Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë është Diabeti i Tipit 1?

Tabela e kontentit

Foto që ilustron matjen e nivelit të sheqerit për personat që vuajne nga diabeti i tipit 1.

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje kronike. Te njerëzit me diabet të tipit 1, qelizat në pankreas që prodhojnë insulinë shkatërrohen, kështu që trupi nuk është në gjendje të prodhojë insulinë.

Insulina është një hormon që ndihmon qelizat e trupit tuaj të përdorin glukozën (sheqerin) për energji. Trupi juaj merr glukozë nga ushqimi që hani. Insulina lejon që glukoza të kalojë nga gjaku juaj në qelizat e trupit tuaj.

Me diabetin e tipit 1, trupi juaj nuk është në gjendje të përpunojë glukozën për shkak të mungesës së insulinës.

Glukoza nga ushqimi juaj nuk mund të hyjë në qelizat tuaja. Kjo lë shumë glukozë të qarkullojë në gjakun tuaj. Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të çojnë në probleme afatshkurtra dhe afatgjata.

Foto që ilustron matjen e nivelit të sheqerit për personat që vuajne nga diabeti i tipit 1.

Simptomat e diabetit të tipit 1

Simptomat e mëposhtme të diabetit të tipit 1 janë:

  • uria e tepruar
  • etje e tepruar
  • shikim i turbullt
  • lodhje
  • urinim i shpeshtë
  • humbje dramatike në peshë në një kohë të shkurtër

Nëse keni një ose më shumë simptoma të diabetit të tipit 1, duhet të kontaktoni një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Tipi 1 kundrejt diabetit të tipit 2

Ka dy lloje kryesore të diabetit: tipi 1 dhe tipi 2. Ata kanë simptoma të ngjashme por janë sëmundje shumë të ndryshme.

Diabeti i tipit 1 është rezultat i faktit se trupi i një personi nuk prodhon insulinë vetë. Marrja e insulinës është e nevojshme për të mbijetuar, për të lëvizur glukozën nga qarkullimi i gjakut në qelizat e trupit.

Për njerëzit me diabet të tipit 2, qelizat kanë pushuar së reaguari mirë ndaj insulinës. Trupi përpiqet të lëvizë glukozën nga gjaku në qeliza, pavarësisht se ka nivele adekuate të hormonit. Përfundimisht, trupat e tyre mund të ndalojnë plotësisht prodhimin e insulinës adekuate.

Diabeti i tipit 1 zhvillohet shumë shpejt dhe simptomat janë të dukshme. Për njerëzit me diabet të tipit 2, gjendja mund të zhvillohet gjatë shumë viteve. Në fakt, një person me diabet të tipit 2 mund të mos e dijë se e ka atë derisa të ketë një ndërlikim.

Dy llojet e diabetit shkaktohen nga gjëra të ndryshme. Ata gjithashtu kanë faktorë unik rreziku.

Shkaqet e Diabetit të Tipit 1

Studiuesit nuk e dinë shkakun e saktë të diabetit të tipit 1.

Mendohet të jetë një reaksion autoimun, në të cilin trupi sulmon qelizat në pankreas që prodhojnë insulinë gabimisht, sipas Burimit të Besuar të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Por shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht pse ndodh kjo.

Disa njerëz mund të jenë të predispozuar për të zhvilluar këtë gjendje për shkak të gjenetikës, sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit (ADA). Njerëz të tjerë mund ta marrin atë për shkak të faktorëve mjedisorë, siç është dieta. Viruset gjithashtu mund të luajnë një rol. Ndonjëherë një kombinim i këtyre faktorëve mund të jetë shkaktari i sëmundjes. 

Faktorët E Rrezikut Të Diabetit Të Tipit 1

Studiuesit kanë identifikuar disa faktorë të mundshëm rreziku si më poshtë:

Raca

Raca mund të jetë një faktor rreziku për diabetin e tipit 1. Njerëzit që janë të bardhë mund të kenë më shumë predispozicion gjenetik ndaj diabetit të tipit 1, pasi gjendja është më e zakonshme në këtë grup.

Foto që ilustron faktorin racë si një ndër shkaktarët e diabetit tipi 1.

Faktorët mjedisorë

Disa viruse mund të shkaktojnë gjithashtu diabetin e tipit 1. Megjithatë, është e paqartë se cilat mund ta bëjnë këtë.

Po kështu, njerëzit nga klimat e ftohta kanë më shumë gjasa të kenë diabet të tipit 1. Mjekët gjithashtu diagnostikojnë më shumë raste të tipit 1 në dimër sesa në verë.

Foto që ilustron faktorët mjedisorë dhe viruset si shkaktarë të diabetit 1.

Faktorët gjenetikë

Studiuesit nuk e kuptojnë saktësisht se çfarë e shkakton diabetin e tipit 1. Megjithatë, ata besojnë se gjenet tuaja mund të luajnë një rol, si në aspektin e gjeneve që trashëgoni dhe historisë së diabetit të familjes suaj.

Njerëzit që kanë diabet të tipit 1 lindin me gjasa më të mëdha për të zhvilluar sëmundjen. Duket se është përcjellë përmes brezave të një familjeje. Është e paqartë se si funksionon modeli dhe pse disa njerëz në një familje do të zhvillojnë diabet ndërsa të tjerët jo.

Studiuesit kanë identifikuar disa variante të gjeneve që mund të rrisin rrezikun e një personi ndaj kësaj sëmundjeje . Këto variante mund të ndahen midis prindit dhe fëmijës, brez pas brezi. Megjithatë, jo të gjithë ata që kanë këto gjene zhvillojnë diabetin e tipit 1.

Foto që ilustron se si faktorët gjenetikë mund te shkaktojnë diabetin e tipit 1.

Kjo është arsyeja pse studiuesit besojnë se gjenet janë vetëm një pjesë e ekuacionit. Ata mendojnë se diçka shkakton gjendjen tek njerëzit që kanë gjenet e trashëguara. Një virus është një shkaktar i dyshuar.

Për shembull, binjakët identikë, të cilët kanë të njëjtat gjene, mund të mos e zhvillojnë të dy këtë gjendje. Nëse njëri binjak ka diabet të tipit 1, binjaku tjetër e zhvillon këtë gjendje gjysmën e kohës ose më pak. Kjo sugjeron që gjenet nuk janë faktori i vetëm.

Konkluzione

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje që bën që trupi të mos jetë në gjendje të përpunojë glukozën për shkak të mungesës së insulinës. Shkaku ka të ngjarë të jetë një proces autoimun. Ekspertët besojnë se ndikohet nga gjenetika dhe faktorët mjedisorë, dhe ndoshta nga infeksionet virale.

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje e ndryshme nga diabeti i tipit 2. Por, ashtu si me formën tjetër të diabetit, ju zakonisht mund ta menaxhoni atë me insulinë, medikamente dhe një dietë të ekuilibruar dhe rutinë ushtrimesh. Është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek dhe të monitoroni rregullisht glukozën tuaj, si dhe të jeni të vetëdijshëm për komplikimet e mundshme dhe simptomat e tyre.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.