Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë Janë Cistet E Veshkave?

Tabela e kontentit

Mjekimi i kisteve te veshkave tek nje mjek neurolog ne Tirane

Cistet e veshkave janë qese të rrumbullakëta me lëng që formohen rreth veshkave ose brenda tyre. Ato mund të shfaqen me çrregullime që mund të dëmtojnë funksionin e tyre por më së shpeshti ato janë të thjeshta dhe nuk shkaktojnë probleme të më tejshme. Cistet e thjeshta të veshkave nuk janë kanceroze dhe rrallë herë shkaktojnë probleme. Shkaqet e tyre nuk janë të qarta dhe shpesh herë mund të shfaqen në njërën ose të dyja veshkat. Cistet e thjeshta nuk janë të njëjta me cistet që formohen me sëmundjen policistike të veshkave dhe gjithashtu ndryshojnë nga cistet komplekse të cilat duhet të vëzhgohen vazhdimisht për ndryshime në strukturë. Çdo lloj cisti do të diagnostikohet gjatë testeve imazherike dhe trajtimi zakonisht nuk është do të jetë i nevojshëm nëse pacienti nuk ka simptoma shqetësuese.

dhimbjet nga cistet e veshkave

Simptomat

Cistet e veshkave të cilat janë qese të mbushura me lëngje që mund të krijohen në këtë zonë, shpesh mbeten asimptomatike dhe zbulohen rastësisht gjatë studimeve imazherike. Megjithatë, kur ka simptoma prezente, ato mund të përfshijnë dhimbje në shpinë ose në anë, e njohur si dhimbje krahu, e cila mund të variojë. Disa individë mund të përjetojnë një ndjenjë rëndese ose shqetësimi në zonën e barkut ose të krahut. Përveç kësaj, cistet e veshkave mund të çojnë në hematuri, duke bërë që urina të duket rozë, e kuqe ose kafe. Rritja e frekuencës së urinimit mund të ndodhë nëse cisti ushtron presion mbi fshikëzën ose pengon rrjedhën normale të urinës.

Infeksionet e traktit urinar (ITU) janë një tjetër simptomë e mundshme, pasi cistet mund të krijojnë një mjedis të favorshëm për rritjen e baktereve. Simptomat e UTI përfshijnë dhimbje ose djegie gjatë urinimit, urgjencë dhe rritje të shpeshtësisë së urinimit. Në rastet kur cistet janë të mëdha, mund të ndihet një gungë ose masë e prekshme gjatë një ekzaminimi fizik. 

Sëmundja policistike e veshkave (SPV), e karakterizuar nga ciste të shumta të veshkave, ndonjëherë shoqërohet me hipertension; edhe pse cistet e thjeshta të veshkave zakonisht nuk shkaktojnë presion të lartë të gjakut. Komplikime të rënda si infeksioni, këputja ose pengimi i rrjedhjes së urinës mund të rezultojnë në simptoma më të theksuara, duke përfshirë ethe dhe dhimbje të forta. Në përgjithësi, prania dhe ashpërsia e simptomave mund të ndryshojnë shumë mes individëve të ndryshëm. 

Shkaqet

Formimi i cisteve në veshka mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme, dhe disa prej tyre janë ende të panjohura. Disa prej shkaqeve kryesore të cisteve në veshka përfshijnë:

 • Cistet e Thjeshta : Këto janë ciste të thjeshta dhe zakonisht janë të padukshme. Shpesh janë rezultat i procesit natyral të plakjes dhe nuk janë të ndikuar nga faktorë të tjerë.
 • Ciste Policistike e Veshkave: Kjo është një gjendje e trashëgueshme, e cila karakterizohet nga formimi i shumë cisteve në veshka. PKD shpesh ndikohet nga një mutacion gjenetik dhe mund të shpërthejë në moshë të hershme ose moshë të vonuar.
 • Sëmundja e veshkave cistike: Kjo zakonisht ndodh te njerëzit që janë në dializë për një kohë të gjatë për shkak të sëmundjes së veshkave. Dializa mund të shkaktojë rritjen e numrit të cisteve.
 • Trauma ose Dëmtim i Veshkave: Cistet mund të formohen si pasojë e dëmtimit apo traumës së veshkave. Ndërhyrjet kirurgjikale të mëparshme në veshka gjithashtu mund të shkaktojnë formimin e tyre.
 • Çrregullimet e Sistemit të Drenazhit të Veshkave: Problemet në sistemin e drenazhit të veshkave mund të çojnë në rritjen e presionit në veshka dhe formimin e cisteve.
 • Çrregullimet Gjenetike: Në disa raste, cistet në veshka mund të jenë të lidhura me çrregullime gjenetike të tjera që ndikojnë në zhvillimin e trurit dhe organeve të tjera.

