Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Dhimbja e Shpatullave: Shkaqet dhe Trajtimet

Tabela e kontentit

Foto që ilustron dhimbjen e shpatullave tek njeriu si pasojë e faktorëve te ndryshëm.

Shpatulla ka një gamë të gjerë dhe të gjithanshme lëvizjesh. Kur diçka nuk shkon me shpatullën tuaj, kjo pengon aftësinë tuaj për të lëvizur lirshëm dhe mund të shkaktojë shumë dhimbje dhe parehati.

Shpatulla është një nyje me top dhe fole që ka tre kocka kryesore: humerusin (kocka e krahut të gjatë), klavikulën (klavikulën) dhe skapulën (e njohur edhe si tehu i shpatullës).

Këto kocka janë të mbrojtura nga një shtresë kërci. Ka dy nyje kryesore. Nyja akromioklavikulare është midis pjesës më të lartë të skapulës dhe klavikulës.

Artikulacioni glenohumeral përbëhet nga pjesa e sipërme në formë topi të kockës së humerusit dhe skaji i jashtëm i skapulës. Kjo nyje njihet edhe si nyja e shpatullave.

Nyja e shpatullave është nyja më e lëvizshme në trup. Lëviz shpatullën përpara dhe prapa. Gjithashtu lejon që krahu të lëvizë në një lëvizje rrethore dhe të lëvizë lart e larg trupit.

Shpatullat marrin gamën e tyre të lëvizjes nga mansheta rrotulluese.

Pranga rrotulluese përbëhet nga katër tendina. Tendinat janë indet që lidhin muskujt me kockën. Mund të jetë e dhimbshme ose e vështirë të ngrini krahun mbi kokë nëse tendinat ose kockat rreth manshetës rrotulluese janë të dëmtuara ose të fryra.

Ju mund të lëndoni shpatullën tuaj duke kryer punë manuale, duke luajtur sporte apo edhe me lëvizje të përsëritura. Disa sëmundje mund të sjellin dhimbje që shkon deri në shpatull. Këto përfshijnë sëmundje të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës (qafës), si dhe sëmundje të mëlçisë, zemrës ose fshikëzës së tëmthit.

Ka më shumë gjasa të keni probleme me shpatullën ndërsa rriteni, veçanërisht pas moshës 60 vjeç. Kjo ndodh sepse indet e buta që rrethojnë shpatullën kanë tendencë të degjenerojnë me kalimin e moshës.

Në shumë raste, dhimbjen e shpatullave mund ta trajtoni në shtëpi. Megjithatë, terapi fizike, medikamente ose kirurgji mund të jenë gjithashtu të nevojshme.

.Foto që ilustron dhimbjen e shpatullave tek njeriu si pasojë e faktorëve te ndryshëm.

Çfarë e shkakton dhimbjen e shpatullave?

Disa faktorë mund të kontribuojnë në dhimbjen e shpatullave. Shkaku më i përhapur është tendiniti i manshetës rrotulluese.

Kjo është një gjendje e karakterizuar nga tendinat e fryrë. Një tjetër shkak i zakonshëm i dhimbjes së shpatullës është sindroma e goditjes ku mansheta rrotulluese kapet midis akromit (pjesë e skapulës që mbulon topin) dhe kokës humerale (pjesa e topit të humerusit).

Ndonjëherë dhimbja e shpatullave është rezultat i lëndimit në një vend tjetër në trupin tuaj, zakonisht në qafë ose biceps. Kjo njihet si dhimbje e referuar. Dhimbja e referuar në përgjithësi nuk përkeqësohet kur lëviz shpatullën.

Shkaqe të tjera të dhimbjes së shpatullave vijojnë si më poshtë:

 • artriti
 • kërc i shqyer
 • manshetë rrotulluese të grisura
 • tendinat e fryra
 • nxitjet e kockave (projeksione kockore që zhvillohen përgjatë skajeve të kockave)
 • nervi i shtypur në qafë ose shpatull
 • shpatulla ose kocka e krahut të thyer
 • shpatulla e ngrirë
 • shpatulla e dislokuar
 • lëndim për shkak të përdorimit të tepërt ose përdorimit të përsëritur
 • lëndimi i shtyllës kurrizore
 • atak ne zemer
Foto që ilustron dhimbjen e shpatullave tek njeriu efektet e saj.

