Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Cfarë Është Sindroma E Hiperstimulimit Ovarian (OHSS)?

Tabela e kontentit

Në botën komplekse të trajtimeve të fertilitetit, Sindroma e Hiperstimulimit Ovarian (OHSS) qëndron si një kujtesë e rëndësishme për çdo grua që ndjek rrugëtimin e saj drejt shtatzënisë. E konsideruar si një efekt anësor i rrallë, por serioz, i trajtimeve të avancuara të fertilitetit si stimulimi i ovareve ose in vitro fertilization (IVF), OHSS mund të jetë një sfidë e vërtetë, jo vetëm fizikisht, por edhe emocionalisht për ato që e përjetojnë atë. 

Ky blog synon të shërbejë si një burim informacioni, që zhytet në çdo aspekt të OHSS – nga shkaqet, simptomat dhe trajtimet, deri tek strategjitë për menaxhimin e rrezikut dhe ndikimi i tij në trajtimet e fertilitetit. Qëllimi ynë është të ofrojmë informacionin e nevojshëm që të ndihmojmë lexuesit të kuptojnë më mirë çfarë është OHSS, si të njohin shenjat e para të saj, dhe më të rëndësishmja, si të marrin hapat e duhur për të mbrojtur shëndetin dhe mirëqenien e tyre gjatë këtij rrugëtim emocional dhe fizik.

Çfarë Është OHSS?

Sindroma e Hiperstimulimit Ovarian (OHSS) është një gjendje serioze që mund të ndodhë si pasojë e trajtimeve të fertilitetit, veçanërisht gjatë proceseve që përfshijnë stimulimin e ovareve për të prodhuar vezë. Kjo ndodh zakonisht si përgjigje e tepruar ndaj ilaçeve hormonale që përdoren për të stimuluar vezoret, si gjatë procesit të fertilizimit in vitro (IVF) ose në induksionin e ovulacionit.

OHSS shkakton që vezoret të enjten dhe të bëhen shumë të mëdha, duke rezultuar në grumbullimin e lëngjeve në bark dhe pjesë të tjera të trupit. Simptomat mund të variojnë nga të lehta, si fryrje dhe ndjesi e lehtë diskomforti, deri te simptoma të rënda si dhimbje të forta abdominale, vështirësi në frymëmarrje, dhe rritje të rrezikut për formimin e mpiksjeve të gjakut.

Trajtimi i OHSS varion bazuar në ashpërsinë e simptomave dhe mund të përfshijë monitorim të rregullt, ndërhyrje medikamentoze për të lehtësuar simptomat, ose në raste të rënda, trajtim emergjent në spital për të menaxhuar komplikacionet. Kjo gjendje kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore për të parandaluar përkeqësimin e simptomave dhe për të siguruar trajtimin e duhur dhe efektiv.

Çfarë E Shkakton Sindromën E Hiperstimulimit Ovarian (OHSS)?

Në shumicën e rasteve, OHSS zhvillohet për shkak të hormonit HCG (gonadotropina korionike njerëzore) që stimulon vezoret tuaja. Vezoret tuaja zakonisht prodhojnë vetëm një vezë në të njëjtën kohë, por trajtimet hormonale stimulojnë vezoret tuaja që të rriten shumë vezë në të njëjtën kohë. 

Njerëzit që i nënshtrohen trajtimeve të fertilitetit shpesh marrin një “goditje nxitëse” të HCG për të ndihmuar vezët të maturohen përpara procesit të rikthimit të vezëve të IVF. Kur njerëzit zhvillojnë shumë vezë të mundshme, vezoret mund t’i përgjigjen së tepërmi këtij ilaçi dhe mund të zhvillojnë OHSS.

Tek njerëzit me OHSS, ilaçet e përdorura në trajtimet e fertilitetit bëjnë që enët e gjakut që rrethojnë vezoret e tyre të rrjedhin lëng. Ndonjëherë ky lëng lëviz në barkun tuaj dhe shkakton simptoma si ënjtje dhe dhimbje.

Cilat Janë Simptomat E Sindromës Së Hiperstimulimit Ovarian (OHSS)?

