ose spital. Testi zakonisht duhet të urdhërohet nga një mjek. Personi që kryen analizëin do të jetë ose një flebotomist i cili është trajnuar për të nxjerrë gjak ose një profesionist tjetër i kujdesit shëndetësor.

Çfarë ndodh gjatë një ESR?

Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë një mostër gjaku nga një venë në krahun tuaj, duke përdorur një gjilpërë të vogël. Pas futjes së gjilpërës, një sasi e vogël gjaku do të mblidhet në një epruvetë ose shishkë. Mund të ndjeni pak pickim kur gjilpëra hyn ose del. Kjo zakonisht zgjat më pak se pesë minuta.

A do të më duhet të bëj ndonjë gjë për t’u përgatitur për një ESR?

Ju nuk keni nevojë për ndonjë përgatitje të veçantë për këtë analizë. Por nëse mjeku juaj urdhëron analiza të tjera në mostrën tuaj të gjakut, mund t’ju duhet të agjëroni (mos hani ose pini) për disa orë para analizëit. Mjeku juaj do t’ju njoftojë nëse ka ndonjë udhëzim të veçantë për t’u ndjekur.

A ka ndonjë rrezik për analizën?

Ka shumë pak rrezik për të pasur një ESR. Mund të keni dhimbje të lehta ose mavijosje në vendin ku është vendosur gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Analiza gjakut per vlerat e eritrosedimentit

Çfarë nënkuptojnë rezultatet?

Mjeku juaj do të përdorë rezultatet e analizës suaj ESR së bashku me historinë tuaj mjekësore, simptomat dhe rezultatet e tjera të analizës për të bërë një diagnozë. Vetëm një analizë ESR nuk mund të diagnostikojë kushtet që shkaktojnë inflamacion.

Një rezultat i lartë i analizëit ESR mund të jetë nga një gjendje që shkakton inflamacion, të tilla si:

 • Arteriti
 • Artriti
 • Vaskuliti sistemik
 • Polimialgjia reumatike
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve
 • Sëmundja e veshkave
 • Infeksioni
 • Artriti reumatoid dhe sëmundje të tjera autoimune
 • Sëmundjet e zemrës
 • Disa lloje të kancerit

Një rezultat i ulët i analizëit ESR do të thotë që qelizat e kuqe të gjakut zhyten më ngadalë se normalisht. Kjo mund të shkaktohet nga kushte të tilla si:

 • Një çrregullim gjaku, si p.sh.
  • Policitemia
  • Sëmundja e qelizave drapër (SCD)
  • Leukocitoza, një numër shumë i lartë i qelizave të bardha të gjakut (WBC)
 • Infrakt
 • Disa probleme të veshkave dhe mëlçisë

Nëse rezultatet tuaja ESR nuk janë normale, kjo nuk do të thotë gjithmonë se keni një gjendje mjekësore që ka nevojë për trajtim. Shtatzënia, një cikël menstrual, plakja, mbipesha, pirja e rregullt e alkoolit dhe stërvitja mund të ndikojnë në rezultatet e ESR. Disa ilaçe dhe suplemente mund të ndikojnë gjithashtu në rezultatet tuaja, prandaj sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për çdo ilaç ose suplement që po merrni.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di për ESR?

Për shkak se një ESR nuk mund të diagnostikojë një sëmundje specifike, mjeku juaj mund të urdhërojë analiza të tjera në të njëjtën kohë. Gjithashtu, është e mundur që të keni një gjendje që shkakton inflamacion dhe ende të keni një rezultat normal ESR. Një analizë i proteinës C-reaktive (CRP) zakonisht bëhet me një ESR për të dhënë më shumë informacion.

Sa kushton analiza?

Çmimi i një analizës ESR ndryshon në bazë të vendit ku e keni bërë analizën dhe nëse keni sigurim shëndetësor. Kostoja e analizës mund të rritet nëse keni analiza të tjera të kryera së bashku me një ESR.

Nëse dëshironi të dini më shumë për koston e procedurës dhe sa mbulon sigurimi juaj, kontaktoni kompaninë tuaj të sigurimit. Nëse nuk keni asnjë lloj sigurimi shëndetësor, mund të pyesni institucionin e analizëimit për çdo program të disponueshëm të ndihmës financiare për të pasiguruarit.

Kryerja e analizes se eritrosedimentit ne Spitalin Continental

Kryerja e një analizës për sedimentimin e eritrociteve

Testi ESR kryhet me një mostër gjaku që merret nga një venë në krahun tuaj. Procesi i marrjes së gjakut zakonisht kryhet në një zyrë mjekësore, vend analizëimi laboratorik ose spital.

