Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Pse duhet kryer testi i Ferritinës (sasia e hekurit në organizëm)?

Tabela e kontentit

Testi i Ferritinës, sasia e hekurit në organizëm

Një test gjaku i ferritinës mat nivelin e ferritinës në gjakun tuaj. Ferritina është një proteinë që ruan hekurin brenda qelizave tuaja. Ju keni nevojë për hekur për të bërë qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut. Qelizat e kuqe të gjakut transportojnë oksigjen nga mushkëritë tuaja në pjesën tjetër të trupit tuaj. Hekuri është gjithashtu i rëndësishëm për muskujt e shëndetshëm, palcën e eshtrave dhe organet, duke përfshirë zhvillimin e trurit tek fëmijët.

Shumë pak ose shumë hekur në trupin tuaj mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore nëse nuk trajtohet. Një test gjaku i ferritinës mund të tregojë se sa hekur keni ruajtur në trupin tuaj.

Emra të tjerë: ferritin serum, niveli i ferritinës në serum, serum i ferritinës.

Testi per hekurin ne organizem

Qëllimi i testit

Testi përcakton nëse trupi juaj po ruan një sasi normale hekuri.

Zakonisht vlerësohet në të njëjtën kohë me analizat e gjakut, testet e funksionit të mëlçisë ose studimet e hekurit, por rezultati i testit të ferritinës mund të interpretohet vetëm. Testimi i ferritinës përdoret për të kontrolluar, diagnostikuar ose monitoruar disa kushte, duke përfshirë:

 • Anemia nga mungesa e hekurit: Nëse nivelet e hekurit në trupin tuaj janë vazhdimisht të ulëta, mungesa e hekurit mund të përparojë në anemi. Nivelet e ulëta të hekurit në gjak reduktojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, gjë që ndikon në aftësinë e trupit për të dhënë oksigjen të mjaftueshëm në muskuj dhe organe.
 • Mbingarkesa me hekur: Nivelet e larta të hekurit quhen mbingarkesë me hekur ose hemokromatozë. Trupi juaj nuk ka një mënyrë natyrale për të hequr qafe hekurin shtesë dhe do ta depozitojë atë në indet e trupit, si mëlçia, zemra dhe pankreasi. Mbingarkesa me hekur mund të shkaktojë dëme serioze në organet tuaja.
 • Sëmundja e mëlçisë: Një sasi e madhe e hekurit tonë ruhet në proteinat e ferritinës në mëlçi. Kur mëlçia është e dëmtuar ose e sëmurë, hekuri dhe ferritina mund të rrjedhin nga mëlçia në gjak. Testimi i ferritinës mund të ndihmojë në diagnostikimin e kushteve të mëlçisë si abuzimi me alkoolin, cirroza dhe infeksioni i hepatitit B dhe C.
 • Sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS): Karakterizohet nga ndjenja të pakëndshme në gjymtyrë dhe një dëshirë e fortë për t’i lëvizur ato, veçanërisht kur jeni ulur ose shtrirë. Testimi i ferritinës mund të përcaktojë nëse mungesa e hekurit mund të kontribuojë në simptomat e RLS.
 • Sëmundja Still me fillimin e të rriturve (AOSD): Kjo është një gjendje e rrallë që shkakton dhimbje dhe ënjtje të kyçeve, ethe, skuqje dhe nivele të larta të ferritinës.

Pse më duhet një test gjaku për ferritinë?

Ju mund të keni nevojë për këtë test nëse keni simptoma të niveleve të hekurit që janë shumë të ulëta ose shumë të larta.