Simptomat e Sindromës së Hiperstimulimit Ovarian (OHSS) mund të variojnë nga të lehta deri te të rënda dhe zakonisht fillojnë disa ditë pas injektimit të hCG (human chorionic gonadotropin), e cila është hormoni që përdoret për të ndihmuar në maturimin e vezëve. Simptomat mund të përfshijnë:

Simptoma Të Lehta Dhe Të Mesme

 • Fryrje dhe ndjenjë diskomforti në zonën e barkut
 • Të përziera dhe vjellje
 • Diarre
 • Enjtje dhe rëndim në zonën e barkut si pasojë e grumbullimit të lëngjeve
 • Ndryshime të lehta në peshë për shkak të grumbullimit të lëngjeve

Simptoma Të Rënda

 • Dhimbje të forta abdominale ose pelvike
 • Rritje të shpejtë të peshës (më shumë se 1 kg në ditë) për shkak të grumbullimit të madh të lëngjeve
 • Ulje e sasisë së urinës ose vështirësi në urinim
 • Vështirësi në frymëmarrje ose frymëmarrje e shkurtër, si pasojë e lëngjeve që grumbullohen në zona rreth mushkërive
 • Enjtje e fortë ose përshkallëzim të ndjesës së fryrjes në këmbë, brinjë ose zonën e barkut
 • Shfaqja e mpiksjeve të gjakut (tromboza)

Në rastet më të rënda, OHSS mund të çojë në komplikacione serioze si çrregullime elektrolitike, probleme me frymëmarrjen, dhe funksionim të dobët të veshkave. Është e rëndësishme të kërkohet kujdes mjekësor nëse zhvillohen ndonjë prej këtyre simptomave, veçanërisht nëse ato janë të rënda ose përkeqësohen shpejt.

Sindroma E Hiperstimulimit Ovarian Në Trajtimin E Fekondimit In Vitro

Sindroma e Hiperstimulimit Ovarian (OHSS) shpesh lidhet me trajtimin e fekondimit in vitro (IVF), një proces i cili përfshin stimulimin e vezoreve me ilaçe hormonale për të prodhuar vezë të shumta. Kjo bëhet për të rritur shanset e suksesit të procedurës së IVF. Megjithatë, stimulimi i tepruar mund të çojë në OHSS, duke shkaktuar enjtje dhe dhimbje si dhe simptoma të tjera që mund të variojnë nga të lehta deri te jashtëzakonisht të rënda.

Identifikimi Dhe Menaxhimi I Rrezikut Në IVF

Profesionistët mekësor dhe ata të fertilitetit përdorin këto strategji të ndryshme për të minimizuar rrezikun e zhvillimit të OHSS gjatë trajtimit të IVF:

 • Dozë e Ulët e Stimulimit: Përdorimi i një doze më të ulët të ilaçeve stimuluese për të limituar prodhimin e vezëve dhe për të ulur rrezikun e OHSS.
 • Monitorimi i Përgjithshëm: Kontrolli i rregullt me ultratinguj dhe testime të gjakut gjatë trajtimit të IVF për të vëzhguar përgjigjen e ovareve ndaj stimulimit.
 • Përdorimi i GnRH Antagonistëve: Strategji që përfshin përdorimin e antagonistëve të GnRH për të kontrolluar më mirë procesin e stimulimit dhe për të reduktuar rrezikun e OHSS.
 • Peptidet e GnRH për Induksionin e Ovulacionit: Përdorimi i peptidëve të GnRH në vend të hCG për induksionin e ovulacionit, të cilat janë më pak të prira të shkaktojnë OHSS.

Trajtimi I OHSS Në Kontekstin E IVF

 • Trajtimi i Lehtë dhe i Mesëm: Për rastet e lehta dhe të mesme, trajtimi mund të përfshijë monitorim të rregullt, hidratim oral ose intravenoz, dhe përdorimin e analgjezikëve për të kontrolluar dhimbjen.
 • Trajtimi i Rasteve të Rënda: Rastet më të rënda të OHSS mund të kërkojnë shtrim në spital, trajtim për të menaxhuar grumbullimin e lëngjeve dhe për të mbajtur nën kontroll simptomat vitale, si dhe ndërhyrje për të parandaluar komplikacione të tjera si tromboza.

