Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Apandesiti: Shkaqet, Pasojat dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron apandesitin

Apandesiti është një ënjtje e dhimbshme e apandesitit. Shtojca është një qese e vogël, e hollë rreth 5 deri në 10 cm (2 deri në 4 inç) e gjatë. Ajo është e lidhur me zorrën e trashë, ku formohet dhjami.

Askush nuk e di saktësisht se çfarë bën apandesiti, por heqja e tij nuk është e dëmshme.

Simptomat e apandesitit

Apandesiti zakonisht fillon me një dhimbje në mes të barkut që mund të vijë dhe të shkojë.

Brenda disa orësh, dhimbja kalon në anën e poshtme të djathtë, ku zakonisht shtrihet apandesiti, dhe bëhet konstante dhe e rëndë.

Shtypja në këtë zonë, kollitja ose ecja mund ta përkeqësojnë dhimbjen.

Mund të humbni oreksin, të ndiheni të sëmurë dhe të keni kapsllëk ose diarre.

Si trajtohet apandesiti

Nëse keni apandesitit, ka të ngjarë që apandesiti juaj të duhet të hiqet sa më shpejt të jetë e mundur.

Heqja e apandesitit, e njohur si apendektomia, është një nga operacionet më të zakonshme  dhe shkalla e suksesit të saj është e shkëlqyer.

Më së shpeshti kryhet si operacion me vrima të çelësit (laparoskopi).

Disa prerje të vogla bëhen në bark, duke lejuar futjen e instrumenteve të veçanta kirurgjikale.

Kirurgjia e hapur, ku bëhet një prerje më e madhe dhe e vetme në bark, zakonisht përdoret nëse apandesiti ka plasur ose aksesi është më i vështirë.

Zakonisht duhen disa javë për të bërë një rikuperim të plotë pasi të jetë hequr apandesiti juaj.

Por aktivitetet e vështira mund të duhet të shmangen deri në 6 javë pas operacionit të hapur.

Çfarë e shkakton apandesitin?

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton apandesitin. Në shumë raste mund të ndodhë që diçka të bllokojë hyrjen e apandesitit.

Për shembull, mund të bllokohet nga një pjesë e vogël e kafshatës, ose një infeksion i traktit të sipërm respirator mund të shkaktojë që nyja limfatike brenda murit të zorrës të fryhet.

Nëse pengimi shkakton inflamacion dhe ënjtje, mund të çojë në rritje të presionit brenda apandesitit, i cili më pas mund të shpërthejë.

Meqenëse shkaqet e apandesitit nuk janë kuptuar plotësisht, nuk ka asnjë mënyrë të garantuar për ta parandaluar atë.

Kush preket?

Apandesiti është një gjendje e zakonshme.

Mund të vuani nga apandesititi në çdo moshë, por zakonisht prek njerëzit e moshës 10 deri në 30 vjeç.

Simptomat

Nëse keni apandesitit, mund të keni edhe simptoma të tjera, duke përfshirë:

 • ndjenja e sëmurë (të përzier)
 • te jesh i semure
 • humbje e oreksit
 • kapsllëk ose diarre
 • një temperaturë të lartë dhe një fytyrë të skuqur

Apandesiti mund të ngatërrohet lehtësisht me diçka tjetër, si p.sh.

 • gastroenterit – një insekt i stomakut që shkakton diarre dhe të vjella
 • sindromi i rëndë i zorrës së irrituar (IBS)
 • kapsllëk
 • infeksionet e fshikëzës ose të traktit urinar
 • sëmundja Crohn
 • një infeksion i legenit

Tek gratë, simptoma të ngjashme me ato të apandesitit ndonjëherë mund të kenë një shkak gjinekologjik, të tilla si një shtatzëni ektopike, dhimbje menstruale ose sëmundje inflamatore të legenit (PID).

Por çdo gjendje që shkakton dhimbje të vazhdueshme të barkut kërkon kujdes urgjent mjekësor.

Nëse dhimbja juaj lehtësohet për një kohë, por më pas përkeqësohet, apandesiti juaj mund të ketë shpërthyer.

Shpërthimi i apandesitit mund të shkaktojë peritonit, i cili është një infeksion serioz i rreshtimit të brendshëm të barkut.

Diagnoza

Apandesiti mund të jetë i ndërlikuar për t’u diagnostikuar nëse nuk keni simptoma tipike, të cilat janë të pranishme vetëm në gjysmën e të gjitha rasteve.

Gjithashtu, apandasitet e disa njerëzve mund të vendosen në një pjesë paksa të ndryshme të trupit të tyre, si p.sh.

 • legenit
 • prapa zorrës së trashë
 • rreth zorrës së hollë
 • pranë pjesës së poshtme të djathtë të mëlçisë

Disa njerëz kanë dhimbje të ngjashme me apandesitin, por ajo shkaktohet nga diçka tjetër, si p.sh.:

 • gastroenterit – një insekt i stomakut që mund të shkaktojë diarre dhe të vjella
 • sindromi i rëndë i zorrës së irrituar (IBS)
 • kapsllëk
 • një infeksion i fshikëzës ose traktit urinar

Mjeku juaj do të pyesë për simptomat tuaja, do të ekzaminojë barkun tuaj dhe do të shohë nëse dhimbja përkeqësohet kur ato shtypin zonën rreth apandesitit (në anën e poshtme të djathtë të barkut).