Para analizës

Nuk kërkohet përgatitje e veçantë për një analizë ESR. Para analizës, sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për çdo ilaç ose suplement që merrni, sepse disa medikamente mund të ndikojnë në rezultatet tuaja.

Gjatë analizës

Marrja e gjakut për një analizë ESR zakonisht merr vetëm disa minuta për t’u kryer.

Profesionisti shëndetësor që do të marrë mostrën tuaj të gjakut do të fillojë duke përdorur një pecetë me alkool për të pastruar një zonë të vogël të lëkurës tuaj pranë një vene. Një gjilpërë më pas do të futet në venë dhe gjaku do të tërhiqet në një tub të bashkangjitur. Pasi të jetë nxjerrë gjak i mjaftueshëm, gjilpëra hiqet.

Mund të ketë disa dhimbje, të tilla si një pickim, kur gjilpëra shpon lëkurën dhe hiqet nga krahu juaj.

Pas analizës

Shumica e njerëzve nuk kanë ndonjë reagim negativ ndaj një analizëi ESR, por mund të keni disa mavijosje rreth vendit të shpimit. Nuk ka kufizime të aktivitetit pas analizëit, por kontaktoni mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë shenjë infeksioni si skuqje, ënjtje ose dhimbje të vazhdueshme.

Marrja e rezultateve të analizës

Një analizë ESR zakonisht kryhet brenda disa orësh pasi të merret gjaku juaj dhe RBC-të në epruvetë monitorohen për një orë për të përcaktuar ESR.

Pasi të jenë të disponueshme rezultatet, mund të merrni një raport analizimi me postë ose në mënyrë elektronike. Mjeku juaj gjithashtu mund t’ju kontaktojë për të diskutuar rezultatet e analizëit tuaj ESR.

Nëse së bashku me analizëin ESR po kryhen analizëe të shumta, mjeku juaj mund të presë që të gjitha rezultatet të jenë të disponueshme përpara se të diskutojë rezultatet me ju. Kjo u lejon atyre të interpretojnë së bashku rezultatet e analizëit.

Interpretimi i mjekut mbi analizat e eritrosedimentit

Interpretimi i rezultateve të analizës

ESR raportohet në milimetra në orë (mm/h) dhe pasqyron se sa shpejt bien RBC-të në kampionin tuaj drejt fundit të një provëz.

Nuk ka asnjë përkufizim universal të një ESR normale. Mosha, seksi dhe faktorë të tjerë mund të ndikojnë në ESR, kështu që nuk ka asnjë diapazon referimi për këtë analizë që vlen për të gjithë njerëzit.

Në vend të kësaj, rezultatet e analizës interpretohen bazuar në situatën e një individi. Kjo përfshin marrjen në konsideratë të simptomave të tyre dhe rezultateve të çdo analize tjetër që është kryer.

Nëse një ESR është anormalisht e lartë, do të thotë që RBC-të ranë më shpejt se sa pritej. Kjo zakonisht ndodh kur RBC-të kanë më shumë proteina brenda tyre, gjë që i bën ato të ngjiten së bashku.

Shumë kushte mund të shkaktojnë që një ESR të rritet. Më shpesh, një ESR e ngritur lidhet me gjendjet që shkaktojnë inflamacion, por mund të shkaktohet edhe nga probleme të tjera shëndetësore.

Shembuj të kushteve që mund të shkaktojnë një ESR anormalisht të lartë përfshijnë:

 • Infeksionet
 • Kushtet autoimune si lupusi dhe artriti reumatoid
 • Aneminë
 • Sëmundje të veshkave ose tiroides
 • Disa lloje të kancerit
 • Lëndim ose trauma të indeve

Është gjithashtu e mundur që ESR të jetë më e ulët se sa pritej. Kjo mund të shkaktohet nga kushte të tilla si:

 • Çrregullimet e RBC
 • Infrakt
 • Disa probleme me mëlçinë dhe veshkat

Është e rëndësishme të mbani mend se vetëm një analizë ESR nuk mund të diagnostikojë ndonjë sëmundje ose gjendje mjekësore. Duhet të përdoret së bashku me analizëe të tjera për të zbuluar dhe monitoruar problemet shëndetësore.

Një analizë ESR duhet gjithmonë të interpretohet nga një mjek i cili mund të shpjegojë rëndësinë e tij.

Kur shihni rezultatet e analizës me mjekun, pyetjet e mëposhtme mund të jenë të dobishme:

 • A zbuloi analiza ndonjë anomali?
 • Nëse po, çfarë lloj rezultati anormal u zbulua?
 • Cili është shpjegimi më i mundshëm për rezultatin tim të analizës?
 • Cilat analiza të tjera janë kryer së bashku me ESR?
 • A kam nevojë për ndonjë analizë vijuese?

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.