Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë është Diabeti i Fshehur? Cilat janë Simptomat?

Tabela e kontentit

Diabeti, nëse një person ka edhe një predispozitë gjenetike; mund të ndodhë si rezultat i zakoneve të gabuara të të ngrënit dhe një jete pa aktivitet fizik. Megjithatë nuk shkakton gjendje dhe simptoma të dukshme klinikisht përpara diabetit, por mund të ndodhë në një fazë të hershme kur ekuilibri i trupit fillon të përkeqësohet. Kjo periudhë shpesh quhet diabeti i fshehur. 

Njerëzit me faktorë të caktuar rreziku kanë më shumë gjasa të kenë sheqer të fshehur. Simptomat e diabetit të fshehur mund të ndryshojnë në varësi të personit. Diabeti i fshehur do të thotë që niveli i sheqerit në gjak i një personi është më i lartë se norma bazike, por jo aq i lartë sa për t’u diagnostikuar me diabet të tipit 2. 

Diabetët e fshehur janë në rrezik të lartë për diabetin. Është e nevojshme të merren masat e domosdoshme, duke pasur parasysh mundësinë që kjo sëmundje të kthehet në diabet. Diabeti i fshehur manifestohet me faktin se sheqeri në gjak në gjendje urie është normal, ndërsa sheqeri në gjak në gjendje të ngopjes është i ndryshëm nga vlerat normale. Për diagnozën e diabetit të fshehur nuk mjafton të monitorohen vlerat e sheqerit në gjak të pastër. Sidomos pas konsumimit së ushqimeve me karbohidrate, yndyrore dhe me sheqer, analizat do të japin rezultate më të shëndetshme.

Çfarë është Diabeti i Fshehur?

Diabeti i fshehur është emërtimi që i jepet një gjendjeje në të cilën sheqeri në gjak i një personi është mbi normalen, por jo aq i lartë sa për të diagnostikuar diabetin. Me fjalë të tjera, sheqeri në gjak i një personi është mbi normalen. Do të thotë se ishte i lartë, por është nën kufirin që përdorim për të diagnostikuar diabetin me sheqer. 

Diabeti i fshehur quhet edhe prediabet. Diabeti i fshehur, i quajtur në baza mjekësore pre-diabet, do të thotë para-diabet. Këta individë gjatë periudhës para diabetit konsiderohen diabetikë të fshehur. Me fjalë të tjera, kjo është periudha kur mund të merren masa që kjo gjendje të mos kthehet në diabet dhe është e rëndësishme, sepse personat me diabet të fshehur janë personat që kanë më shumë gjasa të kenë diabet. Që diabeti i fshehur të mos kthehet në diabet, këta persona duhet të humbin peshë, të ushqehen shëndetshëm, të ushtrohen dhe të përdorin disa medikamente që do t’ju rekomandojë një specialist endokrin. Individët me diabet të fshehur mund të parandalojnë dhe pengojnë diabetin duke ndryshuar stilin e tyre të jetesës. Sipas disa studimeve, shumë njerëz me sheqer të fshehur zhvillojnë diabetin e tipit 2 pas 10 vjetësh.

Nëse këta individë ndryshojnë mënyrën e jetës së tyre duke transferuar programin e parandalimit të diabetit, shkalla e zhvillimit të diabetit mund të ulet ndjeshëm. Njerëzit me këtë sëmundje kanë një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës. Raportohet se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare është 1.5 herë më i lartë tek personat me diabet të fshehur në krahasim me personat me sheqer normal në gjak, ndërsa kjo normë mund të jetë 2 -4 herë më e lartë te personat me diabet. Nëse keni diabet të fshehur, duhet të jeni të kujdesshëm edhe përsa i përket sëmundjeve kardiovaskulare.

Kur Mund të Keni Diabetë të Fshehur?

Termi diabet i fshehur përdoret pikërisht kur nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta se sa duhet, por jo në një nivel që nuk do të konsiderohej diabetik. Me fjalë të tjera, rezultatet e analizave të gjakut të kryera në persona që nuk kan konsumuar ushqim, nuk ndjekin normalen. Por, për shkak se diagnoza e diabetit të tipit 2 nuk mjafton për t’u diagnostikuar, ai quhet diabeti i fshehur. 

Diabeti i fshehur që shkakton diabetin në fazat e tij të mëvonshme nuk ka shenja të dukshme dhe simptoma dalluese, siç është diabeti. Në fazat e avancuara të sëmundjes, mund të thuhet se vërehen simptoma të fshehura të sheqerit. Për shkak se diabeti i fshehur zakonisht shfaqet pa simptoma, është e vështirë të diagnostikohet. Shpesh vihet re nga analizat e gjakut kur konsultohet me mjekun për një sëmundje tjetër.

Simptomat e Diabetit të Fshehur

Diabeti i fshehur, i cili shpesh nuk shfaq simptoma serioze, sjell me vete edhe disa dëme, pasi mund të kthehet në diabet në periudha të mëvonshme. Arsyeja për këtë është se shumë sëmundje shkaktohen nga diabeti. 