Eshtë e rëndësishme të theksohet se, ndonjëherë, cistet në veshka mund të jenë të padukshme dhe të zbulohen rastësisht gjatë skanimeve për shkaqe të tjera. Për një vlerësim dhe trajtim të saktë, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek ose specialist të trurit për të kuptuar më mirë shkaqet dhe për t’u dhënë një trajtim të përshtatshëm në bazë të situatës suaj shëndetësore të përgjithshme.

faktoret e rrezikut te formimit te cisteve ne veshka

Faktorët E Rrezikut

Faktorët e rrezikut për formimin e cisteve në veshka variojnë nga mosha dhe gjinia te element trashëgues dhe shëndetësor. Plakja është një nga faktorët kryesor që shoqërohet me një rritje të mundshme të cisteve të thjeshta në veshka. Gjithashtu gjenetika luan një rol të rëndësishëm, veçanërisht në rastin e Cistës Policistike të Veshkave (PKD), e cila është një gjendje e trashëgueshme që shpërthen në moshë të hershme ose të vonuar. 

Meshkujt kanë tendencë të kenë një shans më të lartë për të zhvilluar ciste krahasuar me femrat. Përveç faktorëve të rrezikut, mjedisi dhe shëndeti i përgjithshëm mund të ketë një ndikim të madh në shfaqjen e kësaj gjendjeje. Nëse keni shqetësime rreth shëndetit të veshkave, konsultimi me një mjek të specializuar është i rekomanduar për një vlerësim të detajuar dhe një plan menaxhimi sa më të mirë.

Komplikime Të Mundshme

Cistet e veshkave ndonjëherë mund të çojnë në komplikime më serioze, duke përfshirë:

Cist I Infektuar (Pielonefriti Akut)

Infektimi i cistit të veshkave, mund të ndodhë kur bakteret hyjnë në cist. Kjo mund të çojë në inflamacion dhe infeksion të lokalizuar në indet e veshkave, duke shkaktuar simptoma të tilla si ethe, të dridhura, dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës ose në anë dhe simptoma urinare si urgjenca dhe shpeshtësia. Kujdesi i menjëhershëm mjekësor dhe trajtimi i duhur me antibiotikë janë thelbësorë për të menaxhuar infeksionin.

Plasja E Cistit (Hemorragji Ose Këputje)

Cist i veshkave mund të këputet ose të rrjedh gjak, duke shkaktuar dhimbje të forta në pjesën e pasme ose anësore. Këputja e tij mund të lëshojë gjak në indet përreth ose në traktin urinar, duke çuar në hematuri (gjak në urinë). Kjo dhimbje e papritur dhe e fortë mund të kërkojë kujdes mjekësor urgjent. Testet imazherike si skanimet me ultratinguj ose CT mund të ndihmojnë në identifikimin e këputjes dhe vlerësimin e shtrirjes së gjakderdhjes.

Hematuria (Gjak Në Urinë)

Thyerja e një cisti të veshkave ose gjakderdhja brenda tij mund të rezultojë në përzierjen e gjakut me urinën. Hematuria mund të jetë e dukshme, duke bërë që urina të duket rozë, e kuqe ose kafe. Është thelbësore të gjendet shkaku i hematurisë, pasi mund të jetë gjithashtu një shenjë e sëmundjeve të tjera të veshkave ose të traktit urinar, duke përfshirë infeksionet, gurët ose tumoret.

Rrjedha E Bllokuar E Urinës (Komplikime Obstruktive)

Cistet e mëdha ose të shumta të veshkave mund të pengojnë rrjedhjen normale të urinës përmes traktit urinar. Ky pengim mund të çojë në ënjtje të veshkave (hidronefrozë) dhe funksion të dëmtuar të veshkave. Simptomat mund të përfshijnë dhimbje, ndryshime në urinë dhe shenja të mosfunksionimit të veshkave, si presioni i lartë i gjakut ose ndryshimet në rezultatet e testit të gjakut. Menaxhimi mund të përfshijë adresimin e shkakut themelor të pengimit, i cili mund të përfshijë kullimin e cisteve ose ndërhyrje të tjera.

Infeksionet Sekondare

Në disa raste, cisti i veshkave mund të predispozojë veshkën e prekur për infeksione të përsëritura. Lëngu i ndenjur brenda cistit mund të shërbejë si një medium për rritjen e baktereve, duke çuar në infeksione të përsëritura të traktit urinar ose në formimin e një abscesi të lokalizuar. Kjo mund të kontribuojë më tej në simptoma si ethe, dhimbje dhe parehati.

