Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë duhet të dimë për testin e helikobakter pylori?

Tabela e kontentit

Testi i Helikobakter Pylori ne Spitalin Continental

Infeksioni Helikobakter pylori (H. pylori) ndodh kur bakteret H. pylori infektojnë stomakun tuaj. Kjo zakonisht ndodh gjatë fëmijërisë. Një shkak i zakonshëm i ulçerave të stomakut (ulçera peptike), infeksioni me H. pylori mund të jetë i pranishëm në më shumë se gjysmën e njerëzve në botë.

Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se kanë infeksion H. pylori sepse nuk sëmuren kurrë prej tij. Nëse zhvilloni shenja dhe simptoma të një ulçere peptike, mjeku juaj ndoshta do t’ju testojë për infeksion H. pylori. Ulçera peptike është një plagë në mukozën e stomakut (ulçera gastrike) ose në pjesën e parë të zorrëve të vogla (ulçera duodenale).

Infeksioni nga H. pylori trajtohet me antibiotikë.

Problemet me stomakun nga Helikobakter Pylori

Simptomat

Shumica e njerëzve me infeksion H. pylori nuk do të kenë kurrë ndonjë shenjë apo simptomë. Nuk është e qartë pse shumë njerëz nuk kanë simptoma. Por disa njerëz mund të lindin me më shumë rezistencë ndaj efekteve të dëmshme të H. pylori.

Kur shfaqen shenja ose simptoma me infeksionin H. pylori, ato zakonisht lidhen me gastrit ose ulçerë peptike dhe mund të përfshijnë:

 • Një dhimbje ose djegieje në stomak
 • Dhimbje stomaku që mund të përkeqësohet kur stomaku juaj është bosh
 • Nauze
 • Humbje e oreksit
 • Gërmim i shpeshtë
 • Fryrje
 • Humbje e paqëllimshme në peshë

Kur të vizitoj një mjek

Lini një takim me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë shenjë dhe simptomë që mund të jetë gastrit ose ulçerë peptike. Kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore nëse keni:

 • Dhimbje të forta ose të vazhdueshme të stomakut (barkut) që mund t’ju zgjojë nga gjumi
 • Jashtëqitje të përgjakshme ose të zeza katran
 • Të vjella të përgjakshme ose të zeza ose të vjella që duken si llum kafeje

Shkaqet

Infeksioni me H. pylori ndodh kur bakteret H. pylori infektojnë stomakun tuaj. Bakteret H. pylori zakonisht transmetohen nga personi në person përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me pështymë, të vjella ose jashtëqitje. H. pylori gjithashtu mund të përhapet përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar. Mënyra e saktë se si bakteret H. pylori shkaktojnë gastrit ose ulçerë peptike tek disa njerëz është ende e panjohur.

Faktorët e rrezikut

Njerëzit shpesh marrin infeksion H. pylori gjatë fëmijërisë. Faktorët e rrezikut për infeksionin H. pylori lidhen me kushtet e jetesës në fëmijëri, si:

 • Të jetuarit në kushte të mbushura me njerëz. Të jetuarit në një shtëpi me shumë njerëz të tjerë mund të rrisë rrezikun e infeksionit nga H. pylori.
 • Të jetuarit pa një furnizim të besueshëm me ujë të pastër. Të kesh një furnizim të besueshëm me ujë të pastër dhe të rrjedhshëm ndihmon në uljen e rrezikut të H. pylori.
 • Të jetuarit në një vend në zhvillim. Njerëzit që jetojnë në vendet në zhvillim kanë një rrezik më të lartë të infeksionit nga H. pylori. Kjo mund të jetë për shkak se kushtet e jetesës së mbushur me njerëz dhe josanitare mund të jenë më të zakonshme në vendet në zhvillim.
 • Të jetuarit me dikë që ka një infeksion H. pylori. Ju keni më shumë gjasa të keni infeksion H. pylori nëse jetoni me dikë që ka infeksion H. pylori.
Dhimbja e stomakut nga Helikobakter Pylori

Komplikimet

Komplikimet që lidhen me infeksionin H. pylori përfshijnë:

 • Ulçera. H. pylori mund të dëmtojë shtresën mbrojtëse të stomakut dhe zorrëve të vogla. Kjo mund të lejojë që acidi i stomakut të krijojë një plagë të hapur (ulçerë). Rreth 10% e njerëzve me H. pylori do të zhvillojnë një ulçerë.
 • Inflamacion i mukozës së stomakut. Infeksioni me H. pylori mund të prekë stomakun, duke shkaktuar irritim dhe ënjtje (gastrit).
 • Kanceri i stomakut. Infeksioni me H. pylori është një faktor i fortë rreziku për disa lloje të kancerit të stomakut.

