Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë është testi TSH dhe çfarë tregon për tiroiden?

Tabela e kontentit

Testi TSH për Hipertiroidizmin dhe Hipotiroidizmin

Hormoni stimulues i tiroides (TSH) sinjalizon gjëndrën tiroide për të prodhuar hormone që kontrollojnë mënyrën se si trupi juaj përdor dhe ruan energjinë, të quajtur metabolizëm. Testimi i nivelit të TSH në gjakun tuaj mund të zbulojë nëse gjendra tiroide funksionon normalisht.

Niveli i TSH kontrollohet fort nga nivelet e hormoneve të tjera të tiroides në gjakun tuaj. Hipotiroidizmi – nivele të ulëta të TSH – mund të tregojnë se tiroidja juaj është joaktive dhe ka nevojë për më shumë stimulim. Nivelet e larta, ose hipertiroidizmi, mund të nënkuptojnë se është tepër aktiv dhe ka nevojë për më pak stimulim.

Testi TSH per tiroiden

Rreth Testit

Qëllimi i testit

Niveli juaj i TSH jep informacion nëse gjendra tiroide funksionon normalisht. TSH shpesh testohet si pjesë e një paneli të tiroideve, së bashku me testet e hormoneve të prodhuara nga gjendra tiroide. Nëse testohet TSH dhe rezultati është jonormal, mund të urdhërohen teste shtesë të tiroides.

Testimi i TSH mund të përdoret për arsyet e mëposhtme:

 • Për të diagnostikuar një gjendër tiroide joaktive ose tepër aktive
 • Për të kontrolluar sëmundjen e tiroides përpara se të shkaktojë simptoma, veçanërisht te të porsalindurit
 • Për të vlerësuar një nyjë tiroide, një gungë në gjendrën tiroide
 • Për të vlerësuar një goiter, e cila është një zmadhim i gjendrës tiroide
 • Për të monitoruar përgjigjen tuaj ndaj trajtimit për hipotiroidizëm, hipertiroidizëm ose një gjendje tjetër të tiroides

Çfarë mat testi?

Testi TSH mat TSH, i cili nxit tiroiden të prodhojë hormone të tjera. Një gjendër në formë fluture në qafën tuaj, tiroidja prodhon hormonet triiodothyronine (T3) dhe thyroxine (T4). Këto kontrollojnë metabolizmin tuaj, ose mënyrën se si trupi juaj përdor dhe ruan energjinë.

Edhe pse TSH vepron mbi gjendrën tiroide duke u lidhur me receptorin TSH, ajo prodhohet në gjendrën e hipofizës, e quajtur ndonjëherë “gjendra kryesore”, sepse prodhon shumë hormone që kontrollojnë funksionet e gjendrave të tjera.

Gjendra e hipofizës mund të ndjejë kur nivelet tuaja të hormoneve T3 dhe T4 janë shumë të ulëta ose shumë të larta. Si përgjigje, ajo do të prodhojë pak a shumë TSH për të stimuluar gjendrën tuaj tiroide për të prodhuar sasinë e duhur të hormoneve.

Nëse tiroidja juaj është joaktive, mund të keni nivele të larta të TSH pasi gjendra e hipofizës përpiqet të stimulojë tiroiden për të prodhuar më shumë T3 dhe T4. Dhe nëse tiroidja juaj është tepër aktive, TSH juaj mund të jetë anormalisht i ulët, sepse gjendra e hipofizës suaj ndalon së prodhuari TSH kur nivelet e hormoneve tiroide janë shumë të larta.

Crregullimet e tiroides

Kur duhet ta bëj këtë test?

TSH është shpesh testi i parë që urdhërojnë mjekët kur dyshojnë se keni një çrregullim të tiroides. Si hipotiroidizmi ashtu edhe hipertiroidizmi janë çrregullime të zakonshme. Është e rëndësishme të kontrolloni TSH nëse keni simptoma të këtyre çrregullimeve të tiroides. Nëse po, mjeku juaj mund të urdhërojë një TSH ose një test të panelit të tiroideve.

Simptomat e hipotiroidizmit përfshijnë:

 • Lodhje
 • Depresion
 • Shtim në peshë
 • Ndjenja e ftohtë
 • Nyje dhe muskuj me dhimbje
 • Lëkurë të thatë
 • Flokë të hollë dhe/ose të thatë
 • Ritëm të ngadaltë të zemrës
 • Kapsllëk
 • Periudha të parregullta menstruale
 • Probleme të fertilitetit

Simptomat e hipertiroidizmit përfshijnë:

 • Humbje peshe
 • Nervozizëm
 • Ankth
 • Pagjumësi
 • Vështirësi në tolerimin e nxehtësisë
 • Luhatje humori
 • Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës
 • Lëvizje të lirshme dhe të shpeshta të zorrëve

TSH përdoret gjithashtu për të vlerësuar nëse dyshohet se keni çrregullime të tjera të tiroides, të tilla si gusha, nyja e tiroides, kanceri i tiroides, sëmundja Graves ose tiroiditi Hashimoto. Këto çrregullime mund të shkaktojnë hipotiroidizëm ose hipertiroidizëm.

