Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Fertilizimi In Vitro (IVF)- Çfarë është?

Tabela e kontentit

Fertilizimi in Vitro (IVF)

Së fundmi Spitali Continental sjell për ju edhe fertilizimin in vitro. Fertilizimi in vitro (IVF) është një lloj teknologjie riprodhuese ndihmëse (ART). Ai përfshin marrjen e vezëve nga vezoret e një gruaje dhe fekondimin e tyre me spermë. Kjo vezë e fekonduar njihet si embrion. Embrioni më pas mund të ngrihet për ruajtje ose të transferohet në mitrën e një gruaje.

Në varësi të situatës suaj, IVF mund të përdorë:

 • vezët tuaja dhe spermatozoidet e partnerit tuaj
 • vezët tuaja dhe spermatozoidet e donatorëve
 • vezët e donatorëve dhe spermatozoidet e partnerit tuaj
 • vezët e donatorëve dhe spermatozoidet e donatorëve

Mjeku juaj gjithashtu mund të implantojë embrione në një bartës gestacional ose zëvendësues. Kjo është një grua që mbart fëmijën tuaj për ju.

Shkalla e suksesit të IVF ndryshon. Sipas studimeve, shkalla e lindjeve të gjalla për gratë nën moshën 35 vjeç që i nënshtrohen IVF është 41 deri në 43 përqind. Kjo normë bie në 13 deri në 18 përqind për gratë mbi moshën 40 vjeç.

Pse kryhet Fertilizimi In Vitro?

IVF ndihmon njerëzit me infertilitet që duan të kenë një fëmijë. IVF është e shtrenjtë dhe invazive, kështu që çiftet shpesh provojnë fillimisht trajtime të tjera të fertilitetit. Këto mund të përfshijnë marrjen e barnave të fertilitetit ose kryerjen e inseminimit intrauterin. Gjatë kësaj procedure, një mjek transferon spermën direkt në mitrën e një gruaje.

Çështjet e infertilitetit për të cilat mund të jetë e nevojshme IVF përfshijnë:

 • ulje e fertilitetit tek gratë mbi moshën 40 vjeç
 • tubat fallopiane të bllokuara ose të dëmtuara
 • funksioni i reduktuar i vezoreve
 • endometrioza
 • fibroidet e mitrës
 • infertiliteti mashkullor, si numri i ulët i spermës ose anomalitë në formën e spermës
 • infertilitet i pashpjegueshëm

Prindërit mund të zgjedhin gjithashtu IVF nëse rrezikojnë të kalojnë një çrregullim gjenetik tek pasardhësit e tyre. Një laborator mjekësor mund të testojë embrionet për anomali gjenetike. Më pas, një mjek implanton vetëm embrione pa defekte gjenetike.

Si të përgatitem për fekondim in vitro?

Para fillimit të IVF-së, gratë së pari do t’i nënshtrohen testit të rezervës së vezoreve. Kjo përfshin marrjen e një kampioni gjaku dhe testimin e tij për nivelin e hormonit stimulues të folikulit (FSH). Rezultatet e këtij testi do t’i japin mjekut tuaj informacion për madhësinë dhe cilësinë e vezëve tuaja.

Mjeku juaj do të ekzaminojë gjithashtu mitrën tuaj. Kjo mund të përfshijë kryerjen e një ekografie, e cila përdor valë zanore me frekuencë të lartë për të krijuar një imazh të mitrës tuaj. Mjeku juaj gjithashtu mund të fusë një skop përmes vaginës dhe në mitër. Këto teste mund të zbulojnë shëndetin e mitrës tuaj dhe të ndihmojnë mjekun të përcaktojë mënyrën më të mirë për të implantuar embrionet.

Burrat do të duhet të bëjnë testin e spermës. Kjo përfshin dhënien e një mostre të spermës, të cilën një laborator do ta analizojë për numrin, madhësinë dhe formën e spermës. Nëse spermatozoidet janë të dobëta ose të dëmtuara, mund të jetë e nevojshme një procedurë e quajtur injektimi intracitoplazmatik i spermës (ICSI). Gjatë ICSI, një teknik injekton spermën direkt në vezë. ICSI mund të jetë pjesë e procesit IVF.

Zgjedhja për të bërë IVF është një vendim shumë personal. Ka një sërë faktorësh që duhen marrë parasysh.

