Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Pse duhet kryer analiza e Triodiotironinës (FT3)?

Tabela e kontentit

Analiza e Triodiotironines (FT3) ne Spitalin Continental

Gjendra juaj tiroide ndodhet në qafën tuaj, pak poshtë mollës së Adamit. Tiroidja krijon hormone dhe kontrollon mënyrën se si trupi juaj përdor energjinë dhe ndjeshmërinë e trupit tuaj ndaj hormoneve të tjera.

Triiodothyronine (T3) është një nga hormonet kryesore të prodhuara nga gjendra tiroide. Edhe pse prodhohet në sasi më të vogla se tiroksina (T4), ajo është rreth 4 herë më e fuqishme. Vetëm një pjesë e vogël e T3 që gjendet në gjak prodhohet nga vetë gjendra tiroide, pjesa më e madhe konvertohet nga T4 nga mëlçia, veshkat dhe qelizat e tjera në trup. T3 dhe T4 së bashku rregullojnë normën bazë metabolike në trupin tonë, temperaturën e trupit, rrahjet e zemrës si dhe disponimin dhe gjumin.

Megjithatë, pothuajse i gjithë T3 i lëshuar në qarkullimin e gjakut është i lidhur me proteina të tilla si albumina dhe në këtë mënyrë mbetet joaktive. Vetëm një pjesë shumë e vogël e T3 e lirë e palidhur (FT3) është biologjikisht aktive.

Analiza e Triodiotironinës (FT3) per tiroiden

Pse është e rëndësishme kjo analizë?

Mjeku juaj zakonisht do të urdhërojë një analizë T3 nëse dyshon për një problem me tiroiden tuaj.

Çrregullimet e mundshme të tiroides përfshijnë:

 • hipertiroidizmi: kur tiroidja juaj prodhon shumë hormone tiroide
 • hipopituitarizmi: kur gjendra juaj e hipofizës nuk prodhon sasi normale të hormoneve të hipofizës
 • hipotiroidizmi primar ose sekondar: kur tiroidja juaj nuk prodhon sasi normale të hormoneve tiroide
 • paraliza periodike tirotoksike: kur tiroidja juaj prodhon nivele të larta të hormoneve tiroide, duke rezultuar në dobësi të muskujve

Një çrregullim i tiroides mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash. Për shembull, mund të keni probleme mendore si ankthi, ose probleme fizike si kapsllëk dhe parregullsi menstruale.

Pse më duhet një analizë T3?

Ju mund të keni nevojë për një analizë T3 nëse keni simptoma të hipertiroidizmit. Kjo përfshin:

 • Ankth dhe luhatje të humorit
 • Nervozizëm
 • Dobësi në krahë dhe këmbë
 • Probleme me gjumin
 • Dridhje të duarve
 • Djersitje
 • Tolerancë të ulët ndaj nxehtësisë
 • Rrahje të parregullta të zemrës
 • Lodhje ekstreme
 • Humbje peshe e pashpjegueshme
 • Lëvizje të zorrëve më të shpeshta se zakonisht
 • Irritim të syve ose fryrje të syve (këto janë simptoma të sëmundjes Graves, një shkak i zakonshëm i hipertiroidizmit)
 • Parregullsi menstruale
 • Zmadhim të gjinjve dhe mosfunksionim erektil tek meshkujt
 • Hollim të flokëve
 • Sheqer të lartë në gjak
 • Frymëmarrje të shkurtër
 • Më shumë urinim

Ju gjithashtu mund t’ju duhet kjo analizë nëse jeni në rrezik për hipertiroidizëm dhe ju:

 • Jeni më të vjetër se 60 vjeç
 • Keni një problem me tiroiden
 • Keni një anëtar të familjes me një problem tiroide
 • Keni diabet të tipit 1
 • Keni anemi pernicioze, një lloj anemie e shkaktuar kur trupi juaj nuk mund të thithë vitaminën B-12
 • Keni insuficiencë primare mbiveshkore, një çrregullim hormonal
 • Hani shumë ushqime të pasura me jod
 • Merrni ilaçe që përmbajnë jod
 • Kohët e fundit keni qenë shtatzënë ose keni lindur një fëmijë

Ju gjithashtu mund t’ju duhet kjo analizë nëse keni simptoma të hipotiroidizmit. Kjo është kur gjendra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide. Simptomat përfshijnë:

 • Lodhje ekstreme
 • Tolerancë të ulët ndaj të ftohtit
 • Shtim në peshë
 • Rënia të flokeve
 • Ënjtje rreth syve
 • Rrahje më të ngadalta të zemrës
 • Frymëmarrje të shkurtër
 • Kapsllëk
 • Parregullsi menstruale
 • Humbje të vetëdijes (e rrallë)

Nëse tashmë keni konfirmim për një problem me tiroiden, mjeku juaj mund të përdorë një analizë T3 për të parë nëse ka pasur ndonjë ndryshim në gjendjen tuaj.

