Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gjithçka që duhet të dini për apendicitin!

Tabela e kontentit

Foto që ilustron apandecitin dhe shkakun e infektimit të tij.

Apendiciti ndodh kur apendiksi juaj inflamohet, me gjasë për shkak të një bllokimi. Mund të jetë akut ose kronik. Apendiksi është një qese e vogël e ngjitur në zorrë. Ndodhet në pjesën e poshtme të barkut në të djathtë. Kur apendiksi juaj bllokohet, bakteret mund të shumohen brenda tij. Kjo mund të çojë në formimin e qelbit dhe ënjtjes, të cilat mund të shkaktojnë presion të dhimbshëm në bark.

Apendiciti gjithashtu mund të bllokojë qarkullimin e gjakut. Nëse nuk trajtohet, apendiciti mund të shkaktojë plasjen e apendiksit. Kjo mund të shkaktojë që bakteret të derdhen në zgavrën e barkut, gjë që mund të jetë serioze dhe ndonjëherë fatale.

Foto që ilustron apandecitin dhe shkakun e infektimit të tij.

Apendiciti akut

Apendiciti akut është një rast i rëndë dhe i papritur i apendiksit. Është më e zakonshme tek fëmijët dhe të rinjtë midis moshës 10 dhe 30 vjeç dhe shfaqet më shpesh te meshkujt sesa te femrat. Dhimbja ka tendencë të zhvillohet dhe të intensifikohet shpejt gjatë 24 orëve.

Kërkon trajtim të menjëhershëm mjekësor. Nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë këputje të apendiksit. Ky mund të jetë një ndërlikim serioz dhe madje fatal.

Apendiksit kronik

Apendiciti kronik është më pak i zakonshëm se apendiciti akut. Ndodh vetëm në rreth 1.5 përqind të të gjithë njerëzve që kanë pasur tashmë një rast të apendiksit kronik.

Në rastet kronike të apendiksit, simptomat mund të jenë relativisht të lehta dhe mendohet se zakonisht ndodhin pas një rasti apendiciti akut. Simptomat mund të zhduken përpara se të rishfaqen përsëri për një periudhë javësh, muajsh apo edhe vitesh.

Ky lloj apendiciti mund të jetë sfidues për t’u diagnostikuar. Ndonjëherë nuk diagnostikohet derisa të zhvillohet në apendiksit akut.

Simptomat

Foto që ilustron simptomat dhe dhimbjen e apandecitit.

Dhimbja e apendicitit shpesh fillon si një ngërç i lehtë në pjesën e sipërme të barkut ose në zonën e barkut që më pas lëviz në kuadrantin e poshtëm të djathtë të barkut. Kjo dhimbje shpesh:

 • fillon papritur
 • përkeqësohet kur lëvizni ose kolliteni
 • është aq intensive sa të zgjon nga gjumi
 • është e rëndë dhe e ndryshme nga dhimbjet e tjera të barkut që keni përjetuar
 • përkeqësohet brenda pak orësh

Simptoma të tjera të apendiksit mund të përfshijnë:

 • humbje e oreksit
 • dispepsi
 • të përziera
 • të vjella
 • ënjtje abdominale
 • ethe

Më rrallë, mund të keni probleme me zorrët, ku përfshihet:

 • diarreja
 • kapsllëku
 • pamundësia për të përpunuar gazrat

Nëse jeni kaps dhe dyshoni se mund të keni apendiksit, shmangni marrjen e laksativëve ose përdorimin e klizmës. Këto trajtime mund të shkaktojnë plasjen e apendiksit tuaj.

Kontaktoni mjekun tuaj nëse keni ndjeshmëri në anën e djathtë të barkut së bashku me ndonjë nga simptomat e tjera të apendiksit. Apendiciti mund të bëhet shpejt një urgjencë mjekësore. 

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në shumë raste, shkaku i saktë i apendicitit është i panjohur. Ekspertët besojnë se zhvillohet kur një pjesë e apendiksit pengohet ose bllokohet.

Shumë gjëra mund të bllokojnë apendiksin tuaj, duke përfshirë:

 • një grumbullim i jashtëqitjes së ngurtësuar
 • folikulat limfoide të zgjeruara
 • krimbat e zorrëve
 • lëndimet traumatike
 • tumoret
Foto qe ilustron dhimbjen e apandecitit tek të rinjtë.