Komplikimet Në Sëmundjen Policistike Të Veshkave (PKD)

Në kontekstin e sëmundjes policistike të veshkave (PKD), ku cistat e shumta mund të zhvillohen dhe të rriten me kalimin e kohës, komplikimet mund të përfshijnë rritjen e madhësisë së veshkave, hipertensionin (presionin e lartë të gjakut) dhe potencialin për dështim të veshkave për shkak të zëvendësimit progresiv të veshkave normale nga cistet.

diagnostikimi i cisteve ne veshka tek nje mjek nefrolog ne Tirane

Diagnoza E Cisteve Ne Veshka

Diagnoza e cisteve në veshka përfshin një sërë hollësish që përfshijnë vlerësimin e simptomave, skanimet imazherike, dhe analizat e tjera mjekësore. Këtu janë disa hapa dhe metoda që mund të përdoren për të diagnostikuar cistet në veshka:

Analiza 

 • Historia Mjekësore dhe Ekzaminimi Fizik: Mjeku mund të kërkojë historinë tuaj mjekësore dhe të kryejë një ekzaminim fizik për të vlerësuar simptomat dhe shenjat e mundshme të cisteve në veshka.
 • Analizat e Urinës: Analizat e urinës mund t’u ofrojnë mjekut informacion mbi funksionimin e veshkave dhe mund të ndihmojnë në identifikimin e ndonjë shqetësimi të mundshëm.
 • Analizat e Gjakut: Analizat e gjakut mund të jepin informacion rreth nivelit të enzimave të veshkave dhe të tjera parametrave të rëndësishëm të shëndetit.

Skanimet Imazherike

Skanimet imazherike janë një mjet kyç për diagnozën e cisteve në veshka dhe ato përfshijnë: 

 • Ultraspektroskopi e Veshkave: Ky skanim ofron imazhe të detajuara të strukturës së veshkave dhe mund të identifikojë cistet.
 • Tomografia e Kompjuterizuar (CT): CT-skani siguron imazhe të strukturës së veshkave në mënyrë më të hollësishme dhe mund të përdoret për të vërtetuar madhësinë dhe numrin e cisteve.
 • Imazhet me Rezonancë Magnetike (MRI): MRI ofron imazhe të qarta të veshkave dhe mund të jetë një mjet shtesë për vlerësimin e cisteve.
 • Biopsia e Veshkave: Në raste të caktuara, mjeku mund të kërkojë një biopsi të vogël të të veshkave për të vërtetuar natyrën e cisteve dhe për të përjashtuar shqetësime të tjera.

Pas përfundimit të vlerësimit të plotë, mjeku do të caktojë një plan trajtimi në bazë të natyrës dhe rëndësisë së cisteve, si dhe gjendjes së përgjithshme të shëndetit. Është e rëndësishme të diskutoni me mjekun për çdo shqetësim ose pyetje që keni rreth diagnozës dhe trajtimit të mundshëm.

trajtimi i kisteve ne veshka tek nje mjek neurolog ne Tirane

Mjekimi I Cisteve Në Veshka

Mjekimi Mund Të Mos Jetë I Nevojshëm

Nëse një cist i thjeshtë i veshkave nuk shkakton simptoma dhe nuk ndikon në funksionin e veshkave, mund të mos keni nevojë për trajtim. Në vend të kësaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju rekomandojë që të bëni teste imazherike, të tilla si ultratinguj, me kalimin e kohës për të parë nëse struktura e cistit ndryshon. Nëse raste kur ka ndryshime ose shkakton simptoma, ju mund ta trajtoni. Ka disa raste kur cist i thjeshtë i veshkave largohet vetë pa pasur nevojë për ndërhyrje.

