Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Astma bronkiale: Trajtimet, simptomat, shkaqet dhe më shumë

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron astmen bronkiale

Keni dëgjuar ndonjëherë termin “astma bronkiale” dhe keni pyetur veten se çfarë do të thotë? Kur njerëzit flasin për astmën bronkiale, ata në të vërtetë flasin për astmën, një sëmundje inflamatore kronike e rrugëve të frymëmarrjes që shkakton “sulme” periodike të kollitjes, frymëmarrjes, gulçimit dhe shtrëngimit në gjoks.

Alergjitë janë të lidhura fort me astmën dhe me sëmundje të tjera të frymëmarrjes si sinusiti kronik, infeksionet e veshit të mesëm dhe polipet e hundës. Më interesantja, një analizë e kohëve të fundit e njerëzve me astmë tregoi se ata që kishin si alergji ashtu edhe astmë kishin shumë më shumë gjasa të kishin zgjim natën për shkak të astmës, të humbnin punën për shkak të astmës dhe të kërkonin ilaçe më të fuqishme për të kontrolluar simptomat e tyre.

Astma shoqërohet me mastocite, eozinofile dhe limfocitet T. Mast qelizat janë qelizat që shkaktojnë alergji që lëshojnë kimikate si histamina. Histamina është substanca që shkakton ngulfatje të hundës dhe pikime në një të ftohtë ose ethe të barit, shtrëngim të rrugëve të frymëmarrjes në astmë dhe zona të kruajtjes në një alergji të lëkurës. Eozinofilet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut që lidhen me sëmundje alergjike. Limfocitet T janë gjithashtu qeliza të bardha të gjakut të shoqëruara me alergji dhe inflamacion.

Këto qeliza, së bashku me qelizat e tjera inflamatore, janë të përfshira në zhvillimin e inflamacionit të rrugëve të frymëmarrjes në astmë që kontribuon në hiperreagueshmërinë e rrugëve të frymëmarrjes, kufizimin e rrjedhës së ajrit, simptomat e frymëmarrjes dhe sëmundjet kronike. Në disa individë, inflamacioni rezulton në ndjenjat e shtrëngimit të gjoksit dhe gulçimit që ndihet shpesh gjatë natës (astma e natës) ose në orët e hershme të mëngjesit. Të tjerët ndjejnë simptoma vetëm kur ushtrojnë (e quajtur astma e shkaktuar nga ushtrimet). Për shkak të inflamacionit, hiperreagueshmëria e rrugëve të frymëmarrjes ndodh si rezultat i shkaktuesve specifikë.

Çfarë e shkakton astmën? Shkaktarët e zakonshëm

Askush nuk e di vërtet se çfarë e shkakton astmën. Ajo që dimë është se astma është një sëmundje inflamatore kronike e rrugëve të frymëmarrjes. Shkaqet mund të ndryshojnë nga personi në person. Megjithatë, një gjë është e qëndrueshme: kur rrugët e frymëmarrjes bien në kontakt me një shkas, ato bëhen të përflakur, ngushtohen dhe mbushen me mukozë.

Si ndodhin sulmet e astmës

Kur keni një atak astme, rrugët tuaja të frymëmarrjes ngushtohen dhe bëhet e vështirë për të marrë frymë. Kjo mund të rezultojë nga spazma e muskujve rreth rrugëve të frymëmarrjes, inflamacioni dhe ënjtja e membranës mukozale që i mbulon ato, ose sasia e lartë e mukusit brenda tyre. Mund të keni gulçim, fishkëllimë ose kollë ndërsa trupi juaj përpiqet të heqë qafe mukozën.

Pse keni astmë dhe shoku juaj nuk ka? Askush nuk e di me siguri. Alergjitë luajnë një rol për shumë njerëz, ashtu si gjenetika.

Nëse ju ose një i dashur keni astmë, është e rëndësishme të kuptoni se cilët janë shkaktarët tuaj. Pasi ta kuptoni këtë, mund të ndërmerrni hapa për t’i shmangur ato. Si rezultat, ju do të keni më pak sulme të astmës.

Si ndihet astma?