Nëse keni simptomat tipike të apandesitit, mjeku juaj zakonisht do të jetë në gjendje të bëjë një diagnozë të sigurt.

Në këtë rast, ju do të dërgoheni menjëherë në spital për trajtim.

Teste të mëtejshme

Nëse simptomat tuaja nuk janë tipike, mund të nevojiten teste të mëtejshme për të konfirmuar diagnozën dhe për të përjashtuar kushte të tjera.

Ju mund të bëni:

 • një test gjaku për të parë shenjat e infeksionit
 • një test shtatzënie për gratë
 • një test i urinës për të përjashtuar kushte të tjera, të tilla si një infeksion i fshikëzës
 • një skanim me ultratinguj për të parë nëse apandesiti është i fryrë
 • një skanim CT

Ndonjëherë mund të duhet pak kohë për të marrë rezultatet e testit.

Kirurgu juaj mund të rekomandojë një laparoskopi për të ekzaminuar apandesitin dhe organet e legenit nëse diagnoza është ende e pasigurt.

Heqja e apandesitit zakonisht rekomandohet nëse dyshohet për apandesit, në vend që të rrezikoni të shpërthejë.

Kjo do të thotë që disa njerëzve do t’u hiqet apandesiti edhe pse përfundimisht rezulton se është normale.

Nëse një mjek nuk është i sigurt nëse keni apandesitit, ai mund të rekomandojë të prisni deri në 24 orë për të parë nëse simptomat tuaja përmirësohen, mbeten të njëjta ose përkeqësohen.

Nëse ata dyshojnë se apandesiti juaj ka shpërthyer, ju do të dërgoheni menjëherë në spital për trajtim.

Mjekimi

Nëse keni apandesitit, apandesiti juaj zakonisht duhet të hiqet sa më shpejt që të jetë e mundur. Ky operacion njihet si apendektomia.

Kirurgjia shpesh rekomandohet gjithashtu nëse ka mundësi që të keni apandesitit, por nuk është e mundur të bëhet një diagnozë e qartë.

Kjo është për shkak se konsiderohet më e sigurt për të hequr apandesitin sesa rreziku i plasjes.

Tek njerëzit apandesiti nuk kryen ndonjë funksion të rëndësishëm dhe heqja e tij nuk shkakton ndonjë problem afatgjatë.

Apendektomia (apendektomia)

Heqja e apandesitit kryhet nën anestezi të përgjithshme duke përdorur një kirurgji sa një vrimë çelësi ose kirurgji të hapur.

Kirurgjia sa një vrimë çelësi

Kirurgjia sa një vrimë çelësi (laparoskopia) është zakonisht metoda e preferuar për heqjen e apandesitit, sepse rikuperimi tenton të jetë më i shpejtë se sa me operacionin e hapur.

Operacioni përfshin bërjen e 3 ose 4 prerjeve të vogla në bark.

Instrumente speciale janë futur, duke përfshirë:

 • një tub përmes të cilit pompohet gazi për të fryrë barkun tuaj – kjo i lejon kirurgut të shohë apandesitin tuaj më qartë dhe i jep atij më shumë hapësirë për të punuar
 • një laparoskop – një tub i vogël me një dritë dhe një aparat fotografik, i cili transmeton imazhet e pjesës së brendshme të barkut në një monitor televiziv
 • mjete të vogla kirurgjikale që përdoren për heqjen e apandesitit

Pasi të hiqet apandesiti juaj, mund të përdoren qepje të tretshme për të mbyllur prerjet.

Nëse përdoren qepje të rregullta, ato do të duhet të hiqen në kirurgjinë e mjekut tuaj të përgjithshëm 7 deri në 10 ditë më vonë.

Kirurgji e hapur

Në disa rrethana, operacioni sa një vrimën çelësi nuk rekomandohet dhe në vend të tij përdoret kirurgjia e hapur.

Kjo përfshin:

 • kur apandesiti tashmë ka plasur dhe ka formuar një gungë të quajtur masë apandesiti
 • personat që kanë bërë më parë një operacion të hapur abdominal

Në kirurgjinë e hapur, bëhet një prerje e vetme më e madhe në anën e poshtme të djathtë të barkut për të hequr apandesitin.

Kur ka një infeksion të përhapur të shtresës së brendshme të barkut (peritonit), ndonjëherë është e nevojshme të operohet përmes një prerjeje përgjatë mesit të barkut. Kjo procedurë quhet laparotomi.

Ashtu si me kirurgjinë sa një vrimës çelësi, prerja mbyllet duke përdorur qepje të tretshme ose qepje të rregullta që duhen hequr në një datë të mëvonshme.

Pas të dy llojeve të operacionit, apandesiti i hequr dërgohet në një laborator për të kontrolluar për shenja të kancerit.

