Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Artriti – Simptomat, Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Si diagnostikohet artriti

Çfarë është artriti

Artriti ose inflamacioni i kyçit është një simptomë e të paktën 100 sëmundjeve të lidhura me to, të cilat quhen çrregullime reumatike. Është një sëmundje autoimune që shkakton inflamacion në kocka. Pasoja më e zakonshme është dhimbja dhe edema në kocka, si dhe ngurtësia e gjatë në mëngjes.

Dora dhe kyçi i trupit të njeriut kanë shumë nyje të vogla të cilat të gjitha punojnë së bashku për të krijuar lëvizje, duke përfshirë lëvizjen që kërkohet për të lidhur atletet ose për të rregulluar flokët. Në momentin që kockat tona preken nga artriti, aktivitetet e rutinës sonë të përditshme mund të bëhen shumë të vështira.

Artriti gjendet kryesisht në këto zona të trupit: Këmbët, duart, ijet, gjunjët dhe pjesën e poshtme të shpinës.

Çfarë duhet të dini për kyçet

Kyçet janë në pjesën e skeletit, në të cilat dy ose më shumë kocka bien në kontakt dhe lidhen në një mënyrë për të shërbyer funksionalitetin e pjesës përkatëse të trupit. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë me shumëllojshmërinë e stabilitetit që lejon një shkallë të ndryshme lirie në trupin tonë. Lidhjet ndahen në: Artikulim dhe Funksion. Më poshtë mund të gjeni informacionin e nevojshëm për secilën prej tyre.

Artikulimi

Artikulimi është mënyra e lidhjes së kockave të skeletit, e cila nuk lejon fare lëvizje ose lejon vetëm lloje të veçanta lëvizjesh. Ka tre lloje të klasifikimit të kyçeve të cilat janë: Nyjet Fibroze, Nyjet Kërcore dhe Nyjet Sinoviale.

 • Lidhjet fibroze janë nyjet në të cilat kockat lidhen me një shtresë të indit fijor të bardhë me trashësi të ndryshme.
 • Nyja kërcore është indi qelqor, elastik dhe i lëmuar që mbulon kockat të cilat marrin pjesë në formimin e kyçeve.
 • Lidhjet Sinoviale janë nyjet e lidhura me ind lidhor të dendur të çrregullt që i jep formë një kapsule spinoze që rrethon kockat.

Funksioni

Funksioni i kyçeve ka për qëllim sasinë e aftësisë për të lëvizur që gjendet midis kockave fqinje. Klasifikimi funksional ndahet në tre lloje që janë: Sinartroza, Amfiartroza dhe Diartroza.

 • Synarthrosis është një nyje e praktikisht e palëvizshme e cila siguron një bashkim të ndërtuar mirë midis kockave artikuluese.
 • Amfiartroza ka të bëjë me kyçet që kanë lëvizje të kufizuar.
 • Diartroza është një nyje që mund të lëvizë lirshëm dhe duke supozuar shumicën e lëvizjeve të trupit.

Llojet e artritit

Ka disa lloje të artritit të cilat do të renditen më poshtë me informacionin përkatës.

Osteoartriti

Osteoartriti është lloji më i zakonshëm i artritit. Shfaqet kur grila që zbut dhe mbron skajet e kockave shfaq shenja konsumimi gradualisht. Është një konkluzion i tepruar, traumë apo degjenerim natyral i grilës që ndodh me plakjen dhe më së shumti shfaqet në kockat që sjellin peshë si gjuri, ijet dhe shtylla kurrizore.

Artrit reumatoid

Artriti reumatoid është një sëmundje afatgjatë dhe prek shumë pjesë të trupit. Sistemi imunitar i trupit, i cili normalisht e mbron atë, fillon të prodhojë, substanca që ndikojnë në organizëm. Në artritin reumatoid, investimi i kyçeve fryhet dhe ai pushton në indet fqinje. Trupi ynë prodhon substanca kimike që ndikojnë dhe shkatërrojnë sipërfaqen e kockave.

