Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Antitrupat e Tiroides: Si t’i kuptojmë për gjendrën tiroide?

Tabela e kontentit

Konsulta me mjekun per crregullimet e gjendres tiroide

Antitrupat e tiroides zhvillohen kur sistemi juaj imunitar shënjestron gabimisht komponentët e gjendrës tiroide ose proteinat. Kjo përgjigje autoimune, në të cilën sistemi imunitar gabimisht dëmton indet në trup, mund të çojë në inflamacion kronik të tiroides, dëmtim të indeve dhe/ose ndërprerje të funksionit të tiroides.

Testet laboratorike zbulojnë praninë dhe matin sasinë e antitrupave specifikë të tiroides në gjak. Kuptimi i shkakut themelor të mosfunksionimit të tiroides mund t’i ndihmojë mjekët të planifikojnë kursin më të mirë të trajtimit.

Analiza per antitrupat e gjendres tiroide

Rreth Testit

Qëllimi i testit

Testet e antitrupave të tiroides përdoren në diagnostikimin e hipotiroidizmit ose hipertiroidizmit si rezultat i sëmundjes autoimune të tiroides. Hipotiroidizmi përshkruan një gjëndër tiroide joaktive, ndërsa hipertiroidizmi është një gjëndër tiroide tepër aktive. Testet e antitrupave të tiroides mund të përdoren gjithashtu për qëllimet e mëposhtme:

 • Për të diagnostikuar një çrregullim autoimun, siç është tiroiditi i Hashimotos ose sëmundja Graves
 • Për të përcaktuar kursin më të mirë të trajtimit
 • Për të përcaktuar nëse hipotiroidizmi juaj i butë ka të ngjarë të përkeqësohet me kalimin e kohës
 • Për të vlerësuar rrezikun për fetusin tek individët shtatzënë me sëmundje tiroide
 • Për të vlerësuar rrezikun e rikthimit pas trajtimit për sëmundjen Graves
 • Për të monitoruar nëse jeni trajtuar më parë për kancerin e tiroides

Në Shqipëri, shumica e rasteve të hipotiroidizmit ndodhin në tiroiditin Hashimoto, i cili prek gratë pesë deri në 10 herë më shpesh se burrat. Hipertiroidizmi shkaktohet nga një sëmundje tjetër autoimune e quajtur sëmundja Graves – gratë janë më të ndjeshme ndaj kësaj, veçanërisht në dekadën e pestë dhe të gjashtë të jetës.

Në të dyja rastet, sistemi imunitar ndërhyn në funksionimin normal të gjendrës tiroide. Tiroiditi i Hashimotos është aq i zakonshëm në Shqipëri saqë shpesh supozohet se shkakton një tiroide joaktive.

Megjithëse zbulimi i antitrupave të tiroides mund të mbështesë një diagnozë të sëmundjes Graves ose tiroiditit Hashimoto, nuk është gjithmonë e nevojshme të testohen antitrupat tiroide për të diagnostikuar çrregullime të tjera autoimune.

Analiza e antitrupave te tiroglobulinës

Çfarë mat testi?

Tiroidja prodhon tiroglobulinë – një proteinë kritike për prodhimin e hormoneve T3 (triiodothyronine) dhe T4 (tiroksinë) – e cila qarkullon në gjak në forma të lira (FT3 dhe FT4) dhe të lidhura. Gjithashtu, gjendrës e hipofizës lëshon një hormon tjetër në gjak, i quajtur hormoni stimulues i tiroides (TSH, i njohur gjithashtu si tirotropina), për të stimuluar më shumë prodhimin e hormoneve tiroide.

Peroksidaza tiroide (TPO) është një enzimë e stimuluar gjithashtu nga TSH. Ndërsa nivelet e këtyre hormoneve mund të maten, nivelet anormalisht të larta ose të ulëta të T4 dhe TSH në përgjithësi ofrojnë të dhëna të para të një problemi të tiroides dhe konsiderohen si testet më të mira për të matur statusin e tiroides.

Kur një problem autoimun mendohet se shkakton një anomali të tiroides, kryhet testimi i antitrupave të tiroides. Testimi zbulon dhe mat nivelet e antitrupave të tiroides në gjak.

Normalisht, antitrupat sulmojnë substanca të huaja në trup, si bakteret, viruset, parazitët dhe toksinat. Nëse keni çrregullime autoimune, antitrupat gabimisht synojnë indet e trupit.

Këto antitrupa që sulmojnë trupin tuaj njihen gjithashtu si autoantitrupa ose antitrupa antitiroide. Testimi i antitrupave tiroide mund të kërkojë disa lloje të antitrupave të tiroides:

Antitrupat e peroksidazës tiroide (TPOAb)

Kjo është një enzimë thelbësore për prodhimin e hormoneve tiroide. TPOAb mund të ndërhyjë në veprimin e kësaj enzime. Pothuajse të gjithë pacientët me tiroiditin Hashimoto kanë nivele të larta të TPOAb.

