Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Diarreja: Shkaqet, simptomat dhe trajtimet

Tabela e kontentit

Zorret gjate diarrese

Për t’ju ardhur sa më shumë në ndihmë, Spitali Continental vjen tek ju me trajtime për diarrenë.

Nëse keni diarre, zakonisht do të përjetoni jashtëqitje të lirshme dhe të holluara me ujë dhe do të ndjeni nevojën urgjente për të bërë jashtëqitje disa herë në ditë. Diarreja mund të jetë akute ose kronike.

Diarreja akute shfaqet kur gjendja zgjat 1 deri në 2 ditë. Ju mund të përjetoni diarre për shkak të një infeksioni viral ose bakterial që keni marrë nëpërmjet diçkaje që keni ngrënë ose pirë.

Diarreja kronike i referohet diarresë në shumicën e ditëve për më shumë se 3 deri në 4 javë. 

Disa shkaqe të zakonshme të diarresë kronike përfshijnë:

 • sindromi i zorrës së irrituar (IBS)
 • sëmundjet inflamatore të zorrëve (IBD)
 • kushte, të tilla si sëmundja celiake, që ndikojnë në përthithjen e disa lëndëve ushqyese

Çfarë e shkakton diarrenë?

Ju mund të përjetoni diarre për shkak të disa kushteve ose rrethanave. Shkaqet e mundshme të diarresë përfshijnë:

 • infeksionet virale duke përfshirë rotavirusin, norovirusin dhe gastroenteritin viral
 • infeksionet bakteriale, duke përfshirë Salmonellën dhe E. coli
 • infeksionet parazitare
 • sëmundjet e zorrëve
 • një intolerancë ushqimore, siç është intoleranca ndaj laktozës
 • një reagim negativ ndaj një ilaçi
 • operacion i fshikëzës së tëmthit ose stomakut

Rotavirusi është shkaktari më i zakonshëm i diarresë akute në mbarë botën. Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), ky infeksion shkakton rreth 40 përqind të shtrimeve në spital tek fëmijët nën 5 vjeç. Në nivel global, shumica e vdekjeve nga diarreja janë rezultat i furnizimeve me ujë të kontaminuar dhe kanalizimeve të pamjaftueshme.

Diarreja kronike mund të jetë një simptomë e një gjendjeje më të rëndë siç është sindroma e zorrës së irrituar ose sëmundja inflamatore e zorrëve. Diarreja e shpeshtë dhe e rëndë mund të jetë shenjë e sëmundjes së zorrëve ose e një çrregullimi funksional të zorrëve.

Cilat janë simptomat e diarresë?

Simptomat kryesore të diarresë janë jashtëqitja e shpeshtë e lirshme, e holluar me ujë dhe një dëshirë e ngutshme për të bërë jashtëqitje.

Ka shumë simptoma të ndryshme të diarresë. Ju mund të përjetoni vetëm një nga këto ose ndonjë kombinim të të gjithave. Simptomat varen nga shkaku. Është e zakonshme të ndjesh një ose më shumë nga sa vijon:

 • të përziera
 • dhimbje barku
 • ngërçe
 • fryrje
 • dehidratim
 • një dëshirë e shpeshtë për të evakuar zorrët tuaja
 • një vëllim i madh jashtëqitjesh
 • dehidratim

Dehidratim dhe diarre

Diarreja mund t’ju bëjë që të humbni shpejt lëngjet dhe t’ju vërë në rrezik për dehidrim. Nëse nuk merrni trajtim për diarre, mund të ketë efekte të rënda. Simptomat e dehidrimit përfshijnë:

 • lodhje
 • mukoza të thata
 • rritje të rrahjeve të zemrës
 • një dhimbje koke
 • mendjelehtësi
 • etjen e shtuar
 • urinim i ulur
 • goje e thate

Kontaktoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur nëse mendoni se diarreja juaj po shkakton dehidrim.

Diarre tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël

Fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj diarresë dhe dehidrimit. CDC raporton se diarreja dhe komplikimet e saj përbëjnë rreth 1 në 9 vdekjet vjetore të fëmijëve në të gjithë botën, duke e bërë këtë shkakun e dytë kryesor të vdekjes tek ata nën moshën 5 vjeç.

Telefononi mjekun e fëmijës tuaj ose kërkoni kujdes urgjent nëse shihni simptoma të dehidrimit, të tilla si:

 • urinim i ulur
 • gojë e thatë
 • një dhimbje koke
 • lodhje
 • mungesa e lotëve kur qan
 • lëkurë të thatë
 • sy të mbytur
 • fontanel i mbytur
 • përgjumje
 • nervozizëm

Cilat janë opsionet e trajtimit për diarrenë?

Hulumtimet tregojnë se trajtimi për diarrenë zakonisht kërkon zëvendësimin e lëngjeve të humbura. Kjo do të thotë që ju duhet të pini më shumë ujë ose pije zëvendësuese të elektroliteve, të tilla si pijet sportive.

Në rastet më të rënda, ju mund të merrni lëngje përmes terapisë intravenoze (IV). Nëse një infeksion bakterial është shkaku i diarresë tuaj, mjeku juaj mund të përshkruajë antibiotikë.

Mjeku juaj do të vendosë trajtimin tuaj bazuar në:

 • ashpërsia e diarresë dhe gjendja e lidhur
 • frekuenca e diarresë dhe gjendja e lidhur
 • shkalla e statusit tuaj të dehidrimit
 • shëndeti juaj
 • historia juaj mjekësore
 • mosha juaj
 • aftësia juaj për të toleruar procedura ose medikamente të ndryshme
 • pritjet për përmirësimin e gjendjes suaj

Si diagnostikohet shkaku i diarresë?