Simptomat e niveleve shumë të ulëta të hekurit përfshijnë:

 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Dobësi apo lodhje
 • Marramendje
 • Aritmia (një problem me ritmin e rrahjeve të zemrës suaj)

Simptomat e niveleve shumë të larta të hekurit mund të ndryshojnë dhe kanë tendencë të përkeqësohen me kalimin e kohës. Simptomat mund të përfshijnë:

 • Dobësi apo lodhje
 • Dhimbje kyçesh, zakonisht në gjunjë ose duar
 • Humbja e interesit për seksin ose disfunksioni erektil (ED)
 • Dhimbje barku (barku).
 • Ndryshim në ngjyrën e lëkurës, e cila mund të duket gri, metalike ose bronzi

Ju gjithashtu mund t’ju duhet ky test nëse rezultatet e analizave të tjera të gjakut tregojnë se keni nivele të ulëta të hematokritit ose hemoglobinës.

Serum ferritin (ug/l)Men n=171 (%)Women n=187 (%)
<130.64.3
<161.85.4
16-325.37.5
33-30084.284.5
301-7007.01.6
>7001.81.1
Total (%)100100

Kur duhet ta bëj këtë test?

Ju mund të keni nevojë për një test ferritine nëse keni simptoma të mungesës së hekurit ose mbingarkesës. Mungesa e hekurit mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

 • Ndjeheni të lodhur shpesh për një periudhë të gjatë kohore
 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës
 • Dobësi
 • Marramendje
 • Dhimbje koke
 • Lëkurë të zbehtë
 • Ënjtje e gjuhës
 • Sindromi i këmbëve të shqetësuara
 • Pica, ose dëshira të pazakonta për artikuj jo ushqimorë si akulli, balta, dheu ose letra

Simptomat e mbingarkesës me hekur mund të ndryshojnë shumë dhe varen nga organet e prekura dhe nga sa kohë hekuri i tepërt grumbullohet në trup. Ato mund të përfshijnë sa vijon:

 • Dhimbje kyçesh
 • Lodhje ose dobësi
 • Lëkurë gri ose bronzi
 • Dhimbje barku
 • Rrahje të parregullta të zemrës

Nëse mjeku juaj ju ka rekomanduar që të merrni suplemente dietike të hekurit, mund të merrni teste periodike të ferritinës për të vlerësuar përgjigjen tuaj dhe për të udhëhequr trajtimin e mëtejshëm.

Mjekët gjithashtu monitorojnë nivelet e ferritinës nëse merrni terapi plotësuese të hekurit për aneminë e mungesës së hekurit. Testimi i përsëritur i ferritinës dhe niveleve të tjera të gjakut u mundëson mjekëve të përcaktojnë nëse trajtimi funksionon dhe kur mund ta ndërprisni trajtimin. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për testim të rregullt të ferritinës nëse keni një gjendje kronike si kanceri, sëmundjet e mëlçisë ose sëmundjet e veshkave.

Çfarë mat testi?

Testimi mat sasinë e ferritinës që qarkullon në gjak. Ferritina është një proteinë që ruan hekurin, një mineral thelbësor që nevojitet për rritje dhe zhvillim të shëndetshëm. Hekuri nuk mund të ekzistojë më vete në trup. Në vend të kësaj, hekuri lidhet me transferrinën, e cila e transporton atë në pjesë të ndryshme të trupit. Hekuri shtesë ruhet në ferritinë, e cila zakonisht përqendrohet në mëlçi dhe në qelizat e sistemit imunitar.

Kur trupi përdor hekurin e depozituar, një proces metabolik ndan hekurin nga ferritina brenda qelizës. Në këtë proces, një sasi e vogël e ferritinës largohet nga qeliza dhe lëviz në gjak. Një test i ferritinës mat sasinë e kësaj proteine në gjak sepse pasqyron sasinë totale të hekurit të ruajtur në trupin tuaj.

Analiza per sasine e hekurit

Çfarë ndodh gjatë një testi gjaku të ferritinës?

Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë një mostër gjaku nga një venë në krahun tuaj, duke përdorur një gjilpërë të vogël. Pas futjes së gjilpërës, një sasi e vogël gjaku do të mblidhet në një epruvetë ose shishkë. Mund të ndjeni pak pickim kur gjilpëra hyn ose del. Kjo zakonisht zgjat më pak se pesë minuta.