Parandalimi

Në zonat e botës ku infeksioni me H. pylori dhe komplikimet e tij janë të zakonshme, mjekët ndonjëherë testojnë njerëz të shëndetshëm për H. pylori. Nëse ka një përfitim nga testimi për infeksionin H. pylori kur nuk keni shenja ose simptoma të infeksionit, është e diskutueshme midis ekspertëve.

Nëse jeni të shqetësuar për infeksionin H. pylori ose mendoni se mund të keni një rrezik të lartë të kancerit të stomakut, bisedoni me mjekun tuaj. Së bashku mund të vendosni nëse mund të përfitoni nga testimi për H. pylori.

Diagnoza

Disa teste dhe procedura përdoren për të përcaktuar nëse keni infeksion H. pylori. Testimi është i rëndësishëm për zbulimin e Helikobakter pylori (H. pylori). Përsëritja e testimit pas trajtimit është e rëndësishme për t’u siguruar që H. pylori është zhdukur. Testet mund të bëhen duke përdorur një mostër jashtëqitjeje, përmes një testi të frymëmarrjes dhe me një ekzaminim endoskopi të sipërm.

Testet e jashtëqitjes

 • Testi i antigjenit të jashtëqitjes. Ky është testi më i zakonshëm i jashtëqitjes për të zbuluar H. pylori. Testi kërkon proteina (antigjene) të lidhura me infeksionin H. pylori në jashtëqitje.
 • Testi PCR i jashtëqitjes. Një test laboratorik i quajtur testi i reaksionit zinxhir të polimerazës së jashtëqitjes (PCR) mund të zbulojë infeksionin me H. pylori në jashtëqitje. Testi gjithashtu mund të identifikojë mutacione që mund të jenë rezistente ndaj antibiotikëve të përdorur për trajtimin e H. pylori. Megjithatë, ky test është më i shtrenjtë se një test i antigjenit të jashtëqitjes dhe mund të mos jetë i disponueshëm në të gjitha qendrat mjekësore.

Testi i frymëmarrjes

Gjatë një testi të frymëmarrjes – i quajtur test i frymëmarrjes së uresë – ju gëlltisni një pilulë, lëng ose puding që përmban molekula karboni të etiketuara. Nëse keni infeksion H. pylori, karboni lirohet kur tretësira bie në kontakt me H. pylori në stomakun tuaj.

Për shkak se trupi juaj thith karbonin, ai lirohet kur merrni frymë. Për të matur lirimin e karbonit, ju fryni në një qese. Një pajisje e veçantë zbulon molekulat e karbonit. Ky test mund të përdoret për të rriturit dhe për fëmijët mbi 6 vjeç që janë në gjendje të bashkëpunojnë me testin.

Endoskopia per Helikobakter Pylori

Testi skopik

Një mjekr mund të kryejë një test të fushës, i njohur si një provim endoskopik i sipërm. Mjeku juaj mund ta kryejë këtë test për të hetuar simptomat që mund të shkaktohen nga kushte të tilla si ulçera peptike ose gastrit që mund të jenë për shkak të H. pylori.

Për këtë test, do t’ju jepen ilaçe për t’ju ndihmuar të relaksoheni. Gjatë ekzaminimit, mjeku juaj fut një tub të gjatë dhe fleksibël me një kamerë të vogël (endoskop) të bashkangjitur në fyt dhe ezofag dhe në stomak dhe në pjesën e parë të zorrëve (duodenum). Ky instrument lejon mjekun tuaj të shikojë çdo problem në traktin e sipërm të tretjes. Mjeku juaj mund të marrë gjithashtu mostra të indeve (biopsi). Këto mostra janë ekzaminuar për infeksion H. pylori.

Për shkak se ky test është më invaziv se testi i frymëmarrjes ose jashtëqitjes, zakonisht bëhet për të diagnostikuar probleme të tjera të tretjes së bashku me infeksionin H. pylori. Mjekët mund ta përdorin këtë test për testime shtesë dhe për të kërkuar kushte të tjera të tretjes. Ata gjithashtu mund ta përdorin këtë test për të përcaktuar saktësisht se cili antibiotik mund të jetë më i miri për të trajtuar infeksionin H. pylori, veçanërisht nëse antibiotikët e parë të provuar nuk e kanë hequr qafe infeksionin.

Ky test mund të përsëritet pas trajtimit, në varësi të asaj që konstatohet në endoskopinë e parë ose nëse simptomat vazhdojnë pas trajtimit të infeksionit H. pylori.

Konsideratat e testimit

Antibiotikët mund të ndërhyjnë në saktësinë e testimit. Në përgjithësi, ritestimi bëhet vetëm pasi antibiotikët të jenë ndërprerë për katër javë, nëse është e mundur.