Parandalimi Dhe Kujdesi Pas IVF

Pacientët që kanë kaluar një trajtim të IVF dhe kanë rrezik të lartë për të zhvilluar OHSS duhet të monitorohen nga afër edhe pas transferimit të embrionit. Kujdesi vazhdues përfshin këshilla për të qëndruar sa më të hidratuar, njohuri për shenjat paralajmëruese të OHSS, dhe një plan të qartë të veprimit në rast të përkeqësimit të simptomave.

Edhe përse IVF ëshrë një zgjidhje shumë e mirë për shumë çifte që përballen me sfida të fertilitetit, menaxhimi i rrezikut të OHSS është një pjesë thelbësore e procesit për të siguruar sigurinë dhe mirëqenien e pacientëve.

Komplikacionet 

Sindroma e rëndë e hiperstimulimit ovarian është e pazakontë, por nëse ndodh mund të jetë kërcënuese për jetën. Komplikimet mund të përfshijnë:

 • Mbledhja e lëngjeve në bark dhe nganjëherë në gjoks
 • Çrregullime të elektrolitit (natriumi, kaliumi, të tjerët)
 • Mpiksja e gjakut në enë të mëdha, zakonisht në këmbë
 • Dështimi i veshkave
 • Përdredhja e një vezore (përdredhje ovariane)
 • Thyerja e një kisti në një vezore, e cila mund të çojë në gjakderdhje serioze
 • Probleme me frymëmarrjen
 • Humbja e shtatzënisë nga aborti ose ndërprerja për shkak të komplikimeve
 • Rrallë herë dhe vdekje

Si Të Parandaloni Sindromën E Hiperstimulimit Ovarian (OHSS)?

Për të ulur shanset tuaja për të zhvilluar sindromën e hiperstimulimit ovarian, do t’ju duhet një plan i individualizuar për medikamentet tuaja të fertilitetit. Prisni që ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor të monitorojë me kujdes çdo cikël trajtimi, duke përfshirë ultratinguj të shpeshtë për të kontrolluar zhvillimin e folikulave dhe analizat e gjakut për të kontrolluar nivelet e hormoneve.

Mënyrat për të ndihmuar në parandalimin e OHSS përfshijnë:

 • Rregullimi i mjekimit. Ofruesi juaj do të përdor dozën më të ulët të mundshme të gonadotropinave për të stimuluar vezoret tuaja dhe për të shkaktuar ovulimin.
 • Shtimi i ilaçeve. Disa medikamente mund të zvogëlojnë rrezikun e OHSS pa ndikuar në shanset e shtatzënisë. Këto përfshijnë aspirinë me dozë të ulët; agonistët e dopaminës si karbergolina ose kinogloide; dhe infuzionet e kalciumit. Dhënia e metforminës (Glumetza) grave që kanë sindromën e vezores policistike gjatë stimulimit të vezoreve mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e hiperstimulimit.
 • Nëse niveli juaj i estrogjenit është i lartë ose keni një numër të madh folikujsh të zhvilluar, ofruesi juaj mund t’ju kërkojë të ndaloni ilaçet e injektueshme dhe të prisni disa ditë përpara se të jepni HCG, gjë që shkakton ovulimin. 
 • Shmangia e përdorimit të një injeksioni me HCG. Për shkak se OHSS shpesh zhvillohet pasi jepet një injeksion nxitës i HCG, alternativat ndaj HCG për shkaktimin janë zhvilluar duke përdorur agonistët e hormonit çlirues të gonadotropinës (Gn-RH), si leuprolidi (Lupron), si një mënyrë për të parandaluar ose kufizuar OHSS.
 • Ngrirja e embrioneve. Nëse jeni duke i’u nënshtruar fekondimit in vitro (IVF), të gjitha folikulat (e pjekura dhe të papjekura) mund të hiqen nga vezoret tuaja për të zvogëluar mundësinë e OHSS. Folikulat e pjekur fekondohen dhe ngrihen, dhe vezoret tuaja lejohen të pushojnë. Ju mund të rifilloni procesin IVF në një datë të mëvonshme, kur trupi juaj të jetë gati.