A do të më duhet të bëj ndonjë gjë për t’u përgatitur për testin?

Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të agjëroni (mos hani ose pini) për 12 orë përpara testit tuaj. Testi zakonisht bëhet në mëngjes. Nëse keni ndonjë pyetje se si të përgatiteni për testin tuaj, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

A ka ndonjë rrezik për testin?

Ka shumë pak rrezik për të bërë një analizë gjaku. Mund të keni dhimbje të lehta ose mavijosje në vendin ku është vendosur gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Sasia e hekurit ne gjak

Çfarë nënkuptojnë rezultatet?

Nivelet më të ulëta se normale të ferritinës mund të nënkuptojnë se keni anemi nga mungesa e hekurit, ose një gjendje tjetër që lidhet me nivelet e ulëta të hekurit. Anemia nga mungesa e hekurit është një lloj i zakonshëm i anemisë, në të cilën trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut. Pa trajtim mund të çojë në probleme të zemrës, infeksione, rritje të ngadaltë dhe zhvillim të trurit tek fëmijët dhe probleme të tjera shëndetësore.

Nivelet më të larta se normale të ferritinës mund të nënkuptojnë se keni shumë hekur në trupin tuaj. Kushtet që shkaktojnë rritje të nivelit të hekurit përfshijnë:

 • Sëmundje të mëlçisë
 • Çrregullimi i përdorimit të alkoolit
 • Hemokromatoza
 • Hipertiroidizmi

Nëse rezultatet tuaja të ferritinës nuk janë normale, kjo nuk do të thotë gjithmonë se keni një gjendje mjekësore që ka nevojë për trajtim. Disa ilaçe mund të ulin ose rrisin nivelet e ferritinës. Nëse keni pyetje në lidhje me rezultatet tuaja, bisedoni me mjekun tuaj.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di në lidhje me një test gjaku të ferritinës?

Shumica e kushteve që shkaktojnë shumë pak ose shumë hekur mund të trajtohen me sukses me ilaçe, dietë dhe/ose terapi të tjera.

Si mund të bëj një test Ferritin?

Një test ferritine kryhet në një mostër gjaku të mbledhur nga një venë në krahun tuaj në zyrën e një mjeku ose laborator. Ferritina mund të testohet vetëm, ose një mostër gjaku mund të përdoret për të testuar vlera të shumta hekuri përveç ferritinave, të tilla si hekuri, kapaciteti total i hekurit lidhës (TIBC) dhe testi i ngopjes së transferinës.

Ju mund të flisni me mjekun tuaj se çfarë lloj testimi është i përshtatshëm për situatën tuaj dhe gjendjen shëndetësore që po vlerësoni me testin e ferritinës. Ekzistojnë gjithashtu mundësi për të testuar nivelet tuaja të ferritinës pa parë më parë mjekun tuaj, të tilla si porositja e testit të ferritinës në internet dhe vizita në laboratorin pjesëmarrës. Sidoqoftë, është e rëndësishme të ndani rezultatet tuaja me mjekun tuaj dhe ekipin e kujdesit shëndetësor për të diskutuar nëse nevojiten testime ose trajtim shtesë.

Testi i ferritines

Sa kushton testi?

Kostoja e një testi të ferritinës varet nga shumë faktorë, duke përfshirë vendin ku keni marrë mostrën e gjakut, nëse ferritina testohet vetëm ose në një panel studimesh hekuri dhe nëse keni mbulim të sigurimit shëndetësor.

Nëse mjeku juaj urdhëron testin, sigurimi juaj shëndetësor mund të mbulojë koston e marrjes së gjakut, tarifat e laboratorit dhe vizitën në zyrën e mjekut, me përjashtim të çdo pagese ose zbritjeje. Kontaktoni mjekun tuaj ose ofruesin e sigurimeve shëndetësore për të marrë informacionin më të saktë në lidhje me kostot tuaja nga xhepi.