Ekzaminimi – testimi pa simptoma – me TSH për hipotiroidizëm tek të rriturit është i diskutueshëm. Është më e dobishme kur zbulimi i hershëm dhe trajtimi i sëmundjes ju ndihmojnë të shmangni problemet e mëvonshme mjekësore. Disa organizata, si Shoqata e Endokrinologjisë Klinike, Shoqata e Tiroides dhe Shoqata Endokrine, favorizojnë ekzaminimin rutinë për problemet e tiroides tek të rriturit pa simptoma.

Ekspertë të tjerë preferojnë të kontrollojnë vetëm të rriturit që janë në rrezik të shtuar të çrregullimeve të tiroides, si për shembull nëse keni çrregullime autoimune ose një histori familjare të sëmundjes së tiroides. Task Forca e Shërbimeve Parandaluese nuk rekomandon ekzaminimin për të rriturit që nuk janë shtatzënë. Kjo task force beson se nuk ka prova të mjaftueshme që zbulimi i hershëm i sëmundjes tiroide rezulton në rezultate më të mira të pacientit.

Për shkak se çrregullimet e tiroides mund të komplikojnë shtatzëninë, për disa gra rekomandohet ekzaminimi me një test TSH gjatë shtatzënisë. Gratë shtatzëna pa simptoma të problemeve të tiroides mund të kontrollohen nëse:

 • Kanë një histori familjare të sëmundjes së tiroides
 • Jetojnë në një zonë ku mungesa e jodit është e zakonshme
 • Janë mbi 30 vjeç
 • Kanë një histori aborti, lindje të parakohshme ose infertilitet
 • Janë dukshëm obeze (me indeks të masës trupore mbi 40)
 • Faktorë të tjerë rreziku janë të pranishëm

Foshnjat e porsalindura kontrollohen në mënyrë rutinore për hipotiroidizëm kongjenital, që do të thotë një tiroide joaktive që është e pranishme në lindje. Kur kapet herët, efektet e hipotiroidizmit tek foshnjat mund të trajtohen me sukses.

Nivelet e gjakut të TSH gjithashtu do të testohen periodikisht te njerëzit që po trajtohen me hormone zëvendësuese të tiroides për shkak të hipotiroidizmit ose për shkak se kanë pasur operacion ose rrezatim në gjëndrën tiroide. Duke monitoruar TSH, mjekët mund të rregullojnë dozën e mjekimit nëse është e nevojshme. Testimi i TSH mund të përdoret gjithashtu për t’ju monitoruar pas trajtimit të hipertiroidizmit.

Funksionimi i hormoneve te tiroides

Gjetja e një testi TSH

Si mund të bëj një test TSH?

Testimi i TSH kryhet më shpesh në zyrën e mjekut ose në një mjedis tjetër mjekësor si laborator ose spital. Këto teste zakonisht përshkruhen nga një mjek, por mund të jenë të disponueshme pa urdhër të mjekut.

Sa kushton testi?

Kostoja e një testi TSH do të ndryshojë në varësi të faktorëve të tillë si vendi ku kryhet dhe nëse keni apo jo mbulim sigurimi. Sigurimi zakonisht do të mbulojë koston e testimit të TSH nëse mjeku juaj e urdhëron atë për të diagnostikuar ose trajtuar një gjendje mjekësore. Ju mund të kontrolloni me mjekun tuaj, laboratorin ose kompaninë tuaj të sigurimit për të mësuar më shumë rreth kostos dhe për cilat, nëse ka, kostot që mund të jeni përgjegjës.

Kryerja e një testi TSH

Testimi i TSH kërkon një mostër gjaku, e cila zakonisht merret nga krahu juaj në zyrën e mjekut, klinikë shëndetësore, spital ose laborator. Mjeku juaj mund të rekomandojë testimin në mëngjes për rezultatin më të saktë të TSH.

Para testit

Në mënyrë tipike, nuk nevojiten përgatitje të veçanta përpara se të bëni një test TSH. Është një ide e mirë të flisni me mjekun tuaj për medikamentet tuaja, pasi medikamente të caktuara mund të ndikojnë në rezultatet e testit tuaj.

Nëse jeni duke marrë suplemente të biotinës ose vitaminës B7, ato duhet të ndërpriten të paktën dy ditë para testit të TSH, pasi ato mund të ndërhyjnë në saktësinë e rezultateve të testit tuaj.