Ilaçet për shtypjen e acidit të njohur si frenuesit e pompës së protonit (PPI) dhe subsalicilatin e bismutit (Pepto-Bismol) gjithashtu mund të ndërhyjnë në saktësinë e këtyre testeve. Është e mundur që barnat që shtypin acidin e njohur si bllokuesit e histaminës (H-2) gjithashtu mund të ndërhyjnë në saktësinë e këtyre testeve. Në varësi të medikamenteve që po merrni, do t’ju duhet të ndaloni marrjen e tyre, nëse është e mundur, deri në dy javë para testit. Mjeku juaj do t’ju japë udhëzime specifike për ilaçet tuaja.

Të njëjtat teste të përdorura për diagnozën mund të përdoren për të treguar nëse infeksioni me H. pylori është zhdukur. Nëse jeni diagnostikuar më parë me infeksion H. pylori, në përgjithësi do të prisni të paktën katër javë pasi të keni përfunduar trajtimin me antibiotikë për të përsëritur këto teste.

Mjekim per infeksionin nga Helikobakter Pylori

Mjekimi

Infeksionet me H. pylori zakonisht trajtohen me të paktën dy antibiotikë të ndryshëm njëherësh. Kjo ndihmon në parandalimin e baktereve nga zhvillimi i rezistencës ndaj një antibiotiku të veçantë.

Trajtimi mund të përfshijë gjithashtu medikamente për të ndihmuar në shërimin e stomakut tuaj, duke përfshirë:

 • Frenuesit e pompës protonike (PPI). Këto barna ndalojnë prodhimin e acidit në stomak. Disa shembuj të PPI-ve janë omeprazoli (Prilosec), esomeprazoli (Nexium), lansoprazoli (Prevacid) dhe pantoprazoli (Protonix).
 • Subsalicilate bismut. I njohur më shpesh me emrin e markës Pepto-Bismol, ky ilaç vepron duke mbuluar ulçerën dhe duke e mbrojtur atë nga acidi i stomakut.
 • Bllokuesit e histaminës (H-2). Këto medikamente bllokojnë një substancë të quajtur histamine, e cila nxit prodhimin e acidit. Një shembull është cimetidina (Tagamet HB). Bllokuesit H-2 përshkruhen vetëm për infeksionin H. pylori nëse PPI nuk mund të përdoren.

Përsëriteni testimin për H. pylori të paktën katër javë pasi rekomandohet trajtimi juaj. Nëse testet tregojnë se trajtimi nuk ka hequr qafe infeksionin, mund të keni nevojë për më shumë trajtim me një kombinim të ndryshëm antibiotikësh.

Vizita me mjekun per infeksionin e Helikobakter Pylori

Përgatitja për takimin tuaj

Shihni mjekun tuaj nëse keni shenja ose simptoma që tregojnë një ndërlikim të infeksionit H. pylori. Mjeku juaj mund t’ju testojë dhe trajtojë për infeksion H. pylori, ose t’ju referojë te një specialist që trajton sëmundjet e sistemit tretës (gastroenterolog).

Çfarë mund të bëni

Në momentin që caktoni takimin, pyesni nëse ka ndonjë gjë që duhet të bëni paraprakisht, si p.sh. të kufizoni dietën tuaj.

Gjithashtu, përgatitja e një liste pyetjesh për të bërë mund t’ju ndihmojë të shfrytëzoni sa më shumë kohën tuaj me mjekun tuaj. Pyetjet për të bërë mund të përfshijnë:

 • Si i shkaktoi infeksioni H. pylori ndërlikimet që po përjetoj?
 • A mund të shkaktojë H. pylori komplikime të tjera?
 • Çfarë lloj testesh më duhen?
 • A kërkojnë këto teste ndonjë përgatitje të veçantë?
 • Cilat trajtime janë në dispozicion?
 • Çfarë trajtimesh rekomandoni?
 • Si do ta di nëse trajtimi ka funksionuar?

Çfarë të prisni nga mjeku juaj

Mjeku juaj ka të ngjarë t’ju bëjë një sërë pyetjesh, të tilla si:

 • A kanë qenë simptomat tuaja të vazhdueshme apo të rastësishme?
 • Sa të rënda janë simptomat tuaja?
 • Kur filluan simptomat tuaja?
 • A i bën ndonjë gjë më mirë apo më keq?
 • A kanë përjetuar ndonjëherë probleme të ngjashme prindërit ose vëllezërit e motrat?
 • Çfarë ilaçesh apo suplementesh merrni rregullisht?
 • A merrni ndonjë qetësues dhimbjeje pa recetë, si aspirina, ibuprofeni (Advil, Motrin IB, të tjerë) ose naproksen sodium (Aleve)?

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.