Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Cistet e vezoreve (ovarike)- Si trajtohen?

Tabela e kontentit

Për një kujdes më të detajuar ndaj probleme gjinekologjike Spitali Continental vjen tek ju me zgjidhjen e problemeve ovarike.

Vezoret janë pjesë e sistemit riprodhues të femrës. Ato janë të vendosura në pjesën e poshtme të barkut në të dy anët e mitrës. Gratë kanë dy vezore që prodhojnë vezë, si dhe hormonet estrogjen dhe progesterone.

Ndonjëherë, një qese e mbushur me lëng e quajtur cist zhvillohet në një nga vezoret. Shumë gra zhvillojnë të paktën një cist gjatë jetës së tyre. Në shumicën e rasteve, cistet janë pa dhimbje dhe nuk shkaktojnë simptoma. Megjithatë për të qënë më afër jush, Spitali Continental ofron zgjidhje edhe për cistet ovarike.

Llojet e cisteve ovariake

Ekzistojnë lloje të ndryshme të cisteve ovariake, të tilla si cistet dermoide dhe cistet endometrioma. Megjithatë, cistet funksionale janë lloji më i zakonshëm. Dy llojet e cisteve funksionale përfshijnë cistet e folikulit dhe të trupit të verdhë.

Cisti i folikulit

Gjatë ciklit menstrual të një gruaje, një vezë rritet në një qese të quajtur folikul. Kjo qese ndodhet brenda vezoreve. Në shumicën e rasteve, ky folikul ose qese hapet dhe lëshon një vezë. Por nëse folikuli nuk hapet, lëngu brenda folikulit mund të formojë një cist në vezore.

Cistet e korpus luteum

Qeset folikulare zakonisht shpërndahen pas lëshimit të një veze. Por nëse qesja nuk shpërndahet dhe hapja e folikulit mbyllet, lëngu shtesë mund të zhvillohet brenda qeses dhe ky grumbullim i lëngjeve shkakton një cist të trupit të verdhë.

Llojet e tjera të cisteve ovarian përfshijnë:

 • cistet dermoide: rritje në formë qese në vezore që mund të përmbajnë qime, yndyrë dhe inde të tjera
 • cistadenoma: rritje jo kanceroze që mund të zhvillohen në sipërfaqen e jashtme të vezoreve
 • endometrioma: indet që rriten normalisht brenda mitrës mund të zhvillohen jashtë mitrës dhe të ngjiten në vezore, duke rezultuar në një cist

Disa gra zhvillojnë një gjendje të quajtur sindroma e vezores policistike. Kjo gjendje do të thotë që vezoret përmbajnë një numër të madh të cisteve të vogla. Mund të shkaktojë zmadhimin e vezoreve. Nëse nuk trajtohen, vezoret policistike mund të shkaktojnë infertilitet.

Simptomat e një cisti ovarik

Shpesh herë, cistet ovariake nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Megjithatë, simptomat mund të shfaqen kur cisti rritet. Simptomat mund të përfshijnë:

 • fryrje ose ënjtje të barkut
 • lëvizjet e dhimbshme të zorrëve
 • dhimbje të legenit para ose gjatë ciklit menstrual
 • marrëdhënie e dhimbshme
 • dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës ose kofshëve
 • ndjeshmëri e gjoksit
 • nauze dhe të vjella

Simptomat e rënda të një cisti ovarik që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor përfshijnë:

 • dhimbje të forta ose të mprehta të legenit
 • ethe
 • dobësi ose marramendje
 • frymëmarrje e shpejtë

Këto simptoma mund të tregojnë një cist të këputur ose një përdredhje ovariake. Të dyja ndërlikimet mund të kenë pasoja serioze nëse nuk trajtohen herët.

Komplikimet e cistit ovarik

Shumica e cisteve të vezoreve janë beninje dhe natyrisht largohen vetë pa trajtim. Këto ciste shkaktojnë pak ose aspak simptoma. Por në një rast të rrallë, mjeku juaj mund të zbulojë një masë kanceroze cistike ovariane gjatë një ekzaminimi rutinë.

Përdredhja ovariane është një tjetër ndërlikim i rrallë i cisteve ovarike. Kjo është kur një cist i madh bën që një vezore të përdridhet ose të lëvizë nga pozicioni i saj origjinal. Furnizimi me gjak në vezore ndërpritet dhe nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë dëmtim ose vdekje në indin ovarian. Edhe pse e pazakontë, përdredhja ovariane përbën gati 3 përqind të operacioneve urgjente gjinekologjike.

Cistet e çara, të cilat janë gjithashtu të rralla, mund të shkaktojnë dhimbje të forta dhe gjakderdhje të brendshme. Ky ndërlikim rrit rrezikun e një infeksioni dhe mund të jetë kërcënues për jetën nëse nuk trajtohet.

