Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Anemia – Simptomat, Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Çfarë është anemia?

Anemia është një gjendje që pothuajse gjysma e botës e ka ose e merr. Shpjegimi i saj është se lidhja sasiore e rruazave të kuqe të gjakut është në rënie, gjë që tregon se hemoglobina ose hematokriti është më pak se normalja. Kjo përfundon me faktin se oksigjeni transferohet nga mushkëritë tuaja në indet e trupit tuaj.

 Anemia mund të jetë e përkohshme ose afatgjatë. Nuk ka një moshë të caktuar për ta marrë atë, që do të thotë se fëmijët, gratë, burrat dhe gjithashtu personat me sëmundje të tjera mund të kenë anemi. Një çështje e rëndësishme për t’u ditur do të ishte se anemia nuk është gjithmonë një shqetësim serioz, pasi nuk njihet si sëmundje dhe kjo është arsyeja pse nuk keni nevojë të shqetësoheni për të, thjesht merrni informacionin e duhur dhe mësoni se si ta trajtoni atë.

Çfarë duhet të dini për qelizat e kuqe të gjakut?

Ngjyra e kuqe e gjakut tuaj vjen nga qelizat e kuqe të gjakut, të cilat gjenden në çdo pjesë të trupit tuaj, transferojnë oksigjen në organet tuaja thelbësore dhe kjo bën që gjaku ynë të ketë një ngjyrë të kuqe të ndezur, megjithatë nëse ky oksigjen humbet atëherë ngjyra juaj e gjakut del më blu. Jetëgjatësia e këtyre qelizave është rreth tre muaj ose 100 – 120 ditë dhe më pas ato duhet të hiqen, duke rezultuar në nevojën e trupit tonë për të prodhuar të reja menjëherë.

Foto qe tregon rruazat e kuqe ne lidhje me anemine.

Llojet e anemisë

Talasemia

Talasemia ka një ndikim në qelizat e kuqe të gjakut. Është një mosfunksionim i trashëguar i gjakut për të prodhuar hemoglobinë, gjë që bën që trupi të mos ketë oksigjen të mjaftueshëm dhe të durojë periudha më të shkurtra kohore. Ky çrregullim përmendet me termat alfa dhe beta, të cilat ju udhëzojnë se sa hemoglobinë keni nevojë. Ka disa lloje të talasemisë dhe disa nga fjalët për të kuptuar se cilat mund të keni janë: minor, tipar, madhor apo ndërmjetës. Lloji i talasemisë bazohet në atë se sa tipare ka marrë një fëmijë nga prindërit e tij.

• Alfa Talasemia ose alfa e ulët do të thotë që jo më pak se një nga gjenet e globinës alfa është jopërfaqësues.

• Beta Talasemia ose beta e ulët do të thotë që gjenet e beta globinës janë prekur

Anemia aplastike

Anemia aplastike është një çrregullim i pazakontë, i cili në fakt mund të zhvillohet pa një moshë specifike. Përkufizimi i tij është se trupi juaj përfundon mundësinë për të prodhuar qeliza të reja të gjakut dhe duke e bërë gjakun tuaj shumë të hollë me efektet anësore që ju lënë më të hapur ndaj çdo lloj infeksioni dhe gjakderdhjeje. Ky lloj çrregullimi ose mund të shfaqet në mënyrë të qëndrueshme dhe të përkeqësohet me kalimin e kohës ose mund të vijë papritur. Anemia aplastike mund të jetë e dy llojeve: e fituar ose e trashëguar. 

Anemia drapërocitare

Anemia drapërocitare është një sëmundje e përjetshme e cila gjithashtu është e trashëguar. Varet nga sa mosfunksionime të qelizave të kuqe të gjakut keni marrë. Zakonisht, “puna” e rruazave të kuqe të gjakut është të jenë në gjendje të lëvizin lirshëm midis qelizave të gjakut, por kur dikush diagnostikohet me SCD qelizat tuaja të kuqe të gjakut janë në formë drapër, që do të thotë se ato nuk mund të lëvizin lirshëm dhe ata ndalojnë gjakun tuaj që të rrjedhë në trupin tuaj.