Astma karakterizohet nga inflamacioni i tubave bronkial me rritje të prodhimit të sekrecioneve ngjitëse brenda tubave. Njerëzit me astmë përjetojnë simptoma kur rrugët e frymëmarrjes shtrëngohen, ndezen ose mbushen me mukozë. Simptomat e zakonshme të astmës përfshijnë:

 • Kollitje, veçanërisht gjatë natës
 • Fëshpëritje
 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Shtrëngim në gjoks, dhimbje ose presion

Megjithatë, jo çdo person me astmë ka të njëjtat simptoma. Ju mund të mos i keni të gjitha këto simptoma, ose mund të keni simptoma të ndryshme në periudha të ndryshme. Simptomat tuaja të astmës gjithashtu mund të ndryshojnë nga një sulm astme në tjetrin, duke qenë të lehta gjatë njërit dhe të rënda gjatë një tjetri.

Disa njerëz me astmë mund të shkojnë për periudha të gjata pa pasur asnjë simptomë, të ndërprerë nga përkeqësimi periodik i simptomave të tyre të quajtura sulme astme. Të tjerët mund të kenë simptoma të astmës çdo ditë. Përveç kësaj, disa njerëz mund të kenë astmë vetëm gjatë stërvitjes, ose astmë me infeksione virale si ftohja.

Sulmet e lehta të astmës janë përgjithësisht më të zakonshme. Zakonisht, rrugët e frymëmarrjes hapen brenda pak minutash deri në disa orë. Sulmet e rënda janë më pak të zakonshme, por zgjasin më gjatë dhe kërkojnë ndihmë të menjëhershme mjekësore. Është e rëndësishme të njihni dhe trajtoni edhe simptomat e lehta të astmës për t’ju ndihmuar të parandaloni episodet e rënda dhe ta mbani astmën nën kontroll më të mirë.

Njihuni me simptomat e hershme të astmës

Shenjat e hershme paralajmëruese janë ndryshime që ndodhin pak para ose në fillim të një ataku astme. Këto shenja mund të fillojnë përpara simptomave të njohura të astmës dhe janë shenjat më të hershme që tregojnë se astma juaj po përkeqësohet.

Në përgjithësi, këto shenja nuk janë aq të rënda sa t’ju ndalojnë të bëni aktivitetet tuaja të përditshme. Por duke i njohur këto shenja, ju mund të ndaloni një sulm astme ose të parandaloni që të përkeqësohet. Shenjat e hershme paralajmëruese të një sulmi astme përfshijnë:

 • Kollë e shpeshtë, veçanërisht gjatë natës
 • Humbje e lehtë e frymëmarrjes ose gulçim
 • Ndjesi e të lodhurit ose të dobët gjatë ushtrimeve
 • Thithje ose kollë pas stërvitjes
 • Ndjesi lehtësisht të mërzitur ose me humor të keq
 • Ulje ose ndryshime në funksionin e mushkërive të matura në një matës të pikut të rrjedhës
 • Shenjat e një ftohjeje ose alergjie (teshtitje, rrjedhje hundësh, kollë, kongjestion i hundës, dhimbje fyti dhe dhimbje koke)
 • Probleme me gjumin

Faktorët e rrezikut të astmës

Zakonisht ka arsye ose faktorë rreziku që ju predispozojnë për astmë dhe probleme të frymëmarrjes. Astma mund t’i ndodhë kujtdo pa ndonjë faktor rreziku, por ka më pak të ngjarë nëse nuk ka faktorë rreziku të pranishëm.

Le të shohim disa faktorë rreziku të astmës dhe të shohim se si ata rrisin mundësinë që një person të ketë simptomat e astmës të kollës, frymëmarrjes dhe gulçimit të lidhura me sëmundjen. Pasi të keni përcaktuar faktorët tuaj të rrezikut personal për astmën, vendosni për ata që mund të kontrolloni dhe përpiquni të bëni disa ndryshime në stilin e jetës. Shmangia e faktorëve të rrezikut që mund të kontrolloni është thelbësore në parandalimin e simptomave të astmës. Ndërsa nuk mund të ndryshoni gjininë ose historinë tuaj familjare, mund të shmangni duhanin, frymëmarrjen e ajrit të ndotur, alergenet dhe kujdesin për shëndetin tuaj të përgjithshëm në mënyrë që të mos bëheni mbipeshë. Merrni kontrollin e astmës tuaj – duke kontrolluar faktorët tuaj të rrezikut të astmës. Duke kuptuar të gjithë faktorët e rrezikut, mund të jeni në gjendje të parandaloni ose kontrolloni astmën tuaj.

