Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Glioma: Si trajtohet tumori në tru?

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron glioma, tumorin ne tru

Glioma është një rritje e qelizave që fillon në tru ose në palcën kurrizore. Qelizat në një glioma duken të ngjashme me qelizat e shëndetshme të trurit të quajtura qeliza gliale. Qelizat gliale rrethojnë qelizat nervore dhe i ndihmojnë ato të funksionojnë.

Ndërsa një glioma rritet, ajo formon një masë qelizash të quajtur tumor. Tumori mund të rritet për të shtypur indin e trurit ose të palcës kurrizore dhe të shkaktojë simptoma. Simptomat varen nga ajo pjesë e trurit ose e palcës kurrizore të prekur.

Ka shumë lloje të gliomave. Disa rriten ngadalë dhe nuk konsiderohen si kancere. Të tjerët konsiderohen kanceroze. Një fjalë tjetër për kancerin është malinje. Gliomat malinje rriten shpejt dhe mund të pushtojnë indet e shëndetshme të trurit. Disa lloje të gliomave ndodhin kryesisht tek të rriturit. Të tjerat ndodhin kryesisht tek fëmijët.

Lloji i gliomës që keni ndihmon ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të kuptojë se sa serioze është gjendja juaj dhe cilat trajtime mund të funksionojnë më mirë. Në përgjithësi, opsionet e trajtimit të gliomës përfshijnë kirurgjinë, terapinë me rrezatim, kimioterapinë dhe të tjera.

Simptomat

Simptomat e gliomes varen nga vendndodhja e gliomes. Simptomat gjithashtu mund të varen nga lloji i gliomës, madhësia e saj dhe sa shpejt po rritet.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të gliomave përfshijnë:

 • Dhimbje koke, veçanërisht në mëngjes.
 • Nauze dhe të vjella.
 • Konfuzion ose rënie në funksionin e trurit, të tilla si probleme me të menduarit dhe të kuptuarit e informacionit.
 • Humbje kujtese.
 • Ndryshime të personalitetit ose nervozizëm.
 • Problemet e shikimit, të tilla si shikimi i paqartë, shikimi i dyfishtë ose humbja e shikimit periferik.
 • Vështirësi në të folur.
 • Konvulsione, veçanërisht në dikë që nuk ka pasur kriza më parë.

Diagnoza

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar gliomën përfshijnë:

 • Një provim për të testuar nervat dhe funksionin e trurit tuaj. Një ekzaminim neurologjik përfshin kontrollin e shikimit, dëgjimit, ekuilibrit, koordinimit, forcës dhe reflekseve. Nëse ka vështirësi me një detyrë të caktuar, mund të jetë një e dhënë se mund të ketë një tumor të trurit.
 • Teste për të bërë fotografi të trurit. Testet e imazherisë krijojnë fotografi të trurit tuaj për të kërkuar shenja të një tumori të trurit. MRI është testi i imazherisë që përdoret më shpesh. Ndonjëherë bëhet një injeksion i bojës në një venë përpara MRI-së. Kjo ndihmon në krijimin e fotografive më të mira. Teste të tjera imazherike mund të përfshijnë CT dhe tomografi me emetim pozitron, i cili quhet gjithashtu një skanim PET.
 • Një procedurë për të marrë një mostër indi për testim. Ndonjëherë nevojitet një procedurë e quajtur biopsi për të hequr disa nga indet për testim përpara se të fillojë trajtimi. Përdoret kur operacioni nuk është një opsion për heqjen e tumorit të trurit. Nëse do të keni një operacion për të hequr tumorin e trurit, mund të mos keni nevojë për një biopsi para operacionit tuaj. Për të marrë mostrën e indeve, mund të përdoret një gjilpërë. Gjilpëra udhëhiqet nga testet imazherike. Kjo procedurë quhet biopsi stereotaktike me gjilpërë. Gjatë procedurës, bëhet një vrimë e vogël në kafkë. Një gjilpërë e hollë futet më pas përmes vrimës. Indi hiqet duke përdorur gjilpërën dhe dërgohet në laborator për testim.
 • Testet në qelizat e tumorit. Një mostër e tumorit të trurit mund të dërgohet në një laborator për testim. Mostra mund të vijë nga një procedurë biopsie. Ose mostra mund të merret gjatë operacionit për të hequr gliomën. Mostra dërgohet në një laborator ku testohet nga mjekë të specializuar në analizimin e gjakut dhe indeve të trupit. Këta mjekë quhen patologë. Testet në laborator mund të përcaktojnë nëse keni një glioma dhe çfarë lloji keni. Teste të tjera mund të tregojnë se sa shpejt po rriten qelizat glioma. Testet e avancuara shikojnë se çfarë ndryshimesh të ADN-së janë të pranishme në qelizat glioma. Rezultatet e testit ndihmojnë ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të konfirmojë diagnozën tuaj dhe të krijojë një plan trajtimi.

