Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gjithçka që duhet të dini për Diabetin e Tipit 2

Tabela e kontentit

Gjithçka që duhet të dini për Diabetin e Tipit 2

Diabeti i tipit 2 është një gjendje mjekësore kronike në të cilën nivelet e sheqerit ose glukozës grumbullohen në qarkullimin e gjakut. Hormoni insulinë ndihmon në lëvizjen e glukozës nga gjaku juaj në qelizat tuaja, ku përdoret për energji. Por me diabetin e tipit 2, qelizat e trupit tuaj nuk janë në gjendje t’i përgjigjen insulinës ashtu siç duhet. 

Në fazat e mëvonshme të sëmundjes, trupi juaj mund të mos prodhojë mjaftueshëm insulinë. Diabeti i pakontrolluar i tipit 2 mund të çojë në nivele kronike të larta të glukozës në gjak, të cilat mund të shkaktojnë disa simptoma dhe potencialisht të çojnë në komplikime serioze.

Foto që ilustron matjen e nivelit të sheqerit në gjak dhe ndikimin e diabetit të tipit 2.

Simptomat e diabetit të tipit 2

Në diabetin e tipit 2, trupi juaj nuk është në gjendje të përdorë në mënyrë efektive insulinën për të sjellë glukozën në qelizat tuaja. Kjo bën që trupi juaj të mbështetet në burime alternative të energjisë në indet, muskujt dhe organet tuaja. Ky është një reaksion zinxhir që mund të shkaktojë një sërë simptomash.

Diabeti i tipit 2 mund të zhvillohet ngadalë. Simptomat mund të jenë të lehta dhe të lehta për t’u hequr në fillim. Simptomat e hershme mund të përfshijnë:

 • uri e vazhdueshme
 • mungesë energjie
 • lodhje
 • etje e tepruar
 • urinim i shpeshtë
 • vizion i paqartë
 • dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në duart ose këmbët tuaja

Me përparimin e sëmundjes, simptomat bëhen më të rënda dhe mund të shkaktojnë disa komplikime potencialisht të rrezikshme.

Nëse nivelet e glukozës në gjak kanë qenë të larta për një kohë të gjatë, ndërlikimet mund të përfshijnë:

 • problemet e syve (retinopati diabetike)
 • ndjenja e mpirjes në ekstremitetet tuaja, ose neuropati
 • sëmundje të veshkave (nefropati)
 • sëmundje të mishrave të dhëmbëve
 • sulmi në zemër ose goditje në tru
Foto që ilustron marrjen e medikamenteve kur vuajmë nga diabeti i tipit 2.

Shkaqet e diabetit të tipit 2

Insulina është një hormon natyral. Pankreasi juaj e prodhon atë dhe e lëshon atë kur hani. Insulina ndihmon në transportimin e glukozës nga qarkullimi i gjakut në qelizat në të gjithë trupin tuaj, ku përdoret për energji.

Nëse keni diabet të tipit 2, trupi juaj bëhet rezistent ndaj insulinës. Trupi juaj nuk po e përdor më hormonin në mënyrë efikase. Kjo e detyron pankreasin tuaj të punojë më shumë për të prodhuar më shumë insulinë.

Me kalimin e kohës, kjo mund të dëmtojë qelizat në pankreasin tuaj. Përfundimisht, pankreasi juaj mund të mos jetë në gjendje të prodhojë asnjë insulinë.

Nëse nuk prodhoni mjaftueshëm insulinë ose nëse trupi juaj nuk e përdor atë në mënyrë efikase, glukoza grumbullohet në qarkullimin e gjakut. Kjo i lë qelizat e trupit tuaj të uritur për energji. 