Nëse zgjidhni të ndiqni testimin e ferritinës pa recetën e mjekut, ka të ngjarë të duhet të paguani vetë çdo kosto që lidhet me mbledhjen dhe analizën e mostrës së gjakut. Laboratori mund të sigurojë një ndarje të kostove që lidhen me shërbimet dhe testet e tij.

Kryerja e një testi Ferritin

Testi i ferritinës kërkon një mostër të vogël gjaku. Një flebotomist në zyrën e një mjeku ose laborator do të mbledhë një mostër nga një venë në krahun tuaj.

Para testit

Megjithëse përqendrimi i ferritinës nuk ndikohet nga ushqimi, testet e tjera të studimit të hekurit mund të kërkojnë përgatitje të veçantë. Për shembull, nëse testi juaj i gjakut do të matë nivelin tuaj të hekurit ose nivelin e ngopjes së transferrinës përveç nivelit të ferritinës, mund t’ju kërkohet të agjëroni. Kjo do të thotë të shmangni ushqimin ose pijet përveç ujit deri në 12 orë para testit. Përndryshe ka shumë pak përgatitje dhe procesi i testimit është i thjeshtë.

Gjatë testimit

Një mostër gjaku për një test të ferritinës zakonisht merret nga një venë në parakrah. Gjatë një marrje gjaku, profesionisti i kujdesit shëndetësor mund të vendosë një llastik rreth krahut tuaj për të krijuar presion dhe për të rritur rrjedhjen e gjakut në venë. Krahu juaj do të pastrohet me një pecetë antiseptike përpara se të futet një gjilpërë në krah. Marrja e gjakut mund të zgjasë disa minuta dhe mund të ndjeni një majë kur gjilpëra hyn ose del.

Pas testit

Pasi të përfundojë gjakmarrja juaj, do të aplikohet një garzë pambuku ose fashë për të ndaluar çdo gjakderdhje të vazhdueshme. Efektet anësore serioze janë të rralla, por mund të ketë butësi në krahun tuaj. Disa mavijosje rreth vendit të shpimit janë gjithashtu të mundshme.

Ju mund t’i ktheheni drejtimit të automjetit dhe aktiviteteve të tjera normale pasi të përfundojë testi. Nëse ju kërkohet të agjëroni, mund të dëshironi të sillni diçka për të ngrënë pas përfundimit të testit.

Analiza laboratorike ne Spitalin Continental

Rezultatet e testit të ferritinës

Marrja e rezultateve të testit

Pasi laboratori të marrë mostrën tuaj të gjakut, mund të duhen disa ditë pune përpara se ju ose mjeku juaj të merrni rezultatet e testit të ferritinës. Raporti me rezultatet tuaja mund të dërgohet me postë ose në mënyrë elektronike. Nëse testi juaj është urdhëruar nga mjeku juaj, një anëtar i ekipit tuaj të kujdesit shëndetësor mund t’ju kontaktojë për të raportuar nivelin tuaj të ferritinës. Dhe nëse porosisni një test në internet, diskutoni rezultatet me mjekun tuaj, i cili do të këshillojë nëse testimi vijues është i nevojshëm.

Interpretimi i rezultateve të testit

Një test ferritine raportohet si një numër që përfaqëson nanograme ferritine për mililitër gjak, ose ng/mL.

Mjeku juaj do të përdorë një gamë referimi për të interpretuar nivelin tuaj të ferritinës si të ulët, normal ose të lartë. Gama e referencës është diapazoni normal për dikë të moshës, gjinisë dhe kontekstit të përgjithshëm shëndetësor. Në përgjithësi, nivelet e ferritinës janë më të larta me moshën, tek meshkujt dhe tek ata që marrin kontraceptivë.

Gama e referencës gjithashtu ndryshon nga laboratori në laborator. Rezultatet e testit tuaj do të japin informacion mbi diapazonin e referencës të përdorur nga laboratori që analizoi gjakun tuaj dhe ju mund të pyesni mjekun tuaj se si vargjet zbatohen në situatën tuaj specifike.