Diagnoza

Diagnoza e sindromës së hiperstimulimit ovarian mund të bazohet në:

 • Një ekzaminim fizik. Doktori juaj do të duhet të di për çdo shtim në peshë, rritje të madhësisë së belit dhe dhimbje barku që mund të keni vënë re.
 • Një ekografi. Nëse keni sindromën e hiperstimulimit ovarian (OHSS), një ekografi mund të tregojë se vezoret tuaja janë më të mëdha se zakonisht, me kiste të mëdha të mbushura me lëng ku janë zhvilluar folikulat. Gjatë trajtimit me barna të fertilitetit, ofruesi juaj do të ekzaminojë rregullisht vezoret tuaja me ultratinguj vaginal.
 • Një test gjaku. Disa teste gjaku lejojnë mjekun tuaj të kontrollojë për anomali në gjakun tuaj dhe nëse funksioni i veshkave është i dëmtuar për shkak të OHSS.

Trajtimi I Hiperstimulimit Ovarian

Sindroma e hiperstimulimit ovarian në përgjithësi zgjidhet vetë brenda një ose dy javësh ose disi më gjatë nëse jeni shtatzënë. Trajtimi synon t’ju mbajë të qetë, të zvogëlojë aktivitetin e vezoreve dhe të shmangë komplikimet e mundshme.

OHSS E Lehtë Deri Në Mesatare

OHSS e lehtë zakonisht zgjidhet vetë ndërsa trajtimi për OHSS të moderuar mund të përfshijë:

 • Rritjen e marrjes së lëngjeve
 • Ekzaminime të shpeshta fizike dhe ultratinguj
 • Peshimet ditore dhe matjet e belit për të kontrolluar ndryshimet drastike
 • Matjet e sasisë së urinës që prodhoni çdo ditë
 • Testet e gjakut për të monitoruar dehidratimin, çekuilibrin e elektroliteve dhe probleme të tjera
 • Drenazhimi i lëngut të tepërt të barkut duke përdorur një gjilpërë të futur në zgavrën e barkut
 • Medikamente për të parandaluar mpiksjen e gjakut (antikoagulantë)

OHSS E Rëndë

Me OHSS të rëndë, mund t’ju duhet të shtroheni në spital për monitorim dhe trajtim agresiv, duke përfshirë lëngjet IV. Ofruesi juaj mund t’ju japë një ilaç të quajtur kabergoline për të menaxhuar simptomat tuaja. Ndonjëherë, ofruesi juaj mund t’ju japë edhe medikamente të tjera, të tilla si antagonisti i hormonit çlirues të gonadotropinës (Gn-RH) ose letrozoli (Femara) – për të ndihmuar në shtypjen e aktivitetit ovarian.

Komplikimet serioze mund të kërkojnë trajtime shtesë, të tilla si operacioni për një kist të këputur ovarian ose kujdes intensiv për komplikimet e mëlçisë ose mushkërive. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për ilaçe antikoagulante për të ulur rrezikun e mpiksjes së gjakut në këmbët tuaja.

Kujdesi Për Veten

Nëse zhvilloni sindromën e butë të hiperstimulimit ovarian, ndoshta do të jeni në gjendje të vazhdoni rutinën tuaj të përditshme. Ndiqni këshillat e ofruesit tuaj, të cilat mund të përfshijnë këto rekomandime:

 • Provoni një qetësues pa recetë, si acetaminofeni (Tylenol, të tjerë) për shqetësimin e barkut, por shmangni ibuprofenin (Advil, Motrin IB, të tjerë) ose naproksen sodium (Aleve, të tjerë) nëse kohët e fundit keni pasur një transferim embrioni, pasi këto barnat mund të ndërhyjnë në implantimin e embrionit.
 • Shmangni seksin, pasi mund të jetë i dhimbshëm dhe mund të shkaktojë këputje të një kisti në vezore.
 • Mbani një nivel të lehtë aktiviteti fizik, duke shmangur aktivitetet e sforcuara.
 • Peshoni veten në të njëjtën peshore dhe matni rreth barkut tuaj çdo ditë. Nëse keni rritje të pazakonta raportojini ato tek doktori juaj.
 • Telefononi doktorin tuaj nëse shenjat dhe simptomat përkeqësohen.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.