Gjinia dhe astma

Astma e fëmijërisë shfaqet më shpesh tek djemtë sesa tek vajzat. Nuk dihet pse ndodh kjo, megjithëse disa ekspertë zbulojnë se madhësia e rrugëve të frymëmarrjes së një mashkulli të ri është më e vogël kur krahasohet me rrugët e frymëmarrjes së femrës, gjë që mund të kontribuojë në rritjen e rrezikut të frymëmarrjes pas një ftohjeje ose infeksioni tjetër viral. Rreth moshës 20 vjeç, raporti i astmës midis burrave dhe grave është i njëjtë. Në moshën 40 vjeç, më shumë femra se meshkuj kanë astmë.

Historia Familjare e Astmës

Fajësoni mamin ose babin ose të dy për astmën tuaj. Përbërja juaj gjenetike e trashëguar ju predispozon të keni astmë. Në fakt, mendohet se tre të pestat e të gjitha rasteve të astmës janë të trashëguara. Sipas një raporti të CDC, nëse një person ka një prind me astmë, ai ka tre deri në gjashtë herë më shumë gjasa të zhvillojë astmë sesa dikush që nuk ka një prind me astmë.

Atopia dhe astma

Atopia i referohet një tendence gjenetike për të zhvilluar ekzemë (dermatit atopik), rinitit alergjik, konjuktivit alergjik dhe astmë. Atopia shkakton një ndjeshmëri të shtuar ndaj alergjenëve të zakonshëm, veçanërisht atyre që gjenden në ushqim dhe në ajër.

Disa fëmijë me ekzemë ose dermatit atopik zhvillojnë astmë. Disa gjetje tregojnë se fëmijët me dermatit atopik mund të kenë astmë më të rëndë dhe të vazhdueshme si të rritur.

Alergjitë e lidhura me astmën

Alergjitë dhe astma shpesh bashkëjetojnë. Alergjitë e brendshme janë një parashikues se kush mund të jetë në rrezik për një diagnozë të astmës. Një studim mbarëkombëtar tregoi se nivelet e toksinave bakteriale të quajtura endotoksina në pluhurin e shtëpisë lidheshin drejtpërdrejt me simptomat e astmës.

Burimet e alergjenëve të tjerë të brendshëm përfshijnë proteinat shtazore (veçanërisht alergjenët e maceve dhe qenit), merimangat e pluhurit, buburrecat, kërpudhat dhe myku. Ndryshimet që i kanë bërë shtëpitë më “efikase në energji” gjatë viteve mendohet se rrisin ekspozimin ndaj këtyre shkaqeve të astmës.

Faktorët e Mjedisit dhe Astma

Ndotja e ajrit të brendshëm si tymi i cigares, myku dhe tymrat e dëmshëm nga pastruesit dhe bojërat shtëpiake mund të shkaktojnë reaksione alergjike dhe astmë. Faktorët e mjedisit si ndotja, dioksidi i squfurit, oksidi i azotit, ozoni, temperaturat e ftohta dhe lagështia e lartë dihet se të gjithë shkaktojnë astmë tek individët e ndjeshëm. Në fakt, simptomat e astmës dhe shtrimet në spital rriten shumë gjatë periudhave të ndotjes së madhe të ajrit. Ozoni është përbërësi kryesor shkatërrues i smogut. Shkakton kollë, gulçim, madje edhe dhimbje gjoksi – dhe mund të rrisë ndjeshmërinë ndaj infeksionit. Dioksidi i squfurit, një përbërës tjetër i smogut, gjithashtu irriton rrugët e frymëmarrjes dhe ngushton rrugët e ajrit, duke rezultuar në sulme astme.

Sobat me gaz janë burimi kryesor i dioksidit të azotit të brendshëm, një ndotës i zakonshëm i brendshëm. Studimet tregojnë se njerëzit që gatuajnë me gaz kanë më shumë gjasa të kenë fishkëllimë, gulçim, sulme astme dhe ethe sesa ata që gatuajnë me metoda të tjera.

Ndryshimet e motit mund të rezultojnë gjithashtu në sulme astme tek disa njerëz. Për shembull, ajri i ftohtë shkakton bllokim të rrugëve të frymëmarrjes dhe një rritje të prodhimit të mukusit. Rritja e lagështisë mund të shkaktojë gjithashtu vështirësi në frymëmarrje në një popullatë të caktuar.

Tymi i cigares është një faktor rreziku për astmën

Disa studime konfirmojnë se pirja e duhanit është e lidhur me një rrezik në rritje për zhvillimin e astmës. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se pirja e duhanit tek adoleshentët rrit rrezikun e astmës. Edhe më shumë gjetje e lidhin ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë me zhvillimin e astmës në fillimet e jetës.

