Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Kanceri i Gjirit – Simptomat, Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Çfarë është Kanceri i Gjirit?

Kanceri i gjirit është një lloj kanceri që fillon nga indet e gjirit. Kanceri i gjirit mund të shkaktojë simptoma si tumori, por kjo nuk është simptoma e vetme që shfaq ai.

Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm që përjetojnë gratë në mbarë botën. Rreth një nga nëntë gra do të shfaqet me kancer gjiri gjatë jetës së saj.

Kanceri i gjirit fillon kur qelizat që ndodhen në gji, fillojnë të ndahen dhe të rriten në një mënyrë të pazakontë dhe të pakontrollueshme. Mund të fillojë në shumë pjesë të ndryshme të gjirit.

Lloji më i zakonshëm i kancerit të gjirit fillon nga kanalet e gjirit dhe quhet Karcinoma Duktale. Kanalet janë tuba që çojnë qumështin e gjirit në duktuset (kanalet) e qumështit. Ndonjëherë, kanceri mund të fillojë nga lobet. Lobet janë gjëndra që prodhojnë qumësht i cili përdoret për ushqyerjen me gji.

Ne kete foto demonstrohet nje grua duke mbajtur afer gjoksit shiritin roze te kancerit te gjirit

Simptomat e Kancerit të Gjirit

Nëse kanceri i gjirit diagnostikohet në mundësinë e parë, atëherë ka më shumë mundësi për të pasur një trajtim të suksesshëm. Prandaj, është shumë e rëndësishme të kontrolloni rregullisht gjoksin tuaj dhe të bëni takime me mjekun nëse vëreni ndonjë ndryshim në gji. Pjesët dhe simptomat e zakonshme të kancerit të gjirit përfshijnë:

 • një tumor ose ënjtje në gjoks ose sqetull – ju mund ta ndjeni tumorin por nuk e shihni atë
 • një ndryshim në lëkurë, si thumbim ose llak
 • një ndryshim në ngjyrën e gjoksit – gjoksi mund të duket i kuq
 • një ndryshim në thithkën – për shembull mund të jetë tërhequr (i përmbysur)
 • skuqje ose kore rreth duktuseve (kanaleve) të qumështit
 • çdo lloj lëngu i pazakontë nga të dy duktuset (kanalet) e qumështit
 • ndryshime në madhësinë ose formën e gjoksit

Vëzhgimi i një ndryshimi të pazakontë në gjoksin tuaj nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni kancer të gjirit. Shumica e ndryshimeve të gjirit nuk janë për shkak të kancerit. Megjithatë, është shumë e rëndësishme që të kryeni takime me mjekun tuaj herë pas here.

Faktorët Rëndues të Kancerit të Gjirit

Shkaku i saktë i kancerit të gjirit nuk është përcaktuar ende, nga ana tjetër ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun për të pasur një kancer të gjirit. Faktorët që vihen re se rrisin mundësinë për të pasur këtë sëmundje janë:

Mosha

Rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit rritet me kalimin e moshës. Llojet më të shumta të kancerit manifestohen tek femrat, pas moshës 50 vjeçare, të cilat tashmë kanë hyrë në fazën e menopauzës. Sipas NHS (Shërbimi Kombëtar i Shëndetit të Anglisë), 8 nga 10 raste të kancerit të gjirit ndodhin tek gratë mbi moshën 50 vjeç.

Ne foto tregohet nje vajze e re duke mbajtur shiritin e kancerit te gjirit me dore.

Historik i rënduar mjekësore familjare

Gratë me të afërm të shkallës 1 (nëna, motra, vajza) të diagnostikuara me kancer gjiri, paraqesin rrezik të shtuar të zhvillimit të kësaj sëmundjeje. Sa më shumë të afërm (qoftë nga ana e babait ose e nënës) që janë diagnostikuar me këtë lloj kanceri në moshë të re (tregues se është një formë e trashëguar e sëmundjes), aq më shumë ka gjasa që ta zhvillojnë atë.

Mutacioni i gjenit, në gjenet BRCA-1, BRCA-2 dhe RAD51C

Mutacionet e këtyre lloj gjeneve lidhen me rritjen e rrezikut të zhvillimit të kancerit të gjirit dhe vezoreve. Mutacioni i gjeneve të specifikuara mund të konstatohet me një analizë gjaku, veçanërisht pacientët që zgjidhen për ekzaminim me kritere të veçanta.

Fillimi i menstruacioneve në moshën më të vogël se 12 vjeç, ose hyrja në menopauzë pas moshës 55 vjeçare

Ato gra shfaqin një rrezik të lartë të zhvillimit të këtij lloj kanceri, sepse qelizat e gjirit janë të ekspozuara ndaj estrogjenit dhe progestogjenit, për një kohë të gjatë.