Diagnoza e një cisti ovarik

Mjeku juaj mund të zbulojë një cist ovarik gjatë një ekzaminimi rutinë të legenit. Ata mund të vërejnë ënjtje në një nga vezoret tuaja dhe të urdhërojnë një test me ultratinguj për të konfirmuar praninë e një cisti. Një test me ultratinguj (ultrasonografia) është një test imazherie që përdor valët e zërit me frekuencë të lartë për të prodhuar një imazh të organeve tuaja të brendshme. Testet me ultratinguj ndihmojnë në përcaktimin e madhësisë, vendndodhjes, formës dhe përbërjes (të ngurtë ose të mbushur me lëng) të një cisti.

Mjetet imazherike të përdorura për të diagnostikuar cistet ovarike përfshijnë:

 • Skanimi CT: një pajisje imazherike e trupit që përdoret për të krijuar imazhe në prerje tërthore të organeve të brendshme
 • MRI: një test që përdor fusha magnetike për të prodhuar imazhe të thella të organeve të brendshme
 • Pajisja me ultratinguj: një pajisje imazherike që përdoret për të vizualizuar vezoren

Për shkak se shumica e cisteve zhduken pas disa javësh ose muajsh, mjeku juaj mund të mos rekomandojë menjëherë një plan trajtimi. Në vend të kësaj, ata mund të përsërisin testin me ultratinguj në disa javë ose muaj për të kontrolluar gjendjen tuaj.

Nëse nuk ka ndonjë ndryshim në gjendjen tuaj ose nëse cisti rritet në madhësi, mjeku juaj do të kërkojë teste shtesë për të përcaktuar shkaqet e tjera të simptomave tuaja.

Kjo përfshin:

 • Test shtatzënie për t’u siguruar që nuk jeni shtatzënë
 • Test i nivelit të hormoneve për të kontrolluar për probleme të lidhura me hormonet, të tilla si shumë estrogjen ose progesteron
 • Test i gjakut CA-125 për të kontrolluar kancerin ovarian
 • Trajtim për një cist ovarik

Mjeku juaj mund të rekomandojë trajtim për tkurrjen ose heqjen e cistit nëse ai nuk largohet vetë ose nëse rritet.

Pilulat e kontrollit të lindjes

Nëse keni ciste të përsëritura ovarike, mjeku juaj mund të përshkruajë kontraceptivë oralë për të ndaluar ovulimin dhe për të parandaluar zhvillimin e kisteve të reja. Kontraceptivët oralë gjithashtu mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të vezoreve. Rreziku i kancerit të vezoreve është më i lartë tek gratë pas menopauzës.

Laparoskopia

Nëse cisti juaj është i vogël dhe rezulton nga një test imazherie për të përjashtuar kancerin, mjeku juaj mund të kryejë një laparoskopi për të hequr cistin në mënyrë kirurgjikale. Procedura përfshin një prerje të vogël pranë kërthizës tuaj dhe më pas futjen e një instrumenti të vogël në bark për të hequr cistin.

Laparotomia

Nëse keni një cist të madh, mjeku juaj mund ta heqë me kirurgji cistin përmes një prerjeje të madhe në bark. Ata do të kryejnë një biopsi të menjëhershme dhe nëse përcaktojnë se cisti është kanceroz, ata mund të kryejnë një histerektomi për të hequr vezoret dhe mitrën tuaj.

Parandalimi i cisteve ovarike

Cistet e vezoreve nuk mund të parandalohen. Megjithatë, ekzaminimet rutinë gjinekologjike mund t’i zbulojnë herët cistet ovarike. Cistet beninje ovarike nuk bëhen kanceroze. Megjithatë, simptomat e kancerit ovarian mund të imitojnë simptomat e një cisti ovarik. Prandaj, është e rëndësishme të vizitoni mjekun tuaj dhe të merrni një diagnozë të saktë. Lajmëroni mjekun tuaj për simptomat që mund të tregojnë një problem, të tilla si:

 • ndryshimet në ciklin tuaj menstrual
 • dhimbje të vazhdueshme të legenit
 • humbje e oreksit
 • humbje peshe e pashpjegueshme
 • fryrja e barkut

Cila është perspektiva afatgjatë?

Perspektiva për gratë në premenopauzë me ciste ovarike është e mirë. Shumica e cisteve zhduken brenda pak muajsh. Megjithatë, cistet ovarike të përsëritura mund të ndodhin tek gratë para menopauzës dhe gratë me çekuilibër hormonal.

Nëse nuk trajtohen, disa ciste mund të ulin fertilitetin. Kjo është e zakonshme me endometriomat dhe sindromën e vezores policistike. Për të përmirësuar fertilitetin, mjeku juaj mund të heqë ose zvogëlojë cistin. Cistet funksionale, cistadenoma dhe cistet dermoide nuk ndikojnë në fertilitetin.

Edhe pse disa mjekë marrin një qasje “prit dhe shiko” me cistet ovarike, mjeku juaj mund të rekomandojë kirurgji për të hequr dhe ekzaminuar çdo cist ose rritje që zhvillohet në vezore pas menopauzës. Kjo është për shkak se rreziku i zhvillimit të një cisti kanceroz ose kanceri ovarian rritet pas menopauzës. Megjithatë, cistet ovarike nuk rrisin rrezikun e kancerit të vezoreve. Disa mjekë do të heqin një cist nëse është më i madh se 5 centimetra në diametër.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.