Trajtimet Për Cistet Që Shkaktojnë Simptoma

 • Mjekime për Kontrollin e Simptomave: Në disa raste, mjekimet mund të përdoren për të kontrolluar simptomat. Antiinflamatorët dhe analgjezikët janë disa nga medikamentet që mund të përdoren për të lehtësuar shqetësimet.
 • Drenazhi i Cistit: Nëse një cist i madh shkakton dhimbje apo presion të madh në veshkë, mjeku mund të vendosë ta drenojë atë. Kjo bëhet përmes një procedure që quhet drenazh e cila bëhet me anë të ultratingujve.
 • Skleroterapia: Një metodë tjetër e trajtimit mund të jetë skleroterapia, ku një substancë sklerozuese injektohet në cistë për të reduktuar madhësinë dhe për të zvogëluar shqetësimet.
 • Kirurgjia: Në rastet më të rënda ose kur cistet janë shumë të mëdha, mund të jetë e nevojshme kirurgjia. Në disa raste, kirurgu mund të heqë cistën ose të realizojë një procedurë të quajtur marsupializim, ku cista lidhet me sistemin e drenazhit normal të veshkës.
 • Terapia Për Cistet Policistike të Veshkave (PKD): Për pacientët me Cistë Policistike të Veshkave, mjekësia orientohet kryesisht në menaxhimin e simptomeve dhe komplikacioneve. Mund të përdoren diuretikë dhe ilaçe të tjera për të kontrolluar tensionin e lartë të gjakut dhe rritjen e cisteve.
 • Transplant i Veshkave: Për raste të rralla kur Cista Policistike e Veshkave shkakton dëmtim të rëndë të veshkave, mund të konsiderohet transplanti i veshkave.

Përzgjedhja e trajtimit varet nga shkalla e simptomave, madhësia dhe numri i cisteve, si dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit. Është e rëndësishme të diskutoni me mjekun për të identifikuar opsionet e trajtimit dhe për të përcaktuar planin më të përshtatshëm për rastin tuaj.

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Çfarë Janë Cistet Në Veshka?

Cistet në veshka janë kapsula me lëng që mund të zhvillohen në ose brenda veshkave. Zakonisht nuk janë kancerogjene dhe mund të ndryshojnë në madhësi.

Çfarë I Shkakton Cistet Në Veshka?

Cistet në veshka mund të kenë shkaqe të ndryshme, përfshirë faktorë gjenetikë, plakje, traumë ose probleme të tjera mjekësore të veshkave. Cistet të thjeshta shpesh janë të lidhura me procesin normal të plakjes.

Cilat Janë Faktorët E Rrezikut Për Cistet Në Veshka?

Faktorët e rrezikut mund të përfshijnë moshën, histori familjare me ciste në veshka, gjininë mashkullore (pasi meshkujt kanë më shumë tendencë të zhvillojnë cista), dhe disa faktor të tjerë gjenetik.

Si Diagnostikohen Cistet Në Veshka?

Diagnoza përfshin zakonisht studime imazhi si ultratinguj, skanim CT, apo MRI për të vizualizuar veshkat dhe identifikuar praninë e cisteve. Testet e gjakut dhe urinës gjithashtu mund të përdoren për të vlerësuar funksionimin e veshkave.

A Shkaktojnë Simptoma Cistet Në Veshka?

Në shumicën e rasteve, cistet në veshka janë asimptomatike dhe zbulohen rastësisht gjatë skanimeve mjekësore. Megjithatë, cistet më të mëdha ose ato që shkaktojnë komplikime mund të sjellin simptoma si dhimbje në pjesën e pasme ose abdomenit.

Cilat Janë Trajtimet Për Cistet Në Veshka Që Shkaktojnë Simptoma?

Trajtimet mund të përfshijnë monitorim periodik, mjekime për kontrollin e simptomave, drenazh të cistit, skleroterapi, ose në raste të rënda, kirurgji për heqjen ose zvogëlimin e tyre.

A Janë Kancerogjene Cistet Në Veshka?

Shumica e cisteve në veshka nuk janë kancerogjene, sidomos ato të thjeshta. Megjithatë, cistet komplekse ose ato të lidhura me probleme si Sëmundja Policistike e Veshkave mund të kenë një rrezik më të lartë për komplikime.

A Mund Të Parandalohen Cistet Në Veshka?

Pasqyrimi i saktë i shkaqeve të cisteve në veshka nuk është gjithmonë i qartë, kështu që strategjitë e parandalimit mund të përqendrohen në menaxhimin e faktorëve të rrezikut si ruajtja e përgjithshme e shëndetit të veshkave.

Çfarë Është Sëmundja Policistike E Veshkave (Pkd)?

PKD është një sëmundje gjenetike që karakterizohet nga rritja e shumtë e cisteve në veshka. Ajo mund të çojë në zgjerim të veshkave dhe dëmtim gradual të funksionit të tyre.

Sa Shpesh Duhet Të Monitorohen Cistet Në Veshka?

Frekuenca e monitorimit varet nga madhësia, numri dhe karakteristikat e cisteve. Cistet të vogla dhe të thjeshta mund të kërkojnë një monitorim më të rrallë, ndërsa ato më të mëdha apo komplekse mund të kërkojnë vlerësime më të shpeshta.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.