Shtatzënia në fëmijën e parë mbi 35 vjeç, ose pa fëmijë

Shtatzënia ka një efekt mbrojtës ndaj kancerit të gjirit pasi i shtyn qelizat e gjirit në fazën përfundimtare të maturimit, ndërkohë që duket se edhe ushqyerja me gji ka një efekt mbrojtës ndaj zhvillimit të sëmundjes.

Hiperplazia atipike e gjirit

Ky është një dëmtim i veçantë ose në pore ose në gji. Rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit tek gratë që diagnostikohen me hiperplazi atipike është katër herë më i lartë se në popullatën e kryesore, ndërsa nëse ka një histori familjare të trashëguar, rreziku i zhvillimit të sëmundjes është gjashtë herë më i lartë.

Historiku mjekësor personal i kancerit të gjirit

Një grua që ka një historik të mëparshëm me kancer gjiri, në njërin gji, ka 1 deri në 2 për qind të mundësive në vit që të zhvillojë një kancer gjiri në gjirin tjetër.

Ne foto demonstrohet nje doktor duke mbajtur shenime te nje pacienti qe ka kancer gjiri

E mëparshme Radioterapia me dozë të lartë në gji

Rrezatimi jonizues në doza të larta mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit. Megjithatë, nivelet veçanërisht të ulëta të rrezatimit që një grua merr gjatë mamografisë së saj vjetore nuk shoqërohen me një rrezik të shtuar të zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Marrja e pilulave të kontrollit të lindjes që përmbajnë estrogjen në kohën e përdorimit dhe pas përdorimit

Ekspozimi i zgjatur i grave ndaj pilulave kontraceptive rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit.

Stili i Jetesës

Hulumtimet e fundit kanë treguar se gratë në postmenopauzë që janë gjithashtu obeze kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të gjirit. Mungesa e aktivitetit fizik mund të rrisë edhe rrezikun e kancerit të gjirit, sepse ushtrimet ulin nivelin e hormoneve, aktivizojnë metabolizmin dhe forcon sistemin imunitar. Rritja e aktivitetit fizik lidhet me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të kancerit të gjirit. Së fundmi, konsumimi i pijeve alkoolike, dy ose më shumë në ditë, si birra, vera dhe pijet me përmbajtje më të lartë alkooli, rrit rrezikun e zhvillimit të këtij lloj kanceri.

Nga çfarë duhet të kem kujdes?

Zbulimi i hershëm i kancerit të gjirit ka një prognozë të një niveli të lartë. Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë ndryshim të përditësuar në sipërfaqen ose indin e gjirit, edhe nëse mamografia e fundit nuk ka treguar ndonjë ndryshim.

Shenjat themelore për të cilat një grua duhet të kujdeset janë:

 • Ënjtje ose ngurtësim në disa pjesë të gjirit – ndjesia në palpim është e ndryshme në këtë pjesë, kur krahasohet me pjesën tjetër të indit të gjirit.
 • Sekrecione (zakonisht me gjak) nga duktuset (kanalet) e qumështit
 • Ndryshimi në madhësinë, formën ose pamjen e gjirit
 • Ndryshime në aspektin e lëkurës së gjirit, të tilla si palosjet, pamja e lëvozhgës së portokallit
 • Futja e duktusit (kanalit) të qumështit, për shembull kur duktusi (kanali) i qumështit tërhiqet drejt pjesës së brendshme të gjirit
 • Qërimi i lëkurës së errët rreth duktusit (kanalit) të qumështit (halo e gjirit) ose lëkurës së gjirit
 • Skuqje ose gropë në lëkurë pak sipër gjoks
Ne foto tregohet nje grua duke mbajtur gjoksin me duar duke simbolizuar kancerin e gjirit

Diagnoza e Kancerit të Gjirit

Diagnoza e parakohshme e kancerit të gjirit është arma më e rëndësishme që gratë kanë kundër kësaj sëmundjeje, pikërisht sot. Për të arritur këtë objektiv rekomandohen hapat e mëposhtëm:

 • Një mamografi referuese midis moshës 35 dhe 40 vjeç
 • Vetëkontroll një herë në muaj
 • Mamografi një herë në vitë pas të 40-tave, ose ekografi në rastin e gjirit të dendur ose në jetëgjatësi më të re kur ka zbulime të dyshimta nga ekzaminimi klinik.
 • Ekzaminimi klinik nga një specialist një herë në vitë pas të 40-tave (pas mamografisë)

Një diagnozë e parakohshme mund të çojë në ruajtjen dhe shërimin e gjirit, në shumicën e rasteve. Në spitalet e mëdha, ku ka një cilësi të lartë eksperience, përdoret edhe mamografia magnetike, ku ka indikacion. Tek gratë me rrezik më të lartë, specialisti shpesh rekomandon një procedurë të personalizuar që mund të përfshijë ekzaminime më të shpeshta apo edhe një test gjenetik.

