Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë tregon analiza e Tiroksinës (T4) për tiroiden?

Tabela e kontentit

Analiza e Tiroksinës (T4) për tiroiden

Një analizë T4 (tiroksinë) është një analizë gjaku që ndihmon në diagnostikimin e gjendjeve të tiroides. T4 është një hormon tiroide, dhe shumë ose shumë pak prej tij mund të tregojë një problem me tiroiden tuaj.

Çfarë është një analizë T4 (tiroksinë)?

Një analizë T4 (tiroksinë) ndihmon në diagnostikimin e gjendjeve të tiroides.

Tiroidja juaj është një gjendër e vogël në formë fluture e vendosur në pjesën e përparme të qafës së poshtme, mbi klavikulën tuaj. Është një pjesë e sistemit tuaj endokrin. Gjendra juaj tiroide prodhon dhe lëshon hormonet tiroide në gjakun tuaj, të cilat më pas udhëtojnë në organet tuaja për të ushtruar efektin e tyre.

Tiroksina, e njohur gjithashtu si T4, është lloji kryesor i hormonit që lëshon tiroidja juaj. Shumë ose shumë pak T4 mund të tregojë sëmundje të tiroides.

Mjekët do të analizojnë nivelet e T4 duke përdorur analizat e gjakut. Tiroksina (T4) vjen në dy forma:

 • T4 e lidhur: Kjo formë lidhet me proteinat, të cilat e pengojnë atë të hyjë në indet e trupit tuaj.
 • T4 e lirë: Kjo formë “lirisht” hyn në indet e trupit tuaj aty ku është e nevojshme.

Për shkak të kësaj, ekzistojnë disa analiza të ndryshme që matin nivelet e T4. Një analizë gjaku që mat T4 të lirë dhe të lidhur quhet analizë total T4. Testet e tjera të gjakut matin vetëm T4 të lirë. Mjekët më shpesh përdorin një analizë T4 të lirë për të vlerësuar funksionin e tiroides sepse është më i saktë se një analizë total T4.

Mjeku juaj ka shumë të ngjarë të urdhërojë gjithashtu një analizë TSH (hormoni stimulues i tiroides) së bashku me një analizë T4. TSH është një hormon që prodhon gjendra juaj e hipofizës. Ai stimulon tiroiden tuaj për të prodhuar hormonet T4 dhe T3 (triiodothyronine).

Një analizë TSH është mënyra më e mirë për të vlerësuar fillimisht funksionin e tiroides. Në fakt, analizëet T4 pasqyrojnë më saktë funksionin e tiroides kur kombinohen me një analizë TSH. Matja e niveleve të T4 mund të mos jetë e nevojshme në të gjitha kushtet e tiroides.

Emra të tjerë për një analizë T4 përfshijnë:

 • Tiroksinë e lirë.
 • Përqendrim total i T4.
 • Ekran i tiroksinës.
 • Përqendrim i lirë i T4.
 • Indeks i lirë T4 (FTI).
T3, T4, TSH Normal Range
Sr.No.Types of HormoneNormal Range
1(TSH)0.5-4.5 mlU/L
2TOTAL T4 (TT4)5.4-11.5 mcg/dl
3TOTAL T3 (TT3)80-220 ng/dl

Çfarë është tiroksina (T4) dhe çfarë bën ajo?

Tiroksina, e njohur gjithashtu si T4 dhe tetraiodothyronine, është hormoni kryesor që gjendra tiroide lëshon në qarkullimin e gjakut. Tiroidja juaj gjithashtu lëshon sasi të vogla të triiodothyronine (T3). T4 dhe T3 punojnë së bashku dhe zakonisht quhen “hormone tiroide”.

Hormonet janë kimikate që koordinojnë funksione të ndryshme në trupin tuaj duke përcjellë mesazhe përmes gjakut në organet, muskujt dhe indet e tjera. Këto sinjale i tregojnë trupit tuaj se çfarë të bëjë dhe kur ta bëjë atë.

T4 që lëshon tiroidja juaj është joaktive, që do të thotë se nuk ndikon në qelizat e trupit tuaj. Megjithatë, mëlçia dhe veshkat tuaja konvertojnë pjesën më të madhe të kësaj tiroksine dhe triiodothyronine (T3), e cila është një hormon aktiv që ndikon në qelizat në trupin tuaj.

Së bashku, T4 dhe T3 luajnë role jetike në rregullimin e funksioneve të ndryshme trupore, të tilla si:

 • Shkalla metabolike (shkalla me të cilën trupi juaj transformon ushqimin që hani në energji).
 • Funksionet e zemrës dhe të tretjes.
 • Kontrolli i muskujve.
 • Zhvillimi i trurit.
 • Mirëmbajtja e kockave.