Ndonjëherë, mjeku juaj mund të urdhërojë gjithashtu një analizë T4 ose një analizë TSH. TSH, ose hormoni stimulues i tiroides, është hormoni që stimulon tiroiden tuaj për të prodhuar T3 dhe T4. Testimi i niveleve të njërit ose të të dy këtyre hormoneve të tjera mund t’i ndihmojë mjekut tuaj një pamje më të plotë të asaj që po ndodh.

Analiza e gjakut per tiroiden

Përgatitja për një analizë T3

Është e rëndësishme t’i tregoni mjekut tuaj për të gjitha medikamentet që po merrni aktualisht, pasi disa mund të ndikojnë në rezultatet e analizës T3. Nëse mjeku juaj di paraprakisht për medikamentet tuaja, ai mund t’ju këshillojë që të ndaloni përkohësisht përdorimin e tyre ose të merrni parasysh efektin e tyre kur interpretoni rezultatet tuaja.

Disa medikamente që mund të ndikojnë në nivelin tuaj të T3 përfshijnë:

 • barna të lidhura me tiroiden
 • steroidet
 • pilula kontraceptive ose medikamente të tjera që përmbajnë hormone, të tilla si androgjenet dhe estrogjenet

Çfarë ndodh gjatë një analize T3?

Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë një mostër gjaku nga një venë në krahun tuaj, duke përdorur një gjilpërë të vogël. Pas futjes së gjilpërës, një sasi e vogël gjaku do të mblidhet në një epruvetë ose shishkë. Mund të ndjeni pak pickim kur gjilpëra hyn ose del. Kjo zakonisht zgjat më pak se pesë minuta.

A do të më duhet të bëj ndonjë gjë për t’u përgatitur për analizën?

Ju nuk keni nevojë për ndonjë përgatitje të veçantë për një analizë gjaku T3. Mjeku juaj do t’ju njoftojë nëse keni nevojë të ndaloni marrjen e ndonjë ilaçi përpara analizëit tuaj. Disa ilaçe mund të rrisin ose ulin nivelet e T3.

Çfarë analizash të tjera mund të bëj së bashku me këtë analizë?

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për këto analiza:

 • Testi T4
 • Testi TSH
 • Skanimi i tiroides
 • Testi i marrjes së jodit radioaktiv
 • Testi i imunoglobulinës stimuluese të tiroides (TSI)
Analiza per crregullimet e tiroides

Si bëhet kjo analizë?

Analiza bëhet me mostër gjaku. Një gjilpërë përdoret për të nxjerrë gjak nga një venë në krahun ose dorën tuaj.

A ka ndonjë rrezik për analizën?

Ka shumë pak rrezik për të bërë një analizë gjaku. Mund të keni dhimbje të lehta ose mavijosje në vendin ku është vendosur gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Çfarë nënkuptojnë rezultatet?

Nëse rezultatet tuaja tregojnë nivele të larta totale të T3 ose nivele të larta të T3 të lirë, mund të nënkuptojë se keni hipertiroidizëm. Nivelet e ulëta të T3 mund të nënkuptojnë se keni hipotiroidizëm, një gjendje në të cilën trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide.

Rezultatet e analizës T3 shpesh krahasohen me rezultatet e analizës T4 dhe TSH për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjes së tiroides.

Gama e referencës për nivelet e triodiotironinës së lirë (FT3) në gjak mund të jetë e ndryshme në varësi të laboratorit dhe teknikës së përdorur. Mjekët zakonisht marrin parasysh gjithashtu një sërë faktorësh kur vlerësojnë vlerat e triodiotironinës së lirë (FT3).

Nivelet e larta të triodiotironinës së lirë (FT3) në gjak mund të shoqërohen me:

 • Tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)
 • Mbi mjekim me hormone zëvendësuese të tiroides
 • Ilaçe të pamjaftueshme kundër tiroides
 • Disa nyje beninje të tiroides
 • Shtatzëni

Nivelet e ulëta të triodiotironinës së lirë (FT3) në gjak mund të shoqërohen me:

 • Tiroide joaktive (hipotiroidizëm)
 • Mjekim i pamjaftueshëm me hormone zëvendësuese të tiroides
 • Mjekim i tepërt me ilaçe kundër tiroides
 • Mungesë të jodit – thelbësore në prodhimin e hormoneve të tiroides
 • Shndërrim të ulët të T4 në T3
HormoneVlera normale (ng/dL)Vlera normale  (nmol/L)Vlera normale (pg/dL)Vlera normale  (pmol/L)
Total T360 – 180 ng/dL0.9 – 2.8 nmol/L
T3 i lirë130 – 450 pg/dL2.0 – 7.0 pmol/L

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di për një analizë T3?

Ndryshimet e tiroides mund të ndodhin gjatë shtatzënisë. Këto ndryshime zakonisht nuk janë serioze dhe shumica e grave shtatzëna nuk kanë nevojë për analizëim T3. Por mjeku juaj mund të urdhërojë një analizë T3 gjatë shtatzënisë nëse keni:

 • Simptoma të sëmundjes së tiroides
 • Një histori të sëmundjes së tiroides
 • Një sëmundje autoimune
 • Një histori familjare të sëmundjes së tiroides

Testet e funksionit të tiroides

Testet e funksionit të tiroides janë një seri analizash gjaku që përdoren për të matur se sa mirë funksionon gjendra tiroide. Testet e disponueshme përfshijnë T3, T3RU, T4 dhe TSH.