Artriti post-traumatik

Artriti post-traumatik krijohet nga shtresa e kyçit që ka pasur çdo lloj dëmtimi fizik. Nëse një kockë e thyer shtrihet në një kyç, ajo do të dëmtojë kërcin e lëmuar që mbulon sipërfaqet e nyjeve dhe kjo sjell rraskapitjen e kyçit duke e bërë atë të pafuqishëm dhe shumë më të lehtë për t’u konsumuar. Kjo pasohet nga dëmtime të vazhdueshme dhe peshë të tepërt trupore.

Artriti septik

Artriti septik shfaqet gjithnjë e më shumë te personat e moshuar dhe të imunosupresionuar dhe ka të bëjë me infeksionin e një ose më shumë kyçeve nga mikroorganizma të ndryshëm. Zakonisht, pacienti me artrit septik do të paraqesë një nyje jashtëzakonisht të dhimbshme, e cila është e kuqe dhe e nxehtë dhe nuk do të jetë në gjendje të vendosë peshën e saj trupore në anën e prekur.

Artriti psoriatik

Artriti psoriatik është shkaku i inflamacionit dhe dhimbjes në cilindo nyje. Rrallë, lidhet me psoriasis, një kusht me simptomë kryesore pamjen e lëkurës si me luspa. Zakonisht, ai prek njerëzit që tashmë vuajnë nga psoriasis, një sëmundje dermatologjike që shkakton pllaka eritematoze që duken si luspa dhe zakonisht shfaqen në bërryla, gjunjë, shpinë, mollaqe dhe në pjesën me qime të kokës.

Artriti i përdhes

Artriti i përdhes është një sëmundje inflamatore e kyçeve. Në të kaluarën njihej edhe si <<përdhes>> për shkak të zbulimit më të shpeshtë. Kjo paraqet ndjeshmëri, skuqje dhe ndjenjën e nxehtësisë. Ajo është rezultat i rritjes së niveleve të acidit urik në gjak. Kjo sëmundje shfaqet më së shumti tek meshkujt në krahasim me femrat dhe prek kryesisht moshat tek të pesëdhjetat.

Artriti Lyme

Artriti Lyme është një nga sëmundjet e shkaktuara nga bakteri Lyme borreliosis i cili mund të transmetohet me pickimin e një rriqre të fortë, duke përfshirë Ixodes Ricinus. Lëkura, sistemi kryesor imunitar, zemra, sytë dhe organet e tjera mund të jenë shkaku kryesor i infeksionit me Borrelia burgdorferi, kyçet janë qëllimi ekskluziv në shumicën e rasteve të artritit Lyme.

Artriti idiopatik i të miturve (NIA)

NIA është një sëmundje me simptomë kryesore zhvillimin e inflamacionit të kyçeve. Kjo sëmundje prek vetëm adoleshentët e rinj, kryesisht nën moshën 16 vjeçare dhe pikërisht atëherë nisin të duken pasojat e saj. Efektet anësore më të zakonshme dhe tipike të NIA janë dhimbja, ënjtja dhe reduktimi i aftësisë për të lëvizur.   

Shkaqet e artritit

Duke qenë se kemi shumë lloje të artritit, nuk kemi një arsye specifike për sëmundjen. Secili ka faktorët e vet të cilët shkaktohen në përputhje me llojin e tij. Shkaku më i zakonshëm i artritit janë problemet me sistemin imunitar i cili më pas i jep urdhër trupit të sulmojë indet e veta në nyje. Disa nga shkaqet ose faktorët e artritit janë:

• Veprimtaritë që kërkojnë lëvizjen e një kyçi të caktuar disa herë

• Obeziteti, pasi shton tensionin e kyçeve

• Ish lëndime

• Historia/trashëgimia familjare

• Dobësi e muskujve

• Mosha

Cilët janë faktorët e rëndësishëm të rrezikut të artritit?