Tiroksina sintetike

Mjekët përshkruajnë një formë sintetike të tiroksinës të quajtur levotiroksinë për të trajtuar hipotiroidizmin (tiroide joaktive). Ata gjithashtu mund ta përshkruajnë atë për të trajtuar disa lloje të kancerit të tiroides krahas operacionit dhe trajtimeve të tjera.

Hormoni i tiroides

Pse më duhet një analizë T4 (tiroksinë)?

Mjekët mund të përdorin analizat T4 për të vlerësuar se sa mirë funksionon tiroidja juaj. Mjeku juaj mund të urdhërojë një analizë T4 (përveç një analizëi TSH) për ndonjë nga arsyet e mëposhtme:

 • Për të ndjekur një rezultat jonormal të analizëit të hormonit stimulues të tiroides (TSH).
 • Për të diagnostikuar hipertiroidizmin (tiroide tepër aktive) ose hipotiroidizmin (tiroide jo aktive).
 • Për të monitoruar nivelet e T4 nëse jeni duke marrë terapi zëvendësuese të hormoneve tiroide (ilaçe).
 • Për të kontrolluar për një tiroide joaktive tek të porsalindurit.
 • Për të vlerësuar gjendje të tjera, të tilla si gusha, nyjet e tiroides dhe problemet me gjendrën e hipofizës ose hipotalamusin.
 • Për të vlerësuar nivelet e ulëta të hormoneve tiroide nga një shkak i hipofizës (hipotiroidizmi qendror).

Përsëri, mjekët më shpesh porosisin analizat e lira T4 sesa analizëet totale T4. Në situata të caktuara, si shtatzënia, mund të jetë i nevojshëm një analizë total T4 në vend të një analizëi T4 të lirë.

Kush e bën analizën e gjakut T4 (tiroksinë)?

Një flebotomist zakonisht kryen marrjen e gjakut, duke përfshirë ato për një analizë gjaku T4, por çdo mjek që është i trajnuar për marrjen e gjakut mund ta kryejë këtë detyrë. Ata më pas i dërgojnë mostrat në një laborator ku një shkencëtar laboratori mjekësor përgatit mostrat dhe kryen analizëet në makinat e njohura si analizues.

Si të përgatitem për një analizë T4 (tiroksinë)?

Zakonisht nuk keni nevojë të bëni ndonjë gjë të veçantë për një analizë T4. Në varësi të arsyes së analizës, mund t’ju duhet të ndaloni marrjen e disa ilaçeve ose suplementeve. Në çdo rast, mjeku juaj do t’ju japë udhëzime specifike.

Biotina, një suplement pa recetë, mund të bëjë që disa analizëe të tiroides të duken jonormale kur ato janë në fakt normale. Rekomandohet të ndërpriten suplementet që përmbajnë biotinë 3 deri në 5 ditë përpara çdo gjakmarrjeje të lidhur me tiroiden për të shmangur këtë efekt.

Mjekim per tiroiden

Çfarë duhet të pres gjatë analizës sime të gjakut T4 (tiroksinë)?

Ju mund të prisni të përjetoni sa vijon gjatë një analize gjaku ose marrjes së gjakut:

 • Do të uleni në një karrige dhe një flebotomist do t’ju kontrollojë krahët për një venë lehtësisht të aksesueshme. Kjo është zakonisht në pjesën e brendshme të krahut tuaj në anën tjetër të bërrylit tuaj.
 • Pasi të kenë gjetur një venë, ata do të pastrojnë dhe dezinfektojnë zonën.
 • Më pas ata do të fusin një gjilpërë të vogël në venë tuaj për të marrë një mostër gjaku. Kjo mund të duket si një majë e vogël.
 • Pasi të fusin gjilpërën, një sasi e vogël gjaku do të mblidhet në një provëz.
 • Pasi të kenë mjaftueshëm gjak për të analizuar, ata do të heqin gjilpërën dhe do të mbajnë një top pambuku ose garzë në vend për të ndaluar gjakderdhjen.
 • Ata do të vendosin një fashë mbi vend dhe ju do të përfundoni.

E gjithë procedura zakonisht zgjat më pak se pesë minuta.

Çfarë duhet të pres pas analizës sime T4 (tiroksinë)?

Pasi një flebotomist të ketë mbledhur mostrën tuaj të gjakut, ata do ta dërgojnë atë në një laborator për analizim. Pasi të kthehen rezultatet e analizëit, ofruesi juaj do t’i ndajë rezultatet me ju.

Cilat janë rreziqet e një analize gjaku T4 (tiroksinë)?

Testet e gjakut janë një pjesë shumë e zakonshme dhe thelbësore e analizimit dhe shqyrtimit mjekësor. Ka shumë pak rrezik për të bërë një analizë gjaku T4. Mund të keni ndjeshmëri të lehtë ose mavijosje në vendin e marrjes së gjakut, por kjo zakonisht zgjidhet shpejt.

