Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Shtatzania Ektopike: Barra Jashtë Mitre, Shenjat & Trajtimi

Tabela e kontentit

shtatzania ektopike, shenjat e para

Shtazania ektopike ndodh kur embrioni i fertilizuar implantohet dhe zhvillohet jashtë mitrës, zakonisht në një nga tubat e fallopit (tubat e vezoreve). Kjo gjendje është e rrezikshme dhe shpesh shoqërohet me komplikacione serioze për shëndetin e gruas së prekur. Gjatë procesit të një shtazanie normale, sperma takon vezën në tubin e fallopit dhe aty zhvillohet embrioni. Pastaj, embrioni rrjedh në mitër, ku implantohet dhe vazhdon të zhvillohet. Megjithatë, në rastin e shtazanisë ektopike, embrioni ngel dhe zhvillohet jashtë mitrës, duke shkaktuar shpesh dëmtime në tubin e fallopit dhe rrezik të lartë për rrjedhjen e tij. Kjo lloj shtatzanie nuk mund të vazhdojë normalisht pasi veza e fekonduar nuk do mund të mbijetojë dhe indi në rritje mund të shkaktojë gjakderdhje kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet në kohën dhe mënyrën e duhur.

Simptomat e shtatzanise ektopike

Simptomat E Shtatzanisë Ektopike

Fillimisht, mund të mos vini re asnjë simptomë. Megjithatë, disa gra që përjetojnë një shtazani ektopike mund të kenë shenjat e zakonshme ose simptomat e hershme të shtazanisë — një mungesë të periodave, dhimbje gjoksi, marrje mëndje dhe një test shtatzanie pozitiv. Megjithatë, një shtazani ektopike nuk mund të vazhdojë si zakonisht. Ndërsa embrioni i fertilizuar rritet jashtë vendit që duhet, shenjat dhe simptomat bëhen më të dukshme.

Simptomat E Hershme Të Shtazanisë Ektopike

Një nga simptomat fillestare është gjakderdhja e lehtë vaginale, që disa gra mund ta ngatërrojnë me menstruacionet. Përveç kësaj, dhimbja në pelvis është një tregues tjetër i zakonshëm i hershëm. Kjo dhimbje mund të lokalizohet në njërën anë të barkut ose të jetë më e shpërndarë. Është e rëndësishme që të jeni të vetëdijshme se këto simptoma mund të jenë sinjalet e hershme të një shtazanie ektopike, sidomos në rastin e mungesës së periodave. Këto simptoma ndodhin kur embrioni i fertilizuar mbizotëron dhe rritet në tubën e fallopit, në vend të mitrës.

Njohja e këtyre shenjave të hershme është thelbësore për marrjeen e kujdesit mjekësor sa më shoejt të jetë e mundur. Edhe pse simptomat mund të mos jen të njëjta për të gjitha gratë, nëse ndjeni një nga shqetësimet e më sipëerme kontaktoni gjinekologun tuaj sa më parë. Zbulimi dhe ndërhyrja e hershme janë thelbësore në menaxhimin e shtazanisë ektopike dhe parandalimin e komplikimeve të mundshme të rënda. 

Simptomat Emergjente Të Shtazanisë Ektopike

Nëse embrioni i fertilizuar vazhdon të rritet në tubën e fallopit, kjo mund të shkaktojë shpërthimin e tij dhe ka mundësi që gjakderdhja të ndikoj dhe në bark. Simptomat e kësaj ngjarjeje që mund të sjellë rrezik për jetën përfshijnë trullosje, humbje të vetëdijes dhe tronditje. Ndihma mjekësore emergjente është e domosdoshme në këto raste. 

Shkaqet E Shtazanisë Ektopike

Shkaqet më të zakonshme të shtazanisë ektopike janë anomalia strukturore ose dëmtimi i tubave të fallopit ndër të tjera. Sëmundja e inflamacionit pelvik (PID), shpesh pasojë e infeksioneve të transmetuara seksualisht si klamidia apo gonorea, mund të shkaktojë skuqje dhe ngushtim të tubave, duke e bërë të vështirë kalimin e vezës së fertilizuar drejt mitrës. Në disa raste disa procedura mjekësore, përfshirë operacione në tubat e fallopit si ligamentimi i tubave apo sterilizimi, mund të shkaktojnë pa dashje skuqje apo pengesa, duke ndërprerë rrugën normale të vezës së fertilizuar.