Apendiciti mund të prekë këdo. Por disa njerëz mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë gjendje se të tjerët. Faktorët e rrezikut për apendiksit përfshijnë:

 • Moshën. Apendiciti më së shpeshti prek adoleshentët dhe njerëzit në të 20-tat e tyre, por mund të ndodhë në çdo moshë.
 • Seksin. Apendiciti është më i zakonshëm tek meshkujt sesa tek femrat.
 • Historinë familjare. Njerëzit që kanë një histori familjare të apendiksit janë në rrezik të lartë për ta zhvilluar atë.

Komplikimet

Apendiciti mund të shkaktojë komplikime serioze nëse apendiksi juaj çahet, gjë që mund të shkaktojë derdhjen e materies fekale dhe baktereve në zgavrën e barkut. Një apendiks i këputur mund të çojë në infeksione të dhimbshme dhe potencialisht kërcënuese për jetën, duke përfshirë:

 • peritoniti
 • absceset
 • gjendjet seeptike

Për të parandaluar ose menaxhuar komplikimet, mjeku juaj mund të përshkruajë antibiotikë, kirurgji ose trajtime të tjera. Në disa raste, mund të zhvilloni efekte anësore ose komplikime nga trajtimi.

Megjithatë, rreziqet që lidhen me antibiotikët dhe kirurgjinë janë shumë më pak të zakonshme dhe zakonisht më pak serioze sesa komplikimet e mundshme të apendicitit të patrajtuar.

Peritoniti

Kur apendiksi shpërthen dhe bakteret derdhen në zgavrën e barkut, rreshtimi i zgavrës së barkut, ose peritoneumi, mund të infektohet dhe të inflamohet. Kjo njihet si peritonit. Mund të jetë shumë serioze dhe madje fatale.

Simptomat e peritonitit mund të përfshijnë:

 • rrahje të shpejta të zemrës
 • temperaturë të lartë
 • gulçim ose frymëmarrje e shpejtë
 • dhimbje të forta dhe të vazhdueshme të barkut

Trajtimi përfshin antibiotikë dhe kirurgji për heqjen e apendiksit.

Absceset

Një absces është një xhep i dhimbshëm i qelbit që formohet rreth një apendiksi të shpërthyer. Këto qeliza të bardha të gjakut janë mënyra e trupit tuaj për të luftuar infeksionin. Infeksioni duhet të trajtohet me antibiotikë dhe abscesi duhet të drenohet.

Gjatë operacionit mund të ndodhë kullimi. Përndryshe, abscesi do të drenohet para operacionit duke përdorur një gjilpërë. Do t’ju jepen anestetikë dhe mjeku juaj do të përdorë një imazh me ultratinguj ose skanim CT për të udhëhequr procedurën.

Sepsis

Në raste të rralla, bakteret nga një absces i këputur mund të udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut në pjesë të tjera të trupit tuaj. Kjo gjendje jashtëzakonisht e rëndë njihet si sepsë. Simptomat e sepsës përfshijnë:

 • temperaturë të lartë ose të ulët
 • konfuzion
 • përgjumje e rëndë
 • gulçim

Sepsis është një urgjencë mjekësore që shkakton vdekjen në 1 në 3 persona, sipas Sepsis Alliance. Nëse dyshoni se keni sepsë, telefononi menjëherë urgjencën.

Foto që ilustron komplikimet e apandecitit.

Si diagnostikohet apendiciti?

Nëse mjeku juaj dyshon se mund të keni apendiksit, ai do t’ju flasë për simptomat dhe historinë tuaj mjekësore. Më pas ata do të kryejnë një ekzaminim fizik për të kontrolluar ndjeshmërinë në pjesën e poshtme të djathtë të barkut për ënjtje ose ngurtësi. Ata gjithashtu mund të bëjnë një provim dixhital rektal.

Në varësi të rezultateve të ekzaminimit tuaj fizik, mjeku juaj mund të urdhërojë një ose më shumë teste për të kontrolluar shenjat e apendiksit ose për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të simptomave tuaja.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.