Kur duhet t’i di rezultatet e analizës sime të T4 (tiroksinës)?

Në shumicën e rasteve, duhet të merrni rezultatet e analizës T4 brenda një ose dy ditësh pune, megjithëse mund të zgjasë më shumë.

Çfarë lloj rezultatesh merrni për një analizë T4 (tiroksinë)?

Raportet e analizëeve të gjakut, duke përfshirë raportet e analizës T4, zakonisht ofrojnë informacionin e mëposhtëm:

 • Emri i analizës së gjakut ose çfarë është matur në gjakun tuaj.
 • Numri ose matja e rezultatit të analizës suaj të gjakut.
 • Gama normale e matjes për atë provë.
 • Informacion që tregon nëse rezultati juaj është normal ose jonormal, ose i lartë ose i ulët.

Cilat janë nivelet normale të T4 të lirë?

Nivelet normale të T4 të lirë ndryshojnë në varësi të moshës suaj. Në përgjithësi, nivelet normale të T4 falas për njerëzit e shëndetshëm përfshijnë:

 • Fëmijët deri në 5 vjeç: 0,8 – 2,8 nanogram për decilitër (ng/dL).
 • Fëmijët 6 deri në 15 vjeç: 0,8 – 2,1 ng/dL.
 • Adoleshentët e caktuar për meshkuj në lindje 16 deri në 17 vjeç: 0,8 – 2,8 ng/dL.
 • Adoleshentët e caktuar për femra në lindje nga 16 deri në 17 vjeç: 0,8 – 1,5 ng/dL.
 • Të rriturit mbi 18 vjeç: 0,9 – 1,7 ng/dL.

Diapazoni i vlerave normale për T4 falas mund të ndryshojë pak në laboratorë të ndryshëm. Sigurohuni që të kontrolloni gamën e referencës së raportit tuaj laboratorik në rezultatet tuaja. Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me rezultatet tuaja, pyesni mjekun tuaj.

Analiza e gjakut per tiroksine T4

Çfarë ndodh kur nivelet e T4 (tiroksinës) janë shumë të larta?

Nëse keni nivele më të larta se normale të T4 ose T4 të lirë, kjo mund të tregojë tirotoksikozë. Kjo mund të rezultojë nga disa situata dhe kushte, duke përfshirë hipertiroidizmin (tiroide tepër aktive), inflamacionin e tiroides (tiroiditi) dhe marrja e sasive të tepërta të ilaçeve për tiroide.

Tireotoksikoza përshpejton metabolizmin tuaj, gjë që mund të jetë e rrezikshme për shëndetin tuaj. Simptomat e tirotoksikozës përfshijnë:

 • Humbje peshe e pashpjegueshme.
 • Rritja e lëvizjeve të zorrëve.
 • Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës (aritmi).

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të tirotoksikozës, është e rëndësishme të kontaktoni mjekun tuaj.

Gjendje të tjera që mund të shkaktojnë nivele të larta totale të T4 me nivele normale të T4 të lirë përfshijnë shtatzëninë dhe pilulat e kontrollit të lindjes që përmbajnë estrogjen. Kjo për shkak se nivelet e estrogjenit janë të larta në këto dy skenarë. Estrogjeni rrit proteinat e lidhura me T4 dhe bën që T4 totale (e cila është proteina e lirë lidhëse T4+) të jetë e lartë.

Problemet me tiroiden

Çfarë ndodh kur nivelet e T4 (tiroksinës) janë shumë të ulëta?

Nëse keni nivele T4 më të ulëta se normale, zakonisht tregon hipotiroidizëm (tiroide joaktive). Hipotiroidizmi ka disa shkaqe, duke përfshirë disa sëmundje autoimune, marrjen e dobët të jodit në dietën tuaj dhe përdorimin e medikamenteve të caktuara.

Hipotiroidizmi ngadalëson metabolizmin tuaj. Simptomat përfshijnë:

 • Lodhja.
 • Intoleranca ndaj temperaturave të ftohta.
 • Ritmi i ulët i zemrës.
 • Shtim në peshë.

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të hipotiroidizmit, është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj.

A duhet të shqetësohem nëse kam një rezultat të analizës T4 (tiroksinë) të ulët ose të lartë?

Rezultatet e analizës falas T4 janë zakonisht të sakta. Megjithatë, disa faktorë mund të ndërhyjnë në rezultatet, duke përfshirë:

 • Medikamente ose suplemente të caktuara.
 • Shtatzënia.
 • Sëmundje e rëndë ose kequshqyerje.