Mjekimi

Trajtimi i glioma zakonisht fillon me kirurgji. Por operacioni nuk është gjithmonë një opsion. Për shembull, nëse glioma rritet në pjesë të rëndësishme të trurit, mund të jetë shumë e rrezikshme për të hequr të gjithë gliomën. Trajtime të tjera, si terapia me rrezatim dhe kimioterapia, mund të rekomandohen si trajtimi i parë.

Cilat trajtime janë më të mira për ju do të varet nga situata juaj e veçantë. Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor merr në konsideratë llojin e gliomës, madhësinë e saj dhe vendin ku ndodhet në tru. Plani juaj i trajtimit varet gjithashtu nga shëndeti juaj dhe preferencat tuaja.

Trajtimet për të kontrolluar simptomat

Nëse glioma juaj po shkakton simptoma, mund t’ju duhet ilaçe për t’ju bërë më të rehatshëm. Cilat medikamente ju nevojiten varet nga situata juaj. Opsionet mund të përfshijnë:

 • Ilaçe për të kontrolluar krizat.
 • Ilaçe steroide për të reduktuar ënjtjen e trurit.
 • Ilaç për të përmirësuar vigjilencën nëse keni lodhje të rëndë.
 • Ilaçe për të ndihmuar me problemet e të menduarit dhe kujtesës.

Kirurgjia

Trajtimi i gliomës zakonisht fillon me një operacion për të hequr gliomën. Kirurgjia mund të jetë i vetmi trajtim i nevojshëm nëse hiqet e gjithë glioma.

Ndonjëherë glioma nuk mund të hiqet plotësisht. Kirurgu mund të heqë sa më shumë glioma të jetë e mundur. Kjo procedurë nganjëherë quhet një rezeksion nëntotal. Mund të jetë e nevojshme nëse glioma nuk mund të ndahet lehtësisht nga indet e shëndetshme të trurit. Mund të ndodhë gjithashtu nëse glioma është në një pjesë të ndjeshme të trurit. Edhe heqja e një pjese të tumorit mund të ndihmojë në uljen e simptomave tuaja.

Kirurgjia për të hequr një glioma mbart rreziqe. Këto përfshijnë infeksionin dhe gjakderdhjen. Rreziqe të tjera mund të varen nga pjesa e trurit tuaj në të cilën ndodhet tumori juaj. Për shembull, operacioni në një tumor pranë nervave që lidhen me sytë tuaj mund të sjellë një rrezik të humbjes së shikimit.

Terapia me rrezatim

Rrezatimi përdor rreze energjie të fuqishme për të vrarë qelizat e tumorit. Energjia mund të vijë nga rrezet X, protonet ose burime të tjera.

Për trajtimin e gliomës, terapia me rrezatim përdoret shpesh pas operacionit. Rrezatimi vret çdo qelizë glioma që mund të mbetet pas operacionit. Rrezatimi shpesh kombinohet me kimioterapinë.

Terapia me rrezatim mund të jetë trajtimi i parë i gliomës nëse operacioni nuk është një opsion.

Gjatë terapisë me rrezatim, ju shtriheni në një tavolinë, ndërsa një makinë synon rrezet e energjisë në pika të veçanta në kokën tuaj. Rrezet janë programuar me kujdes për të dhënë sasi të sakta rrezatimi në glioma. Një orar i zakonshëm për terapinë me rrezatim është trajtimi pesë ditë në javë për disa javë.

Efektet anësore të terapisë me rrezatim varen nga lloji dhe doza e rrezatimit që merrni. Efektet anësore të zakonshme që ndodhin gjatë ose menjëherë pas rrezatimit përfshijnë lodhjen, acarimin e kokës dhe rënien e flokëve.

Kimioterapia

Kimioterapia përdor barna për të vrarë qelizat e tumorit. Ilaçet e kimioterapisë më së shpeshti merren në formë pilule ose injektohen në venë. Në situata të caktuara, kimioterapia mund të aplikohet direkt në qelizat glioma.