Shumë nga faktorët e artritit nuk mund të kontrollohen ose modifikohen, por disa prej tyre ne mund t’i kontrollojmë. Më poshtë mund të gjeni disa nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut.

 • Pirja e duhanit – Pirja e duhanit mund të shkaktojë ekstremitet të artritit reumatoid.
 • Obeziteti dhe mbipesha – Obeziteti mund të sjellë shumë tension në nyje dhe të zhvillojë osteoartrit të gjurit ose të ijeve.
 • Infeksioni – Infeksionet mund të zhvillojnë disa forma të artritit dhe të infektojnë kyçet.
 • Dieta – Dieta që mbajmë është një rol shumë i rëndësishëm në peshën tonë.
 • Gjenetika – Gjenet që marrim nga familja jonë mund të kenë një rrezik të madh të llojeve të sakta të artritit.

Simptomat e artritit

Pamundësia për të lëvizur

Nyjet nuk mund të lëvizin plotësisht; ata nuk janë në gjendje të plotësojnë gamën e tyre të plotë.

Ngurtësia

Kur trupi juaj ka qëndruar ulur për ca kohë ose menjëherë pasi të zgjoheni.

Dhimbje

Dhimbje e fortë që lidhet me një infeksion ose një lëndim.

Kyçet e infektuara

Disa nyje të trupit të infektuara, kryesisht në duar, këmbë dhe kyçe.

Butësi

Zona do të jetë irrituese kur ta prekni.

Si diagnostikohet artriti?

Gjëja më e mirë për të bërë kur jeni të dyshimtë për diagnozën e artritit është që fillimisht të konsultoheni me një mjek të mirë që mund t’ju ndihmojë me këtë çështje. Kur të arrini takimin, mjeku juaj do t’ju kërkojë t’i plotësoni të gjitha simptomat që mendoni se mund të keni pasur si dhimbje kyçesh, nyje të kuqe ose të ngrohta, analiza gjaku dhe ai do të vërejë se si do të jetë lëvizja juaj e kyçeve tuaja.

Nëse mjeku juaj mendon se është e nevojshme, mund t’ju duhet gjithashtu të bëni një radiografi, skanim CT si dhe të merrni një mostër lëngu nga kyçi juaj. Jo çdo lloj artriti diagnostikohet lehtë, disa prej tyre madje mund të jenë shumë të vështira dhe mund të kenë nevojë për disa vizita që mjeku juaj të përcaktojë diagnozën tuaj, prandaj duhet të jeni shumë të kujdesshëm dhe t’i kushtoni vëmendje çdo simptome.

Si mund t’ju ndihmojë imazhet mjekësore të zbuloni artritin?

Imazhet mjekësore mund t’i ndihmojnë mjekët të shohin nga afër simptomat dhe të jenë më të sigurt për gjendjen tuaj. Një skanim CT, ultratingujt dhe një rreze X mund të ndihmojnë në kërkimin e zhdukjes së kërcit ose zvogëlimit të hapësirës në nyje. Me këto teste, mjeku mund të krijojë një paraqitje të eshtrave dhe dëmtimeve të muskujve që mund të keni pranë kyçeve tuaja, për më tepër, mund t’i ndihmojë ata të kontrollojnë nëse keni ndonjë frakturë kockore që mund të çojë në dhimbje në kyçin tuaj. Pas kësaj, mund t’ju duhet gjithashtu të vizitoni një reumatolog, i cili është specialist në kushte të tilla, në mënyrë që të njiheni plotësisht me artritin dhe të kërkoni trajtimet më të mira sipas sëmundjes suaj.

Trajtimet e artritit

Artriti nuk është ende një sëmundje që mund të trajtohet, por të paktën mund të kontrolloni simptomat tuaja dhe t’i ndaloni dëmtimet dhe lëndimet në kyçet tuaja. Disa nga trajtimet që mund t’ju ndihmojnë të kontrolloni artritin janë:

Terapi fizike

Terapia fizike së bashku me ushtrimet mund të rifitojë forcën tuaj dhe t’ju japë përsëri aftësinë për të lëvizur lirshëm. Terapistët që janë specialistë për këtë çështje mund t’ju ndihmojnë të mësoni se si të jetoni me artritin dhe t’ju mësojnë të balanconi aktivitetet tuaja të përditshme.