Anemia e inflamacionit

Anemia e inflamacionit e njohur edhe si sëmundje kronike është një nga llojet më të shpeshta dhe zgjat rreth tre muaj ose më shumë. Kjo sëmundje shfaqet më së shumti tek njerëzit me sistem të ulët imunitar që kanë sëmundje si kanceri, infeksionet etj. Përkufizohet si anemi e të pasurit sasi të ulët të rruazave të kuqe të gjakut dhe lidhet me faktin se vëmendja ndaj hekurit është e ulët. Anemia e sëmundjes kronike mund të jetë ose gjendje e lehtë ose mesatare.

Anemia nga mungesa e vitaminave

Anemia e mungesës së vitaminës është kur ju keni më pak sasi të vitaminave specifike se normalja në qelizat e kuqe të gjakut, të tilla si vitamina C dhe B-12. Ky çrregullim ndodh ose kur nuk hani ushqim me mjaftueshëm vitamina të përmendura ose kur trupi juaj nuk mund t’i marrë ato, që do të thotë t’i përthithë dhe më së shumti kap gratë, veçanërisht shtatzënat, pasi ato kanë nevojë për shumë më tepër vitamina në këtë gjendje specifike.

Anemia nga mungesa e hekurit

Anemia e mungesës së hekurit ndodh kur ju nuk keni mjaftueshëm hekur në trupin tuaj, gjë që kocka e palcës suaj ka nevojë për të, për të prodhuar hemoglobinë. Mungesa e hekurit bën që trupi juaj të mos ketë sasi të mjaftueshme të oksigjenit dhe shkaku më i madh i saj mund të jetë humbja e gjakut, prandaj kjo u ndodh shumë grave gjatë periodave dhe shtatzënisë.

Shkaku i anemisë

Ka shumë arsye pse shfaqet anemia, por shumë herë nuk mund të kuptojmë shkakun e saj si dhe simptomat e saj. Disa nga shkaqet më të zakonshme janë:

1. Sëmundjet – Sëmundjet e rënda, shumë herë, mund t’ju çojnë në anemi. Disa sëmundje janë: infeksionet, problemet e mëlçisë ose shpretkës dhe sëmundjet e veshkave.

2. Humbja e gjakut – Humbja e një sasie të madhe gjaku mund të çojë në mungesë hekuri, gjë që është një çështje e rëndësishme për të transferuar oksigjen.

3. Eliminimi i rruazave të kuqe të gjakut – Nëse trupi përfundon RBC-në më herët se sa të plotësojnë 120 ditët në qarkullimin e gjakut, ka më shumë gjasa të kapet nga anemia.

4. Çrregullime të trashëguara – Nëse njëri ose të dy prindërit tuaj kanë një lloj anemie, atëherë është mjaft e lehtë ta kaloni edhe juve.

5. Gjendjet kronike – Këto kushte i referohen trupit tuaj që nuk ka sasinë e duhur të hormoneve për të qenë në gjendje të prodhojë qeliza të kuqe të gjakut.

6. Mungesa e acidit folik – Kjo lloj situate ndodh kur nuk e përfshijmë acidin folik në zakonet tona të të ngrënit.

Cilët janë faktorët e rëndësishëm të rrezikut të anemisë?

Nje foto qe tregon rreziqet e anemise.

Anemia mund të ndodhë në çdo lloj moshe dhe ka mënyrat e veta të trajtimit, por ka edhe faktorët e saj të rrezikut që duhet t’u kushtoni vëmendje dhe të merrni informacionin e duhur. Disa prej tyre janë:

Shtatzënia

Grave shtatzëna u kërkohet të sigurojnë gjak për fetusin e tyre dhe në shumicën e rasteve ato kanë mungesë hekuri, që është një arsye e madhe që ato të kenë dhimbje.

Menstruacionet

Menstruacionet kanë pothuajse të njëjtin efekt si shtatzënia. Gratë që ende mund të kenë menstruacione kanë një rrezik të anemisë pasi kanë mungesë të qelizave të kuqe të gjakut.

Mosha

Mosha është një faktor rreziku pasi fëmijët e vegjël kanë nevojë për më shumë hekur për t’u rritur dhe zhvilluar siç duhet, si dhe adoleshentët, dhe nëse nuk e marrin atë, atëherë ata kanë më shumë gjasa të marrin sëmundjen.

Prejardhja familjare

Sado që të ndiqni një dietë të duhur, historia juaj familjare do të ketë efektin e saj në gjendjen tuaj shëndetësore, pasi anemia është një sëmundje që mund të trashëgohet.