Antitrupat e tiroglobulinës (TgAb)

Kjo mund të jetë e pranishme kur tiroidja është dëmtuar. Këto antitrupa shpesh maten përveç testeve të tiroglobulinës pasi të keni përfunduar trajtimin për kancerin e tiroides.

Antitrupat e receptorit të tirotropinës (TRAb)

Këto antitrupa lidhen me receptorët në qelizat e tiroides të aktivizuar normalisht nga TSH. Në sëmundjen Graves, një antitrup i quajtur imunoglobulina stimuluese e tiroides (TSI) lidhet me receptorin TSH dhe imiton veprimin e TSH. Kjo shkakton stimulim të vazhdueshëm të gjendrës tiroide, duke e shtyrë atë të lëshojë shumë hormone tiroide.

Analiza e antitrupave te peroksidazës tiroide

Kur duhet të bëj një test të antitrupave të tiroides?

Nuk është gjithmonë e nevojshme të testoheni për antitrupat tiroide për të vendosur një diagnozë të një çrregullimi autoimun që prek tiroiden. Megjithatë, mjekët mund ta gjejnë të dobishëm testimin e antitrupave tiroide në situatat e mëposhtme:

 • Hipotiroidizmin subklinik:

Nëse keni një TSH të lartë dhe një FT4 normal, testimi për antitrupat TPO mund të ndihmojë në parashikimin nëse hipotiroidizmi do të përparojë nga të qenit nënklinik – në të cilin mund të mos shkaktojë simptoma të rëndësishme ose të vëzhgueshme – në mosfunksionim më të rëndë dhe të përhershëm.

 • Goiter:

Ky është një zmadhim jonormal i gjëndrës tiroide. Disa ekspertë rekomandojnë testimin për TPOAb nëse keni goiter, edhe nëse nivelet tuaja të hormoneve tiroide janë normale.

 • Hipertiroidizmi, nëse shkaku nuk është i dukshëm:

Nëse keni një tiroide tepër aktive, ndonjëherë është e qartë nga ekzaminimi juaj fizik dhe testet e hormoneve tiroide se keni sëmundjen Graves. Në raste më pak të dukshme, testimi TRAb ose testet e imazherisë, të tilla si ekografia ose skanimi i tiroides me radionuklid, mund të ndihmojnë në diagnostikimin ose përjashtimin e sëmundjes Graves.

 • Monitorimi pas trajtimit të kancerit të tiroides:

Nëse monitoroheni me testimin e tiroglobulinës pas trajtimit, mund të bëni edhe testimin e niveleve të TgAb, pasi ato mund të ndërhyjnë në disa teste të tiroglobulinës.

Megjithëse antitrupat e tiroglobulinës mund të jenë të ngritura si në tiroiditin e Hashimotos ashtu edhe në sëmundjen Graves, ajo zakonisht nuk testohet gjatë diagnozës.

Simptomat e zakonshme për tiroiditin Hashimoto:

 • Shtim në peshë
 • Lodhje
 • Rënie e flokëve
 • Tolerancë e ulët ndaj të ftohtit
 • Depresion
 • Dhimbje kyçesh

Simptomat e zakonshme për sëmundjen Graves:

 • Humbje peshe
 • Sytë e fryrë
 • Dridhje
 • Tolerancë e ulët ndaj nxehtësisë
 • Ankth
Interpretimi i analizave te antitrupave te gjendres tiroide

Gjetja e një testi të antitrupave të tiroides

Si mund të bëj një test për antitrupat e tiroides?

Një mjek zakonisht urdhëron teste të antitrupave tiroide pasi testet e tjera të gjakut sugjerojnë një çrregullim të mundshëm të tiroides. Ata përdorin një mostër gjaku për testim, i cili mund të merret në zyrën e mjekut, klinikë, laborator, spital ose një mjedis tjetër mjekësor.

Sa kushton testi?

Kostot e testit të antitrupave të tiroides ndryshojnë në bazë të faktorëve të tillë si vendi ku bëhet testi, nëse keni apo jo mbulim të kujdesit shëndetësor, për sa antitrupa jeni testuar dhe nëse teste të tjera kryhen së bashku me atë të antitrupave.

Kur urdhërohet nga një mjek, sigurimi zakonisht mbulon testin, megjithëse mund t’ju duhet të paguani një zbritje ose bashkëpagesë. Zyra, laboratori dhe plani shëndetësor i mjekut tuaj mund të ofrojnë informacion në lidhje me çdo kosto që mund të jetë përgjegjësia juaj.

Kryerja e një testi të antitrupave të tiroides

Testet e antitrupave të tiroides kërkojnë një mostër gjaku. Ju mund të keni nxjerrë gjak nga krahu në zyrën e mjekut, klinikë, laborator, spital ose një mjedis tjetër mjekësor.