Me ekzaminimet e sipërpërmendura mjekët janë në gjendje të nxjerrin në dritë pothuajse të gjitha llojet e kancerit të gjirit. Kur ka një gjetje të prekshme ose kur ka dyshime për malinje, dëmtimi duhet të “identifikohet”, që do të thotë se duhet kryer një biopsi. Në shumicën e rasteve të dëmtimeve jo aq të dyshimta dhe në varësi të moshës së pacientit mund të vendoset monitorimi i dëmtimit.

Cili është Trajtimi i Kancerit të Gjirit?

Kanceri i gjirit është edhe një sëmundje lokale-kirurgjikale dhe një sëmundje sistemike. Kjo do të thotë se është një sëmundje e trupit. Ekzistojnë dy objektiva onkologjike në trajtimin e kancerit të gjirit:

 1. Zhdukja e sëmundjes së kancerit nga gjiri
 2. Zhdukja e sëmundjes së kancerit nga trupi i pacientit

Qëllimi i parë arrihet me kirurgji dhe rrezatim. Në varësi të nevojës së një mastektomie, gruaja duhet të jetë plotësisht e ndriçuar paraprakisht, për llojet e rikuperimit dhe kjo duhet të planifikohet menjëherë ose paraprakisht.

Synimi i operacionit është heqja e kancerit me kufij të sigurt dhe të qartë, për të stadifikuar sëmundjen në drejtim të përhapjes së saj në gji dhe sqetull dhe në të njëjtën kohë të arrihet një rezultat i mirë estetik.

Rrezatimi ndikon më vonë dhe synon të parandalojë rishfaqjen e tumorit në të njëjtin vend. Nëse gjoksi mbrohet, duhet të rrezatohet për të shmangur përsëritjet lokale. Përveç kësaj, në disa raste, nyjet limfatike që ndodhen në sqetull ose në rajonin supraklavikular ose nyjet limfatike që ndodhen në mënyrë parasternike, ato duhet të rrezatohen.

Qëllimi i dytë në trajtimin e kancerit të gjirit, është zhdukja e sëmundjes së kancerit nga trupi. Kjo arrihet me një trajtim sistematik, si për shembull, me medikamente. Në rastin e kancerit të gjirit mjekimi kryhet me kimioterapi, terapi hormonale dhe me terapi kryesisht të synuara. Nëse rezulton se kimioterapia është e nevojshme, kjo varet nga lloji dhe shtrirja e tumorit.

Ne foto tregohet nje stetoskop dhe shiriti roze i kancerit te gjirit duke nenkuptuar metoda te sherimit dhe trajtimit.

Nëse është e nevojshme, atëherë kjo kimioterapi fillon rreth 3 javë pas operacionit dhe zgjat disa muaj, kjo varet nga trajtimi që do të jepet. Terapia hormonale nuk jepet së bashku me kimioterapinë. Rrezatimi ndiqet rreth 3 javë pas kimioterapisë dhe zgjat një muaj e gjysmë, ndërsa në disa raste mund të zgjasë edhe një periudhë të shkurtër kohe.

Nëse keni ndonjë nga simptomat që u përmendën në kategoritë e pjesës së sipërme, atëherë mund të vizitoni spitalin tonë dhe të ndiqni një lloj ekzaminimi të ndryshëm që do të tregojë nëse keni ose jo kancer gjiri. Në të njëjtën kohë, nëse keni kancer të gjirit, mund t’i besoni stafit tonë për trajtimin tuaj dhe të lini një takim me një nga mjekët tanë, në një periudhë të shkurtër kohore.

Pyetjet e Bëra më Shpesh

Në Çfarë Moshe Ndalon Kontrolli Paraprak?

Një grua që kontrollohet rregullisht, deri në moshën 70 vjeçare ka një rrezik shumë më të ulët për t’u prekur nga kanceri i gjirit në një moshë më të madhe. Megjithatë, rreziku nuk është i papërfillshëm. Mbizotëron mendimi se një grua mbi 70 vjeç duhet të kontrollohet sipas udhëzimeve të mjekut.

Kur Konsiderohet i Përfunduar Kontrolli Parandalues?

Ekzaminimi i gjirit në kuadër të ekzaminimit parandalues konsiderohet i kompletuar me vizitën te një kirurg specialist i gjirit i cili do të hulumtojë historikun mjekësore të çdo gruaje, si dhe do të vlerësojë ekzaminimin imazheral dhe në fund mjeku do të bëjë një ekzaminim klinik të gjinjve.

Çfarë Përfshin Kontrolli Paraprak?

Ekzaminimi parandalues përfshin ekzaminime periodike imazherike (ekzaminimi bazë është mamografia dhe ekzaminimi shtesë është ekografia e gjirit). Ju këshillojmë të vizitoni mamologun dhe të vetëkontrolloheni çdo muaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.