Kequshqyerja

Është shumë e rëndësishme të mbani dietën tuaj të përditshme të qëndrueshme dhe të shëndetshme. Nëse nuk merrni lëndët ushqyese të duhura gjatë ditës dhe nuk hani siç duhet, atëherë nuk do të jeni në gjendje të përballeni me këtë situatë.

Simptomat e anemisë

• Dobësi

• Dhimbje koke

• Mungesa e frymëmarrjes

• Dhimbje gjoksi

• Lëkurë të zbehtë

• Rrahje të shpejta të zemrës

• Marramendje

• Duart dhe këmbët e ftohta

Si diagnostikohet anemia?

Anemia është një nga çrregullimet që nuk ka simptoma specifike dhe ndonjëherë nuk ka fare, prandaj nuk është gjithmonë e lehtë të diagnostikohet. Ka lloje të ndryshme të çrregullimeve të anemisë dhe do të jetë alternativa më e mirë të mbani shënime për çdo simptomë që mendoni se mund të keni. Për ta diagnostikuar atë, mjeku juaj do t’ju kërkojë disa informacione duke përfshirë:

  • Prejardhja familjare, të keni njohuri për çdo lloj çrregullimi që mund të kenë kaluar nga prindërit tuaj.
  • Ekzaminimi fizik, që është koha që mjeku juaj do të kalojë duke dëgjuar çdo problem që mund të keni, si dhe duke ju dhënë këshillimin e duhur për të ndihmuar në uljen e faktorëve të rrezikut
  • Dieta pasi është shumë e rëndësishme të jeni të shëndetshëm dhe të merrni vakte të qëndrueshme çdo ditë në mënyrë që të merrni vitaminat e duhura nga çdo vakt.
  • Medikamente nëse merrni ose keni marrë më parë, pasi ai duhet të dijë për kartelën tuaj mjekësore, çdo efekt anësor që mund të keni prej tyre dhe nëse ato kanë rezultate pozitive për ju.

Si mund t’ju ndihmojë imazhet mjekësore të zbuloni aneminë?

Imazheria pas rezonances magnetike ne Spital Continental duke treguar rezultatet.

Duke qenë se anemia është shumë e vështirë për t’u diagnostikuar, ndonjëherë mjekët mund të kenë nevojë të përdorin teste dhe ekzaminime të tjera për të kuptuar llojin e gjendjes që keni. Është shumë e rëndësishme të kontrolloni për shkaqet e caktuara që ju çojnë në anemi, prandaj një nga mënyrat për ta diagnostikuar atë janë ekzaminimet imazherike, si p.sh.

Ekografi e përgjithshme – Ultratingujt mund të ndihmojnë në zbulimin e çdo problemi të lidhur me aneminë pa pasur nevojë të përdorni ndonjë rrezatim.

Radiografia e gjoksit – Rrezet X të kraharorit kanë forcë të mjaftueshme për të kaluar nëpër çdo pjesë të trupit tuaj me energjinë që kanë. Ne i quajmë gjithashtu rrezatime dhe ato shërbejnë si ndihmë për mjekun për të demonstruar dhe ekzaminuar këto imazhe në një ekran kompjuteri.

CT (tomografi kompjuterike) – Me ndihmën e CT mjeku do të jetë në gjendje të inspektojë imazhet e eshtrave, organeve të brendshme dhe shkaqet e gjakderdhjes.

MRI (Imazhe me rezonancë magnetike) – MRI mund të përdoret shumë nëse mjeku duhet të kontrollojë mbingarkesën dhe përqendrimin tuaj të hekurit në zemër, si dhe shkëmbimin e gjakut.

Trajtimet e anemisë

Për të trajtuar aneminë, duhet të përcaktoni llojin e anemisë dhe të rritni sasinë e oksigjenit. Duke qenë se problemet që shkaktojnë aneminë janë qelizat e kuqe të gjakut, ajo që duhet të dini është se trajtimi duhet të jetë rritja e tyre dhe hemoglobinës. Më poshtë do të renditen disa trajtime për aneminë.

1. Medikamente

Ilaçet mund të ndihmojnë kur ka mungesë të vitaminës. Anemia ka nevojë për vitaminë B-12 ose B-9, të cilat mund t’i gjeni normalisht në dyqanet dhe farmacitë e ushqimeve të shëndetshme. Në varësi të llojit të anemisë dhe nivelit në të, ju mund të zgjidhni dhe kontrolloni se sa kohë duhet të përdorni medikamentet. Disa duhet ta përdorin atë për pjesën tjetër të jetës së tyre, por të tjerë thjesht e përdorin atë për pak kohë. Efektet e tyre anësore mund të jenë dhimbje koke, të vjella dhe marramendje.