Mjeku juaj do të kryejë një ekzaminim fizik dhe do të marrë në konsideratë historinë tuaj mjekësore kur të përcaktojë shkakun e diarresë tuaj. Ata gjithashtu mund të kërkojnë teste laboratorike për të ekzaminuar mostrat e urinës dhe gjakut.

Testet shtesë që mjeku juaj mund të urdhërojë për të përcaktuar shkakun e diarresë dhe kushteve të tjera të lidhura mund të përfshijnë:

 • testet e eliminimit të dietës për të përcaktuar nëse një intolerancë ushqimore ose alergji është shkaku
 • testet imazherike për të kontrolluar inflamacionin dhe anomalitë strukturore të zorrëve
 • një kulturë jashtëqitjeje për të kontrolluar për baktere, parazitë ose shenja të sëmundjes
 • një kolonoskopi për të kontrolluar të gjithë zorrën e trashë për shenja të sëmundjes së zorrëve
 • një sigmoidoskopi për të kontrolluar rektumin dhe zorrën e poshtme për shenja të sëmundjes së zorrëve
 • një kolonoskopi ose sigmoidoskopi është veçanërisht e dobishme për të përcaktuar nëse keni një sëmundje të zorrëve ose diarre të rëndë ose kronike.

Si mund ta parandaloj diarrenë?

Edhe pse diarreja mund të ndodhë për arsye të ndryshme, ka veprime që mund të ndërmerrni për ta parandaluar atë:

 • Mund të shmangni zhvillimin e diarresë nga helmimi me ushqim duke larë më shpesh zonat e gatimit dhe përgatitjes së ushqimit.
 • Shërbejeni ushqimin menjëherë pas përgatitjes së tij.
 • Mbetjet në frigorifer vendosini menjëherë në frigorifer.
 • Shkrini gjithmonë ushqimet e ngrira në frigorifer.

Parandalimi i diarresë së udhëtarit

Ju mund të ndihmoni në parandalimin e diarresë së udhëtarit duke ndërmarrë hapat e mëposhtëm kur udhëtoni:

 • duke pyetur mjekun tuaj nëse mund të filloni një trajtim antibiotik përpara se të largoheni
 • shmangia e ujit të rubinetit, kubeve të akullit dhe produkteve të freskëta që ndoshta janë larë me ujë rubineti ndërsa jeni me pushime
 • pirja e ujit në shishe vetëm gjatë pushimeve
 • duke ngrënë ushqim të gatuar vetëm gjatë pushimeve

Parandalimi i përhapjes së infeksioneve virale ose bakteriale

Nëse keni diarre për shkak të një infeksioni viral ose bakterial, mund të parandaloni transmetimin e agjentit shkaktar të infeksionit te të tjerët duke larë duart më shpesh.

Kur lani duart, përdorni sapun dhe lajini për 20 sekonda. Përdorni dezinfektues duarsh kur larja e duarve nuk është e mundur.

Kur të telefononi një mjek

Shumica e rasteve të diarresë akute zgjidhen vetë dhe simptomat do të përmirësohen brenda pak ditësh.

Megjithatë, sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve Digjestive dhe Veshkave, nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se 2 ditë, duhet të kërkoni kujdes mjekësor, pasi mund të jeni duke u dehidratuar dhe keni nevojë për lëngje IV ose trajtim dhe vlerësim tjetër.

Diarreja është gjithashtu një simptomë e disa urgjencave të rënda mjekësore. Nëse keni jashtëqitje të lirshme dhe të holluara së bashku me ndonjë nga simptomat e mëposhtme, duhet të kërkoni ndihmë urgjente. Një kombinim i këtyre simptomave mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje të rëndë themelore.

 • një ethe
 • jashtëqitje të përgjakshme
 • të vjella të shpeshta

Kërkoni trajtim të menjëhershëm nëse ndonjë nga burimet e besuara të mëposhtme zbatohet për fëmijën tuaj:

 • Ata kanë pasur diarre për 24 orë ose më shumë.
 • Ata kanë një temperaturë prej 102°F (39°C) ose më të lartë.
 • Ata kanë jashtëqitje që përmbajnë gjak.
 • Ata kanë jashtëqitje që përmbajnë qelb.
 • Ata kanë jashtëqitje të zeza.

Përmbledhje

Nëse keni diarre, zakonisht do të përjetoni jashtëqitje të lirshme dhe të holluara me ujë disa herë në ditë. Ju gjithashtu mund të përjetoni nxitje të papritura për të liruar zorrët tuaja.

Diarreja është shpesh rezultat i një infeksioni afatshkurtër, por mund të çojë në komplikime të rënda, veçanërisht dehidratim. Gjendja gjithashtu mund të jetë kronike, megjithëse kjo është më pak e zakonshme.

Infeksionet virale dhe bakteriale janë shkaktarët më të zakonshëm të diarresë. Intolerancat ushqimore, efektet anësore të medikamenteve dhe gjendjet kronike themelore mund të shkaktojnë gjithashtu diarre.

Nëse keni simptoma për më shumë se 2 ditë, duhet të shihni një mjek. Nëse një fëmijë nën kujdesin tuaj shfaq simptoma të diarresë, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore. Fëmijët nën 5 vjeç janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj diarresë dhe dehidrimit, dhe kjo është shpesh një urgjencë mjekësore.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.