Kur zbulohet diabeti i fshehur, bëhet një krahasim duke parë si vlerat e sheqerit në gjak në gjendje urie ashtu edhe vlerat e sheqerit në gjak në gjendjen e ngopjes. Në pacientë të tillë vlerat në analizën e sheqerit në gjak të kryer në rast urie janë normale, ndërsa në rast ngopjeje vlerat e analizës së përsëritur të gjakut janë jashtë kufijve të referencës. Në këtë mënyrë, diabeti i fshehur që shfaqet mund të kontrollohet me një dietë të ekuilibruar. Siç mund të shihet nga këtu, vetëm shikimi i sheqerit në gjak të pastër nuk do të mjaftojë për të diagnostikuar sheqerin e fshehur. Këto analiza, të cilat zakonisht japin rezultate të shëndetshme, do të japin rezultate shumë më të besueshme kur të kryhen pas konsumimit të ushqimeve me përbërës karbohidrate, yndyrore dhe me sheqer. Këtu janë simptomat kryesore të diabetit të fshehur:

  • Dëshira e vazhdueshme për të ngrënë ëmbëlsira, “sulmet” e urisë, krizat e ëmbëlsirave
  • Dëmtimi i sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë
  • Shtim i tepërt i peshës së fundit ose dobësim
  • Ulja e nivelit të sheqerit
  • Bini në gjumë gjatë ditës
  • Një gjendje acarimi dhe zemërimi i papritur
  • Djersitje e shtuar, djersitje natën, djersitje e kokës gjatë natës
  • Dobësi, lodhje, mërzitje, ndryshim psikologjik
  • Nëna, babai ose vëllezërit e motrat kanë diabet dhe shtim të shpejtë në peshë, gojë të thatë, dëshirë për të pirë shumë ujë, urinim i shpeshtë

Trajtimi i Diabetit të Fshehur

Metoda e trajtimit që jep rezultatet më të mira në trajtimin e diabetit të fshehur është programi i të ushqyerit që pacienti duhet të ndjekë domosdoshmërisht. Duhet theksuar se lista e dietave që do të krijohet për diabetikët e fshehur ndryshon nga listat e dietave që përdoren për dobësim. Dieta sekrete e diabetit është një metodë e krijuar për trajtimin e sëmundjes dhe që synon ruajtjen e niveleve të glukozës në një nivel të caktuar. Një pacient i diagnostikuar me para-diabet mund të përjetojë diabet më vonë. Por duke qenë se diabeti i fshehur është një sëmundje që mund të trajtohet, rreziku që paradiabeti të kthehet në diabet mund të reduktohet ose eliminohet me ndërhyrje në kohë.

Diabeti i fshehur është një problem shëndetësor që lidhet drejtpërdrejt me të ushqyerit. Krijimi i një programi të personalizuar të ushqyerjes me ndihmën e një dietologu të specializuar ka një rëndësi të madhe për trajtimin e sëmundjes. Qëllimi kryesor në dietën e fshehur të diabetit është zvogëlimi i peshës trupore me 5% deri në 10%. Për këtë arsye, pacientët këshillohen të shmangin karbohidratet e thjeshta dhe sheqerin, siç është mielli i bardhë, i cili do të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës. Në programin e të ushqyerit të pacientëve, përparësi duhet t’u jepet ushqimeve që treten ngadalë dhe ndjejnë ngopje, si drithërat dhe bishtajoret.

Përveç kësaj, shmangni ushqimet e yndyrshme që mund të shkaktojnë formimin e kolesterolit. Njerëzit me diabet të fshehur shpesh mund të kenë uri dhe për këtë arsye duhet të qëndrojnë për kohë të shkurtër ndërmjet vakteve. Programi i ushqyerjes i krijuar në kuadër të vaktit kryesor duhet të mbështetet në ushqime të ziera. Pacientët para diabetit të cilët konsumojnë shumë ushqime dhe ëmbëlsira me sheqer duhet të qëndrojnë sa më larg këtyre ushqimeve. Sipas hulumtimit, njerëzit që morën terapi dietike të shumëanshme me stërvitje gjatë periudhës para diabetit kishin një shkallë mjaft të lartë rikuperimi. Krahas dietës, njeriut duhet të sigurojë ndjekjen e ushtrimeve të rregullta dhe të krijojë një program të përshtatshëm sportive / fizik. Të paktën gjysmë ore ushtrime të rregullta në ditë mund të parandalojnë situatat negative të shkaktuara nga sheqeri i fshehur.

Mund të Keni Diabet dhe të mos Humbni Peshë?

Diabeti zakonisht shoqërohet me obezitet. Përveç kësaj, insulina mund të shkaktojë që pacienti të shtojë peshë. Sepse nëse pacienti ha në mënyrë të parregullt gjatë përdorimit të insulinës, insulina ka një tendencë për të depozituar yndyrë dhe mes tyre hyn hipoglicemia (sheqeri i ulët në gjak) dhe shton peshë duke konsumuar sheqer të panevojshëm.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.