Multivitamina që përmbajnë sasi të vogla të biotinës nuk ka gjasa të ndërhyjnë në rezultatet e testit.

Analizat per crregullimet e tiroides

Gjatë testimit

Një mostër gjaku merret zakonisht nga një venë në krahun tuaj. Personi që merr gjakun tuaj mund të lidhë një shirit rreth krahut tuaj dhe do të pastrojë zonën ku gjilpëra do të hyjë në lëkurën tuaj. Një gjilpërë me një tub mostër të ngjitur në të do të futet në venë tuaj dhe një sasi e vogël gjaku do të tërhiqet në tub. Ju mund të ndjeni një pickim të lehtë kur gjilpëra shpon lëkurën tuaj. Testimi i TSH tek një i porsalindur përfshin marrjen e disa pikave të gjakut nga thembra e foshnjës. Procesi i marrjes së mostrës së gjakut zakonisht zgjat më pak se tre minuta.

Pas testit

Do t’ju kërkohet të ushtroni presion të lehtë në vendin ku është hequr gjaku me një copë garzë ose fashë. Laboranti do të vendosë një fashë në vendin e nxjerrjes.

Marrja e gjakut është një procedurë me rrezik shumë të ulët. Mund të keni mavijosje të lehtë në vendin ku është marrë mostra e gjakut.

Niveli i Hormoneve të Tiroides
TestiDiapazoni standardDiapazoni optimal
TSH0.45-4.12 mlU/L0.5-2.5 mIU/L
T30.8-2.0 ng/mL0.8-2.0 ng/mL
T445-98 ug/dL4.5-9.8 ug/dL
FREE T40.93-1.70 ng/dl1-1.70 mIU/L
FREE T32.8-4.0 pg/mL3-4.0 mlU/L
REVERSE T38-25 ng/dlmë pak se 15 ng/dl
Anti-TPOnën 35 IU/mLnën 35 lU/mL

Rezultatet e testit TSH

Marrja e rezultateve të testit

Mjeku juaj mund të ndajë rezultatet tuaja të testit me ju, ose ju mund të jeni në gjendje t’i aksesoni ato përmes një portali në internet. Rezultatet e TSH janë shpesh të disponueshme brenda disa ditësh pune.

Interpretimi i rezultateve të testit

Rezultatet e testit tuaj do të tregojnë një nivel të TSH në gjak dhe nëse ai bie mbi ose nën kufijtë normalë, të quajtur edhe diapazoni i referencës. Rezultatet shpesh raportohen në mili-njësi ndërkombëtare për litër (mIU/L).

Gama e referencës do të ndryshojë pak në varësi të laboratorit të përdorur për testin. Për më tepër, ka disa polemika në komunitetin mjekësor rreth asaj se cili duhet të jetë kufiri i sipërm i një vlere normale të TSH dhe si ta menaxhoni nëse keni vetëm nivele pak të ngritura të TSH. Bordi i Mjekësisë së Brendshme përdor një gamë referimi të TSH për të rriturit prej 0,5-4,0 mIU/L. Megjithatë, për shkak se ato ndryshojnë sipas laboratorit, është e rëndësishme të pyesni mjekun tuaj për gamën e referencës për rezultatet e testit tuaj.

Mjekët mund të marrin parasysh shumë faktorë kur vlerësojnë TSH-në tuaj, duke përfshirë:

 • Moshën: Nivelet e TSH priren të jenë më të larta nëse jeni mbi moshën 80 vjeç. Shumica e pacientëve të moshuar me nivele pak më të larta se normale të TSH nuk kanë ndonjë problem shëndetësor të lidhur.
 • Shtatzëninë: Shtatzënia shkakton ndryshime në hormonet e tiroides. Është e zakonshme që TSH të jetë pak më e ulët se normalja gjatë tremujorit të parë, pastaj të rritet ngadalë.
 • Sëmundje të rëndë: Nëse jeni shumë i sëmurë me sëmundje që nuk lidhen me tiroiden, mund të keni një TSH të ulët përkohësisht.
 • Teste të tjera të tiroides: Rezultatet e testeve të tjera, të tilla si T4 e lirë dhe antitrupat e tiroides, mund të ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si një mjek interpreton një test TSH.

Një vlerë e TSH mbi kufirin normal mund të tregojë se tiroidja është joaktive. Kur TSH është nën normale, mund të jetë për shkak se gjendra tiroide prodhon shumë hormone tiroide. Një nivel jonormal i TSH ndodh herë pas here për shkak të mosfunksionimit të duhur të gjendrës së hipofizës.

Nëse jeni duke u monitoruar për trajtimin e një gjendjeje tiroide, mjeku juaj mund t’ju tregojë diapazonin e synuar në rastin tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.