Si diagnostikohet dhimbja e shpatullave?

Mjeku juaj do të dëshirojë të zbulojë shkakun e dhimbjes së shpatullës suaj. Ata do të kërkojnë historinë tuaj mjekësore dhe do të bëjnë një ekzaminim fizik.

Ata do të ndjejnë butësi dhe ënjtje dhe gjithashtu do të vlerësojnë gamën tuaj të lëvizjes dhe stabilitetin e kyçeve. Testet e imazherisë, të tilla si një rreze X ose MRI, mund të prodhojnë fotografi të detajuara të shpatullës suaj për të ndihmuar me diagnozën.

Mjeku juaj gjithashtu mund të bëjë pyetje për të përcaktuar shkakun. Pyetjet mund të përfshijnë:

 • Dhimbja është në njërën shpatull apo në të dyja?
 • A filloi papritmas kjo dhimbje? Nëse po, çfarë po bënit?
 • A lëviz dhimbja në zona të tjera të trupit tuaj?
 • A mund të përcaktoni zonën e dhimbjes?
 • A ju dhemb kur nuk jeni duke lëvizur?
 • A ju dhemb më shumë kur lëvizni në mënyra të caktuara?
 • A është një dhimbje e mprehtë?
 • A ka qenë zona e dhimbjes e kuqe, e nxehtë apo e fryrë?
 • A ju mban dhimbja zgjuar natën?
 • Çfarë e bën atë më keq dhe çfarë e lehtëson atë?
 • A ju është dashur të kufizoni aktivitetet tuaja për shkak të dhimbjes së shpatullave?

Foto që ilustron dhimbjen e shpatullave dhe nevojen për diagnostikim dhe kujdes mjekësor.

Kur duhet të kërkoj ndihmë mjekësore?

Duhet të kontaktoni mjekun tuaj nëse keni ethe, pamundësi për të lëvizur shpatullën, mavijosje të qëndrueshme, nxehtësi dhe butësi rreth kyçit ose dhimbje që vazhdon përtej disa javësh trajtimi në shtëpi.

Nëse dhimbja juaj e shpatullës është e papritur dhe nuk lidhet me një dëmtim, telefononi menjëherë emergjencën, pasi kjo mund të jetë shenjë e një ataku kardiak. Shenja të tjera të një sulmi në zemër përfshijnë:

 • probleme me frymëmarrjen
 • shtrëngimi në gjoks
 • marramendje
 • djersitje e tepruar
 • dhimbje në qafë ose nofull

Gjithashtu, telefononi emergjencën ose shkoni menjëherë në dhomën e urgjencës nëse keni lënduar shpatullën tuaj dhe keni gjakderdhje, ënjtje ose mund të shihni indet e ekspozuara.

Foto që ilustron vështirësitë që shakton dhimbja e shpatullave në përditshmëri dhe nevojën për mjekim.

Cilat janë opsionet e trajtimit për dhimbjet e shpatullave?

Trajtimi do të varet nga shkaku dhe ashpërsia e dhimbjes së shpatullës. Disa opsione trajtimi përfshijnë terapi fizike ose profesionale, një imobilizues me hobe ose shpatulla ose kirurgji.

Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë medikamente të tilla si medikamente anti-inflamatore josteroide (NSAID) ose kortikosteroide. Kortikosteroidet janë ilaçe të fuqishme anti-inflamatore që mund të merren nga goja ose mjeku juaj mund t’i injektojë në shpatullën tuaj.

Disa dhimbje të vogla të shpatullave mund të trajtohen në shtëpi. Kremrat e shpatullës për 15 deri në 20 minuta tre ose katër herë në ditë për disa ditë mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes. Po astru mund të përdorni një qese akulli për të lehtësuar dhimbjet. 

Pushimi i shpatullës për disa ditë përpara se të ktheheni në aktivitetin normal dhe shmangia e çdo lëvizjeje që mund të shkaktojë dhimbje mund të jetë e dobishme. Kufizoni punën ose aktivitetet e përgjithshme.

Trajtime të tjera në shtëpi përfshijnë përdorimin e medikamenteve anti-inflamatore josteroide pa recetë për të ndihmuar në uljen e dhimbjes dhe inflamacionit dhe ngjeshjen e zonës me një fashë elastike për të reduktuar ënjtjen.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.