Mjeku juaj do t’i marrë parasysh këta faktorë kur interpreton rezultatet tuaja.

Nëse rezultatet e analizës T4 janë të parregullta, mjeku juaj mund të urdhërojë më shumë analizëe të tiroides për të ndihmuar në vendosjen e një diagnoze. Këto analiza potencialisht mund të përfshijnë:

 • Testi T3 (triiodothyronine) (një hormon tjetër tiroide).
 • Një analizë TSH (hormoni stimulues i tiroides).
 • Testet për të diagnostikuar sëmundjen Graves, një sëmundje autoimune që shkakton hipertiroidizëm.
 • Testet për të diagnostikuar sëmundjen Hashimoto, një sëmundje autoimune që shkakton hipotiroidizëm.

Si lidhen nivelet e TSH (hormoni stimulues i tiroides) dhe T4 (tiroksinë)?

Meqenëse hormoni stimulues i tiroides (TSH) nxit prodhimin e tiroksinës (T4) dhe nivelet e ngritura përkohësisht të T4 parandalojnë çlirimin e TSH, nivelet e TSH dhe T4 ndikojnë drejtpërdrejt në njëri-tjetrin.

Kur bëni analiza gjaku që kontrollojnë funksionin e tiroides dhe nivelet e TSH, nivelet e ndryshme të secilit hormon mund të tregojnë kushte të ndryshme.

Vizita per tiroiden ne Spitalin Continental

TSH e ulët dhe T4 normale

Të kesh nivele të ulëta të TSH dhe nivele normale të T4 zakonisht konsiderohet hipertiroidizëm subklinik. “Subklinike” do të thotë se gjendja nuk shkakton simptoma ose simptoma nuk kanë filluar ende. Studimet vlerësojnë se hipertiroidizmi subklinik prek deri në 16% të popullsisë. Nëse raporti juaj i analizëit të gjakut zbulon këto rezultate, mjeku juaj ka të ngjarë të vazhdojë të monitorojë nivelet tuaja për të parë nëse ato ndryshojnë dhe rezultojnë në hipertiroidizëm klinik.

TSH e ulët dhe T4 e lartë

Nivelet e ulëta të TSH dhe nivelet e larta të T4 zakonisht tregojnë hipertiroidizëm. Kjo është për shkak se T4 i tepërt, për shkak të një problemi me tiroiden tuaj, po pengon hipotalamusin tuaj të çlirojë TSH.

TSH i ulët dhe T4 i ulët

Të kesh nivele të ulëta të TSH dhe T4 mund të tregojë se keni një problem me gjendrën e hipofizës, siç është një adenoma e madhe e hipofizës, që e pengon atë të lëshojë mjaftueshëm TSH për të shkaktuar prodhimin e T4. Ky është një kombinim më pak i zakonshëm i rezultateve.

TSH i lartë T4 normal

Kur keni nivele të larta të TSH dhe nivele normale të T4, zakonisht konsiderohet hipotiroidizëm subklinik (i quajtur edhe dështim i lehtë i tiroides). Kjo gjendje shfaqet në 3% deri në 8% të popullsisë.

Nëse raporti i analizës së gjakut zbulon këto rezultate, mjeku juaj ka të ngjarë të vazhdojë të monitorojë nivelet tuaja për të parë nëse ato ndryshojnë dhe rezultojnë në hipotiroidizëm klinik.

TSH i lartë dhe T4 i ulët

Të kesh nivele të larta të TSH dhe T4 të ulëta zakonisht tregon hipotiroidizëm, një tiroide joaktive për shkak të një problemi parësor të tiroides. Kjo është një mungesë e prodhimit të T4 për shkak të një problemi me tiroiden tuaj që po bën që gjendra e hipofizës tuaj të çlirojë TSH të tepërt në përpjekje për të stimuluar tiroiden tuaj për të bërë më shumë T4.

TSH i lartë dhe T4 i lartë

Të kesh nivele të larta të TSH dhe T4 mund të tregojë se keni një problem me gjendrën e hipofizës që po bën që ajo të lëshojë shumë TSH, dhe kështu të nxisë tiroiden tuaj të prodhojë T4 të tepërt. Ky është një kombinim rezultati jashtëzakonisht i rrallë.

Një shënim nga ne

Shikimi i një rezultati jonormal të analizës mund të jetë stresues. Dijeni se kushtet e tiroides janë mjaft të zakonshme, veçanërisht hipotiroidizmi, dhe janë të trajtueshme. Mjeku juaj do t’ju njoftojë nëse duhet t’i nënshtroheni analizave të mëtejshme për të përcaktuar shkakun e nivelit jonormal të T4. Mos kini frikë t’i bëni pyetje mjekut tuaj ose të caktoni një takim për të diskutuar më tej rezultatet tuaja.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.