Kimioterapia zakonisht përdoret në kombinim me terapinë me rrezatim për trajtimin e gliomave.

Efektet anësore të kimioterapisë varen nga lloji dhe doza e barnave që merrni. Efektet anësore të zakonshme përfshijnë nauze dhe të vjella, rënie të flokëve, temperaturë dhe ndjenjë shumë të lodhur. Disa efekte anësore mund të menaxhohen me ilaçe.

Terapia e synuar

Trajtimet e terapisë së synuar fokusohen në kimikate specifike të pranishme brenda qelizave të kancerit. Duke bllokuar këto kimikate, trajtimet e synuara të terapisë mund të shkaktojnë vdekjen e qelizave kancerogjene.

Qelizat tuaja glioma mund të testohen për të parë nëse terapia e synuar mund t’ju ndihmojë. Për gliomat me rritje të ngadaltë, terapia e synuar ndonjëherë përdoret pas operacionit nëse glioma nuk mund të hiqet plotësisht. Për glioma të tjera, terapia e synuar mund të jetë një opsion nëse trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar.

Efektet anësore varen nga ilaçi i përdorur dhe doza e dhënë.

Rehabilitimi pas trajtimit

Trajtimi i glioma mund të dëmtojë pjesë të trurit që ju ndihmojnë të lëvizni trupin tuaj dhe të kontrolloni të menduarit tuaj. Pas trajtimit mund t’ju duhet ndihmë për të rifituar aftësinë tuaj për të lëvizur, folur, parë dhe menduar qartë. Trajtimet që mund të ndihmojnë përfshijnë:

 • Terapia fizike, e cila mund t’ju ndihmojë të rifitoni aftësitë e humbura motorike ose forcën e muskujve.
 • Terapia profesionale, e cila mund t’ju ndihmojë të ktheheni në aktivitetet tuaja të përditshme, duke përfshirë punën, pas një tumori në tru ose ndonjë sëmundje tjetër.
 • Terapia e të folurit, e cila mund të ndihmojë nëse keni vështirësi në të folur.
 • Udhëzime për fëmijët e moshës shkollore, e cila mund t’i ndihmojë fëmijët të përballen me ndryshimet në kujtesë dhe të menduarit pas një tumori në tru.

Llojet

Astrocitoma

Astrocitoma është një lloj kanceri që mund të formohet në tru ose në palcën kurrizore. Astrocitoma fillon në qelizat e quajtura astrocite që mbështesin qelizat nervore.

Shenjat dhe simptomat e astrocitomës varen nga vendndodhja e tumorit tuaj. Astrocitomat që ndodhin në tru mund të shkaktojnë konvulsione, dhimbje koke dhe të përziera. Astrocitomat që ndodhin në palcën kurrizore mund të shkaktojnë dobësi dhe paaftësi në zonën e prekur nga tumori në rritje.

Astrocitoma mund të jetë një tumor me rritje të ngadaltë, ose mund të jetë një kancer agresiv që rritet shpejt. Agresiviteti (shkalla) e astrocitomës tuaj përcakton prognozën dhe opsionet tuaja të trajtimit.

Mjekimi

Trajtimet e astrocitomës përfshijnë:

 • Kirurgji për heqjen e astrocitomës. Kirurgu juaj i trurit (neurokirurgu) do të punojë për të hequr sa më shumë astrocitomë të jetë e mundur. Qëllimi është heqja e të gjithë kancerit, por ndonjëherë astrocitoma ndodhet pranë indeve të ndjeshme të trurit që e bëjnë atë shumë të rrezikshëm. Edhe heqja e disa prej kancerit mund të zvogëlojë shenjat dhe simptomat tuaja. Për disa njerëz, operacioni mund të jetë i vetmi trajtim i nevojshëm. Për të tjerët, mund të rekomandohen trajtime shtesë për të vrarë çdo qelizë kanceroze që mund të mbetet dhe për të zvogëluar rrezikun që kanceri të kthehet.
 • Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përdor rrezet me energji të lartë, të tilla si rrezet X ose protonet, për të vrarë qelizat e kancerit. Gjatë terapisë me rrezatim, ju shtriheni në një tavolinë ndërsa një makinë lëviz rreth jush, duke i drejtuar rrezet në pika të sakta në trurin tuaj. Terapia me rrezatim mund të rekomandohet pas operacionit nëse kanceri juaj nuk është hequr plotësisht ose nëse ekziston një rrezik i shtuar që kanceri juaj të kthehet. Rrezatimi shpesh kombinohet me kimioterapinë për kanceret agresive. Për njerëzit që nuk mund t’i nënshtrohen operacionit, terapia me rrezatim dhe kimioterapia mund të përdoren si trajtim parësor.
 • Kimioterapia. Kimioterapia përdor barna për të vrarë qelizat e kancerit. Barnat e kimioterapisë mund të merren në formë pilule ose përmes një vene në krahun tuaj. Në situata të caktuara, një meshë rrethore e ilaçit të kimioterapisë mund të vendoset në trurin tuaj pas operacionit, ku shpërndahet ngadalë dhe lëshon ilaçin. Kimioterapia shpesh përdoret pas operacionit për të vrarë çdo qelizë kanceroze që mund të mbetet. Mund të kombinohet me terapi rrezatimi për kanceret agresive.
 • Provat klinike. Provat klinike janë studime të trajtimeve të reja. Këto studime ju japin një shans për të provuar opsionet më të fundit të trajtimit, por rreziku i efekteve anësore mund të mos dihet. Pyesni mjekun tuaj nëse mund të keni të drejtë të merrni pjesë në një provë klinike.
 • Kujdesi mbështetës (paliativ). Kujdesi paliativ është kujdes i specializuar mjekësor që fokusohet në lehtësimin e dhimbjes dhe simptomave të tjera të një sëmundjeje të rëndë. Specialistët e kujdesit paliativ punojnë me ju, familjen tuaj dhe mjekët tuaj të tjerë për të ofruar një shtresë shtesë mbështetjeje që plotëson kujdesin tuaj të vazhdueshëm. Kujdesi paliativ mund të përdoret gjatë trajtimeve të tjera agresive, si kirurgjia, kimioterapia ose terapia me rrezatim.

Ependimoma

Ependimoma është një lloj tumori që mund të formohet në tru ose në palcën kurrizore. Ependimoma fillon në qelizat ependimale në tru dhe palcën kurrizore që rreshtojnë rrugët ku rrjedh lëngu (lëngu cerebrospinal) që ushqen trurin tuaj.

Ependimoma mund të shfaqet në çdo moshë, por më shpesh shfaqet tek fëmijët e vegjël. Fëmijët me ependimoma mund të përjetojnë dhimbje koke dhe konvulsione. Ependimoma që shfaqet tek të rriturit ka më shumë gjasa të formohet në palcën kurrizore dhe mund të shkaktojë dobësi në pjesën e trupit të kontrolluar nga nervat që preken nga tumori.

Kirurgjia është trajtimi parësor për ependimomën. Për tumoret më agresive ose për tumoret që nuk mund të hiqen plotësisht me kirurgji, mund të rekomandohen trajtime shtesë, si terapia me rrezatim ose kimioterapia.

Mjekimi

Opsionet e trajtimit të ependimoma përfshijnë:

 • Kirurgji për heqjen e ependimomës. Kirurgët e trurit (neurokirurgët) punojnë për të hequr sa më shumë ependimoma. Qëllimi është heqja e të gjithë tumorit, por ndonjëherë ependimoma ndodhet pranë indeve të ndjeshme të trurit ose kurrizit, gjë që e bën atë shumë të rrezikshëm. Nëse i gjithë tumori hiqet gjatë operacionit, fëmija juaj mund të mos ketë nevojë për ndonjë trajtim shtesë. Nëse një tumor mbetet, neurokirurgu mund të rekomandojë një operacion tjetër për të provuar të heqë pjesën tjetër të tumorit. Trajtime shtesë, si terapia me rrezatim, mund të rekomandohen për tumore më agresive ose nëse i gjithë tumori nuk mund të hiqet.
 • Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përdor rrezet me energji të lartë, të tilla si rrezet X ose protonet, për të vrarë qelizat e kancerit. Gjatë terapisë me rrezatim, fëmija juaj shtrihet në një tavolinë ndërsa një makinë lëviz rreth tij ose saj, duke i drejtuar rrezet në pika të sakta në tru. Terapia me rrezatim mund të rekomandohet pas operacionit për të ndihmuar në parandalimin e përsëritjes së tumoreve më agresive ose nëse neurokirurgët nuk ishin në gjendje ta hiqnin plotësisht tumorin. Teknikat e specializuara mund të ndihmojnë për të siguruar që trajtimi të japë rrezatim në qelizat e tumorit dhe të kursejë sa më shumë që të jetë e mundur nga indet e shëndetshme përreth. Terapia konformale me rrezatim, terapia me rrezatim të moduluar nga intensiteti dhe terapia me proton janë lloje të terapisë me rrezatim që lejojnë mjekët të japin me kujdes dhe saktësi rrezatim.
 • Radiokirurgjia. Teknikisht një lloj rrezatimi dhe jo një operacion, radiokirurgjia stereotaktike fokuson rreze të shumta rrezatimi në pika të sakta për të vrarë qelizat e tumorit. Radiokirurgjia përdoret ndonjëherë kur një ependimoma përsëritet pas operacionit dhe rrezatimit.
 • Kimioterapia. Kimioterapia përdor barna për të vrarë qelizat e kancerit. Kimioterapia nuk është shumë efektive për shumicën e rasteve të ependimomës. Roli i kimioterapisë është ende kryesisht eksperimental dhe është i rezervuar për situata të caktuara, të tilla si kur tumori rritet përsëri pavarësisht operacionit dhe rrezatimit.
 • Provat klinike. Provat klinike janë studime të trajtimeve të reja. Këto studime ju japin një shans për të provuar opsionet më të fundit të trajtimit, por rreziku i efekteve anësore mund të mos dihet. Pyesni mjekun tuaj nëse fëmija juaj mund të jetë i përshtatshëm për të marrë pjesë në një provë klinike.