2. Transfuzionet e gjakut

Nje foto qe tregon marrjen e gjakut per njerezit qe vuajne nga anemia.

Transfuzioni i gjakut është një procedurë për t’ju ndihmuar të merrni gjak përmes linjës intravenoze në një nga enët tuaja të gjakut. Është një operacion i sigurt që zgjat nga 1 deri në 4 orë për të përfunduar, në të cilin mjeku duhet të testojë gjakun tuaj për të gjetur një dhurues, por gjithashtu duhet të jetë shumë i kujdesshëm për të çiftuar gjakun e dhuruar me atë të pacientit. Megjithatë, me shumë mundësi do të keni efekte anësore si ethe, disa reaksione dhe komplikime në zemër ose në mushkëri.

3. Kirurgjia

Ka disa situata të rralla në të cilat fillon gjakderdhja. Kjo mund të jetë një arsye serioze për shkaktimin e anemisë dhe mënyra më e mirë për ta ndaluar atë do të ishte të vazhdoni në operacion. Trupi juaj ka një organ që heq qelizat e kuqe të gjakut, i cili quhet shpretkë. Nëse shpretka juaj është e sëmurë ose e zmadhuar, mund t’ju duhet ta hiqni atë gjatë operacionit, për të ndaluar aneminë.

4. Hekuri

Hekuri është një pjesë e madhe e anemisë tuaj. Shumica e rasteve të anemisë ndodhin për shkak të mungesës së saj. Megjithatë, mënyra më e shpejtë dhe më e lehtë për të marrë hemoglobinën në sistemin tuaj është duke ngrënë mish, prandaj mjeku juaj ndoshta do t’ju rekomandojë që të filloni ta hani atë sa më shumë që të mundeni gjatë gjithë javës. Përveç mishit, disa ushqime të tjera që mund të ndihmojnë në këtë çështje janë: tofu, spinaqi, frutat e thata, kajsitë dhe soja.

5. Acidi folik

Gratë shtatzëna priren të vuajnë më shumë nga kjo pasi duhet të rrisin fetusin me kujdes, prandaj kur ato kanë ameni ka disa faktorë që ndihmojnë në uljen e anemisë ose shmangien e saj fare, duke pasur acid folik ose vitaminë B. Është një vitaminë që mund t’i gjeni lehtësisht në ushqime, si: vezë, spinaq, bukë, makarona, perime me gjethe jeshile të errët dhe mëlçi viçi.

pyetje te shpeshta rreth anemise.

Pyetjet më të shpeshta 

  • Pse pacientët me sëmundje të veshkave kanë anemi?

Veshkat prodhojnë eritropoietinën në trupin tonë, i cili është një hormon për të marrë palcën për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut. Fatkeqësisht, nëse veshkat dëmtohen ose lëndohen, atëherë ato nuk prodhojnë mjaftueshëm eritropoietin. Pa të, kocka nuk mund të prodhojë sasinë e duhur të RBC dhe e bën shumë më të lehtë për trupin e njeriut të kapë ameni.

  • Nivelet e mia të hekurit janë kthyer në normale. A mund të ndaloj marrjen e ilaçeve?

Nëse trupi juaj fillon të reagojë pozitivisht ndaj amenisë suaj, atëherë mjekimi juaj po jep efektin e duhur. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet ta ndërprisni trajtimin menjëherë, sepse do të gjendeshit sërish në një gjendje të paqëndrueshme. Pas normalizimit të sistemit tuaj, duhet të paktën të merrni ilaçet tuaja për gjashtë muaj të tjerë për të krijuar nivele hekuri në palcën e eshtrave dhe më pas të ndaloni.

  • A është e zakonshme anemia gjatë shtatzënisë?

Po, është. Gratë shtatzëna kanë nevojë për më shumë hekur sesa trupi i tyre ka nevojë normalisht dhe kjo është arsyeja që një grua shtatzënë duhet të hajë ushqime që përmbajnë hekur, të cilat mund të ndikojnë pozitivisht në to dhe të përpiqen ta parandalojnë atë edhe për fetusin e tyre, përpara se të bëhet serioz.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.