Kjo është një masë paraprake dhe është e rrallë që të zbulohet një problem serioz.

Shërimi

Një nga avantazhet kryesore të operacionit sa një vrimën çelësi është se koha e rikuperimit tenton të jetë e shkurtër dhe shumica e njerëzve mund të largohen nga spitali disa ditë pas operacionit.

Nëse procedura kryhet menjëherë, mund të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi brenda 24 orëve.

Me operacion të hapur ose të komplikuar (për shembull, nëse keni peritonit) mund të duhet deri në një javë para se të jeni mjaft mirë për të shkuar në shtëpi.

Për ditët e para pas operacionit ka të ngjarë që të keni dhimbje dhe mavijosje. Kjo përmirësohet me kalimin e kohës, por ju mund të merrni qetësues nëse është e nevojshme.

Nëse keni bërë një operacion sa një vrimën çelësi, mund të keni dhimbje në majë të shpatullës për rreth një javë.

Kjo shkaktohet nga gazi që derdhet në bark gjatë operacionit.

Ju gjithashtu mund të keni kapsllëk për një periudhë të shkurtër pas operacionit.

Për të ndihmuar në reduktimin e kësaj, mos merrni qetësues kundër dhimbjeve me kodeinë, hani shumë fibra dhe pini shumë lëngje.

Mjeku juaj i përgjithshëm mund të përshkruajë ilaçe nëse problemi është veçanërisht i mundimshëm.

Para se të largoheni nga spitali, do të këshilloheni për kujdesin për plagën tuaj dhe cilat aktivitete duhet të shmangni.

Ju duhet të jeni në gjendje t’i ktheheni aktiviteteve normale brenda dy javësh, megjithëse mund t’ju duhet të shmangni aktivitetet më të vështira për 4 deri në 6 javë pas operacionit të hapur.

Kirurgu juaj duhet ta diskutojë këtë me ju.

Rreziqet

Heqja e apandesitit është një nga operacionet më të zakonshme dhe komplikimet serioze ose afatgjata janë të rralla.

Por si të gjitha llojet e operacioneve, ka disa rreziqe, duke përfshirë:

 • Infeksionin e plagës – megjithëse antibiotikët mund të jepen para, gjatë ose pas operacionit për të minimizuar rrezikun e infeksioneve serioze
 • gjakderdhje nën lëkurë që shkakton një ënjtje të fortë (hematoma) – kjo zakonisht përmirësohet vetvetiu, por ju duhet të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse jeni të shqetësuar
 • dhëmbëza – të dy llojet e operacionit do të lënë disa dhëmbëza aty ku janë bërë prerjet
 • një grumbullim qelb (abscesi) – në raste të rralla, një infeksion i shkaktuar nga shpërthyerja e apandesitit mund të çojë në një absces pas operacionit
 • hernie – në vendin e prerjes së hapur ose ndonjë prej prerjeve të përdorura në kirurgjinë e vrimës së çelësit

Përdorimi i anestezisë së përgjithshme mbart gjithashtu disa rreziqe, si rreziku i një reaksioni alergjik ose thithja e përmbajtjes së stomakut, duke çuar në pneumoni.

Por komplikime serioze si kjo janë shumë të rralla.

Komplikimet

Nëse apandesiti nuk trajtohet, apandesiti mund të shpërthejë dhe të shkaktojë infeksione potencialisht kërcënuese për jetën.

Këto janë shenja që apandesiti juaj mund të ketë shpërthyer.

Peritonitis

Nëse apandesiti juaj shpërthen, shtresa e barkut (peritoneum) do të infektohet me baktere. Ky quhet peritonit.

Mund të dëmtojë edhe organet tuaja të brendshme.

Simptomat e peritonitit mund të përfshijnë:

 • dhimbje të forta të vazhdueshme të barkut
 • ndjeheni të sëmurë
 • një temperaturë të lartë
 • një rrahje të shpejtë të zemrës
 • gulçim me frymëmarrje të shpejtë
 • ënjtje e barkut

Nëse peritoniti nuk trajtohet menjëherë, mund të shkaktojë probleme afatgjata dhe mund të jetë edhe fatale.

Trajtimi për peritonitin zakonisht përfshin antibiotikë dhe kirurgji për të hequr apandesitin.

Absceset

Ndonjëherë një absces formohet rreth një apandesiti shpërthyes. Ky është një koleksion i dhimbshëm i qelbës që formohet kur trupi përpiqet të luftojë infeksionin.

Në raste të rralla një absces mund të formohet si një ndërlikim i operacionit për heqjen e apandesitit.

Absceset ndonjëherë mund të trajtohen duke përdorur antibiotikë, por në shumicën e rasteve qelbi duhet të drenohet nga abscesi.

Kjo mund të kryhet nën drejtimin e ultratingujve ose CT. Do t’ju jepet një anestezi lokale dhe një gjilpërë do të futet përmes lëkurës tuaj, e ndjekur nga vendosja e një drenazhi.

Nëse gjatë operacionit gjendet një absces, zona lahet me kujdes dhe jepen antibiotikë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.