Tiroidja është një gjëndër e vogël e vendosur në pjesën e poshtme të përparme të qafës. Është përgjegjëse për të ndihmuar në rregullimin e shumë proceseve trupore, të tilla si metabolizmi, gjenerimi i energjisë dhe disponimi.

Tiroidja prodhon dy hormone kryesore: triodotironine (T3) dhe tiroksine (T4). Nëse gjendra juaj tiroide nuk prodhon mjaftueshëm nga këto hormone, mund të përjetoni simptoma të tilla si shtim në peshë, mungesë energjie dhe depresion. Kjo gjendje quhet hipotiroidizëm.

Nëse gjendra juaj tiroide prodhon shumë hormone, mund të përjetoni humbje peshe, nivele të larta ankthi dhe dridhje. Ky quhet hipertiroidizëm.

Në mënyrë tipike, një mjek i cili është i shqetësuar për nivelet e hormoneve tiroide do të urdhërojë analizëe të gjera depistimi, të tilla si T4 ose analiza e hormonit stimulues të tiroides (TSH). Nëse këto rezultate kthehen jonormale, mjeku juaj do të urdhërojë analiza të mëtejshme për të përcaktuar arsyen e problemit.

Struktura e hormonit FT3

Përgatitja për analizat

Ju nuk keni nevojë të bëni ndonjë gjë të veçantë për t’u përgatitur për analizat e funksionit të tiroides.

Nëse një profesionist i kujdesit shëndetësor ka urdhëruar që të bëhen analiza të tjera gjaku në të njëjtën kohë, mund t’ju duhet të agjëroni për disa orë përpara analizës. Ata do t’ju njoftojnë për çdo udhëzim të veçantë që duhet të ndiqni.

Përndryshe, nuk do të keni nevojë të ndiqni ndonjë udhëzim specifik përpara analizës.

Marrja e gjakut për analizën e funksionit të tiroides

Para se të merrni gjak për të kontrolluar nivelet e tiroides, bisedoni me mjekun tuaj për çdo medikament që po merrni. Njoftoni gjithashtu nëse jeni shtatzënë. Disa ilaçe dhe të qenit shtatzënë mund të ndikojnë në rezultatet e analizës csuaj.

Marrja e gjakut, e njohur gjithashtu si venipunktura, është një procedurë e kryer në një laborator ose në zyrën e mjekut. Kur të mbërrini për provën, do t’ju kërkohet të uleni në një karrige të rehatshme ose të shtriheni në një krevat fëmijësh ose në një shtrat. Nëse keni veshur mëngë të gjata, do t’ju kërkohet të përveshni njërën mëngë ose të hiqni krahun nga mënga.

Një profesionist i kujdesit shëndetësor, si një teknik ose infermiere, do të lidhë një llastik gome fort rreth krahut të sipërm për të bërë që venat të fryhen me gjak. Pasi profesionisti i kujdesit shëndetësor të ketë gjetur një venë të përshtatshme, ai/ajo do të fusë një gjilpërë nën lëkurë dhe në venë.

Ju mund të ndjeni një shpim të mprehtë kur gjilpëra shpon lëkurën tuaj. Profesionisti i kujdesit shëndetësor do të mbledhë gjakun tuaj në provëz dhe do ta dërgojë në një laborator për analiza.

Kur profesionisti i kujdesit shëndetësor të ketë mbledhur sasinë e gjakut të nevojshëm për analizat, ai/ajo do të tërheqë gjilpërën dhe do të ushtrojë presion mbi plagën e shpuar derisa gjakderdhja të ndalojë. Më pas ai/ajo vendos një fashë të vogël mbi plagë.

Ju duhet të jeni në gjendje të ktheheni në aktivitetet tuaja tipike të përditshme menjëherë.

Problemet me tiroiden dhe efektet ne peshen trupore

Ndjekja

Nëse puna juaj e gjakut sugjeron që gjendra juaj tiroide është tepër aktive, mjeku juaj mund të urdhërojë një analizë të marrjes së tiroides ose një ultratinguj.

Nëse rezultatet e skanimit janë normale, mjeku juaj ka të ngjarë të përshkruajë ilaçe për të rregulluar aktivitetin tuaj të tiroides. Ata do të vazhdojnë me analiza shtesë të funksionit të tiroides për t’u siguruar që mjekimi po funksionon. Këto analiza do të kontrollojnë për:

 • probleme strukturore me gjendrën tiroide
 • aktivitetin e gjendrës tiroide
 • çdo tumor që mund të shkaktojë probleme

Mjeku juaj mund të urdhërojë gjithashtu një ekografi nëse zbulon gjetje jonormale gjatë një ekzaminimi fizik të qafës tuaj. Nëse rezultatet e ultrasound janë jonormale, mjeku juaj mund të urdhërojë një mostër të indit të tiroides.

Kanceri i tiroides nuk lidhet me hipertiroiden ose hipotiroiden. Mbani mend se analizat e gjakut nuk përdoren për të gjetur kancerin e tiroides.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.