Nivelet e ferritinës shpesh krahasohen me rezultatet e testeve të tjera të hekurit kur ju vlerësojnë për një çrregullim metabolik të hekurit ose një gjendje tjetër.

Nivele të ulëta të ferritinës

Një nivel i ulët i ferritinës ka të ngjarë të thotë që mund të keni mungesë hekuri. Nëse trupi nuk ka mjaftueshëm hekur të depozituar, ai mund të ndikojë në prodhimin e qelizave të kuqe të shëndetshme të gjakut dhe të shkaktojë anemi të mungesës së hekurit.

Në fazat e hershme të anemisë së mungesës së hekurit, trupi juaj mund të ketë një sasi të ulët ferritine, por një sasi normale hekuri në gjak dhe do të jetë ende në gjendje të bëjë qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut. Ju mund të keni pak ose aspak simptoma të anemisë në këtë pikë.

Nëse mungesa e hekurit përparon, nivelet e ferritinës dhe hekurit në gjak bien pasi trupi juaj përdor hekurin e depozituar. Trupi do të përpiqet të kompensojë dhe të rrisë sasinë e transferrinës në përpjekje për të transportuar hekurin, edhe nëse niveli i hekurit të depozituar është shumë i ulët. Mjeku juaj do të krahasojë ferritinën e serumit, hekurin e serumit, TIBC dhe ngopjen e transferinës për të përcaktuar ashpërsinë e anemisë së mungesës së hekurit.

Nivele të larta të ferritinës

Një nivel i lartë i ferritinës mund të tregojë mbingarkesë me hekur. Kjo është më së shpeshti e lidhur me hemokromatozën, një gjendje ku trupi juaj thith më shumë hekur që i nevojitet.

Nivelet e ngritura të ferritinës mund të jenë gjithashtu për shkak të diçkaje tjetër përveç mbingarkesës me hekur. Ferritina është një shënues i rëndësishëm i inflamacionit në trup, kështu që nivelet e ferritinës mund të rriten sa herë që keni një gjendje inflamatore, siç është një infeksion themelor.

Kushtet e tjera që shkaktojnë ferritinw të ngritur përfshijnë:

 • Çrregullimi i përdorimit të alkoolit
 • Kanceri
 • Obeziteti
 • Anemia jo e shkaktuar nga mungesa e hekurit
 • Hipertiroidizmi, i quajtur edhe tiroide tepër aktive
 • Sëmundja Still me fillimin e të rriturve
 • Sëmundjet e mëlçisë duke përfshirë cirrozën
Analiza e hekurit ne gjak

Keni nevojë për testim të vazhdueshëm të ferritinës?

Testimi i përsëritur i ferritinës dhe studimet e hekurit zakonisht rekomandohen kur konstatohet një nivel jonormal i ferritinës. Trajtimet janë të disponueshme si për aneminë e mungesës së hekurit ashtu edhe për mbingarkesën me hekur. Monitorimi i niveleve të ferritinës mund të jetë një vlerësim i dobishëm i përgjigjes suaj ndaj trajtimit.

Një nivel i ngritur i ferritinës zakonisht çon në testime të mëtejshme diagnostike për të kontrolluar hemokromatozën. Një test gjenetik mund të konfirmojë hemokromatozën trashëgimore duke kontrolluar për mutacione të gjeneve HFE. Mjekët mund të zbulojnë se sa hekur i tepërt ka në mëlçi dhe të vlerësojnë ashpërsinë e dëmtimit duke bërë një biopsi të mëlçisë.

Pas një testi të ferritinës, mund të dëshironi t’i bëni mjekut tuaj këto pyetje:

 • Si krahasohen nivelet e mia të ferritinës me studimet e tjera të hekurit?
 • Çfarë mund të shkaktojë nivele jonormale të ferritinës?
 • Cilat teste të tjera duhet të kryhen?
 • A duhet të rishikoj nivelet e mia të ferritinës dhe nëse po, sa shpejt?

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.