Para testit

Nuk kërkohet përgatitje e veçantë për një test gjaku të antitrupave tiroide. Nëse keni teste të funksionit të tiroides si TSH, T3 ose T4 në të njëjtën kohë me testin e antitrupave, sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për çdo medikament ose suplement që po merrni.

Gjatë testimit

Për të marrë një mostër gjaku, një gjilpërë futet në një venë në krahun tuaj. Përpara se të nxirret kampioni juaj, një brez elastik lidhet rreth krahut të sipërm për të rritur gjakun në venat e krahut tuaj dhe për ta bërë më të lehtë nxjerrjen e një kampioni. Lëkura në vendin e shpimit pastrohet me një antiseptik. Ju ndoshta do të ndjeni një pickim të lehtë kur gjilpëra të hyjë nën lëkurën tuaj. Marrja e gjakut zakonisht zgjat më pak se një minutë.

Pas testit

Pasi të jetë marrë një mostër gjaku, një fashë ose garzë pambuku do të vendoset mbi vendin e shpimit për të parandaluar gjakderdhjen. Me shumë mundësi do të udhëzoheni të mbani fashën ose garzën në vend për një orë ose më shumë.

Ju mund të rifilloni aktivitetet tuaja normale, duke përfshirë edhe drejtimin e makinës, pasi të keni marrë një mostër gjaku.

Vizita me mjekun per gjendren tiroide

Rezultatet e testit të antitrupave tiroide

Marrja e rezultateve të testit

Rezultatet e testit të antitrupave tiroide zakonisht janë të disponueshme brenda disa ditësh pas marrjes së gjakut. Zyra e mjekut tuaj mund t’ju kontaktojë për të ndarë rezultatet përmes telefonit ose për të caktuar një takim për t’i diskutuar ato. Ju gjithashtu mund të merrni rezultatet e testit përmes një portal në internet të pacientëve ose me postë.

Interpretimi i rezultateve të testit

Nëse rezultatet tuaja tregojnë se keni nivele jonormale të antitrupave tiroide, mund të jetë një tregues i një çrregullimi autoimun. Testet e antitrupave të tiroides mund të jenë komplekse për t’u interpretuar dhe rezultatet normale mund të ndryshojnë pak në laboratorë të ndryshëm. Është e rëndësishme të diskutoni rëndësinë e rezultateve të testit tuaj me një mjek ose një specialist.

Antitrupat e peroksidazës tiroide (TPOAb)

Nëse jeni diagnostikuar me hipotiroidizëm, mund të bëni një test TPOAb. Një test i antitrupave TPO mund të bëhet nëse keni një TSH të lartë për të përcaktuar shkakun. TPO e ngritur zakonisht është tregues i hipotiroidizmit siç shihet në tiroiditin e Hashimotos.

Antitrupat TPO janë të pranishëm në më shumë se 90% të pacientëve me hipotiroidizëm dhe 10% që nuk kanë ende një problem tiroide mund të zhvillojnë një problem autoimun në të ardhmen. Këto antitrupa janë pothuajse gjithmonë të larta në 95% të pacientëve me tiroidit Hashimoto dhe 70% të atyre me sëmundjen Graves. Por edhe nëse nuk keni simptoma të sëmundjes së tiroides, mund të keni antitrupa TPO.

Antitrupat e tiroglobulinës (TgAb)

Edhe pse kjo është zakonisht e lartë nëse keni çrregullime autoimune të tiroides, zakonisht nuk testohet nëse keni tiroiditin e Hashimotos dhe sëmundjen Graves. Antitrupat e tiroglobulinës mund të testohen për të monitoruar kancerin e tiroides pas trajtimit.

Antitrupat e receptorit të tirotropinës (TRAb)

Ky autoantitrup pengon aktivitetin e duhur të TSH. Dy lloje autoantitrupash parandalojnë funksionin normal të TSH. TSI lidhet me receptorët e tiroides, duke bllokuar aktivitetin e TSH, por duke nxitur rritjen e prodhimit të hormoneve tiroide, duke krijuar hipertiroidizëm. Imunoglobulina frenuese që lidhet me tiroiden (TBII) bllokon TSH nga lidhja, duke rezultuar në hipertiroidizëm. Diskutoni vargjet e referencës për TRAbs me mjekun tuaj.

Nëse keni sëmundjen Graves, zakonisht do të keni nivele jonormale të antitrupave që stimulojnë gjëndrën tiroide. Megjithëse jo të gjithë pacientët me sëmundjen Graves kanë nivele të dallueshme të antitrupave, një rezultat pozitiv i testit të antitrupave të receptorit stimulues të tiroides konsiderohet si diagnostikues për sëmundjen Graves.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.