Faktorët hormonale gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e shtazanisë ektopike. Irregularitete në nivelet e hormoneve, sidomos ato lidhur me progesteronin dhe estrogenin, mund të pengojnë lëvizjen normale të vezës së fertilizuar nëpër tubat e fallopit, duke shkaktuar mundësinë që të fiksohet në tubën e fallopit në vend të mitrës.

Si përfundim shtazania ektopike mund të shkaktohet nga një kombinim i faktorëve, përfshirë anomali strukturore në tubat e fallopit, infeksione të mëparshme, çekuilibri hormonal dhe probleme të ndryshme të organeve riprodhuese. Zbulimi dhe ndërhyrja e hershme janë të rëndësishme në menaxhimin e këtij problemi dhe parandalimin e komplikimeve serioze të mëtejshme.

faktoret e rrezikut per shtatzani ektopike

Faktorët E Rrezikut Të Shtazanisë Ektopike

Disa gjëra që rrisin mundësinë për të pasur një shtazani ektopike janë:

 • Shtazania e mëparshme ektopike: Nëse keni pasuar një lloj shtazanie të tillë më parë, është më e lartë mundësia për të patur një tjetër.
 • Inflamacion ose infeksion: Infeksionet seksualisht të transmetueshme, si gonorrhea ose klamidia, mund të shkaktojnë inflamacion në tubat e fallopit dhe organe të tjerë pranë, duke rritur rrezikun tuaj për një shtazani ektopike.
 • Trajtimet e fertilitetit: Disa studime sugjerojnë se gratë që përdorin fertilizimin in vitro (IVF) ose trajtime të ngjashme kanë më shumë mundësi për të pasuar një shtazani ektopike. Vetë steriliteti gjithashtu mund të rrisë rrezikun tuaj.
 • Operacioni i tubave: Kirurgjia për të korrigjuar një tubë të fallopit të mbyllur ose të dëmtuar mund të rrisë rrezikun e një shtazanie ektopike.
 • Metodat e kontracepcionit: Mundësia e shtatzanisë gjatë përdorimit të një pajisje intrauterine (IUD) është e rrallë. Megjithatë, nëse mbeteni shtatzënë dhe keni një pajisje të tillë, është më e lartë që të jetë ektopike. 
 • Duhani: Duhanpirja para shtatzanisë mund të rrisë rrezikun e një shtazanie ektopike. Sa më shumë duhan pini, aq më i lartë është rreziku.

Komplikimet E Shtazanisë Ektopike

Shtatzania ektopike mund të çojë në komplikime të ndryshme dhe është shumë e rëndësishme që ato të trajtohen menjëherë për të siguruar shëndetin dhe mirëqenien e gruas së prekur. Disa nga komplikimet e mundshme që lidhen me shtatzëninë ektopike përfshijnë:

Thyerja E Tubit Fallopian

Ndërsa veza e fekonduar rritet jashtë mitrës, mund të shkaktojë këputjen e tubit fallopian. Kjo mund të rezultojë në gjakderdhje të rëndë të brendshme, duke çuar në një rrezik për jetën. Simptomat e thyerjes së tubit fallopian përfshijnë dhimbje të forta abdominale, marramendje dhe të fikët.

Shoku Hemorragjik

Gjakderdhja e tepërt nga një shtatzëni ektopike mund të çojë në shok hemorragjik, një gjendje në të cilën trupi humbet një sasi të konsiderueshme gjaku. Kjo mund të rezultojë në një rënie të presionit të gjakut, rrahje të shpejtë të zemrës dhe dështim të mundshëm të organeve nëse nuk trajtohet menjëherë.

Dëmtimi I Organeve Riprodhuese

Nëse nuk zbulohet dhe menaxhohet herët, shtatzënia ektopike mund të shkaktojë dëmtim të tubit fallopian ose organeve të tjera riprodhuese. Në disa raste, ndërhyrja kirurgjikale mund të jetë e nevojshme për të hequr tubin fallopian të prekur, duke ndikuar potencialisht në fertilitetin.

Shqetësimet E Fertilitetit Në Të Ardhmen

Në varësi të ashpërsisë së shtatzënisë ektopike dhe trajtimit të nevojshëm, mund të ketë probleme për fertilitetin në të ardhmen. Heqja e tubit fallopian ose dëmtimi i organeve riprodhuese mund të ndikojë në aftësinë për të mbetur shtatzan në mënyrë natyrale dhe personi i prekur mund të ketë nevojë për ndihmë nga trajtimet e fertilitetit.