Mjekimi

Ilaçet kundër dhimbjeve mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave tuaja. Arritja që kërkojmë në mjekime është të rrisim funksionin e kyçeve pretencioze përpara se të shfaqet çdo lloj problemi serioz, në thelb për ta parandaluar atë. Mjeku abonon ilaçet më të mira për pacientin, në mënyrë që dhimbja të ngushtohet dhe të ndjehet shumë më pak.

Shërimet në shtëpi

Disa njerëz preferojnë të përdorin kura në shtëpi, në mënyrë që të mos kenë nevojë të marrin ilaçe të tilla si:

 • Trajtimi i të ftohtit është diçka që ndihmon me kyçet e prekura. Gjëja më e mirë është të vendosni akull të ftohtë mbi çdo nyje të dhimbshme, por asnjëherë në lëkurë.
 • Trajtimi me nxehtësi përbëhet nga dushe të ngrohta në momentin që zgjoheni, në këtë mënyrë ju mund të reduktoni ngurtësinë dhe duhet të përdorni batanije elektrike të nxehta për t’i dhënë fund shqetësimit gjatë natës.

Kirurgjia

Operacioni nuk është i nevojshëm për çdo lloj artriti. Vetëm disa lloje që nuk mund të përparojnë me trajtimet konvencionale. Ndonjëherë nevojiten disa forma të operacionit dhe më të zakonshmet prej tyre janë:

Zëvendësimi i kyçeve

Kjo procedurë paraqet heqjen e kyçit të dëmtuar dhe zëvendësimin e tij me një artificial. Është një mënyrë që pacienti të mund të lëvizë pa dhimbje apo kufizime. Shumica e këtyre zëvendësimeve operohen tek gjunjët ose ijet.

Riparimi i përbashkët

Kjo procedurë përbëhet nga një shumëllojshmëri procedurash kirurgjikale dhe kryhet kryesisht për kyçet e dëmtuara. Procedura e riparimit të kyçeve është më së shumti një opsion për pacientët që nuk janë diagnostikuar me artrit për një kohë të gjatë dhe nuk janë shumë të lënduar, prandaj nuk kanë nevojë për ndërhyrje kirurgjikale për zëvendësimin e kyçeve.

Shkrirja e nyjeve

Kjo procedurë bashkon dy kockat që përfundojnë në nyjen e dhimbshme. Rezulton që dy kockat të bëhen një për të minimizuar dhimbjen. Shkrirja e kyçeve mund të ndihmojë pacientin që ta bëjë nyjen më të fortë dhe më të qëndrueshme. Kryesisht operohet në kyçin e dorës, kyçin e këmbës dhe gishtat.

Pyetjet e shpeshta

 1. A jam në rrezik për artrit?

Ka faktorë të ndryshëm për zhvillimin e artritit. Disa prej tyre mund të jenë të dukshme dhe ju jeni në gjendje t’i kontrolloni ato, ndërsa disa të tjera nuk mund t’i shihni dhe as t’i kontrolloni.

 1. A mund të preken fëmijët nga artriti?

Po, fëmijët mund të kenë artrit dhe kjo është arsyeja pse duhet të kontrolloni për simptomat që mund të ketë një fëmijë. Lloji kryesor i artritit i njohur tek fëmijët është artriti idiopatik i të miturve (JIA).

 1. A mund të ushtrohem me artrit?

Po, ju mund të ushtroheni dhe gjithashtu mund t’ju ndihmojë të zvogëloni dhimbjen, ngurtësimin dhe të fitoni energji. Ushtrimet e rregullta mund t’ju bëjnë të ndiheni optimistë dhe produktivë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.