Glioblastoma

Glioblastoma është një lloj kanceri që fillon si një rritje e qelizave në tru ose në palcën kurrizore. Ajo rritet shpejt dhe mund të pushtojë dhe shkatërrojë indet e shëndetshme. Glioblastoma formohet nga qelizat e quajtura astrocite që mbështesin qelizat nervore.

Glioblastoma mund të ndodhë në çdo moshë. Por ka tendencë të ndodhë më shpesh tek të rriturit e moshuar dhe më shpesh tek meshkujt. Simptomat e glioblastomës përfshijnë dhimbje koke që vazhdojnë të përkeqësohen, nauze dhe të vjella, shikim të paqartë ose të dyfishtë dhe konvulsione.

Nuk ka kurë për glioblastoma, e cila njihet edhe si glioblastoma multiforme. Trajtimet mund të ngadalësojnë rritjen e kancerit dhe të zvogëlojnë simptomat.

Mjekimi

Opsionet e trajtimit të glioblastomës përfshijnë:

 • Kirurgji për heqjen e glioblastomës. Një kirurg truri, i njohur gjithashtu si neurokirurg, punon për të hequr sa më shumë tumor që të jetë e mundur. Glioblastoma shpesh rritet në indin e shëndetshëm të trurit, kështu që mund të mos jetë e mundur të hiqen të gjitha qelizat e kancerit. Shumica e njerëzve kanë trajtime të tjera pas operacionit për të arritur te qelizat e kancerit që kanë mbetur.
 • Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përdor rreze të fuqishme energjie për të vrarë qelizat e kancerit. Energjia mund të vijë nga burime të tilla si rrezet X dhe protonet. Gjatë terapisë me rrezatim, ju shtriheni në një tavolinë ndërsa një makinë lëviz rreth jush. Makina drejton rrezatimin në pika të caktuara në trurin tuaj. Terapia me rrezatim zakonisht rekomandohet pas operacionit. Mund të kombinohet me kimioterapi. Për njerëzit që nuk mund të bëjnë operacion, terapia me rrezatim dhe kimioterapia mund të jenë trajtimi kryesor.
 • Kimioterapia. Kimioterapia përdor ilaçe të forta për të vrarë qelizat e kancerit. Një ilaç kimioterapie i marrë si pilulë shpesh përdoret pas operacionit dhe gjatë dhe pas terapisë me rrezatim. Llojet e tjera të kimioterapisë që jepen përmes një vene mund të jenë trajtimi për glioblastomën që kthehet. Ndonjëherë vafera të holla rrethore që përmbajnë ilaçe kimioterapie mund të vendosen në tru gjatë operacionit. Vaferat shpërndahen ngadalë, duke lëshuar ilaçin për të vrarë qelizat e kancerit.
 • Terapia e fushave të trajtimit të tumorit (TTF). TTF përdor një fushë elektrike për të prishur aftësinë e qelizave kancerogjene për t’u shumuar. TTF përfshin vendosjen e jastëkëve ngjitës në lëkurën e kokës. Pads janë të lidhura me një pajisje portative që krijon një fushë elektrike. TTF punon me kimioterapi. Mund të sugjerohet pas terapisë me rrezatim.
 • Terapia e synuar. Terapia e synuar përdor ilaçe që sulmojnë kimikate specifike në qelizat e kancerit. Duke bllokuar këto kimikate, trajtimet e synuara mund të shkaktojnë vdekjen e qelizave kancerogjene.
 • Provat klinike. Provat klinike janë studime të trajtimeve të reja. Këto studime ofrojnë një shans për të mjekun tuaj nëse mund të jeni në gjendje të bëni në një provë klinike.
 • Kujdesi mbështetës. Kujdesi mbështetës, i cili quhet edhe kujdes paliativ, fokusohet në lehtësimin e dhimbjes dhe simptomave të tjera të sëmundjes serioze. Kjo shtresë shtesë e mbështetjes shkon me trajtime të tjera, të tilla si kirurgjia, kimioterapia ose terapia me rrezatim.