Përsëritje

Nëse keni kaluar një shtatzani ektopike më parë rreziku për të përjetuar një tjetër rritet. Është e rëndësishme që individët që kanë pasur një eksperiencë të tillë të diskutojnë hapat që duhet të marrin me gjinekologun dhe të mendojnë për masat e duhura për të parandaluar përsëritjen e problemit në të ardhmen.

trajtimi i shtatzanise ektopike prane mjekut gjinekolog ne Tirane

Trajtimi I Shtatzënisë Ektopike

Trajtimi i shtatzënisë ektopike përfshin adresimin e faktorëve themelorë të rrezikut dhe strategjitë për të promovuar shëndetin e traktit riprodhues. 

 • Një aspekt kyç i parandalimit është diagnostikimi dhe trajtimi në kohë i infeksioneve seksualisht të transmetueshme (IST), veçanërisht klamidia dhe gonorrea. Ekzaminimet e rregullta të IST-ve dhe trajtimi i menjëhershëm mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes inflamatore të legenit (PID), e cila, kur nuk trajtohet, mund të çojë në probleme të tubave fallopiane, të cilët janë faktor të rëndësishëm kontribues në shtatzënitë ektopike.
 • Një masë tjetër e rëndësishme parandaluese është promovimi i praktikave seksuale të sigurta, duke përfshirë përdorimin e vazhdueshëm dhe korrekt të metodave parandaluese, si prezervativët, gjatë aktivitetit seksual. Kjo ndihmon në reduktimin e transmetimit të IST-ve dhe ul rrezikun e infeksioneve që mund të ndikojnë në shëndetin riprodhues.
 • Zbulimi i hershëm dhe menaxhimi i problemeve të shëndetit riprodhues, si endometrioza, mund të kontribuojë gjithashtu në parandalimin e shtatzënisë ektopike. Identifikimi dhe trajtimi i menjëhershëm i këtyre problemeve mund të ndihmojë në ruajtjen e funksionit normal të organeve riprodhuese dhe në uljen e gjasave për komplikime të më tejshme.
 • Për individët që po planifikojnë një shtatzani, kujdesi para konceptimit është thelbësor. Kjo përfshin konsultimin me ofruesit e kujdesit shëndetësor për të vlerësuar dhe adresuar çdo faktor rreziku potencial për shtatzëninë ektopike ose komplikime të tjera riprodhuese. Kjo qasje proaktive lejon optimizimin e shëndetit të përgjithshëm përpara konceptimit, duke reduktuar shanset për të hasur komplikime gjatë shtatzënisë.
 • Në rastet kur individët kanë një histori shtatzanie ektopike ose faktorë të tjerë rreziku, monitorimi i kujdesshëm dhe ndërhyrja e hershme gjatë shtatzënisë janë shumë të rëndësishme. Kujdesi i rregullt prenatal lejon profesionistët e kujdesit shëndetësor të monitorojnë nga afër ecurinë e shtatzënisë dhe të ndërmarrin veprimet e duhura nëse shfaqen ndonjë ndërlikim.

Si përfundim, parandalimi i shtatzënisë ektopike përfshin një qasje të shumëanshme, duke përfshirë menaxhimin e IST-ve, promovimin e praktikave të sigurta seksuale, zbulimin dhe trajtimin e hershëm të problemeve të traktit riprodhues, kujdesin para konceptimit dhe monitorimin vigjilent gjatë shtatzënisë. Edukimi i individëve rreth këtyre masave parandaluese dhe sigurimi i aksesit në burimet e kujdesit shëndetësor mund të kontribuojë ndjeshëm në reduktimin e shtatzënive ektopike dhe promovimin e mirëqenies së përgjithshme riprodhuese.

Në Përfundim

Parandalimi i shtatzënisë ektopike kërkon një qasje gjithëpërfshirëse që përfshin zbulimin dhe trajtimin e hershëm të infeksioneve seksualisht të transmetueshme, promovimin e praktikave të sigurta seksuale, menaxhimin e probelmeve të shëndetit riprodhues, kujdesin para konceptimit dhe monitorimin vigjilent gjatë shtatzënisë. Duke adresuar këta faktorë, individët mund të zbusin rrezikun e shtatzënive ektopike, të përmirësojnë shëndetin riprodhues dhe të kontribuojnë në mirëqenien e përgjithshme. 

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.