 • Çfarë do të bëni me një embrion të papërdorur?
 • Sa embrione dëshironi të transferoni? Sa më shumë embrione të transferohen, aq më i lartë është rreziku i një shtatzënie të shumëfishtë. Shumica e mjekëve nuk do të transferojnë më shumë se dy embrione.
 • Si ndiheni për mundësinë e të paturit binjakë, trenjakë ose një shtatzëni të shumëfishtë të rendit më të lartë?
 • Po në lidhje me çështjet ligjore dhe emocionale që lidhen me përdorimin e vezëve, spermës dhe embrioneve të dhuruara apo të një zëvendësuesi?
 • Cilat janë streset financiare, fizike dhe emocionale që lidhen me IVF?

Si kryhet Fertilizimi In Vitro?

Ka pesë hapa të përfshirë në IVF:

 • stimulimi
 • marrja e vezëve
 • inseminimi
 • kultura e embrionit
 • transferimi
 • stimulimi

Një grua normalisht prodhon një vezë gjatë çdo cikli menstrual. Megjithatë, IVF kërkon vezë të shumta. Përdorimi i shumë vezëve rrit shanset për të zhvilluar një embrion të qëndrueshëm. Do të merrni ilaçe për fertilitetin për të rritur numrin e vezëve që prodhon trupi juaj. Gjatë kësaj kohe, mjeku juaj do të kryejë analiza të rregullta gjaku dhe ultratinguj për të monitoruar prodhimin e vezëve dhe për t’i bërë të ditur mjekut tuaj se kur duhet t’i marrë ato.

Marrja e vezëve

Marrja e vezëve njihet si aspiratë folikulare. Është një procedurë kirurgjikale e kryer me anestezi. Mjeku juaj do të përdorë një shkop me ultratinguj për të drejtuar një gjilpërë përmes vaginës, në vezore dhe në një folikul që përmban vezë. Gjilpëra do të thithë vezët dhe lëngjet nga çdo gjëndër.

Inseminimi

Partneri mashkull tani do të duhet të japë një mostër sperme. Një teknik do të përziejë spermën me vezët në një enë Petri. Nëse kjo nuk prodhon embrione, mjeku juaj mund të vendosë të përdorë ICSI.

Kultura e Embrionit

Mjeku juaj do të monitorojë vezët e fekonduara për të siguruar që ato po ndahen dhe zhvillohen. Embrionet mund t’i nënshtrohen testimit për kushtet gjenetike në këtë kohë.

Transferimi

Kur embrionet janë mjaft të mëdha, ato mund të implantohen. Kjo zakonisht ndodh tre deri në pesë ditë pas fekondimit. Implantimi përfshin futjen e një tubi të hollë të quajtur kateter, i futur në vaginë, pas qafës së mitrës dhe në mitër. Mjeku juaj më pas lëshon embrionin në mitër.

Shtatzënia ndodh kur embrioni implantohet në murin e mitrës. Kjo mund të zgjasë nga 6 deri në 10 ditë. Një test gjaku do të përcaktojë nëse jeni shtatzënë.

Cilat janë ndërlikimet që lidhen me fekondimin in vitro?

Ashtu si me çdo procedurë mjekësore, ka rreziqe që lidhen me IVF. Komplikimet përfshijnë:

 • shtatzënitë e shumëfishta, gjë që rrit rrezikun e peshës së ulët të lindjes dhe lindjes së parakohshme
 • aborti (humbja e shtatzënisë)
 • shtatzënia ektopike (kur vezët implantohen jashtë mitrës)
 • sindromi i hiperstimulimit ovarian (OHSS), një gjendje e rrallë që përfshin një tepricë të lëngjeve në bark dhe gjoks
 • gjakderdhje, infeksion ose dëmtim i zorrëve ose fshikëzës (i rrallë)

Cila është perspektiva afatgjatë?

Të vendosësh nëse do t’i nënshtrohet fekondimit in vitro dhe si të provosh nëse përpjekja e parë është e pasuksesshme, është një vendim tepër i ndërlikuar. Tarifa financiare, fizike dhe emocionale e këtij procesi mund të jetë e vështirë. Bisedoni me mjekun tuaj gjerësisht për të përcaktuar se cilat janë opsionet tuaja më të mira dhe nëse fekondimi in vitro është rruga e duhur për ju dhe familjen tuaj. Kërkoni një grup mbështetës ose këshilltar për t’ju ndihmuar ju dhe partnerin tuaj gjatë këtij procesi.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.