Lidhja midis obezitetit dhe astmës

Disa studime tregojnë se astma është më e zakonshme tek të rriturit dhe fëmijët mbipeshë. Astmatikët mbipeshë duket se kanë më shumë astmë të pakontrolluar dhe më shumë ditë që marrin medikamente për astmën.

Shtatzënia dhe astma

Pirja e duhanit nga nëna gjatë shtatzënisë duket se rezulton në funksion më të ulët të mushkërive tek foshnjat në krahasim me ata, nënat e të cilëve nuk pinë duhan. Lindja e parakohshme është gjithashtu një faktor rreziku për zhvillimin e astmës.

Llojet e astmës

A i njihni llojet e ndryshme të astmës? Përparimet në të kuptuarit tonë të astmës kanë ndihmuar ekspertët të përcaktojnë lloje specifike të astmës, të tilla si astma e shkaktuar nga ushtrimet (astma që ndodh kur ushtroheni) dhe astma gjatë natës (astma që e bën gjumin të mjerueshëm dhe është mjaft serioze). Të kuptuarit e llojit të astmës që keni mund t’ju ndihmojë të kërkoni trajtimin më efektiv kur keni një atak astme.

Alergjitë dhe astma

Alergjitë dhe astma shpesh shkojnë dorë për dore. Riniti alergjik (i quajtur edhe ethet e barit) është inflamacion i mukozës së hundës dhe është sëmundja e vetme alergjike kronike më e zakonshme. Tek ata me rinitit alergjik, rritja e ndjeshmërisë (alergjisë) ndaj një substance bën që qelizat imune të trupit tuaj të lëshojnë histamine në përgjigje të kontaktit me alergjenët. Histaminat, së bashku me kimikate të tjera, çojnë në simptoma të alergjisë. Alergjenët më të zakonshëm hyjnë në trup përmes rrugëve të frymëmarrjes.

Me rinitin alergjik, mund të ndjeni rrjedhje të vazhdueshme të hundës, teshtitje të vazhdueshme, kanale të hundës të fryra, mukozë të tepërt dhe gërvishtje fyti. Shumë herë, simptomat e astmës shkaktohen nga riniti alergjik. Mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente për të kontrolluar alergjitë dhe, duke e bërë këtë, kolla dhe simptomat e tjera të astmës mund të zhduken.

Astma e shkaktuar nga ushtrimet fizike

Astma e shkaktuar nga ushtrimet fizike shkaktohet nga stërvitja ose sforcimi fizik. Shumë njerëz me astmë kanë disa simptoma me stërvitjen. Por ka shumë njerëz pa astmë, përfshirë atletët olimpikë, të cilët shfaqin simptoma vetëm gjatë stërvitjes.

Me astmën e shkaktuar nga ushtrimet, ngushtimi i rrugëve të frymëmarrjes arrin kulmin 5 deri në 20 minuta pas fillimit të stërvitjes, duke e bërë të vështirë marrjen e frymës. Simptomat fillojnë brenda pak minutash nga fillimi i stërvitjes dhe arrijnë kulmin ose përkeqësohen disa minuta pas ndërprerjes së ushtrimeve. Ju mund të keni simptoma të një ataku astme, me fishkëllimë dhe kollë. Mjeku juaj mund t’ju tregojë nëse keni nevojë të përdorni një inhalator të astmës (bronkodilator) përpara stërvitjes për të parandaluar këto simptoma të pakëndshme të astmës.

Astma e variantit të kollës

Në astmën e variantit të kollës, kolla e rëndë është simptoma kryesore. Mund të ketë shkaqe të tjera të kollitjes, të tilla si riniti kronik, sinusiti ose sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD ose urthi). Kollitja për shkak të sinusitit me astmë është e zakonshme.

Astma e variantit të kollës është jashtëzakonisht e nëndiagnostikuar dhe e nëntrajtuar. Shkaktarët e astmës për astmën e variantit të kollës janë zakonisht infeksionet e frymëmarrjes dhe stërvitja.

Për çdo kollë të vazhdueshme, kontaktoni mjekun tuaj. Ata mund të urdhërojnë teste specifike të astmës, siç janë testet e funksionit të mushkërive, për të treguar se sa mirë funksionojnë mushkëritë tuaja. Ju mund të keni nevojë të shihni një specialist të mushkërive për teste të mëtejshme përpara se të bëhet një diagnozë e astmës.