Oligodendroglioma

Oligodendroglioma është një tumor që mund të shfaqet në tru ose në palcën kurrizore. Oligodendroglioma formohet nga oligodendrocitet – qelizat në tru dhe palcën kurrizore që prodhojnë një substancë që mbron qelizat nervore.

Oligodendroglioma mund të ndodhë në çdo moshë, por më shpesh prek të rriturit. Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë konvulsione dhe dhimbje koke. Dobësia ose paaftësia mund të ndodhë në pjesën e trupit që kontrollohet nga qelizat nervore të prekura nga tumori.

Trajtimi i oligodendroglioma zakonisht përfshin kirurgji për të hequr tumorin. Mund të nevojiten trajtime shtesë nëse tumori është agresiv ose ka më shumë gjasa të përsëritet.

Mjekimi

Opsionet e trajtimit të Oligodendroglioma përfshijnë:

 • Kirurgji për heqjen e tumorit. Kirurgu juaj i trurit (neurokirurgu) do të punojë për të hequr sa më shumë oligodendroglioma pa ndikuar në indet e shëndetshme të trurit. Teknikat e specializuara kirurgjikale, të tilla si operacioni i zgjuar i trurit, mund të ndihmojnë në sigurimin që indet e ndjeshme të trurit të mos dëmtohen gjatë operacionit. Trajtime shtesë mund të rekomandohen pas operacionit nëse mbetet ndonjë qelizë tumorale ose nëse ekziston një rrezik i shtuar që tumori juaj të përsëritet.
 • Kimioterapia. Kimioterapia përdor barna për të vrarë qelizat e kancerit. Barnat e kimioterapisë mund të merren në formë pilule ose përmes një vene në krahun tuaj. Kimioterapia shpesh përdoret pas operacionit për të vrarë çdo qelizë kanceroze që mund të mbetet. Mund të kombinohet me terapi rrezatimi për kanceret agresive. Për njerëzit që nuk mund t’i nënshtrohen operacionit, terapia me rrezatim dhe kimioterapia mund të përdoren si trajtim parësor.
 • Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përdor rrezet me energji të lartë, të tilla si rrezet X ose protonet, për të vrarë qelizat e kancerit. Gjatë terapisë me rrezatim, ju shtriheni në një tavolinë ndërsa një makinë lëviz rreth jush, duke i drejtuar rrezet në pika të sakta në trurin tuaj. Terapia me rrezatim rekomandohet ndonjëherë pas operacionit dhe mund të kombinohet me kimioterapinë.
 • Provat klinike. Provat klinike janë studime të trajtimeve të reja. Këto studime ju japin një shans për të provuar opsionet më të fundit të trajtimit, por rreziku i efekteve anësore mund të mos dihet. Pyesni mjekun tuaj nëse mund të keni të drejtë të merrni pjesë në një provë klinike.
 • Kujdesi mbështetës (paliativ). Kujdesi paliativ është kujdes i specializuar mjekësor që fokusohet në lehtësimin e dhimbjes dhe simptomave të tjera të një sëmundjeje të rëndë. Specialistët e kujdesit paliativ punojnë me ju, familjen tuaj dhe mjekët tuaj të tjerë për të ofruar një shtresë shtesë mbështetjeje që plotëson kujdesin tuaj të vazhdueshëm. Kujdesi paliativ mund të përdoret gjatë trajtimeve të tjera agresive, si kirurgjia, kimioterapia ose terapia me rrezatim.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.