Ndërsa zgjedhjet e stilit të jetesës janë zakonisht ato që shkaktojnë diabetin e tipit 2, mund të keni më shumë gjasa të diagnostikoheni me të nëse:

 • keni një predispozitë gjenetike për zhvillimin e diabetit të tipit 2 në familjen tuaj
 • keni një predispozitë gjenetike për zhvillimin e obezitetit në familjen tuaj, e cila mund të rrisë rrezikun e rezistencës ndaj insulinës dhe diabetit
 • jeni të paktën 45 vjeç
 • jeni me ngjyrë, hispanike/latino, amerikano vendas ose me prejardhje nga Alaska

Ndërsa shkaktari përfundimtar i diabetit të tipit 2 është rezistenca e trupit tuaj ndaj insulinës, zakonisht ekziston një kombinim faktorësh që rrisin rrezikun e shfaqjes së kësaj rezistence.

Foto që ilustron konsultimin me një mjek specialist mbi diabetin e tipit 2.

Trajtimi për diabetin e tipit 2

Diabeti i tipit 2 mund të menaxhohet. Shumica e planeve të trajtimit do të përfshijnë kontrollimin e niveleve të glukozës në gjak dhe mjeku juaj do t’ju tregojë se sa shpesh duhet ta bëni atë. Qëllimi është të qëndroni brenda një diapazoni specifik.

Po ashtu, mjeku juaj ka shumë të ngjarë t´ju këshillojë të bëni ndrysime që përfshijnë:

 • ngrënien e ushqimeve të pasura me fibra dhe karbohidrate të shëndetshme – ngrënien e frutave, perimeve dhe drithërave të plota mund të ndihmojë në mbajtjen e qëndrueshme të niveleve të glukozës në gjak
 • ngrënien në intervale të rregullta
 • mësoni të dëgjoni trupin tuaj dhe mësoni të ndaloni së ngrëni kur jeni të ngopur
 • menaxhimin e peshën tuaj dhe mbajtjen e zemrën tuaj të shëndetshme, që zakonisht nënkupton mbajtjen në minimum të karbohidrateve të rafinuara, ëmbëlsirave dhe yndyrave shtazore
 • aktivitetin fizik çdo ditë për të ndihmuar në mbajtjen e zemrës tuaj të shëndetshme – ushtrimet mund të ndihmojnë gjithashtu në kontrollin e glukozës në gjak

Mjeku juaj do të shpjegojë se si të dalloni simptomat e hershme të sheqerit në gjak që është shumë i lartë ose shumë i ulët dhe çfarë të bëni në çdo situatë.

Për më tepër, puna me një dietolog mund t’ju ndihmojë të mësoni se cilat ushqime mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni sheqerin në gjak – dhe cilat mund të shkaktojnë çekuilibrim.

Jo të gjithë me diabet të tipit 2 duhet të përdorin insulinë. Nëse e bëni këtë, është për shkak se pankreasi juaj nuk prodhon mjaftueshëm insulinë në vetvete dhe është thelbësore që ju të merrni insulinë sipas udhëzimeve. Ka medikamente të tjera me recetë që mund të ndihmojnë gjithashtu.

Foto që ilustron shkaqet e diabetit tipi 2 dhe konsultën mjekësore për diagnostikimin e sëmundjes.

Faktorët e rrezikut për diabetin e tipit 2

Ndërsa ka disa faktorë rreziku për diabetin e tipit 2 që janë jashtë kontrollit tuaj (si mosha dhe trashëgimia juaj, siç u përmend më lart), ka disa zgjedhje të stilit të jetesës që gjithashtu mund t’ju vënë në një rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Disa nga këto përfshijnë:

 • Të jetosh me peshë të tepërt. Kur jetoni me peshë të tepërt, ka shumë të ngjarë që keni më shumë inde yndyrore, të cilat mund t’i bëjnë qelizat tuaja më rezistente ndaj insulinës.
 • Të jetosh një mënyrë sedimentare. Aktiviteti i rregullt fizik ndihmon qelizat tuaja të përgjigjen më mirë ndaj insulinës.
 • Ngrënia e shumë ushqimeve të procesuare. Ushqimet shumë të përpunuara mund të kenë shumë sheqer të fshehur dhe karbohidrate të rafinuara. 
 • Ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të shtuar nëse keni pasur diabet gestacional ose prediabet, dy gjendje të shkaktuara nga nivelet e larta të glukozës.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.