Astma profesionale

Astma profesionale rezulton nga shkaktarët në vendin e punës. Lista e shkaktarëve të njohur është e gjatë dhe e larmishme, por ato zakonisht janë gjëra që ju merrni (ose thithni). Me këtë lloj astme, mund të keni probleme me frymëmarrjen dhe simptoma të astmës vetëm në ditët që jeni në punë.

Shumë njerëz me këtë lloj astme kanë rrjedhje hundësh dhe kongjestion, acarim të syve ose kollë në vend të frymëmarrjes tipike të astmës.

Astma profesionale mund të ndodhë pothuajse në çdo fushë pune ose në çdo mjedis pune, duke përfshirë zyrat, dyqanet, spitalet dhe objektet mjekësore.

Disa punë të zakonshme që janë të lidhura me astmën profesionale përfshijnë mbarështuesit e kafshëve, fermerët, parukierët, infermierët, piktorët dhe punëtorët e drurit.

Shkaktarët e astmës profesionale përfshijnë:

 • Ndotës në ajër si tymi, kimikatet, avujt (gazrat), tymrat ose pluhuri
 • Infeksionet e frymëmarrjes, të tilla si ftohja dhe gripi (viruset)
 • Alergjenët në ajër, si myku, zbokthi i kafshëve dhe poleni

Dy lloje të sulmeve të astmës profesionale ndodhin:

 • Përkeqësimi i astmës ekzistuese. Ky është deri tani lloji më i zakonshëm. Me kalimin e kohës, me kontakte të rregullta, bëheni shumë të ndjeshëm ndaj shkasit. Me këtë astmë, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj shkaktarit shkakton sulme.
 • Astma irrituese. Kontakti me gjëra ose kushte të caktuara në vendin e punës irriton rrugët e frymëmarrjes, duke shkaktuar simptoma menjëherë. Edhe pse ky nuk është një reaksion i tipit alergjik, acarimi mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me alergjinë ose të astmës.

Sapo të shkaktohet sulmi, rrugët e frymëmarrjes fillojnë të fryhen dhe shtrëngohen (bronkospazma) dhe të krijojnë mukozë. Ënjtja dhe mukoza shtesë bllokojnë pjesërisht ose pengojnë rrugët e frymëmarrjes. Kjo e bën më të vështirë shtyrjen e ajrit nga mushkëritë tuaja (shpirtjen).

Astma e natës

Astma e natës është një lloj i zakonshëm i sëmundjes. Nëse keni astmë, shanset për të patur simptoma janë shumë më të larta gjatë gjumit, sepse astma ndikohet fuqishëm nga cikli gjumë-zgjim (ritmet cirkadiane). Simptomat tuaja të astmës të frymëmarrjes, kollitjes dhe vështirësisë në frymëmarrje janë të zakonshme dhe të rrezikshme, veçanërisht gjatë natës.

Studimet tregojnë se shumica e vdekjeve nga astma ndodhin gjatë natës. Mendohet se kjo mund të jetë për shkak të ekspozimit më të madh ndaj alergjenëve (shkaktuesit e astmës), ftohjes së rrugëve të frymëmarrjes, pozicionit të shtrirë, apo edhe sekrecioneve hormonale që ndjekin një model cirkadian. Ndonjëherë, urthi mund të shkaktojë simptoma të astmës gjatë natës. Sinusiti dhe astma janë shpesh probleme gjatë natës.

Astma e stuhive

Astma e stuhive mund të ndodhë kur stuhitë e forta godasin një ditë me një numër shumë të lartë polenesh, zakonisht gjatë pranverës, dhe shkaktojnë simptoma të një ataku astme.

Kokrrat e polenit thithen në retë e stuhisë. Pasi ato kokrra marrin një sasi të caktuar uji, ato çahen, duke bërë kokrra edhe më të vogla. Ato kokrra më të vogla futen në erë në nivelin e tokës. Atje, ato mund të marrin frymë lehtësisht. Kjo mund të çojë në sulme të astmës.

Më së shpeshti prek të rriturit që kanë astmë ose janë alergjikë ndaj polenit të barit. Por mund të shkaktojë probleme për këdo, edhe nëse nuk i keni ato gjëra. Rastet e astmës së stuhive që prekin një numër të madh njerëzish janë të rralla. Ato janë raportuar në Evropë, Australi, Amerikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.